به گزارش خبرنگار شبستان، مرکز آموزش تخصصی هنر اسلامی حوزه هنری شب گذشته (16 مرداد) با حضور محسن مومنی، زینال پور، معاون پژوهش و آموزش حوزه، محمد حسین شجاعی، مشاور وزیر علوم و برخی دیگر چهرههای فرهنگی هنری کشور افتتاح شد.
در آغاز این مراسم «محسن مؤمنی شریف»، رئیس حوزه هنری گفت:در حال حاضر آموزش فعلی هنر ناکارآمد است و چیزی از آن عاید انقلاب اسلامی نخواهد شد.
وی با اشاره به این آیه قرآن با این مضمون «وقتی با فوج عظیمی از دشمن روبهرو میشوید ایستادگی کنید که حتماً پیروز و رستگار خواهید شد»، عنوان کرد: امروز وقتی سخن از هنر اسلامی به زبان می آید، دلیلش این است هنرمندان انقلاب اسلامی در بدو پیروزی انقلاب ایستادگی کردند.
وی خاطر نشان کرد: زمانی در این کشور ما آنقدر هنر غربی وجود داشت و سبک آنها به عنوان حقیقت پذیرفته شده بود که تصوری از هنر بومی و ارزشی وجود نداشت، اما وقتی که صحبت از پایان تاریخ بود، انقلاب اسلامی آمد تا اثبات کند جور دیگری میشود دید و بیان کرد.
رییس حوزه هنری تصریح کرد: امروز قدرت هنر ارزشهای غربی را جهانی کرده است، این در حالی است که در متون درسی ما در حوزه هنر دانشگاهی ضعف اساسی وجود دارد به عبارتی متونی که در حال حاضر در دانشگاه تدریس میشود ما را به سرمنزل مقصود نخواهد رساند.
مومنی یاد آور شد: زمانی در دانشگاه از تاریخ هنر صحبت میشود؛ دانشجوی ایرانی احساس تحقیر میکند به صورتی که انگار نه انگار ما نیز تاریخ داشتهایم!
وی با بیان اینکه هنرمندان بزرگ هنر را یک امانت الهی میدانستند، خاطر نشان کرد: این هنرمندان هنر را از جنس الهی دانسته و در آموزش در پی فردی بودند که لیاقت کسب هنر را داشته باشند تا هنر را به او بسپارند.
وی در ایان اظهار کرد: زمانیکه از «میرزا رضا کلهر» خوشنویس مشهور خواسته شد که به آموزش میرزا زینالعابدین بپردازد علیرغم اشتیاق کسب هنر در وی، او را نپذیرفت. زمانیکه از وی سوال کردند که چرا از پذیرش این شاگرد سر باز میزند، گفت: او در یک خانواده اشرافی بزرگ شده عادات اشرافی دارد و اهلیت کسب هنر ندارد؛ البته بعداً با وساطت بزرگان او را به شرط اینکه نخست آتش قلیان وی را درست کند، به شاگردی پذیرفت.
بدون انسان متعهد ایجاد هنر متعهد غیر ممکن و دست نیافتنی است
در ادامه این مراسم مجتبی رحماندوست نیز به ارایه سخنانی پرداخت با بیان اینکه آموزش هنر اسلامی به فعالیت پژوهشی 10 ساله نیاز دارد، عنوان کرد: همواره سخن از ادبیات و هنر متعهد گفته می شود ولی تا انسان متعهد نداشته باشیم ایجاد هنر متعهد غیر ممکن و دست نیافتنی است در واقع اگر انسان متعهد نباشد چگونه میتواند هنر متعهد بیافریند.
وی افزود: در این راستا آموزش نقش مهمی دارد اما آموزش شرط لازم و کافی نیست سرمایهگذاری است و مصرف نیست. اگر وقت و هزینه صرف آموزش شود میتواند برای آینده بروندادی ارزشمند ارایه کند.
وی خاطر نشان کرد: در اوایل انقلاب نیروهای مختلف مذهبی، مارکسیستی، تودهای و لیبرال در اطراف میدان انقلاب تجمعاتی را برگزار میکردند با برگزاری این تجمعات آنها به این نتیجه رسیدند که این بحثهای خیابانی نتیجهای ندارد و باید در مجموعه هنر، ادبیات و مدیریت کارایی داشته باشند. و حتی امروزه شاهدیم که با سرمایهگذاری در این علمها نیروهای خود را در ادارات مختلف بر سر کار فرستادند که حتی انقلاب اسلامی را به چالش میکشانند و به نیروی انقلابی میتازند.
رحماندوست خاطر نشان کرد: اگر به دنبال آموزش اسلامی هستیم کار بسیار سنگین است باید سر در کار تحقیق، سکوت، مطالعه و پژوهش گذاشته و در این لاک فرو برویم و منتظر طرح در رسانه نباشیم و بعد از 10 سال سیل میشویم و هرچه مانع سر راه و جود دارد از میان میبریم.
قهرمان هنر متعهد که از شهود آغاز می شود خداست
خسرو زینال پور تبریزی، معاون پژوهش و آموزش حوزه هنری دیگر کسی بود که در این مراسم به ارایه سخنانی پرداخت و عنوان کرد: هنر اصیل، مکاشفهای از اصرار عقل است و عقل این مشاهده را معقول میسازد و هنر او را به مشاهده تبدیل میکند.
وی تصریح کرد: دو روز پیش خدمت آقای آیتالله جوادی آملی رسیده بودیم که البته ایشان فرمایشات جالب و تکاندهندهای داشتند و سخنان ایشان، فرمولی برای هنر اسلامی بود.
وی خاطر نشان کرد: مقدمه آفرینش هنری کشور شهود است و هنر متعهد از شهود آغاز میشود و قهرمان او خداست. هر آنچه میبینی، پشت سر خدا نشسته است. هنرمند سیر و سلوکی از عالم محسوس دارد، بنابراین این تعهد و هنرمند موجب ارتقای جامعه خواهد شد.
زینال پور یاد آور شد:علامه جواد آملی در دیداری که چند روز پیش داشتیم، گفت عالم کسی است که زمانی او را میبینند به یاد خدا افتند و این جمله در مورد هنرمند مسلمان نیز صادق است. یعنی؛ زمانی که هنرمند مسلمان را میبینیم باید به یاد خدا بیفتیم.
معاون پژوهش و آموزش حوزه هنری تصریح کرد: فضای هنری کشور را نگاه کنید که هنرمند به سوی نفسانیات سوق پیدا میکند و همچنین بسیاری از متون دانشگاهی هنری کشور به سمت کهنگی رفته است و هنرمندی که تحت آموزش این دانشگاه قرار گرفته است چگونه میتواند ارزشهای انقلابی و اسلامی را منتقل کند.
وی تصریح کرد: ما در اینجا با باطن هنرمند سروکار داریم که بیشترین تأثیر در افکار عمومی و رسانه می گذارد از این رو باید هنر انقلاب اسلامی عمیقاً انقلابی با عنوان رویکرد اصلی خود برگزنیم و در این زمینه رسانههای ما را نگاه کنید و کار عمیق انجام دهند تا فیلم های ما عمدتاً کپیبرداری از فیلمهای درجه 3 غربی نباشد چرا که پس از گذشت سالها از انقلاب اسلامی یک فیلم و رمان خوب درباره انقلاب نداریم.
زینالپور اضافه کرد: هنرمندان نه تنها افراد عادی نیستند بلکه مانند عالمان جامعه پیشرو و الهامبخش هستند. کسی که به حیطه هنر وارد میشود با بقیه مردم فرق دارد از این رو برای هنرمند شدن استعداد هنری کفایت نمیکند. اصل بینش اوست و تأثیر غیر مستقیمی است که او در افکار مخاطبین میگذارد.
وی در پایان عنوان کرد: حوزه هنری آبان گذشته اقدام به تأسیس مرکز تخصصی هنر اسلامی به صورت آموزشی با 85 دانشجو کرده است و در تیر نزدیک به 300 نفر دانشجو پذیرفتیم که امیدوارم در آینده از این مرکز هنری نتایج خوبی عاید هنر انقلابی و متعهد ما شود .
پایان پیام/
نظر شما