به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، 19 مهر، سالروز بیانات مقام معظم رهبری (مدظله) درباره کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور است که در دیدار با علما و روحانیون خراسان شمالی فرمودند: «خودتان را مجهز کنید، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید، بعد به کانونهای فرهنگی هنری بروید و پذیرای جوانان باشید».
مقام معظم رهبری (مدظله) در بیانات خود سفارش کردند که کانونهای فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید و این سخن مقام معظم رهبری (مدظله) نقطه عطفی برای احیای کارکرد مساجد شد و حرکت سریع با رشد پیشرونده را به دنبال خواهد داشت.
به همین مناسبت، حجت الاسلام و المسلمین اسدالله کریمی، پژوهشگر علوم دینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، گفت: ما باید به این نکته توجه کنیم که مساجد به عنوان پایگاه فرهنگی قابلیتهای زیادی دارند، مساجد میتوانند در تمام موضوعات اجتماعی، فرهنگی ، اقتصادی و ... اثرات خوب و ماندگاری را به منصه ظهور برسانند.
وی یادآور شد: ما در سیره رسول گرامی اسلام (ص) میبینیم که حضرت برنامهها و فعالیتهای خود را به گونهای برنامه ریزی میکردند که همه فعالیتها و برنامهها در مسجد انجام میشد و ما باید سیره پیامبر گرامی اسلام (ص) را سرلوحه خود قرار دهیم.
پژوهشگر علوم دینی تصریح کرد: امروز مساجد، خط مقدم جبهه فرهنگی هستند، بنابراین در این سنگر باید به گونهای برنامهریزی و ریلگذاری شود که کودکان، نوجوانان و جوانان که در این مسیر قدم میگذارند، با کمترین آسیب روبرو شوند.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی افزود: متأسفانه ما مسلمانان سالهاست که از مسیر و جایگاهی که پیامبر اسلام (ص) برای مساجد قائل بودند، فاصله گرفتیم و اگر ما کارکردهای مساجد را احیا کنیم، به کارکردی که رسول گرامی اسلام بیش از هزار و 400 سال پیش به ما نشان دادند، میرسیم.
وی اظهار داشت: زمانی که پیامبر اکرم (ص) در مدینه مستقر شدند، این شهر، مدینه فاضله نبود، بلکه شهری با 72 ملت بود و یهودیان، نصرانیان، مشرکین و ... در این شهر زندگی میکردند و ناهنجاریهای اجتماعی زیادی در این شهر وجود داشت، اولین اقدام پیامبر اسلام (ص) در این شهر، ساختن مسجد است که همه برنامهها را در این سنگر متمرکز کردند.
کارشناس علوم قرآن و حدیث تأکید کرد: مشکل امروز جامعه ما نبود امکانات برای اصلاح ناهنجاریها نیست، در واقع اگر ما نگاه جامع رسول گرامی اسلام (ص) را در مورد مسجد داشته باشیم، با کمترین هزینه میتوانیم کارهای بزرگ و تأثیرگذاری در جامعه انجام دهیم.
وی با بیان این که ذات مسجد موضوعیت دارد و اثرات مطلوبی در تربیت کودکان و نوجوانان میتواند داشته باشد، گفت: موسسات و نهادهای فرهنگی میتوانند در ساعاتی که مساجد غیرفعال هستند، مساجد را فعال کنند، برخی مسئولین اظهار میکنند که مشکل فضای آموزشی در جامعه وجود دارد، در حالی که مساجد، ظرفیت مناسبی هستند تا کودکان در آنجا رشد کنند و به این مکان مقدس علقه داشته باشند.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی بیان داشت: رسول گرامی اسلام (ص) همه برنامهها و فعالیتهای خود را در مسجد برنامه ریزی میکردند، امروز بسیاری از مساجد و حسینیههای ما در ساعات مختلف روز تعطیل هستند، در حالی که مسائل آموزشی کودکان باید در مساجد شکل بگیرد، حلقههای قرآنی باید در مساجد تشکیل شود، ما باید بودجه بیت المال را به مساجد اختصاص دهیم تا در جهت تربیت کودکان هزینه شود و بسیاری از فعالیتهای آموزشی کودکان در مساجد برگزار شود.
به گفته این پژوهشگر علوم دینی، تلفیق رویکرد پیامبر گرامی اسلام (ص) و سخنان مقام معظم رهبری (مدظله) در حوزه مسجد میتواند در جهت اصلاح رویه غلط ما مفید باشد و نقش مساجد در ارائه برنامههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ... پررنگ تر شود و بدین وسیله مساجد به نقطه مطلوب فرهنگی خود برسد.
مقام معظم رهبری (مدظله) همچنین در دیدار با ائمه جماعات استان تهران در روز 31 مرداد (به مناسبت روز جهانی مسجد) تصریح کردند: «مساجد هسته مقاومت به ویژه مقاومت فرهنگی هستند، اگر حصار و خاکریز فرهنگی نباشد، همه چیز از دست میرود».
فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله) تنها ناظر به مسئولین دبیرخانه و اعضای کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور نیست، بلکه ناظر به همه است و عموم مردم باید به این امر توجه کنند و بدانند که مساجد دارای ظرفیتهای زیادی در عرصههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و به ویژه فرهنگی هستند.
تمام مراکز و موسسات فرهنگی و همچنین هیأت امنای مساجد باید دست به دست هم دهند تا کانونهای فرهنگی هنری مساجد احیا شود تا بدین وسیله مساجد در زمینه فرهنگی احیا شوند.
نظر شما