ساخت دکل حفاری دریایی با کمک روسها/سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری

خبرگزاری شبستان:پیشرفت هایی که کشورمان در صنعت حفاری کسب کرده باعث شده است بسیاری از کشورها خواهان بهره از توانمندی های ایران در این عرصه باشند و با تازگی نیز ایران و روسیه قرارداد یک میلیارد دلاری ساخت دکل حفاری دریایی امضا کردند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان در میان کشورهای نفت خیز و گازخیز جهان یکی از با سابقه ترین کشورهای استخراج کننده نفت و گاز است. هم اکنون بیش از یک قرن از حفاری نخستین چاه نفت در ایران از سوی تیم مهندسی، عملیاتی ویلیام ناکس دارسی به رهبری ماریوت می‌گذرد. توان بالای کشورمان در صنعت حفاری، باعث ارتقای جایگاه کشور در اوپک شد.

 

بنابراین گزارش، امروزه یکی از شاخص‌های مهم در رتبه بندی اعضای اوپک، تعداد دستگاه‌های حفاری فعال در هر کشور است. بر اساس آخرین گزارش این نهاد بین المللی، شمار دکل‌های فعال حفاری در ایران در سال ۲۰۱۳، ۱۳۸ دستگاه بوده است. این گزارش نشان می دهد که عربستان سعودی با ١٤٨ دکل در منطقه خاورمیانه، بیشترین تعداد دکل حفاری فعال را داشته است. در گزارش سالانه اوپک تعداد دکل های فعال حفاری جهان در سال ٢٠١٣، برابر با پنج هزار و ١٢٣ دکل عنوان شده است که از این میان کشورهای عضو اوپک ٨٥٦ دکل در اختیار دارند.

 

این گزارش می افزاید: پیشرفت هایی که کشورمان در صنعت حفاری کسب کرده باعث شده است بسیاری از کشورها خواهان بهره از توانمندی های ایران در این عرصه باشند و با تازگی نیز شرکت های ایرانی و روسی قرارداد ساخت پنج دکل حفاری دریایی با هدف اکتشاف و استخراج نفت در میدان های نفتی و گازی خلیج فارس به ارزش یک میلیارد دلار امضا کردند. 85 درصد ارزش این قرارداد یک میلیارد دلاری توسط شرکت روسی تامین می شود. شرکت ملی نفت با استفاده از این دکل ها، ساخت آن در داخل کشور را تضمین می کند. این دکل ها در 2 سال در خرمشهر ساخته خواهد شد. با ساخت این دکل ها، طلسم ساخت دکل های حفاری دریایی در ایران شکسته شده است.

 

بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از موسوی، مدیرعامل شرکت توسعه سازه های دریایی در این باره نوشته است: "در زمان آغاز به کار پارس جنوبی، تصور نمی شد ایران بتواند به سرعت در بخش های مختلف صنعت فراساحل نظیر حفاری میدان، ساخت سکو و سایر سازه های دریایی صنعت نفت خودکفا شود. پنج دکلی که قرار است با مشارکت روس ها ساخته شود، متناسب با شرایط خلیج فارس طراحی شده و قادرند در میدان پارس جنوبی فعالیت کنند. پس از امضای قرارداد، نخستین دکل در 2 سال ساخته و تحویل داده خواهد شد، میزان ساخت داخل نخستین دکل، 58 درصد است که در دکل های بعدی، داخلی سازی آن افزایش می یابد. قرار است نخستین مرکز اورهال دکل های دریایی و خشکی کشور در خرمشهر راه اندازی شود. تاکنون اقداماتی برای ساخت اقلام و تجهیزات مورد نیاز دکل های حفاری در داخل کشور انجام شده، اما یک مرکز اورهال ویژه دکل های حفاری که صاحب لایسنس های معتبر(تحت لیسانس) باشد، وجود نداشته است."

 

یادآور می شود: ایران تا پیش از تشدید تحریم ها حضوری فعال در طرح های حفاری چاه های نفت و گاز خارج از کشور داشت به گونه ای که شرکت های حفاری ایرانی، سابقه کار در اروپا را نیز درکارنامه خود ثبت کرده اند. ایران در میدان گازی «رهام» با انگیس در دریای شمال سهم دارد. این میدان گازی در نزدیکی شهر آبردین در سواحل اسکاتلند در دریای شمال قرار دارد؛ 50 درصد این میدان سهم ایران و 50 درصد دیگر در اختیار شرکت بریتیش پترولیوم است. دریای شمال در کناره اقیانوس اطلس و در شمال غربی قاره اروپا واقع شده است و قسمت بزرگی از حوزهٔ آبریز اروپای شمالی و دریای بالتیک وارد دریای شمال می شود. همچنین شرکت های ایرانی پیش از شدت یافتن درگیری ها در لیبی، در این کشور نیز فعالیت می کردند که البته بیشتر مربوط به فعالیت های جنبی حفاری بوده است. رد پای حضور ایرانی ها به چاه های نفت و گاز ترکمنستان نیز می رسد به گونه ای که در این کشور نیز فعالیت های مربوط به اکتشاف و توسعه میدان های نفتی جریان داشته است. با توجه به لغو تحریم ها، شرکت های ایرانی عزم خود برای بازگشت به بازارهای جهانی را جزم کرده و مذاکره های اولیه را شروع کرده اند.

کد خبر 573041

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha