حجت الاسلام و المسلمین سیدجواد میرصادقی، مسئول اجرایی معاونت پژوهش مرکز تخصصی مهدویت در گفت وگو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه هیئت های عزاداری شب های پنجم، ششم و هفتم ماه محرم به نام مبارک نوجوانان و کودکان حاضر در واقعه کربلا یعنی حضرت عبدالله و قاسم بن الحسن(ع) و حضرت علی اصغر(ع) به عزاداری می پردازند به ضرورت و اهمیت تربیت نسل مهدوی از سوی خانواده ها پرداخت و برای تحقق این مهم چهار وظیفه و مسئولیت برای خانواده ها برشمرد که در بخش نخست این گفت وگو دو مورد ازآن مسئولیت ها نقل شد و در این شماره دو مسئولیت دیگر بررسی می شود.
اثر مستقیم پایبندی عالمانه و مخلصانه خانواده ها به ارزش ها در تربیت فرزندان
میرصادقی با اشاره به راهکارهایی برای بهتر ایفاکردن نقش الگویی خانواده ها گفت: ابتدا خانواده ها باید پایبند به مسائل ارزشی باشند، زیرا کودکان همان گونه که ما هستیم، تربیت خواهند شد نه آن گونه که ما دوست داریم، بنابراین در خانواده ای که دروغ گفته می شود، فرزند راستگو تربیت نمی شود و یا در مورد نماز خواندن و یا اهل خیر بودن نیز همین گونه است، پس پایبندی عالمانه و مخلصانه خانواده ها به ارزش ها اثر مستقیمی در تربیت فرزندان دارد.
مسئول اجرایی معاونت پژوهش مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: دومین راهکار مقبولیت و محبوبیت والدین نزد فرزندان است، خانواده باید در نظر فرزند هم مقبول و هم محبوب باشد، یعنی بگونه ای رفتار کنند که کودکان آنها را قبول داشته باشند و سومین راهکار، هماهنگی رفتار والدین است یعنی بگونه ای نباشدکه پدر، اهل عزاداری برای امام حسین(ع) و یا نماز خواندن باشد و مادر اینگونه نباشد یا بالعکس زیرا این هماهنگی تاثیر بیشتری خواهد داشت و چهارمین راهکار نیز تداوم و استمرار پایبندی به ارزش هاست یعنی رفتارهای ارزشی خانواده ها استمرار داشته باشد و یک روز خوب و یک روز بد نباشند.
فرزندسالاری مانع الگوگیری فرزندان از خانواده می شود
وی با اشاره به موانع موجود در زمینه نقش الگویی خانواده ها گفت: فرزند سالاری موجب اهمیت بیش از حد خانواده به فرزند و در نهایت مانع ایفا کردن نقش الگویی در خانواده ها می شود و کودک به سراغ الگوگیری از محیط پیرامون می رود و مانع دیگر دوست گرایی فرزندان است زیرا کودک نسبت به محیط اطراف و بخصوص دوست، تاثیرپذیری بالایی دارد.
الگوگیری نامناسب کودکان از دوستان، ماهواره و موبایل
مسئول اجرایی معاونت پژوهش مرکز تخصصی مهدویت اضافه کرد: اگر والدین نسبت به این مورد مراقب نباشند، کودک از دوستان خود الگو خواهند گرفت که ممکن است، این الگو خوب یا بد باشد. مانع دیگر الگوهای نامناسب بوسیله ماهواره و موبایل و ... است که اگر والدین صحیح وارد عمل نشوند، این ها الگو می شوند.
آموزش به کودک باید به اندازه، به هنگام و متناسب با شرایط آنها باشد
میرصادقی با بیان اینکه نقش سوم خانواده ها آموزشی است، افزود: تکالیف کودکان نسبت به عزای امام حسین(ع) و زمینه سازی و یاری امام زمان (عج) بعد از ظهور نیازمند آموزش است و کیفیت خاص خود را در حوزه های مختلف اجتماعی و سیاسی و ... دارد و تمام این ها باید به اندازه، به هنگام و متناسب با شرایط کودک باشد یعنی اگر کودک کار اشتباهی کرد و خانواده به هنگام تذکر ندهد، تاثیر خود را نخواهد داشت .
فقدان مهارت، از دلایل آموزش ناصحیح
مسئول اجرایی معاونت پژوهش مرکز تخصصی مهدویت با اشاره به موانع نقش آموزشی خانواده ها گفت: نداشتن مهارت کافی از سوی خانواده ها یک مانع است و آنها باید آگاه باشند و مهارت لازم را دارا باشند تا بتوانند در کودک تاثیرگذارند و مانع دیگر عدم برخورداری از اطلاعات دینی و یا مشغله بالای خانواده است که مانع از رسیدگی به وضعیت فرزندان می شود.
وی اضافه کرد: مانع دیگر دشواری تربیت دینی است، این نوع تربیت به راحتی آنچه از آن می زنیم، نیست بلکه سنگین، سخت و دشوار است و مانع دیگر بی اهمیتی نسبت به آموزش های دینی از سوی خانواده هاست، بطوری که خانواده اگر فرزند در تحصیل ضعیف عمل کند، ناراحت می شود اما اگر نماز نخواند، زیاد تفاوت نمی کند و مانع دیگر تزلزل خانواده ها و عادت کودکان به تقلید کورکورانه است، امروزه ماهواره در منزل بسیاری از خانواده ها موجود است و کودکان از شخصیت های این شبکه ها الگو می گیرند و کورکورانه تقلید می کنند که این مهم نقش آموزشی والدین را مختل می کند.
نظارت و مراقبت مهمترین نقش تربیتی خانواده ها
میرصادقی با بیان اینکه نقش چهارم خانواده ها نظارت و مراقبت است، افزود: نظارت و مراقبت یکی از مهمترین نقش های تربیتی خانواده هاست زیرا بدون نظارت و مراقبت نمی توان به نتیجه دلخواه رسید و اگر نظارت نباشد، ممکن است تلاش خانواده ها منحرف شود.
دلایل اهمیت نقش نظارت و مراقبت خانواده ها بر فرزندان
مسئول اجرایی معاونت پژوهش مرکز تخصصی مهدویت با اشاره به دلایل اهمیت نقش نظارت و مراقبت خانواده ها گفت: تاثیرپذیری بالای کودک بواسطه ناپختگی از اطراف یکی از دلایلی است که نظارت و مراقبت را با اهمیت می کند و دومین دلیل اینکه کودکان آینده نگر نیستند و قدرت خود کنترلی ندارند و باید نظارت شوند.
وی ادامه داد: سومین دلیل جدایی تدریجی فرزندان از خانواده به جهت افزایش سن فرزند است که بیشتر زمان روز را در محیط خارج از خانه حضور پیدا می کنند و اگر نظارت کم باشد، اثرگذاری از بین می رود و چهارمین دلیل، هیجان و احساس بالای فرزند و احساس دوست گرایی بالای آنهاست که ممکن است کودک را منحرف کند و آخرین دلیل نیز تنوع و گستردگی ابزارهای رسانه ای است که اگر نظارت نباشد، می تواند تلاش های خانواده ها را از بین ببرد.
حجت الاسلام میرصادقی در پاسخ به این سوال که آیان خانواده ها باید کودکان را در سنین پایین به مراسم عزاداری امام حسین (ع) ببرند و یا اینکه این عمل موجب افسردگی آنان می شود، خاطرنشان کرد: قطعا همراه بردن کودکان به مراسم های عزاداری بسیار مهم است و موجب آشنایی آنان با این فرهنگ و زمینه ساز تربیت صحیح آنان می شود که اگر همراه بردن آنها ضرورت نداشت، حضور عبدالله و قاسم ابن الحسن (ع) در کربلا ضرورتی نداشت پس قطعا این همراهی محدوده خاصی ندارد و باید قبل از تولد حتی برای تربیت صحیح فرزند زمینه سازی کرد و این همراه بردن کودک ، موجب آشنایی آنان با سخنرانی، اشک، سینه زنی و عزاداری برای امام حسین (ع) خواهد شد.
نظر شما