تجلی عاشورایی گردشگری

خبرگزاری شبستان: عاشورا در میان آیین های مذهبی و معنوی شیعیان جهان، درخششی خاص نسبت به سایر مراسم اعتقادی و معنوی دارد، و در میان ایرانیان به ویژه، گل سر سبد تمامی برنامه های مذهبی و دینی و اعتقادی است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری کشور در یادداشتی آورده است: گردشگری در ذات خود، ماهیتی فرهنگی دارد. با این حال، در میان رشته های تخصصی گردشگری، حوزه گردشگری فرهنگی که بیش تر بخش آثار، برنامه ها و آیین هایی با رویکرد ارزشی و معنوی اعم از ارزش های دینی و مذهبی و اخلاقی، هویتی، هنری، و ... را در بر می گیرد، از ویژگی متمایزی برخوردار است. به ویژه آیین هایی که به صورتی خاص در فرهنگ ملت ها ظهور و تبلور یافته اند.

 

عاشورا در میان آیین های مذهبی و معنوی شیعیان جهان، درخششی خاص نسبت به سایر مراسم اعتقادی و معنوی دارد، و در میان ایرانیان به ویژه، گل سر سبد تمامی برنامه های مذهبی و دینی و اعتقادی است.

 

عظمت امام حسین (ع) و تلالو نهضت عاشورا، به حدی است که نه تنها مسلمانان از شیعه و سنی و سایر فرق اسلامی را به خود جذب و منشاء آثار و تحولات و پیامدهای ممتازی بوده است، بلکه بسیاری از شخصیت های علمی و سیاسی و دینی جهان با باورهای گوناگون را جذب و تحت تاثیر قرارداده است. گاندی رهبر فقید و بزرگ هند، ویکتورهوگو، کارلایل، خلیل جبران، ایروینگ، موریس دوکبری، و برخی شخصیت های دیگر، به تاثیر پذیری از امام حسین ع اشاره و ایشان را الگوی خود در بخش هایی از زندگی خویش معرفی کرده اند. راز ماندگاری عاشورا در طول تاریخ و درخشش روزافزون آن به رغم تلاش دشمنان برای خاموش کردن نور آن، پیام آشنا با فطرت انسان هاست. عاشورا با نفوذ در ژرفای جان، به حیات انسان ها، گرمی و روشنی مدام می بخشد.

 

از نکات برجسته در خصوص عاشورا که تاکنون توجهی به آن نشده، بعد گردشگری در عاشورا ( دهه محرم)است. جدا از اینکه در جای جای جهان، شاهد همراهی و استقبال و پیوستن بسیاری از مردم، شخصیت های علمی و هنری و سیاسی و... غیر مسلمان در کشورهای مختلف، به هیات های عزاداری شیعیان حسین ع طی دهه محرم بودیم، در ایران این مساله، نمود و جلوه خاصی داشت. گردشگران خارجی که همزمان با ایام دهه و به ویژه عاشورای حسینی در ایران حضور داشتند، در هر منطقه از کشور با حضور در هیات های حسینی، دسته های عزاداری و سینه زنی، گرفتن غذای نذری و نشستن بر سفره امام حسین (ع) و... ارادت و احترام، تاثیرپذیری، الهام گرفتن، شگفتی و... خویش را از ابعاد مختلف این آیین ها از معنویت، جذابیت و زیبائی، هنری و... ابراز و علاوه بر نشئه روحی از چشمه زلال معنوی آن، به ثبت و ضبط خاطرات و مشاهدات خود پرداختند.

 

این صحنه ها که در شبکه های اجتماعی بازتاب گسترده و فراگیر یافت، روشنگر یک نکته ی بسیار مهم و موثر است که کمتر مورد توجه و مداقه قرار گرفته است و آن اینکه، به رغم نظر و تلقی خاص برخی شخصیت های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی نسبت به گردشگری و ابراز نگرانی از تاثیر منفی ورود گردشگران خارجی بر ارزش های دینی و اخلاقی، عاشورا می تواند منشاء توسعه گردشگری و گسترش فرهنگ خاص خود باشد. این جلوه عاشورایی گردشگری است که علاوه بر جابجایی گسترده علاقمندان داخلی به آیین های خاص این ایام در قالب هیات های بزرگ و سفرهای دسته جمعی از سراسر کشور به مناطق برگزاری آیین های مورد نظر، می تواند منشاء جذب گردشگران خارجی علاقمند به حضور و دیدن برنامه ها و مراسم عاشورا با جلوه و شکوه خاص ایرانی آن باشد.

 

همه ساله شاهد شرکت گسترده هموطنان در برخی آیین های منحصر به شهرهایی خاص از جمله: قالی شویان، نخل برداری، حیدرحیدر، مراسم خاص به نام حضرت ابوالفضل (ع)، زینب (س)، قاسم (ع)، و سایر اعضای خاندان و اهل بیت پیامبر (ص) هستیم. تاثیر این سفرها، در رونق وتوسعه گردشگری داخلی جای بحث ندارد. لکن اقبال گردشگران خارجی در این ایام به برنامه های خاص دهه محرم به ویژه تاسوعا و عاشورا، نشان داد که ظرفیت بزرگی در این بخش مورد غفلت واقع شده بود. ظرفیتی که علاوه بر بعد مادی و اقتصادی، آثار بلند مدت فرهنگی و اجتماعی داشته و در تقریب ملت ها و توسعه تعاملات مثبت و همگرایی، بیش تر موثر است. با این نگرش، اکنون به دست اندرکاران بخش خصوصی صنعت گردشگری توصیه می کنم برای سال آینده در جهت جذب گردشگران عاشورایی برنامه ریزی نمایند. می توان شکوهی به سان حضور زائران در اربعین حسینی در کربلا را در عاشورا در ایران رقم زد؟ 

 

همانگونه که برنامه های مختلف فرهنگی و هنری و جشن ها و مناسبت ها و... در سراسر جهان، هریک جاذب بخش خاصی از گردشگران هستند، و بازتاب و نمود گسترده ای در رسانه های جهان می یابند، عاشورا این ظرفیت را دارد که با جذب گردشگران ویژه، در رویکرد مثبت جهانی موثر و به شکوفایی فرهنگی – اجتماعی گردشگری ایران غنا بخشد. دستگاه امام حسین(ع)، میدان زندگی است. زندگی یی که حفظ عزت و کرامت انسانی، زیباترین زیبائی ها، ستون اصلی آن است. برای چنان زندگی ایی، باید مولفه های آن را شناخت. شناخت بدون سفر و گردشگری ممکن و کامل نیست. توسعه گردشگری کشور و رسیدن به تراز کشورهای موفق در این صنعت در بعد اقتصادی و اجتماعی، مستلزم همه جانبه نگری و حمایت علمای دینی، روشنفکران، سیاسیون، متخصصان و... به صنعت گردشگری است.

 

کد خبر 580795

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha