خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: افزایش درآمدهای نفتی ایران، دنباله روی آل خلیفه از اربابان سعودی خود، ایران در سپتامبر ۳۸ تُن آب سنگین به روسیه تحویل داد، قدردانی ولیعهد سعودی از مواضع آیپک علیه پرونده اتمی ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
با ارسال بوئینگ و ایرباس به ایران هم وضعیت اجرای برجام روشن نیست
اندیشکده «یوراسیا» در مطلبی نوشت: با وجود اخبار امیدوار کننده در زمینه ارسال هواپیماهای بوئینگ و ایرباس به ایران، به نظر نمیرسد که وضعیت برجام روشن باشد.
به نوشته این اندیشکده سخنرانی «حسن روحانی» رییس جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیامی هشداری به«دونالد ترامپ» نامزد پر امید جمهوری خواهان بود که قول داده به محض ورود به کاخ سفید برجام را پاره کند. حتی «هیلاری کلینتون» رقیب دموکرات او نیز که اشتیاق نصفه نیمهای را در حمایت از برجام نشان داده است تحت فشار بیامان اسرائیلیها از زمان امضای برجام در تابستان گذشته قرار دارد.
یوراسیا در بخش دیگر تحلیل خود نوشت: کنگره آمریگا از سال گذشته به این سو مخالف جهت اجرای برجام بوده و مسیر را برای پروندههای حقوقی ضد ایران با طرح مواردی چون قربانیان عملیات تروریستی همواره کرده که البته رییس جمهور ایران در سخنرانی خود در سازمان ملل متحد این رویکرد را محکوم نمود.
اندیشکده یاد شده در خاتمه با اشاره با تحرکات ایران در زمینه شکایت از آمریکا بابت عدم اجرای کامل برجام و ملاقات نمایندگان ایران با همتایان خود در همین زمینه و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد نوشت: مشکل در این جاست که «جان کری» وزیر خارجه آمریکا همواره بازگو کننده تفکرات غالب کاخ سفید نیست بلکه شواهدی جدی از این که آمریکاییها مصمم به رسیدگی کامل به شکایات ایران را داشته باشند، وجود ندارد. تنها زمان است که در آینده حقایق را نشان میدهد.
وزارت خزانهداری امریکا هفته گذشته دو مجوز را صادر کرده که به موجب آن فروش هواپیماهای اروپایی ایرباس به ایران ممکن شده و انتظار میرود که فروش هواپیماهای بویینگ نیز در روزهای آینده آغاز شود.
چراغ سبز آمریکا به فروش 17 هواپیمای ایرباس و فروش 80 هواپیمای مسافربری بویینگ به ایرانایر است. با این چراغ سبز آمریکا تجارت با ایران بدون گذر از قوانین پیچیده و دست و پاگیری که همچنان روابط تجاری و مالی شرکتهای آمریکایی با ایران را مسدود کرده است، صورت خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت خزانهداری آمریکا گفته که ما دو مجوز اول را برای صادرات هواپیماهای مسافربری معینی به ایران صادر کردیم. این مجوزها شامل شرایطی است که در آن باید از استفاده تجاری و مسافربری این هواپیماها اطمینان کسب کنیم و از طرفی این هواپیماها امکان فروش مجدد یا انتقال به غیر را ندارند.
واشنگتن: درباره شرکت احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری اظهارنظر نمیکنیم
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری، آخرین مواضع این وزارتخانه درباره مسائل مختلف را برای خبرنگاران تشریح کرد.
«مارک تونر» در این نشست خبری برای خبرنگاران در وزارت خارجه آمریکا، ابتدا در بحث از سوریه، از آتشبس مورد توافق این کشور و روسیه سخن گفت؛ آتش بسی که البته ناکام مانده است.
این مقام آمریکایی گفت که واشنگتن همچنان به توافق آتشبس و همچنین راه حل دیپلماتیک برای حل بحران سوریه متعهد است و به مذاکراتش با روسیه در این زمینه ادامه خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از سرگیری حملات ارتش سوریه و تا حدی روسیه به حلب، این حملات را «غیرقابل قبول» خواند.
تونر گفت که توپ اکنون تا حدودی در زمین روسیه است و ما خواهان دیدن اقدامات عملی روسیه و رژیم سوریه برای احیای آتشبس هستیم.
وی در پاسخ به خبرنگاری درباره خبر منتشر شده درباره کمکهای تسلیحاتی آمریکا به گروه «جبهه النصره»، هر گونه کمک واشنگتن به این گروه را رد و تاکید کرد که آمریکا این گروه را شاخهای از القاعده و تروریستی میداند.
تونر در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت رئیسجمهور سوریه در آینده این کشور گفت که «ما اعتقاد داریم که اسد با توجه به اقداماتی که کرده است، نمیتواند مشروعیت داشته باشد و او مشروعیتش را از دست داده است».
وی افزود که باید بنا بر توافق ژنو، یک دوره انتقالی انجام شود اما در نهایت این مردم سوریه هستند که باید درباره آینده این کشور انتخاب کنند البته از نظر ما در یک انتخابات آزاد و با توجه به از بین رفتن مشروعیتش، اسد نخواهد توانست انتخاب شود.
خبرنگاری درباره مواضع ایران، روسیه و حزب الله و تقویت حمایتهای آنها از دولت سوریه در حملات به حلب سوال کرد و گفت در این صورت، دولت آمریکا چه خواهد کرد.
تونر گفت که او به عنوان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا یک دیپلمات است و او نمیتواند درباره ابزارهای نظامی صحبت کند.
او البته گفت که آنهایی که در «توهم» پیش بردن اقدامات نظامی در سوریه برای پیروزی هستند، باید بدانند که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا همچنین گفت که اگر این کشور از فرایند دیپلماتیک در قبال بحران سوریه خارج شود، این کار شرایط را از وضعیت خیلی بد جاری به وضعیت بیسار بدتر سوق خواهد داد.
تونر در ادامه این سخنرانی در پاسخ به سوالی درباره اعلام تحریم یک شرکت چینی به خاطر ارتباط با برنامه اتمی کره شمالی هم اظهارنظر کرد.
این مقام آمریکایی گفت که دولت ایالات متحده متعهد به اجرای تحریمها در حوزه مقابله با برنامه سلاح اتمی کره شمالی است.
وی در پاسخ به سوالی درباره ترور «ناهض حتر» در اردن، گفت که آمریکا مخالف هرگونه اقدامی برای سرکوب کردن آزادی بیان است.
تونر البته از اظهارنظر دولت اردن که بر محاکمه و پیگیری قضایی عوامل ترور این نویسنده اردنی استقبال کرد.
حتر صبح روز گذشته برای حضور در دادگاه به اتهام انتشار کاریکاتور توهین آمیز در برابر کاخ دادگستری امان حضور پیدا کرده بود که به ضرب گلوله یک فرد مسلح کشته شد.
خبرنگاری درباره توصیه رهبر معظم انقلاب به محمود احمدی نژاد رئیسجمهور سابق ایران درباره عدم شرکت در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو سوال کرد.
تونر گفت که من نمیخواهم در امور سیاست داخلی ایران صحبت کنم اما خواهان آن هستیم که شاهد اصلاحاتی در این کشور باشیم اما من درباره اینکه چه کسی در انتخابات ریاست جمهوری این کشور شرکت میکند یا نه، اظهار نظر نمیکنم.
کانادا: پرونده هما هودفر یکی از موانع بهبود روابط با ایران بود
دفتر نخست وزیری کانادا با صدور بیانیهای تایید کرد که هما هودفر در ایران آزاد شده است.
جاستین ترودو در بیانیه خود آورده است که دولت کانادا در بالاترین سطح پیگیر این پرونده بود.
کانادا ضمن تشکر از مقامات ایرانی که در این پرونده همکاری کردند از این پرونده به عنوان یکی از موانع بهبود رواط بین اتاوا و تهران یاد کرد.
دولت کانادا در سال 2012 روابط خود با تهران را قطع کرد.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: خانم هما هودفرد استاد بازنشسته دانشگاههای کانادا که بر اساس برخی اتهامات در ایران بازداشت بود به دلایل انساندوستانه از جمله بیماری، عصر امروز آزاد شد و از طریق کشور عمان به کانادا بازگشت.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در سفر به نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با وزیر خارجه کانادا دیدار و رایزنی کرده بود.
مهر:
دنباله روی آل خلیفه از اربابان سعودی خود
«خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر امور خارجه بحرین در دنباله روی محض از اربابان سعودی خود یاوه گویی های واهی و نخ نما علیه ایران را تکرار کرد.
وزیر خارجه آل خلیفه که نظامیان اشغالگر سعودی را برای سرکوب مردم بحرین وارد این کشور کرده اند روز دوشنبه طی سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مدعی شد که بحرین و کشورهای عربی از هیچ تلاشی برای برقراری بهترین روابط با ایران بر اساس حسن همجواری و احترام به حاکمیت کشورها بر اساس قوانین بین المللی دریغ نکرده اند اما پاسخی از سوی ایران دریافت نکرده اند.
وی همچنین مدعی شد که ایران با حمایت از شبه نظامیان به ایجاد نا امنی و بی ثباتی در بحرین و منطقه ادامه می دهد.
خالد بن احمد آل خلیفه همچنین با تاکید بر پایبندی منامه به حضور در ائتلاف عربی تحت سرکردگی عربستان برای تجاوز به یمن، اعلام کرد که آل خلیفه به این مشارکت ادامه خواهد داد.
خالد بن احمد آل خلیفه این ادعاها را بدون اشاره به اقدامات سرکوبگرانه آل خلیفه علیه مردم بحرین و روحانیون برجسته این کشور مطرح کرد.
ایران به تعهدات برجام پایبند است/ افزایش درآمدهای نفتی ایران
«ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا امروز در حاشیه شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین پایتخت اتریش به خبرنگاران گفت: بر اساس گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران به تعهدات خود درباه برجام عمل کرده است.
وزیر انرژی آمریکا همچنین در این کنفرانس خبری گفت: صادرات نفت ایران تقریباً به میزان پیش از دوران تحریم ها رسیده است و این به مفهوم افزایش میزان درآمدهای این کشور است.
ایران در سپتامبر ۳۸ تُن آب سنگین به روسیه تحویل داد
«سرگئی کرینکو» مدیر اجرایی «روس اتم» امروز دوشنبه از تکمیل فرایند تحویل ۳۸ تن آب سنگین ایران به روسیه در ماه میلادی جاری (سپتامبر) خبر داد.
وی در نشست عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی در این باره گفت: من همکاران محترم را در جریان این مطلب قرار می دهم که ۳۸ تن از آب سنگین ایران در تاریخ ۱۳ و ۲۰ سپتامبر از طریق هوایی در دو مرحله پرواز به روسیه تحویل داده شده است.
کرینکو همچنین در ادامه صحبت های خود از حمایت روسیه به انتخاب مجدد «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی خبر داد و تاکید کرد: روسیه به حمایت خود از آمانو که از توانایی اتخاذ رویکرد حرفه ای و متوازن در شرایط سخت برخوردار است، ادامه داده و از انتخاب وی برای دور سوم پشتیبانی می کند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
وزیر تجارت استرالیا: سفارتمان را در تهران تعطیل نکردیم
'استیون چیوبو' وزیر تجارت، سرمایه گذاری و گردشگری استرالیا در راس یک هیات اقتصادی و تجاری امروز سه شنبه به تهران سفر می کند تا مقدمات توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور را با گشایش دو باره دفتر کمیسیون تجارت خارجی استرالیا (آسترید) در تهران و دیدارهای دوجانبه با مقامات بلندپایه ایرانی فراهم کند.
این سفر نخستین سفر یک وزیر بازرگانی استرالیا به ایران در 15 سال گذشته است. چیوبو پیش از سفر به تهران در گفت وگو با آسوشیتدپرس استرالیا (ای.ای.پی) گفت: من به همراه هیاتی عازم تهران هستم تا بتوانم ضمن بررسی بازار ایران، درهای اقتصاد و تجارت ایران را بر روی بازرگانان و بخش خصوصی استرالیا باز کنم.
وی تصریح کرد: واضح است که استرالیا قصد دارد به بازار ایران بازگردد. برای شرکت هایی که در زمینه فروش تجهیزات معدنی و صادرات فناوری معدنی تخصص دارند ایران یک فرصت عالی است، چون 7 درصد از منابع معدنی جهان در آن کشور واقع شده است.
به گفته این مقام استرالیایی، ایران در همین حال دارنده یکی از بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان است و به دنبال آن است تا صادرات خود را در این زمینه افزایش دهد. همچنین ایران با دارا بودن 80 میلیون نفر جمعیت بازار بسیار خوبی در بخش های آموزش، مواد غذایی، بهداشت و سلامت و مدیریت آب برای شرکت های استرالیایی است.
وی تصریح کرد: با باز شدن درهای ایران به روی جامعه جهانی ظرفیت زیادی در این کشور وجود دارد و استرالیا تنها کشوری نیست که به دنبال حضور در ایران است.
قدردانی ولیعهد سعودی از مواضع آیپک علیه پرونده اتمی ایران
در این دیدار طرفین بر ضرورت همکاری در زمینه های اقتصادی، سیاسی، بین المللی و مسائل خاورمیانه تاکید کردند.
برخی منابع به پایگاه اینترنتی الوطن گفتند که بن نایف از مواضع آیپک علیه پرونده اتمی ایران استقبال و از رییس و مسئولین این کمیته که در برابر ایران ایستاده اند، تقدیر کرد.
بن نایف، همچنین، بر ضرورت هماهنگی درباره موضوع تروریسم تاکید کرد! و از ایپک درخواست کرد تا از عربستان سعودی در برابر تلاش برخی اعضای کنگره برای محکوم ساختن ریاض به پرداخت غرامت به خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر، حمایت کند.
ولیعهد سعودی، در بخش دیگری از سخنان خود، از آیپک خواست تا تدابیر لازم را برای به تحقق آنچه صلح دائمی میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی نامید، در پیش گیرند. او گفت: «به آیپک وعده می دهیم که با کشورهای منطقه برای ایجاد دو دولت یهودی و فلسطینی گفت وگو کنیم».
رییس آیپک نیز با استقبال از پیشنهادهای ولیعهد سعودی، همکاری عربستان با رژیم صهیونیستی به منظور حل مشکلات مرزی اش با همسایگان عرب خود را خواستار شد و وعده داد که آیپک نیز به ریاض کمک کند تا از طرح کنگره آمریکا برای اخذ غرامت 11 سپتامبر نجات یابد.
کنگره آمریکا به پیش نویس قانونی رای داده است که به خانواده های قربانیان حملات 11 سپتامبر اجازه می دهد با شکایت علیه عربستان سعودی تقاضای غرامت کنند. اما باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا، با وتوی این پیش نویس آن را برای منافع ملی آمریکا مضر دانسته است.
نظر شما