سطوح بحث در گفتار پرسمان یاد تجویزی است

خبرگزاری شبستان: شاکری معتقد است، بررسی مقدمه پرسشگران و روند جلسات پرسمان یاد نشان می دهد اغراض تنظیم کنندگان پرسش ها بیش از آنکه نظری باشد، تجویزی و شیوه نامه ای است.

به گزارش خبرنگار شبستان، احمد شاکری، نویسنده و منتقد ادبی عصر دیروز در جلسه کرسی ترویجی با عنوان پرسمان یاد که در پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، گفت: جلسه به خاطر حضور آقای کمری مغتنم است. گفتاری در ساختار پژوهش حاضر، گفتاری درباره محتوای جلسه ششم و گفتاری درباره بایسته های راهبردی خاطره نگاری محورهای کلی بحث است.

 

شاکری ادامه داد: در محور اول دو پیش فرض قابل طرح است. موضوع این بررسی گفتارنوشت پرسمان یاد است. برگزاری سلسله نشست هایی با غرض انتشار آن به عنوان کتاب تامین کننده غرض قالب مکتوب پژوهشی است. اثر حاضر مصداق تام و تمام بخشی از دعاوی درون آن است. موضوع جلسات خاطره نگاری و خاطره نویسی است و متن ارایه شده تلاشی برای ارایه تام و تمام ذهن و زبان شرکت کنندگان در جلسات و انتقال ماوقع و اقناع مخاطب در این باره است.

 

این نویسنده و منتقد ادبی تکریم پرسشگری در حوزه های نظری ادبیات، طرح پرسش های نوپدید، تقویت جریان مذاکره علمی در مقابل تک نوشتارها، خروج جریان ادبیات متعهد از انزوای تولید روایت به سمت تولید نظریه، ضرورت یافتگی پدید آمدن ادبیات متناسب با مخاطبان علاقه مند، تنزل مباحث نظری کم مخاطب و سخت فهم برای سطحی از مخاطبان علاقه مند، ترسیم اجمالی هندسه معرفتی و ترتیب و ترکیب مسایل خاطره نگاری و خاطره نویسی و همچنین سخته و پخته شدن مطالب مفروض الحصول در جریان پرسشگری و شبهه افکنی را از محاسن کتاب یاد پرسمان برشمرد.

 

وی با بیان اینکه صورت های مفروض در پژوهش های گفتارمحور بحث پرسمان یاد است، عنوان کرد: بحث گفت گفت، گفت و شنود، پرسش و پاسخ و گفت و گو مطرح شده است. در بحث گفت گفت نقدهای استقلالی گویندگان متعهد درباره موضوع واحد مطرح است. در گفت و شنود درس گفته تفهیمی تعلیمی درباره موضوع واحد از سوی گوینده واحد برای شنوندگان متعدد است. در پرسش و پاسخ گفته های اقناعی یا جدلی فرد واحد در پاسخ به پرسش های استدراکی فرد یا افراد متعدد است.

 

شاکری با اشاره به اینکه ساختار گفتارمحور بر اساس غایت تقسیم می شود، بیان کرد: ساختار گفت و گو محور ادبی یا فرد محور است یا پرسش محور و یا اندیشه محور. در ساختار فرد محور واجدین شهرت علمی حایز اهمیت است، در رویکرد پرسش محور رویکردهای نقد ادبی مهم هستند، در رویکرد اندیشه محور نظریات ادبی و مبانی فکری مختلف حایز اهمیت هستند.

 

این نویسنده و منتقد ادبی تصریح کرد: پرسمان یاد از میان اقسام مفروض در ساختارهای پژوهشی گفتارمحور از روش پرسش و پاسخ بهره برده است. یکی از دلایل این مدعا این است که عدم توازن علمی طرفین گفت و گو ماهیت گفت و گومندی آن را مخدوش ساخته است. دلیل دیگر این است که پرسش های متعدد مطرح در هر جلسه و تاثیر آن در هدایت و مدیریت علمی جلسه بعضا موجب تغییر محور و تکرار موضوعات مطرح شده گویای «گفت و شنود»، محور نبودن آن است.

 

وی با بیان اینکه پرسمان یاد پژوهشی با محوریت پرسش است، گفت: در گفتار فردمحور اقوال و آرا مستند به چهره های شاخص علمی محوریت می یابد. در گفتار اندیشه محور طرفین گفت و گو نماینده ایده ها شناخته شده اند و فردیت فرد چندان اهمیتی ندارد.

 

شاکری خاطرنشان کرد: سطوح بحث در گفتار پرسمان یاد نظری یا تجویزی است. بررسی مقدمه پرسشگران و روند جلسات نشان می دهد اغراض تنظیم کنندگان پرسش ها بیش از آنکه نظری باشد تجویزی و شیوه نامه ای است. در حقیقت پرسمان یاد گفتاری مبتنی بر پرسش و پاسخ پرسش محور غیر تجویزی است.

 

 

کد خبر 574478

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha