حجت الاسلام صادق گلزاده، عضو شورای نخبگان تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر یکی از ماندگارترین اهداف ائمه طاهرین(ع) و به ویژه از اهداف برجسته نهضت عاشورا است. چنانچه حضرت سیدالشهدا(ع) فرمودند: «اِنّی ما خَرَجتُ اَشِراً و لا بَطِراً و لا مُفسِداً و لا ظالِماً، اِنَّما خَرَجتُ لِطَلَبِ الاصلاحِ فی اُمَّهِ جَدّی، اُریدُ اَن آمُرَ بِالمَعرُوفِ و اَنهی عَنِ المنکَرِ وَ اَسیرَ بِسیرهِ جَدّی وَ اَبی عَلیَّ بن اَبی طالبٍ» .
وی ادامه داد: امام حسین(ع) در این سخن فرمودند که برای اصلاح امت جدشان و امر به معروف و نهی از منکر و عمل به سیره جدشان و پدرشان حضرت امیر(ع) قیام کردند. با توجه به این سخن حضرت(ع)، اهمیت امر به معروف و نهی از منکر برای ما دوچندان مشخص می شود.
این استاد حوزه تصریح کرد: امر به معروف ناظر بر سبک زندگی الهی، خدایی و انسانی و عاطفی است، در واقع این مساله سبک زندگی مسالمت آمیز است که اگر ترک شود زندگی سلامت خود را از دست می دهد. امر به معروف یعنی تعادل آفرینی، یعنی همه تلاش کنند که زندگی بر اساس این رویکرد قوام یابد. اگر جامعه ای فاقد مولفه امر به معروف و نهی از منکر باشد، آسیب می بیند.
حجت الاسلام گلزاده گفت: اساسا جامعه ای که در برابر نصیحت دلسوزانه واکنش منفی از خود نشان دهد جامعه ای است که هرج و مرج مبتنی بر نظرهای شخصی را ترجیح می دهد، چراکه یک وقت انسان نظر خود را بر مبنای حقیقت خارجی زندگی جمعی ترجیح می دهد و یک وقت در جامعه رفتاری متناقض با رفتارهای فردگرایانه بروز می دهد که هر دو آسیب هایی را به همراه دارند.
وی ادامه داد: برخی این جملات را در مقابله با این فریضه الهی به کار می برند از جمله اینکه تشخیص من این است، متعلق به خودم است و امثالهم. گاهی در شرایطی چنین حرف هایی می شنویم که اصلا معنا ندارد. مثلا برخی در مورد مساله حجاب و عدم رعایت آن چنین می گویند!
این پژوهشگر افزود: طبیعتا عدم رعایت حجاب اسلامی در اجتماع مشکلات برجسته ای به همراه دارد. فرد در منزل و در حریم شخصی خود شرایط متفاوتی دارد ولی وقتی که از این حریم خارج می شود، وارد اجتماعی شده که متشکل از مردم مختلف است و او به تنهایی در این اجتماع حضور نمی یابد. بنابراین، باید مراعات دیگران را کند. آیا وقتی افراد از جامعه خود وارد جامعه دیگری می شوند مقررات آن را نمی پذیرند؟ به هر صورت دیگران هم حقی دارند، کسی که می گوید مواردی از این دست حق فردی من است باید فکر کند که اگر همه افراد جامعه بگویند حق فردی شان است آن وقت اجتماع چه زمانی شکل می گیرد؟
وی با با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر است که به داد جامعه اسلامی می رسد، تصریح کرد: اگر این فریضه در جامعه اسلامی جاری و ساری نباشد تعادل و توازان به هم می خورد.
حجت الاسلام گلزاده گفت: برخی منکرها سبب از بین رفتن حیات می شود، اگر افراد مقررات راهنمایی رانندگی را رعایت نکنند و در برابر نهی از منکر و تذکر پلیس مبنی بر توقف رانندگی نادرست، سماجت کنند در واقع به خود و دیگران آسیب زده اند. در این مثال یک مساله فرد است که در اتومبیل خود نشسته و بنا بر مالکیتی که بر خودرو دارد هر مدل که بخواهد رانندگی می کند که این سبب به خطر افتادن جان دیگران می شود و این حق اجتماعی است که پایمال می شود. بنابراین، باید قوانین رعایت شود و در صورت عدم رعایت و تذکر یا همان نهی از منکر افراد تاوان پس دهند.
وی خاطرنشان کرد: اساسا عدم پیاده کردن امر به معروف و نهی از منکر، سبب آسیب زدن به حیات مذهبی جامعه است. در مورد نهی از منکر باید در نظر داشته باشیم که فرد، بیمارِ تربیتی و احلاقی است و باید مداوا شود، بنابراین، باید از طریق محبت و دوستی او را با حقیقت آشنا کرد. از سوی دیگر آمر به معروف نیز باید از جایگاه و قداست برخوردار بوده و این جایگاه قانونی باشد.
نظر شما