اذعان کانادا به اشتباه استراتژیک در قطع رابطه با ایران

خبرگزاری شبستان: کانادا به اشتباه خود در قطع ارتباط خودسر با جمهوری اسلامی ایران اذعان کرده و در تلاش است که اشتباه خود را جبران کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پس از آن که در سال ۹۰ کانادا روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد و در بسیاری از موارد در این خصوص دچار خسران شد حالا در تلاش است که روابط را به همان سطح قبلی بازگرداند.

بنابراین گزارش،‌ برای نخستین بار پس از آن اقدام کانادا، وزرای خارجه دو کشور در نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل به دیدار و گفت و گو پرداختند.

در تشریح علت و جزئیات این دیدار بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه هم اظهار داشت: ما طی ماه‌های گذشته در سطح کارشناسی مذاکراتی را با توجه به خواست طرفین در کشور ثالث با دولت کانادا داشتیم که این مذاکرات ادامه یافت و نهایتا در حاشیه نشست مجمع عمومی وزرای خارجه 2 کشور دیدار کردند و بعد از آن هیأت‌های کارشناسی مذاکرات را ادامه می‌دهند.

وی افزود: اگر بتوانیم به برخی از مشکلات سیاسی و حقوقی فیمابین نائل بیایم و به تفاهم برسیم این مذاکرات و روندی که آغاز شده می‌تواند به تحول در روابط دو کشور که به صورت یکجانبه در سالیان گذشته توسط کانادا قطع شده بود، منجر شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: با توجه به حضور چند صد هزار ایرانی فرهیخته و صاحبنظر در کانادا، بودن بخش کنسولی برای ما در کانادا از اهمیت بالایی برخوردار است.

قاسمی با بیان اینکه فکر می‌کنم با اهمیت به جایگاه ایران و نفوذی که ایران در منطقه دارد، تهران نیز برای کانادا مهم است که بتواند سفارت خود را داشته باشد، خاطرنشان کرد: باید صبر کرد تا ببینیم که نتایج مذاکرات کارشناسی که هنوز در جریان است طی روزهای آینده به کجا خواهد رسید و چه تفاهماتی برای دو کشور به ارمغان خواهد آورد.

پس از این هما هودفر در ایران آزاد شد که یک شبکه کانادایی گزارش کرد که نشست محرمانه تیم نخست‌وزیر کانادا و مقامات عمانی در سازمان ملل به آزادی «هما هودفر» منجر شد.

طبق ترجمه خبرگزاری فارس،

شبکه سی بی سی کانادا در گزارشی نوشت که یک نشست محرمانه در سالن اصلی مجمع عمومی سازمان ملل بین تیم «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کانادا و مقامات عمانی احتمالاً نقطه‌ عطفی تلاش کانادا برای تضمین آزادی «هما هودفر» از زندان ایران بوده است.

طبق این گزارش، این نشست محرمانه در حاشیه یک نشست بزرگتر و بعد از آن صورت گرفت که «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا، سخنرانی پایانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل را به پایان رساند.

جاستین ترودو، کارکنان ارشد تیم سیاسی وی و مشاوران سیاست خارجی وی، نشست محرمانه‌ای را با وزیر خارجه عمان و هیأت کوچکی از مقامات عمانی برگزار کردند.

این گزارش ادامه داد که نخست‌وزیر کانادا حدود 11 روز قبل در 9 سپتامبر از طریق تماس تلفنی با «یوسف بن علوی بن عبدالله» وزیر خارجه عمان تماس حاصل کرده بود تا از او درخواست کند به تضمین آزادی هودفر از ایران کمک کند اما این اولین نشست رو در رو بین مقامات دو کشور بوده است و ظاهراً نقش مهمی در تضمین آزادی هودفر ایفا کرده است.

طبق این گزارش، ترودو و بن عبدالله در کنار یکدیگر بر روی یک صندلی کرم رنگ که بر روی یک فرش سبز رنگ سالن مجمع عمومی سازمان ملل قرار گرفته بود، نشسته بودند.

«مارک اندری بلانچارد» سفیر کانادا در سازمان ملل و «جان هانافورد» دستیار وزیر کابینه در سیاست خارجی و دفاعی نیز در همان نزدیکی نشسته بودند.

طبق این گزارش، نشست مذکور حدود 20 دقیقه به طول انجامید اما یک منبع عالیرتبه می‌گوید: بعد از ماهها و ماهها و ماهها که اتفاقای نیافتد، سپس یک اتفاق افتاد.

به گزارش شبستان اما بهرام قاسمی اظهارات متفاوتی را در این خصوص ارایه کرد.

وی گفت:‌ آزادی هودفر در راستای اقدامات انسان‌دوستانه و با قید وثیقه صورت گرفته و این اقدام ربطی به مذاکره آقای ظریف و همتای کانادایی نداشت.

بنابراین گزارش، طبق آخرین اظهارات قاسمی در گفت و گو با فارس، با اشاره به مذاکرات کارشناسی و دیدار وزرای خارجه ایران و کانادا اظهار می‌دارد که پیشرفت‌هایی در مذاکرات کارشناسی ایران و کانادا حاصل شده و البته برخی موانع سیاسی و حقوقی باقیمانده و می‌افزاید: حسن نیت از سوی طرفین نسبت به ادامه مذاکرات وجود دارد تا دو طرف بتوانند گام‌های بیشتری را بردارند و قرار است مذاکرات ادامه یابد.

این اخبار در حالی است که نخست وزیر کانادا از اقدام دولت پیشین کشورش در قطع روابط دیپلماتیک با ایران به شدت انتقاد کرد.

طبق ترجمه ایسنا از سی بی سی نیوز، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا روز جمعه دولت محافظه‌کار پیشین این کشور را به دلیل کوتاهی در ماجرای آلیسون آذر، مادر کانادایی که می‌گوید شوهرش چهار فرزند وی را ربوده است، مورد سرزنش قرار داد و آن‌ها را به اهمال کاری در این زمینه متهم کرد.

آلیسون آذر مدعی است که صلاح‌الدین محمودی آذر همسر پیشین وی که یک شهروند کرد ایرانی است، 14 ماه پیش چهار فرزند وی را ربوده و به ایران برده است. پلیس کانادا در ماه اوت،در پی سفر بی‌بازگشت محمودی آذر به اروپا حکم جلب وی را صادر کرده و وی را تحت تعقیب قرار داده است.

ترودو در پاسخ به سوالی درباره‌ی پرونده آلیسون آذر و فرزندانش گفت که تورنتو به سختی روی این ماجرا کار می‌کند اما این تلاش‌ها به دلیل تصمیمات دولت استعفان هارپر (نخست‌وزیر پیشین کانادا)‌ نتیجه کمی داشته است.

وی افزود:‌ اگر دولت پیش به دلایل سیاسی و ایدئولوژیکی تصمیم به قطع روابط با ایران و تعطیلی نمایندگی‌مان در این کشور نمی‌گرفت، به طور قطع حل پرونده آلیسون آذر به مراتب ساده‌تر بود.

دولت استفان هارپر در سال 2012 به دلایلی که هیچ‌گاه صحت آن ثابت نشد، سفارت کانادا در تهران را قطع و دیپلمات‌های خود را از ایران فراخواند. دیپلمات‌های ایرانی نیز خاک کانادا را ترک کردند.

به گزارش بی سی نیوز، همسر پیشین آلیسون آذر، معروف به سارن آذر از اقدام خود برای بردن این بچه‌ها به ایران دفاع کرده و گفته است که این کار به نفع آن‌هاست.

نخست وزیر کانادا  هم‌چنین با بیان اینکه مردم از لحاظ احساسی تحت تاثیر ماجرای خانم آذر و فرزندانش قرار گرفته‌اند، افزود: زمانی که ما برای کمک به یک خانواده مشتاق هستیم، سطح سیاست‌هایی که باید نسبت به موقعیت اتخاذ شود نیز برایمان حائز اهمیت است.

بر اساس این گزارش، پارلمان کانادا روز پنج‌شنبه در جلسه‌ای با حضور وزیر امور خارجه این کشور خواستار اقدامات دولت ترودو برای بازگرداندن چهار فرزند این مادر کانادایی شد. طرح این موضوع در جلسه پارلمان با جنجال‌هایی منجر شد، که در نهایت با عذرخواهی وزیر امور خارجه کانادا همراه بود.

استفان دیون، وزیر امور خارجه کانادا گفت که نمایندگان حزب محافظه‌کار خواهان سیاسی کردن پرونده خانم آذر هستند و این به نفع او و فرزندانش نیست.

او در ادامه از نمایندگان محافظه‌کار خواست تا فشارها بر دولت کانادا برای متقاعد کردن ایران به بازگرداندن فرزندان آلیسون آذر را کاهش دهند.

کد خبر 579409

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha