به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت کشورمان روز گذشته وارد الجزایر شد تا در پانزدهمین نشست مجمع بینالمللی انرژی که در روزهای ٢٦ تا ٢٨ سپتامبر (پنجم تا هفتم مهر) در حال برگزاری است، شرکت کند.
بنابراین گزارش، در این اجلاس ووزیران، مسئولان ارشد، مدیران شرکتها، نمایندگان نهادهای بینالمللی و کارشناسانی از ٧٢ عضو این نهاد، در آن شرکت می کنند.
«بیژن زنگنه» امروز (سه شنبه) در مرکز همایش های بین المللی الجزیره و در نخستین نشست تخصصی مجمع بین المللی انرژی (IEF)در الجزایر تاکید کرد «نفت یک اسلحه نیست و نباید از آن برای آسیب رساندن به رقبا و تحقق اهداف سیاسی استفاده کرد».
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران افزود: برخی از نفت به عنوان یک سلاح استفاده کرده اند تا برای دیگر تولیدکنندگان، ناآرامی های اجتماعی و سیاسی و مشقت اقتصادی ایجاد کنند.
وی اضافه کرد: برخی، قیمت های نفت را تا سطحی پایین آورده اند که به منافع دیگر تولیدکنندگان آسیب رسانده است.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران «غیرسیاسی کردن بازار و کنار گذاشتن استفاده از نفت به عنوان یک اسلحه، به هر منظور و با هر عنوان» را ضروری دانست.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران چالش دیگر بازار نفت را سیاست ها و اقدام های تبعیض آمیزی دانست که از سوی برخی بلوک های مصرف کننده برای دادن یارانه به مصرف زغال سنگ و همچنین مالیات بستن بر نفت یا حتی گاز ایجاد شده است.
وی ادامه داد: هرچند این ٢ با محیط زیست سازگارتر است اما در تخصیص صحیح منابع به سمت محیط زیست پاک تر، اخلال کرده اند.
وزیر نفت گفت: ما از مجمع بین المللی انرژی و دبیرکل جدید آن می خواهیم به سطحی فراتر از مشارکت در آمار و تبادل اطلاعات حرکت کند و به اقدام دست زده و گفت و گوها را به سطح مسائل سیاستی و انجام هر کاری میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برای تامین امنیت عرضه و تقاضا و محیط زیست پاک تر ارتقا دهد.
وی یادآور شد: تصویب توافق نشست تغییر اقلیمی پاریس (COP٢١) و اجرای تعهدهای کشورهای درحال توسعه به همکاری کشورهای توسعه یافته درباره انتقال فناوری و کمک های آنها نیازمند است تا بتوان به اهداف جهانی محیط زیست دست یافت.
زنگنه گفت: اکنون تداوم قیمت های پایین نفت مهمترین موضوعی است که بازار با آن روبرو شده و قیمت های پایین آثاری منفی را به بار آورده است که در آینده نیز ادامه می یابد.
وی اضافه کرد: آثار منفی بر سرمایه گذاری و توسعه ظرفیت تولید در میان مدت و بلندمدت مشخص می شود و به منافع هر دو گروه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان آسیب می رساند.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد رسیدن به قیمتی عادلانه که بتواند سرمایه گذاری و توسعه ظرفیت تولید را شتاب بخشد، ضروری است.
وی ادامه داد: افزایش ظرفیت تولید می تواند وابستگی مصرف کنندگان را به یک یا دو تولیدکننده کاهش دهد.
به گفته وی، این موضوع درباره افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی نیز صادق است.
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران یادآوری کرد: ما همواره از اقدام هایی که در تاریخ سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای تثبیت بازار نفت اتخاذ شده است حمایت کرده ایم و در هر زمان دیگری که نیاز باشد چنین خواهیم کرد.
زنگنه افزود: ما به همکاری همه صادرکنندگان غیرعضو اوپک برای مشارکت در تلاش های اوپک برای تثبیت بازار خوش آمد می گوییم.
وی ادامه داد: پس از برداشته شدن تحریم ها، ایران تلاش کرده است ظرفیت تولید خود را در بخش های نفت و گاز افزایش دهد و به این منظور مدل جدیدی از قراردادها را مهندسی کرده است.
زنگنه افزود: در این مسیر شرکت های بین المللی نفتی را به همکاری برای افزایش تولید متناسب با ذخایر نفت گاز ایران تشویق می کنم و به آنها خوشامد می گویم تا به این ترتیب آنها نیز در امنیت عرضه مشارکت کنند.
در حاشیه پانزدهمین نشست مجمع بینالمللی انرژی که از پنجم مهرماه در الجزایر آغاز شد و تا هفتم مهرماه ادامه دارد، قرار است اعضای اوپک گردهم جمع شوند تا طرح فریز نفتی (تثبیت تولید نفت) را بررسی کنند.
در صورت موافقت تولیدکنندگان نفت، قرار است با هدف ایجاد ثبات در بازار و جلوگیری از عرضه نفت مازاد، میزان تولید در سال 2016 و نیمه نخست سال 2017 ثابت باقی بماند.
«نورالدین بوطرقه» وزیر انرژی الجزایر (میزبان اجلاس) تصریح کرده است: همه گزینه های مربوط به فریز نفت (تثبیت تولید نفت) یا کاهش بهای نفت و به منظور با ثبات کردن بازار جهانی نفت، مورد تحلیل و بررسی قرار خواهند گرفت.
بر اساس اعلام رسمی، 50 نماینده از نهادهای انرژی کشورهای تولیدکننده، مصرف کننده نفت و گاز جهان و بیش از ٣٠ شرکت نفتی در نشست این نهاد در الجزیره شرکت می کنند.
پدرو میرو از شرکت اسپانیایی سپسا، جیکوب توماسن از شرکت دانمارکی مرسک اویل، امین حسن الناصر از شرکت عربستانی آرامکو، فلاح العمری از شرکت بازاریابی نفت عراق (سومو)، امینه معزوزی از شرکت الجزایری سوناتراک، پاتریک پویان از شرکت فرانسوی توتال، باسم سیسمان از شرکت نفت ترکیه (تی پی ای او)، مدیران عامل مهمترین شرکتهایی محسوب می شوند که در این سطح در نشست الجزایر حاضر خواهند شد.
شرکتهایی نظیر آنادارکو، اکسون موبیل و شلمبرژه از آمریکا، بی پی و شل از انگلستان، انل و انی از ایتالیا، گالپ از پرتغال، میتسوبیشی از ژاپن، و استات اویل از نروژ نیز بدون حضور مدیران عامل خود، نمایندگانی به نشست الجزایر اعزام کردهاند.
هیات عالی رتبه ای از کشور روسیه نیز در مجمع بین المللی انرژی حضور دارد و ممکن است در نشست غیررسمی اعضای اوپک هم شرکت کند.
در این میان، آنچه که اهمیت دارد رایزنی اعضای نشست غیررسمی اعضای اوپک است که قرار است روز چهارشنبه در حاشیه این اجلاس برگزار شود، زیرا در این نشست احتمال می رود میزان تولید و موضوع فریز مشخص خواهد شد؛ امری که مقامات الجزایری ( کشور میزبان) بر آن تاکید کرده اند.
در رابطه با موضع ایران در این خصوص وزیر نفت با بیان حمایت ایران از همکاری کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای ثبات در بازار نفت گفت: در میان مدت و دراز مدت باید سهمیه بندی اوپک احیا شود و چاره ای جز این نیست.
طبق خبر وزارت نفت، بیژن زنگنه امروز (سه شنبه) پیش از آغاز رسمی پانزدهمین نشست مجمع بین المللی انرژی (آی یی اف) در مرکز همایش های بین المللی الجزیره (سالن عبدالطلیف رهال) و در جمع خبرنگاران درباره محورهای نشست مشورتی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) افزود: ممکن است پیش و ضمن برگزاری نشست مشورتی اعضای اوپک در الجزیره مسائل مختلفی مطرح شود.
وی با حمایت از ایفای نقش اوپک در بازار نفت، اضافه کرد: عده ای در دو سال گذشته اوپک را از کار انداختند و در عمل این سازمان به یک مجمع بدل شده است.
به گفته وزیر نفت، اوپک باید برای درآمد پایدار و حداکثر کردن درآمد اعضایش اقدام هایی انجام دهد اما در دو سال گذشته در عمل این نهاد بین المللی اثرگذاری خود را از دست داده است.
وی درباره اینکه آیا عربستان پیشنهادی برای تثبیت تولید نفت ایران در سطح سه میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه در روز داده است، گفت که این کشور به طور رسمی به ما پیشنهادی نداده است.
وزیر نفت با تاکید بر این که ما برای شرکت در مجمع بین المللی انرژی در الجزایر شرکت کردیم نه برای نشست اوپک، افزود: فرصتی هم برای گفت وگو در نشست مشورتی اوپک در الجزایر فراهم شده است.
نظر شما