به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، ابراهیم حاجی زاده مدیر ملی طرح حفاظت از لایه اوزن در مراسم گرامیداشت روز جهانی اوزن که به میزبانی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد با اشاره به انتخاب شعار "اتحاد جهانی برای بازسازی لایه اوزن و تغییرات اقلیمی" برای روز جهانی حفاظت از لایه اوزن در سالجاری، همچنین پیام دبیرکل سازمان ملل متحر و تاکید وی بر رابطه تغییرات اقلیمی و حفاظت از لایه اوزن، گفت: تخریب لایه اوزن ناشی از دو عامل انسانی و طبیعی است.
حاجی زاده ادامه داد: تمرکز برنامه های حفاظتی برای لایه اوزن، کنترل و جلوگیری از عوامل انسانی مخرب این لایه است.
مدیر ملی طرح حفاظت از لایه اوزن با بیان این موضوع که نازک تر شدن لایه اوزن منجر به افزایش بیماری هایی همچون سرطان پوست، کاهش بینایی و ضعف سیستم ایمنی بدن می شود، اظهار کرد: حفاظت از لایه اوزن و مقابله با روند تخریبی آن، سالانه می تواند به جلوگیری از ابتلای دو میلیون نفر به سرطان پوست منجر شود.
خروج ۱۰ هزار و ۸۴۶ تن مواد مخرب لایه اوزن در ایران
این مقام مسئول با بیان اینکه ایران در سال ۱۳۶۸کنوانسیون وین و پروتکل مونترال را پذیرفت، گفت: از سال گذشته توانستیم ۱۰ هزار و ۸۴۶ تن مواد مخرب لایه اوزن را حذف کنیم.
وی ادامه داد: برنامه ریزی جهانی، حذف 100 درصدی مواد مخرب لایه اوزن از چرخه صنعت، خدمات و کشاورزی تا سال 2030 است.
حاجی زاده با اشاره به تاریخچه حفاظت لایه اوزن، کنوانسیون وین و پروتکل مونترال برای حذف تدریجی مواد مخرب لایه اوزن، گفت: پروتکل مونترال با هدف حذف تدریجی مواد مخرب لایه اوزن، فهرستی از مواد مخرب لایه اوزن را منتشر کرد.
به گفته مدیر ملی طرح حفاظت از لایه اوزن، کاهش تدریجی و حذف مواد مخرب لایه اوزن مطابق با برنامه زمانبندی، کنترل تجارت مواد مخرب لایه اوزن، ایجاد سیستم مجوز صادرات و واردات مواد مخرب لایه اوزن و گزارش میزان تولید و مصرف مواد مخرب لایه اوزن به دبیرخانه اوزن به صورت سالیانه اهم تعهدات کشورهای عضو پروتکل است.
وی با تاکید بر اینکه ایران در سال ۱۳۶۸ کنوانسیون وین و پروتکل مونترال و سپس اصلاحیههای بعدی آن را پذیرفته است، اظهار کرد: فاز یک پروژه به اتمام رسیده و فاز دو نیز از سال آینده میلادی و با هدف گذاری تا سال 2026 آغاز می شود.
مدیر طرح ملی حفاظت لایه اوزن در خصوص اهداف این طرح گفت: ۱۰ درصد از واردات هیدروکلروفلروکربن تا تاریخ اول ژانویه ۲۰۱۵ میلادی طبق برنامه زمان بندی پروتکل مونترال کاهش یافته و میزان واردات این مواد از ۴ هزار ۹۴۵ تن در سال ۲۰۱۳ به ۴ هزار و ۴۴۳ تن و با ۱۵ درصد کاهش تا تاریخ اول ژانویه ۲۰۱۶ به ۴ هزار و ۲۰۳ تن با اعمال قوانین و مقررات کنترلی و اجرای برنامه های مرتبط در چارچوب برنامه های مصوب کاهش یافته است.
حاجی زاده با تاکید بر اجرای کامل تعهدات کشور در قبال ماده ۴ پروتکل مونترال و اصلاحیه مونترال و تداوم اجرای صدور مجوز واردات به برنامه های اطلاع رسانی و همکاریهای منطقهای و بینالمللی طرح نیز اشاره کرد و عمل به کلیه تعهدات کشور، انتخاب فناوریهای سازگار با لایه اوزن، بومیسازی فناوریهای جایگزین سازگار با لایه اوزن، تشکیل و تقویت شبکه امور اوزن، همکاری و تعامل سازنده با سایر نهادها و استفاده از سیستم برخط و همکاری با گمرکات و بهره برداری از سیستم پنجره واحد تجارت فرامرز را ضروری دانست.
حاجی زاده افزود: تکمیل بانک فیزیکی هالون ها، جمع آوری هالون های موجود برای بازیافت و استفاده مجدد آنها، تقویت همکاری های منطقه ای، همکاری با کشورهای همسایه در راستای کنترل تجارب غیرقانونی مواد مخرب لایه اوزن و کالاهای حاوی این مواد و تدارک زمینه های لازم برای تدوین پروژه مدیریت و امحای پسماندهای مواد مخرب لایه اوزن و محصولات حاوی آنها از جمله برنامه های آتی در این زمینه است.
وی تاکید کرد: در راستای اجرای فعالیت های حذف مواد مخرب لایه اوزن در کشور نکات کلیدی باید رعایت شود که بومی سازی فناوری های جایگزین، سازگار با لایه اوزن، استفاده از سیستم های آن لاین تحت برنامه iPIC برای تبادل اطلاعات بین کشورهای واردکننده و صادرکننده و همکاری با گمرک ها و بهره برداری از سیستم پنجره واحد تجارت فرامرزی برای ثبت مجوزهای صادره برای مواد و کالاهای مبتنی بر آن برخی از این نکات است.
نظر شما