به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان، تالار نمایش فرهنگسرای سرو در نخستین روز جشنواره تئاتر شهر، میزبان اجرای دو نمایش «باغ هفت نت» و «کافه ای به کام تو» در بخش ویژه جشنواره تئاتر شهر بود. نمایش هایی به کارگردانی شاهین کهن که با مبتلایان به اوتیسم اجرا می شد.
نمایش باغ هفت نت که با حضور بچه های کم توان ذهنی شدید روی صحنه رفت، داستان باغبانی است که گلهایی دارد که هر کدام نماد یکی از نت های موسیقی است. اما این نت ها صدای خوبی ندارند و باغبان هر کاری می کند، نمی تواند نوای دلنشینی از آنها دربیاورد. در همسایگی او باغ دیگری است که همیشه موسیقی دلنشینی از آن به گوش می رسد. باغبان هر روز به باغ همسایه سرک می کشد و هر چیزی که می بیند را در باغ خود اجرا می کند اما موفق نمی شود.
در واقع خشونت باغبان باعث می شود گل ها هر روز پژمرده تر شوند، تا این که دیگر هیچ صدایی از آنها به گوش نمی رسد. باغبان دست به دامان باغبان همسایه می شود. او به کمکش می آید و به باغبان می گوید که اگر خودش مهربان و خوشحال نباشد، گلهایش صدای خوبی نخواهند داشت.
در این نمایش بی کلام که با همراهی موسیقی اجرا می شود؛ بردیا مبین، آرامش پاینده، سپیده سرابادان، مصطفی عرب، هلیا مجیدزاده، علیرضا راستی فرد، نیلوفر زرگر، یاسمن شعاریان، امیده مردی، مدینه صابری و شاهین کهن ایفای نقش می کنند. همچنین غزال زرگر امینی طرح قصه را نوشته است و هاتف دوستدار در آموزشگاه موسیقی ندای چنگ این نمایش را تهیه کرده است.
شاهین کهن درباره شکل گیری دو اجرای حاضر در جشنواره می گوید: گروه ما از سال هشتاد و دو، در جشنواره های ملی و بین المللی تئاتر و موسیقی معلولین مشغول فعالیت هستند و من چهار ساله که افتخار همکاری با این گروه را دارم. بچه هایی که ما داریم بعد از طی کلاس های نمایشی که با هدف درمانی برگزار می شود، آماده اجرای نمایش هایی اینچنین می شوند. در واقع این شکل از اجرا بر اساس تلاش بچه ها و برای تشویق آنهاست.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تاکون سالنی برای اجرای عمومی در اختیار ما قرار نگرفته، نمایش های ما به اجرای در جشنواره ها محدود می شوند. ما بارها برای اجرا در سالن های مختلف اقدام کرده ایم و هر بار ناکام ماندیم. هیچ سالن داری با ما همکاری نمی کند و حتی حاضر نمی شوند، روزهای شنبه که تئاتر تعطیل است را در اختیار ما بگذارند. به همین دلیل از همان سال 82 تا به حال، نمایش های ما صرفا برای اجرا در جشنواره ها تولید می شوند.
این کارگردان جوان اذعان کرد: این نوع تئاتر، مخاطب چندانی ندارد که اگر مخاطبی هم داشته باشد، از جنبه زیبایی شناسی نیست، بلکه جنبه حمایتی و انسان دوستی دارد. البته حق تماشاگر است که از جنبه های هنری یک اثر نمایشی لذت ببرد، اما به نظرم وجه دیگر هنر که مغفول مانده، وجه انسانی و کمک به انسان هاست.
هاتف بدیعی دستیار کارگردان، پرستو شعاریان طراح صحنه، یاسمن رضوانی مدیر صحنه، هاتف بدیعی موسیقی و فراز بیگی طراح نور دیگر عوامل اجرایی نمایش باغ هفت نت هستند.
«کافه ای به کام تو» دیگر اجرای گروه شاهین کهن است که اثری دیالوگ محور و با حضور بچه های کم توان ذهنی خفیف است. در این نمایش که بر اساس نمایشنامه غزال زرگر امینی روی صحنه می رود، مدینه صابری، امیده مردی، کاوه شفیعی، مهدی رحم دل، حمید نادری، بهاره فرشباف و نرگس روشن اخگر بازی می کنند. هاتف بدیعی و شاهین کهن بازیگران همراه این نمایش اند.
داستان نمایش کافه ای به کام تو، در کافه ای کوچک در خیابان لاله زار تهران قدیم می گذرد. سالها پیش از زمان روایت، صاحب کافه، نصرت خانم، یک فرزند کم توان ذهنی داشت. فرزندی که دچار صرع و عقب ماندگی بود، ناتوان در بیان ودرک.
نصرت خانم که به هر دری زد تا راهی برای تسکین، بهبود و یا درمان فرزندش بیاید، راهی نیافت و درمانده و بیچاره کافه را میگرداند تا روزی که برحسب اتفاق، پای یک آرتیست گمنام تئاتر به کافه باز میشود. او پسر نصرت را با خود به تئاتر لاله زار برد و از کارهای ساده ای چون پخش کردن کاغذ نمایش درمان وی را شروع می کند.
تئاتر در پسر معجزه می کند. پسر نصرت کلام و کمی تعادلش را باز مییابد و روزی که مادرش را به اجرای نمایشی دعوت میکند که در آن نقشی یک خطی دارد، خوشبختی رویش را به نصرت نشان میدهد. آرتیست ناپدید میشود و پسر نصرت در تئاتر ادامه میدهد و هر روز بهتر از روز پیش برپای خود می ایستد.نصرت، حالا در زمان روایت، از داستان شفا و درمان پسرش با تئاتر برای مشتریها ی خسته و همدرد و زخمی کافه اش می گوید.
سایر عوامل عبارتند از: طراح صحنه و لباس: مریم شاملو، طراح نور: فراز بیگی، مدیر صحنه: یاسمن رضوانی، دستیار کارگردان: هاتف بدیعی.
شاهین کهن درباره گروه سنی بازیگران نمایش خاطرنشان کرد: گروه سنی بچه ها به لحاظ سن جسمانی از یازده تا چهل ساله است اما سن عقلی بچه ها بر اساس معیارهای علمی، بیشتر از پانزده سال نیست.
وی در پایان درباره انگیزه کار با کودکان کم توان ذهنی گفت: در ابتدای حضورم در گروه و کار با بچه ها، احساس خوبی نداشتم و فکر می کردم که این کار ارزش هنری ندارد. اما بعد از انجام یک کار، از گروه جدا شدم و انگار که چیزی جا گذاشته باشم، شش ماه بعد به گروه بر گشتم و کار را پی گرفتم. شاید بخشی از وجودم جا مانده بود که برگشتم.
نمایش های کافه ای به کام تو و باغ هفت نت در روز نخست پنجمین جشنواره تئاتر شهر، در تالار نمایشی فرهنگسرای سرو به صحنه رفتند.
نظر شما