عربستان در مقابل ایران عقب نشینی کرد/ برجام در ابتدای مسیر

خبرگزاری شبستان:نه با ترامپ و نه با کلینتون، روابط با ایران بهبود نخواهد یافت، عربستان در مقابل ایران عقب نشینی کرد، ایران به تعهداتش پایبند بوده است، برجام در ابتدای مسیر از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: نه با ترامپ و نه با کلینتون، روابط با ایران بهبود نخواهد یافت، عربستان در مقابل ایران عقب نشینی کرد، ایران به تعهداتش پایبند بوده است، برجام در ابتدای مسیر از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

نه با ترامپ و نه با کلینتون، روابط با ایران بهبود نخواهد یافت

روزنامه «گاردین» در گزارشی در مورد روابط تهران و واشنگتن در دوران رئیس‌جمهور بعدی آمریکا، تأکید کرده که چه کلید کاخ سفید به جمهوری‌خواهان برسد و چه در اختیار دموکرات‌ها باقی بماند، بعید است روابط دو کشور بهبود یابد.

«مایکل آکسوورسی» نویسنده این گزارش با بیان اینکه از زمان انقلاب اسلامی در ایران، تهران همواره وزن زیادی در رقابت‌های انتخاباتی در آمریکا داشته، نوشته عجیب نیست که در مناظره میان «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری‌خواهان و «هیلاری کلینتون» نامزد دموکرات‌ها هم مسئله ایران یکی از موضوعات مهم مورد بحث بود.

آکسوورسی در مورد دیدگاه‌های این دو نامزد در مورد ایران می‌نویسد: «رئیس‌جمهور (حسن) روحانی به سختی می‌تواند به چشم‌انداز انتخابات ایالات متحده خوش‌بین باشد. ترامپ توافق هسته‌ای سال 2015 را صراحتا «فاجعه‌بار» خوانده و گفته که می‌خواهد آن را رد کرده و تحریم‌ها را دو یا سه برابر کند (البته نگفته چطور) تا ایرانی‌ها مجبور به مذاکره مجدد در مورد آن شوند.»

وی افزود: «کلینتون هم هرچند که از توافق حمایت کرده و احتمالا همان مسیر (باراک) اوباما (رئیس‌جمهور آمریکا) را دنبال کند، اما او همواره از اوباما جنگ‌طلب‌تر بوده است. او در اواخر دوره نخست اوباما به دنبال تشدید تحریم‌ها علیه ایران بود و ایرانی‌ها فراموش کرده‌اند که او در جریان رقابت‌های انتخاباتی سال 2008 گفت اگر ایران بخواهد با بمب اتم به اسرائیل حمله کند، ایالات متحده می‌تواند این کشور را "به طور کامل محو کند." این جمله آن زمان عمدتا اینطور گزارش شد که کلینتون می‌خواهد ایران را محو کند.»

در ادامه این گزارش با بیان اینکه روحانی هم سال آینده باید در انتخابات شرکت کند، عنوان شده است که توافق هسته‌ای نتوانسته دستاوردهای مد نظر را به همراه بیاورد و همین امر وضعیت انتخاب دوباره روحانی را با چالش‌هایی مواجه کرده است. در عین حال آمریکا و ایران همچنان خصومت سابق را دارند و در این مسئله تغییری ایجاد نشده است.

نویسنده این گزارش رفتار ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات را تا حد زیادی به نظرات مشاوران او وابسته دانسته و در مورد این افراد نوشته است: «"جان بولتون" که ترامپ از او به عنوان وزیر خارجه احتمالی‌اش صحبت کرده، در مارس 2015، یعنی چند هفته مانده به توافق هسته‌ای، گفت ایالات متحده هنوز هم می‌تواند ایران را بمباران کند و تنها با بمباران است که می‌توان مانع دستیابی ایران به بمب اتم شد. ژنرال "مایکل فلاین" دیگر چهره نزدیک به ترامپ هم در جولای 2016 اظهاراتی مطرح کرد که از آن‌ها اینطور برمی‌آمد که او تصور می‌کند که رهبر پیشین ایران، یعنی آیت‌الله روح‌الله خمینی هنوز زنده و در قدرت است.»

آکسوورسی در ادامه نوشته است: «در حالی که بسیاری در سرتاسر جهان با نگرانی و دلسردی نظاره‌گر این انتخابات هستند، یاد آن حرف معروف "هنری کیسینجر" (وزیر خارجه اسبق آمریکا) می‌افتم که در مورد جنگ ایران و عراق گفت "حیف که نمی‌شود هر دو ببازند." به نظر می‌رسد که این انتخابی است بین مردی که پدرش او را در مسیر موفقیت قرار داده و زنی که مسیرش توسط افسون همسر نه چندان هوشمندش هموار شده.»

نویسنده این یادداشت در نهایت نوشته ترامپ به دلیل سیاست‌های پوپولیستی‌اش و کلینتون احتمالا به واسطه رابطه نزدیکی که با سعودی‌ها دارد، در صورت ریاست‌جمهوری تغییر چندانی در سیاست واشنگتن در قبال ایران نخواهند داد، با این وجود «احتمالا اگر آنطور که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند کلینتون در رقابت ریاست‌جمهوری ایالات متحده پیروز شود، آزادی سیاسی بیشتر به او اجازه دهد تا رفتاری معقول و درست‌تر در قبال ایران داشته باشد. امیدوارم که اینطور باشد.»

برجام تغییری در سیاست‌های منطقه‌ای ایران ایجاد نکرده است

موسسه انگلیسی «چتم هاوس» در مطلبی  پیرامون «تاثیرات برجام بر رفتار داخلی و خارجی ایران» نوشت موفقیت مهم برجام برای جامعه بین‌المللی به ویژه آن‌هایی که در مذاکرات اتمی با ایران شرکت داشتند، این بود که اطمینان یافتند فعالیت‌های اتمی این کشور مسالمت آمیز است.

بر اساس این گزارش، طرف‌های درگیر در مذاکرات امیدوار بودند که ایران با توافق اتمی از انزوای سیاسی بیرون آمده و مقام‌های این کشور ترغیب شوند تا راهبردهای منطقه‌ای خود را به غرب نزدیکتر کنند. البته برای ایران رفع تحریم‌های اقتصادی آمریکا محرک مهمی برای فعال بودن در فرآیند مذاکرات بود. اما با گذشت یک سال به نظر می‌رسد نه ایران و نه غرب موفقیتی را که به آن امید داشتند کسب نکرده‌اند.

بر اساس این گزارش، دولت ایران اغلب از همتایان غربی در زمینه شکست در اجرای تعهدهایشان در ارتباط با رفع تحریم‌ها گلایه می‌کند. با وجود سفر برخی هئیت‌های اقتصادی و مقام‌های ارشد سیاسی اروپایی به تهران، بانک‌های این قاره از داد و ستد با این کشور خودداری می‌کنند زیرا تحریم‌های آمریکا علیه ایران با محوریت تروریسم هنوز پا برجاست و هیچ شرکت مطرح اروپایی یا آمریکایی هنور وارد بازار ایران نشده است.

در ادامه این مطلب آمده است: «غرب هنوز تغییر زیادی را در راهبردهای منطقه‌ای ایران ندیده است. در واقع ایران و روسیه زمینه‌های بیشتری برای همکاری در رویکردهای خاورمیانه‌ای خود یافته‌اند. ایران در این رابطه اخیرا اجازه داد تا روسیه از پایگاه‌ هوایی‌اش در غرب کشور (همدان) برای حمله به مواضع شورشیان ضد دولتی سوریه استفاده نماید. با وجود برخی انتقادها از این اقدام، واکنش فرماندهان نظامی ایران که از این اقدام نه دفاع نموده و نه به تکذیب آن پرداختند، پیامی محکم به غرب درباره گرایش ایران به شرق در زمینه راهبردهای منطقه‌ای بود.»

چتم هاوس در ادامه با اشاره به تاثیر برجام در امور داخلی ایران بعد از توافق نوشت: «از بعد داخلی نیز این مذاکرات کمکی را به میانه روهای ایران برای قدرت گرفتن بیشتر نکرد و تندروهای ایران «حسن روحانی» رییس جمهور را در فشارهای زیادی قرار داده‌اند. رویکردهای میانه‌رو در سیاست خارجی دولت ایران و تلاش برای رسیدن به توافق اتمی به شدت از سوی محافظه کاران ایران که مخالف روابط با غرب هستند، مورد انتقاد قرار گرفت.»

بر این اساس، مقام‌های ارشد محافظه کار ایران چون فرماندهان سپاه پاسداران در چند ماه گذشته از دولت در زمینه عدم برآورده کردن انتظارات از برجام و تمایل دولت روحانی به مذاکره با غرب انتقاد کرده‌اند. امری که گمانه‌زنی‌هایی را نسبت به نتیجه انتخابات بعدی ریاست جمهوری ایران شده است.

در خاتمه این مطلب آمده است: «برجام تاثیری شگرفی بر مواضع منطقه‌ای ایران نگذاشته زیرا نخبگان نظامی و امنیتی محافظه کار به طور کامل کنترل امور را در دست دارند. همچنین برجام تاثیر اقتصادی قابل توجه‌ای نیز برجا نگذاشته زیرا تحریم‌های موجود آمریکا  تقریبا داد و ستد بانک‌های اروپایی را با همتایان ایرانی‌شان غیر ممکن ساخته است. در واقع این توافق شکاف عمیق سیاسی بین میانه روها و اصولگرایان را رفع نکرده است. با این حال این توافق منطقه را از نبرد مهلک دیگری نجات داده است.»

مهر:

اعضای اوپک با کاهش تولید نفت موافقت کردند

رسانه ها به نقل از منابع موثق گزارش دادند که اعضای «سازمان کشورهای صادرکننده نفت» (اوپک) به توافقی دست یافتند که طبق این توافق، از ماه نوامبر سال میلادی جاری تولید نفت به ۳۲.۵ میلیون بشکه در روز کاهش می یابد.

اوپک در حال حاضر روزانه ۳۳.۲۴ میلیون بشکه نفت تولید می کند که در صورت صحت این گزارشات، کشورهای عضو این سازمان از تولید نفت خود به میزان هفتصد هزار بشکه در روز خواهند کاست.

گفتنی است که ظرف هشت سال گذشته، این نخستین توافق میان اعضای این سازمان برای کاهش تولید نفت بشمار می رود.

یک منبع موثق مدعی شد که اوپک در نشست بعدی خود که روز سی اُم نوامبر در وین برگزار می شود، سقف تولید را برای هر کشور عضو این سازمان تعیین خواهد کرد.

گفتنی است که نمایندگان کشورهای عضو اوپک در حال حاضر برای شرکت در «همایش بین المللی انرژی» در الجزایر بسر می برند.

لازم به ذکر است که موافقت بزرگترین تولیدکنندگان نفت با کاهش تولید می تواند توازن بیشتری را میان نرخ عرضه و تقاضای این ماده خام در سطح جهان برقرار نماید.

هفته گذشته ایران، سومین تولید کننده بزرگ نفت اوپک با تولید روزانه ۳.۶ میلیون بشکه نفت در ماه آگوست، پیشنهاد عربستان سعودی مبنی بر توقف افزایش تولید نفت خود را نپذیرفت و روز سه شنبه وزیر نفت ایران اعلام کرد که به روند افزایش تولید نفت تا سقف چهار میلیون بشکه در روز ادامه خواهد داد.

با گذشت چند ساعت از این اظهارنظر وزیر نفت ایران، وزیر انرژی عربستان هم مستثنی شدن ایران از اجرای طرح فریز نفتی را پذیرفت تا یک گام بلند برای دستیابی به این توافق برداشته شود.

بنابر گزارشات، مذاکرات چهار ساعته نمایندگان اوپک به پایان رسیده است و انتظار می رود که نتایج این مذاکرات طی یک کنفرانس مطبوعاتی بطور رسمی اعلام شود.

برجام در ابتدای مسیر است/ ایران به تعهداتش پایبند بوده است

وزیر انرژی آمریکا از هشت ماه تلاش دولت «اوباما» بر سر برجام و فعالیتهای هسته ای ایران دفاع کرد.

بر اساس این گزارش، «ارنست مونیز» که به عنوان مهمان در اندیشکده شورای آتلانتیک شرکت کرده بود، گفت: من فکر می کنم در مورد مساله هسته ای ما کار درستی انجام داده ایم.

وی افزود: برنامه هسته ای ایران بر اساس توافق، به شکل فوق العاده ای به عقب رانده شده است.

«مونیز» با اشاره به گزارش های آژانس در خصوص فعالیتهای هسته ای ایران گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی تا کنون سه مرتبه اعلام کرده که ایران به تعهدات خود در خصوص توافق هسته ای پایبند بوده است.

وزیر انرژی آمریکا در ادامه سخنان خود بیان کرد: ما همه خواستار پیگیری توافق بوده و آن را به منزله ورود ایران به بازارهای جهانی بر اساس توافق هسته ای می دانیم.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه انجام توافق هسته ای مرحله نخست کاری بلند مدت است، گفت: ما تازه در ابتدای نقطه آغازین یک راه طولانی ایستاده ایم و این به آن معنی است که نه تنها ایران، بلکه جامعه بین المللی، آژانس و ایالات متحده نیازمند تمرکز بر این (توافق) برای زمانی بسیار طولانی هستیم.

مونیز افزود: چیزی که ما باید به خاطر داشته باشیم این است که توافقی که ما داریم، بر سر یک موضوع است یعنی سلاح‌های هسته‌ای یا استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای.

وزیر انرژی آمریکا اضافه کرد: این واقعیت که ما سه گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را با موفقیت پشت سر گذاشته‌ایم به ما تا حدودی آرامش می‌دهد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

نیویورک تایمز: روایت توافق هسته‌ای ایران از دید یک نویسنده آمریکایی

سه سال پیش، پس از یک دهه مذاکرات بی‌نتیجه و تحریم های شدید، تلاش‌های بین‌المللی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای به روندی دیپلماتیک تبدیل شد. توافق هسته‌ای حاصل از روند مذاکرات باعث شد تا توازن قدرت در خاورمیانه شاهد تغییرات بسیاری شده و روابط بسیاری از کشورها هرچه بیشتر پیچیده شود.

این توافق در واشینگتن نیز بسیار تاثیرگذار بود. در حالی که مسائل مربوط به ایران در بیشتر مواقع از هر دو حزب آمریکا مورد رای مشترک مثبت قرار می‌گرفت، توافق هسته‌ای مسائل مربوط به ایران را به موضوعی پربحث و منشا بسیاری از اختلافات جمهوری خواهان و دموکرات ها تبدیل کرد. باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، موفق شد از مخالفت کنگره با توافق هسته‌ای جلوگیری کند و این توافق به عنوان میراث از دوران ریاست جمهوری وی باقی خواهد ماند.

وال استریت ژورنال در ادامه این گزارش نوشت: کتاب جدید نوشته شده از سوی "جی سلیمان" به بررسی تحولاتی پرداخته است که در نهایت به توافق هسته‌ای ایران ختم شد. این کتاب به بررسی درگیری‌های مختلف میان ایران و آمریکا در زمان بحران اتمی پرداخته است.

سلیمان در این کتاب در خصوص توافق هسته‌ای ایران بسیار شکاک است و اظهار کرده اوباما بیش از اندازه برای امضای برجام با ایران تلاش کرده است. وی در این کتاب نوشته اوباما در مواردی تسلیم خواسته های ایران شده است و توافق هسته‌ای هزینه های بسیاری برای آمریکا به همراه داشته است.

نویسنده این گزارش در ادامه نوشت: این گونه بررسی‌ها باعث می شود موضوع مورد تحقیق جهت‌گیری خاصی پیدا کند. بسیاری از بررسی های سلیمان در این کتاب بر اساس حقایق نبوده و از بسیاری واقعیت ها چشم پوشی کرده است.

ارنست مونیز: امیدواریم برجام به روابط قوی‌تر با ایران منجر شود

«ارنست مونیز»، وزیر انرژی آمریکا روز چهارشنبه ابراز امیدواری کرد  توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 موسوم به «برجام» به برقراری روابط قدرتمندتر بین ایران و آمریکا منجر شود.

وی که در نشستی به میزبانی اندیشکده شورای آتلانتیک حضور داشت، با بیان اینکه  در زمینه هسته‌ای صحیح عمل کرده‌ایم؛ مدعی شد برنامه هسته‌ای ایران مطابق ملزومات توافق، به عقب رانده شده است.

مونیز یادآوری کرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان نهاد مسئول راستی‌آزمایی از پایبندی کشورها به مفاد برجام، در سه گزارش خود پایبندی ایران به این توافق را تأیید کرده است.

اظهارات وزیر انرژی آمریکا چند روز بعد از دیدار با علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بیان می‌شود.

این در حالی است که مقام‌های ایرانی در ماه‌های گذشته از کارشکنی آمریکا در اجرای برجام، علی‌رغم گذشت هشت ماه از زمان اجرایی شدن این توافق انتقاد کرده‌اند.

مونیز در اظهاراتی مداخله جویانه گفت: همه ما کار بر روی این موضوع را ادامه خواهیم داد. همه ما خواستار رصد این توافق و مشاهده ورود ایران به بازارهای جهانی مطابق با آن هستیم.

وی خاطرنشان کرد چیزی که ما باید به خاطر داشته باشیم این است که توافقی که ما داریم، بر سر یک موضوع است یعنی سلاح‌های هسته‌ای یا استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای.

وزیر انرژی آمریکا اضافه کرد: این واقعیت که ما سه گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را با موفقیت پشت سر گذاشته‌ایم به ما تا حدودی آرامش می‌دهد.

وی به رغم این یادآور شد که برخی از جنبه‌های توافق برجام تا بیش از دو دهه ادامه دارند.

مونیز گفت: ما در آغاز فرایندی طولانی قرار داریم که البته به معنی این است که نه تنها ایران بلکه جامعه بین‌المللی، آژانس، آمریکا و دولت های دیگر بایستی توجهشان بر این موضوع را برای مدت طولانی حفظ کنند.

وزیر انرژی آمریکا تصریح کرد آشکارا امیدواریم که برجام یکی از عوامل موثر در نوعی حرکت احتمالی چند دهه‌ای به سمت روابط قوی‌تر با ایران باشد.

ایرنا:

گزارش ال موندو از جاذبه های گردشگری ایران

روزنامه ال موندو ویژه نامه سیر و سیاحت خود را به تشریح جاذبه های گردشگری ایران به قلم «زاهیدا ممبرادو» خبرنگار این روزنامه در تهران اختصاص داده است.

در این ویژه نامه آمده است ایران که طی چند دهه فقط شاهد ارائه تصاویرغیر واقعی از خود بوده و تقریبا خارج از برنامه های گردشگری آژانس های مسافرتی قرار داشته، آنچنان مقصد جذاب توریستی گردیده که دهان هر بازدید کننده ای را از تعجب باز می گذارد.

در این ویژه نامه آمده است: شاید بتوان مطلب مشابهی در مورد دیگر کشور هایی که احتمالا مورد قضاوت نادرست قرار گرفته باشند هم گفت، اما شکی نیست قطعا هیچ کدام از آنها این همه زیبایی، تاریخ، فرهنگ، سحر و جذابیت طبیعی ایران را ندارند.

ممبرادو در ادامه به توصیف تبلیغی جذابیت های گردشگری ایران پرداخته و تجربه شخصی خود از یک سفر در ایران از شمال به جنوب کشور را در گزارش منتشر کرده است.

سفر نامبرده از تهران شروع شده و در همین بخش به جذابیت های گردشگری پایتخت ایران از جمله کاخ گلستان، میدان آزادی و برج میلاد اشاره گردیده است.

مقصد بعدی ممبرادو کاشان بوده که به گفته وی معماری خانه های قدیمی این شهر تاریخی، هر گردشگری را اسیر خود می کند.

نگارنده در بخشی از گزارش خود شبکه جاده ای ایران را بسیار پیشرفته و امن می داند و می افزاید: سفر زمینی در این جاده ها بسیار مطمئن می باشد.

بازدید از ابیانه با شرح همه زیبایی های منحصر به فردش برای یک گردشگر خارجی و سپس ورود به اصفهان 'نصف جهان' ادامه گزارش سیاحتی خبرنگار ال موندو را تشکیل داده اند.

میدان امام (نقش جهان)، عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله، بازار بزرگ این شهر و سی و سه پل از جمله جاذبه های گردشگری شهری عنوان شده اند که 'برای خیلی ها، زیباترین شهر ایران به شمار می رود'.

ممبرادو پس از بازدید از 'اصفهان جادویی' عازم یزد شده و از زیبایی های تاریخی این شهر کویری از جمله بادگیرهای آن برای خوانندگان این روزنامه گفته است. آیین زرتشتی که در دوران قبل از اسلام مذهب اکثر ایرانی ها بوده و هنوز در این شهر گرامی داشته می شود مساله ایست که مورد توجه این ویژه نامه قرار دارد.

بازدید از شیراز و تخت جمشید نقطه پایانی سفر نگارنده بوده است. معرفی سعدی و حافظ، باغ ارم و کاخ محمد قلی خان، به عنوان جاذبه های گردشگری این شهر تاریخی ایران معرفی شده اند تا اینچنین نوبت به بازدید از تخت جمشید برسد.

خبرنگار ال موندو توضیحی هم در خصوص تخت جمشید و آثاربه جا مانده از آن برای خوانندگان ارائه کرده است.

ممبرادو به صورت ویژه تاکید می کند که 'علی رغم آنچه تصور می شود، ایران یک کشور بسیار امن است؛ شاخص جرم و جنایت در آن بسیار پایین بوده و پلیس در برابر هر گونه مشکلی که برای گردشگران پیش بیاید فورا به کمک گردشگر می آید'.

خبرنگار ال موندو همچنین می افزاید که 'هیچ گونه خطری برای زنانی که بخواهند به تنهایی در ایران مسافرت کنند هم وجود ندارد'.

 

کد خبر 577228

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha