خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: هر چند روابط خارجی ایران و افغانستان در سالهای مختلف فراز و فرودهایی را تجربه کرده، اما پیوسته در جریان بوده و هیچگاه قطع نشده است. این روابط را می توان در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برشمرد. موقعیت استراتژیک جغرافیایی ایران باعث شده است تا افغانستان به ایران به عنوان پلی ارتباطی بنگرد و در این حوزه بندر چابهار نقطه کلیدی برای دو کشور به حساب می آیند.
بنابراین گزارش، موقعیت جغرافیایی و استراتژیک بندر چابهار به گونه ای است که افغانستان که آن را به عنوان پلی برای ارتباط خود با هند درنظر گرفته است. ایرنا در این رابطه به نقل از همایون رسا، وزیر تجارت و صنایع افغانستان نوشته است: "بندر ترانزیتی چابهار برای ما از اهمیت حیاتی برخوردار است و بازار هند از طریق این بندر برای ما قابل دسترس خواهد بود. بندر چابهار و مناطق آزاد ایران برای افغانستان فرصت مهمی است که باید از این ظرفیت برای توسعه همکاری های دوجانبه استفاده شود. افغانستان از رشد و توسعه اقتصادی کشورهای همسایه خود خرسند خواهد شد و اگرچه شرایط داخلی افغانستان به گونه ای است که توسعه اقتصادی و صنعتی در این کشور زمان بر است، اما باید از فرصت های موجود برای توسعه همکاری ها استفاده شود. دولت وحدت ملی به این نتیجه رسیده است که این کشور باید به سمت صنعتی شدن حرکت کند و ما از مساعدت و همکاری های ایران در این زمینه استقبال می کنیم."
این گزارش می افزاید: چندی پیش نیز محمد سمیع، والی نیمروز افغانستان خبر داده بود که: "استان سیستان وبلوچستان و بندر چابهار بهترین مکان برای انتقال کالاهای افغانستان به دنیاست. کشور ایران میزبان خوبی برای شهروندان افغان در چند دهه اخیر بوده است که لطف و مهربانی دولت و ملت ایران جای قدردانی دارد و هیچگاه از ذهن ملت افغان پاک نخواهد شد. افغانستان از نظر کشاورزی و معادن، کشوری غنی است که می توان با اکتشاف و استخراج معادن و انتقال محصولات آنها به چابهار به سراسر دنیا صادر کرد."
یادآور می شود: بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی، که نزدیکترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است و سازندگی و سرمایهگذاری فراوانی در آن صورت میگیرد؛ از جمله ساخت اسکله و افزایش گنجایش بارگیری کشتیهای اقیانوسپیما (در خلیج چابهار) و ساخت راهآهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بینالمللی. این بندر یکی از مهمترین چهارراههای کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است. چابهار علاوه بر موقعیت بازرگانی، دارای جاذبههای فراوان تاریخی و طبیعی است. آب و هوای این شهر و پیرامون آن همیشه بهاری و معتدل است و به همین دلیل چابهار (چهاربهار) نامیده میشود. چابهار مرکز شهرستان چابهار است که در منتهیالیه جنوب شرقی ایران در کنار آبهای گرم اقیانوس هند قرار دارد.
نظر شما