خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: درخت خرما در نواحی گرمسیری و نیمهگرمسیری، از جمله ایران پرورش مییابد. با اینکه خاستگاه آن را میانرودان، عربستان و شمال آفریقا ذکر میکنند ولی بررسیهای علمی، آن را به گونهای به نام علمی P.H. Sivestris که در هندوستان میروید نسبت میدهند. باستانشناسان احداث نخلستانها را به پنج هزار سال پیش نسبت دادهاند زیرا نامی از آن بر لوحههای گلی ۵۰ سده پیش یافتهاند. در ایران نخل و خرما از دوران باستان و پیش از هخامنشی کشت میشده. در ادبیات ساسانی از جمله در کتاب بندهشن از نخل یاد شدهاست. منابع چینی از ایران (در زبان ایشان بوسی، تلفظ چینی پارسی) به عنوان سرزمین نخل خرما که در نزدشان به نام عناب پارسی و عناب هزارساله مشهور بوده، یاد کردهاند. در پایان سده نهم میلادی، نخل خرما را از ایران به چین برده و در آنجا کشت کردهاند. در میان کشورهای اروپایی اسپانیا پیشینه بیشتری در کشت خرما دارد.
بنابراین گزارش، مصرف سرانه خرما در ایران ۷ کیلوگرم است که میانگینی از مصرف سرانه ۲۵ کیلوگرمی استانهای جنوبی و ۱ کیلوگرمی سایر استانها میباشد. در ایران به طور سالانه، ۱ میلیون تن خرما تولید میشود که عمده مصرف داخلی آن در ماه رمضان صورت میگیرد. از میان محصول خرمای هر سال ایران، ۱۰ درصد برای صادرات به کشورهای دیگر اختصاص مییابد، ۵۰ درصد به مصرف داخلی میرسد و ۴۰ درصد هم در مراحل مختلف برداشت محصول، ضایعشده و از بین میروند.
این گزارش می افزاید: ایران به لحاظ تولید حدود یك میلیون تن خرما در سال از بزرگترین تولیدكنندگان خرمای جهان به شمار می رود با اقداماتی که برای بهبود تولید این محصول انجام شده است امروز تولید خرما به مرز یک میلیون و 170 هزارتن رسیده است. ابوالقاسم حسن پور، مدیر کل دفتر میوه های گرمسیری و نیمهگرمسیری وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: "سطح زیر کشت نخلستان های کشور 230 هزار هکتار که 200 هزار هکتار آن بارور و 30 هزار هکتار مابقی باغات تازه احداث هستند. پیش بینی می شود در سال جاری تولید خرما به مرز یک میلیون و 170 هزارتن برسد و قرار است 200 هزارتن از خرما تولیدی به بازارهای هدف صادر شود. امسال وضعیت قیمت خرما بسیار مناسب است به طوریکه هر کیلو خرما مضافتی 5 تا 7 هزار تومان به فروش می رسد.
یادآور می شود: در فاصله سال های ۷۲ تا ۸۲ سهم كشور ما در مقدار صادرات جهانی از ۱۸ درصد به۳۴ درصد افزایش یافت. اما ارزش دلاری صادرات خرمای ایران به گفته دكتر چیذری معاون برنامه ریزی بورس كالاهای كشاورزی با نرخ كاهشی ۳۶ درصدی از ۵۴ میلیون دلار در سال ۷۲ به ۳۴ میلیون دلار در سال ۸۲ رسیده است كه این امر می تواند ناشی از تفاوت قیمت صادراتی محصول خرما در ایران با سایر كشورهای خرما خیز باشد. قیمت خرمای ایران هر كیلو كمتر از یك دلار و سایر كشورها هر كیلو ۲/۵ تا ۵/۲ دلار است.
نظر شما