به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، ابتکار در این مراسم با بیان اینکه تاثیر رفتار در امر به معروف و نهی از منکر بیش از گفتار است، گفت: اصلاح رفتار، نگاه و تفکر افراد منجر به گسترش به معروف در حوزه های مختلف می شود و این مهم با ارائه و انجام رفتارهای درست، همچنین بهره مندی از روش های روزآمد ممکن می شود.
معاون رئیس جمهور ضمن تاکید بر نقش شبکه های اجتماعی و کمپین ها به عنوان ابزارهای روزآمد و نوین در گسترش معروف ها به ویژه در حوزه محیط زیست، تصریح کرد: در همین راستا، کمپین های مختلفی همچون کمپین سه شنبه های بدون خودرو و چالش 18 درجه در حال فعالیت هستند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: کمپین چالش 18 درجه که از زمستان سال گذشته آغاز شد علاوه بر تشویق به کاهش و اصلاح الگوی مصرف انرژی در کشور، می تواند نقشی مهم برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای داشته باشد.
به گفته وی، تلاش برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از جمله معروف های جهانی است زیرا همه جهان از این موضوع و گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی ناشی از آن آسیب خواهند دید.
ابتکار افزود: از جمله آسیب های گرمایش جهانی در ایران، افزایش 1.5 درجه ای دمای هوا در سال 94 نسبت به گذشته، کاهش بارندگی و خشکی تالاب ها است.
معاون رئیس جمهور از پویش ها و کمپین های جهانی برای حفظ محیط زیست به عنوان معروف هایی برای حفظ منافع انسانی و ملی نام برد و اضافه کرد: به طور نمونه حفاظت از حیات وحش و تنوع زیستی از جمله موضوعاتی است که مورد توجه پویش ها و کمپین های محیط زیستی است و در همین راستا شاهد نقش بستن تصویر یوز بر پیراهن بازیکنان تیم ملی فوتبال بودیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از تلاش و رقابت کشتی های ایرانی برای به تصویر کشیدن گونه های ارزشمند در معرض خطر انقراض ایران بر روی کشتی ها خبر داد و گفت: در حالیکه بر اثر زیاده خواهی انسان ها شاهد انقراض 70 درصد گونه های جانوری چارپا طی 50 سال اخیر بوده ایم، این اقدامات برای آموزش و آگاهی رسانی عمومی بسیار ارزشمند است.
به گفته وی، اگرچه زمانی مدرنیته با مصرف گرایی و تجمل گرایی انسان ها گره خورده بود و زیاده خواهی انسان ها ارزش محسوب می شد اما امروز این نگاه تغییر کرده و دنیا به سمت کاهش مصرف گرایی گام برداشته است.
ابتکار با یادآوری نگاه دینی و فرهنگی ایران مبتنی بر نهی مصرف گرایی، اظهار کرد: اما متاسفانه آنچه امروز شاهد آن هستیم تناسبی با الگوهای دینی و فرهنگی کشور ندارد به گونه ای که ایران با برخورداری از 1 درصد خاک و جمعیت جهان و در حالیکه تنها چهار دهم منابع آبی جهان را در اختیار دارد، میانگین مصرف آب دو برابری نسبت به جهان را ثبت کرده است.
معاون رئیس جمهور افزود: این میزان مصرفی گاهی به سه یا چهار برابر میانگین مصرف جهانی نیز می رسد به گونه ای به طور نمونه در حوزه کشاورزی و در اطراف دریاچه ارومیه، دوره ای را شاهد بودیم که کشاورزان تا 3.5 برابر میانگین جهانی آب مصرف می کردند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مصرف نادرست منابع در ایران تنها محدود به حوزه آب نیست و در حوزه انرژی نیز شاهد میزان مصرف 3.5 تا 4 برابری انرژی در مقایسه با کشورهای توسعه یافته هستیم.
وی امر به معروف و نهی از منکر در حوزه محیط زیست را از جمله منویات امام (ره) و مقام معظم رهبری برشمرد و اظهار کرد: تاکید صریح رهبر انقلاب بر ضرورت توجه به مقوله امر به معروف و نهی از منکر برای حفظ محیط زیست در دیدار 17 اسفندماه 1393 با فعالان و مدیران حوزه محیط زیست کشور، بیانگر اهمیت این موضوع است.
ابتکار ضمن یادآوری صحبت های رئیس جمهوری همزمان با روزجهانی محیط زیست، خاطرنشان کرد: رئیس جمهوری، حفظ محیط زیست را خیر جمعی و امر به معروف دانست.
معاون رئیس جمهور اشاره ای هم به نگاه جهانی در حوزه محیط زیست به عنوان یکی از شاخص های سنجش کارآمدی و موفقیت دولت ها و حکومت ها داشت و خاطرنشان کرد: کارآمدی نظام از جمله ارزش های متعالی انقلاب و جمهوری اسلامی است و از این رو حفظ محیط زیست به نوعی ارزشی فراتر از زمان و مکان و ارزش متعالی محسوب می شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تاکید بر این نکته که امر به معروف و نهی از منکر باید منجر به رشد و نشاط جامعه شود، تصریح کرد: امروز کارآمدی دولت ها با میزان تلاش و موفقیت آن ها در جلوگیری از تخریب و آلودگی محیط زیست و اقدامات صورت گرفته برای حفظ محیط زیست سنجیده می شود از این رو امضاء این تفاهم نامه می تواند منجر به برداشتن گام های مثبتی در این حوزه شود.
ابتکار با اشاره به بیانات رئیس ستاد امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: خوشحالیم که این ستاد معتقد است باید نگاهمان را در حوزه محیط زیست تغییر بدهیم. انقلاب با ارزشهای متعالی که فراتر از مرز زمان و مکان بود، شکل گرفته است، بنابراین امر به معروف و نهی از منکر نباید به موضوعات خاص و عده خاص محدود شود، زیرا در این صورت امر به معروف از تاثیرگذاری و جنبه اصولی خود خارج میشود.
امر به معروف اقدام پیشگیرانه است
بنابراین گزارش، حجت السلام سید احمد زرگر دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر، گفت: امر به معروف تنها با بیحجابی و بدحجابی نباید شناخته شود زیرا امر به معروف هر چیز خوب و خیر و نهی از منکر هرچیز بد و شر است؛ بنابراین امر به معروف فقط حجاب نیست.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر با اشاره به اینکه ایجاد مقوله امر به معروف و نهی از منکر بر اساس احکام اسلامی یک حرکت مردمی پیشگیرانه است، گفت: ۹۵ درصد احکام اسلامی پیشگیرانه است و تنها ۵ درصد این احکام برخوردی است.
حجتالاسلام زرگر با بیان اینکه اگر در ارتباط با پیشگیری سرمایهگذاری کنیم، یقینا موفقتر خواهیم بود گفت: تفاهمنامه مذکور از چند جهت باعث خوشحالی است. اکثر تفاهمنامهها در بحث امر به معروف در مجموعه فعال کردن شوراها و یاوران معروف است که در سازمان حفاظت محیطزیست حرکات خوبی در این زمینه صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه در ابتدای تشکیل ستاد امر به معروف در سال ۷۲، در بحث احیای امر به معروف تاکید بسیاری میشد، اظهار کرد: مقام معظم رهبری نیز بر مقوله احیای امر به معروف در کشور تاکید بسیاری داشتند تا مردم را وارد صحنه فعالیت در حوزه امر به معروف کنیم.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر با اشاره به اینکه سعی کردیم ذهنیت منفی نسبت به امر به معروف را عوض کنیم، تصریح کرد: متاسفانه امر به معروف تنها با بیحجابی و بدحجابی مساوی و یکسان تلقی میشود. در حالی که امر به معروف هر چیز خوب و خیر و نهی از منکر هرچیز بد و شر است. بنابراین امر به معروف فقط حجاب نیست. بلکه مقولات مهمی نیز چون محیط زیست را نیز شامل میشود.
حجتالسلام زرگر با بیان اینکه اسلام دینی است که جهان سالم میخواهد نه کشور سالم، اظهار کرد: در دستوراتی که در ستاد مرکزی امر به معروف صادر شده است، موضوع اسراف و تجملگرایی در دستور کار این ستاد قرار داشته است و وظایف مشترکی برای دستگاهها مشخص و تبیین شده است.
تاکید رهبر معظم انقلاب برای بهره گیری از ظرفیت امر به معروف و نهی از منکر در حوزه محیط زیست
در ادامه، سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تشکیل شورای امر به معروف و نهی از منکر در سازمان حفاظت محیط زیست بر فعالیتهای گسترده این سازمان در این حوزه تاکید کرد.
وی اظهار کرد: با توجه به تصویب قانون امر به معروف و نهی از منکر در مجلس شورای اسلامی در اوایل سال 94 و ابلاغ آن توسط رئیس جمهوری، ستاد این موضوع برای شکل دهی ساختارها ئ تنظیم و تدوین برنامه های خاص این حوزه شکل گرفت.
وی افزود: شش نفر از اعضای دولت شامل وزیر اطلاعات، وزیر آموزش و پرورش، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر کشور جزء اعضای ستاد محسوب میشوند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه تمام دستگاهها مکلف شدهاند که شورای امر به معروف و نهی از منکر داشته باشند، گفت: در مجموعه شورای امر به معروف و نهی از منکر سازمان حفاظت محیط زیست نیز برنامههای متعددی در حال پیگیری است. علاوه بر این پیگیری اجرایی شدن منویات مقام معظم رهبری در کنار مسئولیتهایی که شورا برعهده دارد، از بحثهای مهم مطروحه در این شورا است.
به گفته مجابی، تشکیل شورای امر به معروف در سازمان حفاظت محیط زیست، شناسایی یاوران معروف در سطح ستاد و استانها، تشکیل کارگروههای تخصصی هشت گانه توسط مدیران کل و برگزاری نشستهای تخصصی از جمله اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در این موضوع است.
وی با تاکید بر اینکه توجه دین اسلام و فرهنگ ایرانی به محیط زیست بالاست، گفت: در کتب قدیمی ایرانی، چنین آمده است که حتی در دنیای دیگر برای تخریب و آلودگی محیط زیست عقوبت وجود دارد. در دین اسلام نیز به دفعات به این موضوع پرداخته شده است. علاوه بر این ها در حقوق اساسی هم بحث محیط زیست مطرح شده است. سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در حفاظت محیط زیست به عنوان یکی از اسناد بالادستی در این حوزه مهم محسوب میشود.در ماده 14 این سیاستها مباحث امر به معروف برای حفظ محیط زیست طراحی شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در خاتمه با اشاره به سخنرانی مقام معظم رهبری در 17 اسفندماه سال 93 اظهار کرد: مقام معظم رهبری در این جلسه بر این موضوع تاکید کردند که باید از ظرفیت امر به معروف و نهی از منکر برای حفظ محیط زیست استفاده شود. تفاهمنامه امروز نیز به منظور گسترش نهادهای مردمی برای حفظ محیط زیست و اصلاح الگوی مصرف طراحی شده است.
گفتنی است، در متن تفاهمنامه همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و ستاد امر به معروف نهی از منکر چنین آمده است که موضوع همکاری این دو سازمان بر بهرهگیری از توان و ظرفیتهای علمی، اجرایی و کارشناسی و تخصصی طرفین با استفاده از ظرفیتهای قانونی و اسناد بالادستی (قانون اساسی، قانون حمایت عامران به معروف و ناهیان از منکر و سیاستهای کلی مقام معظم رهبری) در راستای نهادینه کردن فریضه امر به معروف و نهی از منکر بر دستگاههای اجرایی و آحاد جامعه برای حفاظت محیط زیست معطوف است.
تفاهمنامه مذکور از تاریخ امضا به مدت ۵ سال معتبر خواهد بود. همچنین در صورت تمایل طرفین به ادامه فعالیتها و برنامهها، زمان اعتبار تفاهمنامه برای زمان مشابه قابل تمدید خواهد بود.
نظر شما