خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در روابط ایران و ژاپن از بدو تأسیس تا به امروز، همواره جنبههای اقتصادی دارای اهمیت ویژه بودهاست. از یک طرف ژاپن به نفت و بازار ایران نیازمند میباشد و از طرف دیگر ایران نیز ژاپن را همواره بازار عمده برای فروش نفت و تأمین کالاهای صنعتی و فناوری قلمداد کرده است. روابط بازرگانی بین دو کشور مخصوصاً از هنگام نخستین مرحله افزیش قیمت نفت خام در سال ۱۹۷۳، افزایش شدیدی نشان میدهد به عنوان مثال در سال ۱۹۶۷، حجم روابط تجاری دو کشور فقط ۸/۶۰۵ میلیون دلار بود که ۷۷ میلیون دلار آن مربوط به صادرات ژاپن به ایران و ۸/۵۲۸ میلیون دلار آن به واردات از ایران اختصاص داشت. در سال ۱۹۷۷، ژاپن کالاهایی به ارزش ۹۳/۱ میلیارد دلار به ایران صادر نمود و متقابلاً ۲۴/۴ میلیارد دلار از ایران واردات داشت که بدین ترتیب، حجم روابط تجاری در مقایسه با سال ۱۹۶۷، یعنی حدوداً ده سال قبل از آن، ۱۰ برابر افزیش یافت.
بنابراین گزارش، پس از لغوتحریم ها روابط اقتصادی ایران و ژاپن به ویژه در حوزه فروش نفت و گاز بیش از قبل شده است تا جایی که در حال حاضر رکورد فروش نفت ایران به ژاپن شکست شده است. مهر در این زمینه خبر داده است که: "ایران با بازپس گیری سهم خود از کشورهایی همچون عربستان، کویت، قطر و امارات متحده عربی، به چهارمین کشور بزرگ تامین کننده نفت ژاپن تبدیل شده و پیش بینیها نشان میدهد که تا چند هفته آینده ایران با تصاحب جایگاه قطر به سومین کشور بزرگ تامین کننده نفت ژاپن تبدیل میشود. مدیریت امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی ایران نشان میدهد که در طول هفت ماهه سال ۲۰۱۶ میلادی به طور متوسط ایران روزانه حدود ۲۱۳ هزار بشکه نفت به ژاپن صادر کرده و در ماه ژوئیه سال جاری میلادی (تیرماه امسال) حجم فروش نفت ایران در سرزمین آفتاب تابان به رقم بیسابقه ۲۵۷ هزار بشکه در روز رسیده است. به عبارت دیگر این روزها توسعه روابط نفتی تهران-توکیو صرفا به امضای تفاهم نامههای همکاری برای توسعه پالایشگاههای نفت و یا توسعه برخی از میادین نفتی ایران ختم نشده و هم اکنون ژاپن به یکی از بزرگترین مشتریان نفت کشور در دوران پسا برجام تبدیل شده است.
در شرایط فعلی عربستان سعودی با صادرات روزانه یک میلیون و ۶۱ هزار بشکه، بزرگترین تامین کننده نفت ژاپن بوده و پس از سعودیها، امارات با صادرات روزانه ۸۲۱ هزار بشکه نفت و قطر با صادرات ۲۵۹ هزار بشکه نفت به ترتیب دومین و سومین صادرکننده نفت به این کشور بزرگ آسیایی هستند. هم اکنون ایران فاصلهای حدود ۲ هزار بشکهای برای تصاحب عنوان سومین کشور بزرگ تامین کننده نفت ژاپن دارد و رقابت شانه به شانهای را با شیخ نشینان قطر آغاز کرده است، به عبارت دیگر پس از رقابت ایران و قطر برای توسعه پارس جنوبی و البته افزایش تولید گاز ایران از این میدان مشترک با راهاندازی فازهای جدید، حالا دامنه این رقابتها به تجارت نفت خام هم گسترش یافته است."
یادآور می شود: ژاپنی ها سابقه ای طولانی در صنعت نفت ایران دارند و ساخت مجتمع پتروشیمی بندر امام در ماهشهر از همکاری آنها در ایران محسوب می شود. علاوه بر پتروشیمی، شرکت های ژاپنی تمایل خود برای فعالیت در صنعت ال.ان.جی ایران هم نشان داده و مذاکراتی را نیز صورت داده اند که تاکنون به نتیجه نرسیده است.
نظر شما