خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پتروشیمی بعنوان یکی از بخش هاي اصلی صنعت نفت،از جمله صنایع مهم و مادر کشور است.این صنعت به عنوان یکی از گزینه هاي مهم صادرات غیر نفتی در جهت شکوفایی اقتصادي کشور، توسعه پایدار، بومی کردن فناوري و گسترش صنایع جانبی اعم از صنایع پایین دستی و یا صنایع تامین کننده نیازهاي فنی، مهندسی و تحقیقاتی در کشور نقش اساسی دارد.
خوراك صنایع پتروشیمی عمدتاً از محصولات پالایشی نظیر نفت، گاز طبیعی و اتان استحصالی از آن تامین می شود. طی سی سال اخیر، کشورهاي خاورمیانه بالاخص کشورهاي عضو شوراي همکاري خلیج فارس و ایران، صنایع شیمیایی بزرگی احداث کرده اند و امروزه در زمره بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات اساسی پتروشیمی قرار گرفته اند.
بنابراین گزارش، ایران با قدمت 50 ساله در صنعت پتروشیمی همراه با عربستان یکی از قطب هاي صنعت پتروشیمی در منطقه است.ظرفیت اسمی تولیدات پتروشیمی ایران در پایان سال 1390 برابر با 51 میلیون تن بوده که با اجراي 8طرح در منطقه ویژه اقتصادي پتروشیمی در بندر ماهشهر، 27 طرح در منطقه ویژه اقتصادي انرژي پارس و 33 طرح در سایر مناطق کشور با سرمایه گذاري بیش از 490 هزار میلیارد ریال در سال 1390 به 54.5 میلیون تن رسید و تا پایان سال 1395 به 100 میلیون تن خواهد رسید.
دسترسی صنعت پتروشیمی ایران به سواحل طولانی در جنوب کشور و نزدیکی منابع هیدروکربوري کشور به این سواحل موجب کاهش هزینه هاي انتقال خوراك گردیده و از سوي دیگر با بهره مندي از تسهیلات بندري مناطق ویژه اقتصادي براي صادرات، دسترسی به بازارهاي در حال رشد را امکان پذیر ساخته است. همچنین نزدیکی به بازار مصرف کنندگان ازجمله چین، هند و اروپا، روند تنوع بخشی به محصولات تولیدي و بازار در حال توسعه داخلی سبب می گردد که صنعت پتروشیمی ایران داراي مزیت نسبی باشد.
این گزارش می افزاید: شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ) به عنوان نخستین هلدینگ صنعت پتروشیمی در راستاي اجراي اصل 44 قانون اساسی با هدف حفظ تشکیل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از طریق انتقال سهام آن شرکت در شرکت هاي پتروشیمی تشکیل شد. شخصیت حقوقی این شرکت در جلسه مجمع عمومی فوق العاده مورخ 11/2/1389 به سهامی عام تغییر یافت. با توجه به تکمیل عملیات انتقال 15 شرکت فرعی به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و لزوم افزایش سرمایه شرکت و مصوبات هیئت واگذاري در این خصوص مقرر شد سهام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در 15 شرکت ذکر شده به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تماماً به قیمت دفتري واگذار گردد. بدین ترتیب سرمایه اولیه شرکت که در زمان تشکیل هلدینگ معادل 60.000 میلیون ریال بود به مبلغ 24.788.613 میلیون ریال افزایش یافت.
بنابراین گزارش، در حال حاضر در راستای توسعه فعالیت های این شرکت نخستین قرارداد تامین منابع مالی از بازارهای بین المللی به شکل کوتاه مدت (یوزانس) در شرکت پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس رقم خورد. شانا در این زمینه خبر داده است: "نخستین قرارداد تامین منابع مالی در قالب یوزانس از کشور ژاپن و تحت پوشش بیمه صادراتی NEXI و قرارداد منعقده با ماروبنی در اول سپتامبر در توکیو ژاپن به مبلغ ۳۲۰ میلیون یورو امضا شد. نمایندگان شرکت هلدینگ خلیج فارس با حضور به موقع در کنفرانسهای بین المللی نظیر کنفرانس ژنو، وین، برلین و فرانکفورت و معرفی مطلوب این شرکت به عنوان بزرگترین هلدینگ کشور اعتماد موسسات بیمه صادراتی و اعتباردهندگان بین المللی و بانکها را جلب کردند و با هماهنگی لازم نسبت به تبیین ساختارهای رفع نیاز اطلاعات مالی مورد درخواست شده آنها گام برداشتند.
نتیجه این اقدام تصمیم موسسههای بیمه صادراتی برای پذیرش هلدینگ خلیج فارس تنها با اتکاء به نام هلدینگ بدون اخذ هر تضمین دیگری در قالب corporate guarantee (ضمانت شرکتی) را به همراه داشت که حاصل آن امضای نخستین قرارداد تامین مالی بود. متعاقب نگرش موسسات بیمه صادراتی و با نگاه تامین منابع مالی به شکل کوتاه مدت قابل تامین به میان مدت، مذاکره با شرکتهای رقیب ژاپنی و با تشویق امکان استفاده از تسهیلات، قرارداد دیگری با مبلغ مشابه قابل افزایش به ۶۴۰ میلیون یورو را نیز به مرحله نهایی رسانده است که در آینده نزدیک بطور رسمی امضاء می شود.
همچنین شرکت هلدینگ خلیج فارس با پیگیریهای مستمر موفق شد الزامهای ارایه صورتهای مالی و انطباق آن با استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRS) که از ضروریات اقدامهای بلند مدت تامین منابع مالی است را در الویت کاری قرار دهد به شکلی که در مقطع کنونی مذاکرات ساختاری تامین منابع مالی بصورت بلند مدت با اعتبار دهندگان بین المللی در مرحله مطلوبی قرارگرفته و به محض ورود بانکها این امکان فراهم می شود."
یادآور می شود: طبق گزارش منتشر شده از سوی شرکت هلدینگ خلیج فارس، این شرکت با تدابیر فوق امیدوار است تامین منابع مالی در قالب یوزانس تا میزان یک میلیارد یورو و تامین میان مدت را برای مبلغ حدود ۵۰۰ میلیون یورو برای امسال محقق کند. تدابیر ساختار بلند مدت با پیش بینی موثر ورود بانکها برای سال میلادی آینده هموار بوده و انتظار تحقق منابع مالی بالغ بر ٢,٥ میلیارد یورو از طریق سندیکای متشکل از بانکها و موسسات بیمه صادراتی در حال شکل گیری است. عرصه تامین مالی جذب مشارکت خارجی با شرکتهای معتبر بینالمللی در حد سرمایه گذاری نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار نیز در دستور کار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس دارد. قراردادهای تامین مالی فوق به اتکاء نام هلدینگ خلیج فارس و بدون وثیقه گذاری قراردادهای صادراتی بوده است.
نظر شما