به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ایران و دکترین مونروئه در آمریکای لاتین، ادعای تازه عادل الجبیر، مرگ کریم اف و گزینه های پیش روی تهران، حمایت پوتین از افزایش تولید نفت ایران برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ادعای تازه عادل الجبیر/تلاش ایران برای ارسال سلاح به سعودی
عربستان سعودی بار دیگر جمهوری اسلامی ایران را به ایجاد تنش با همسایگان و همچنین ناامنی در منطقه خاورمیانه متهم کرد.
این در حالی است که جمهوری اسلامی از طریق بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه اش به این ادعا ها پاسخ می دهد. وزیر خارجه عربستان همچنین پیش از این گفته بود تهران تلاش می کند تا به مخالفان در یمن ، بحرین ، کویت و حتی عربستان سلاح بفرستد.
وزیر خارجه عربستان باردیگر ایران را به خاطر مخالفت با تروریسم در سوریه متهم کرد به طوری که ادعا کرد حمایت از ساختار سیاسی در سوریه و بشار اسد ، مقابله با اسرائیل از طریق حزب الله و دولت فاسد عبد الربه منصور در یمن با کمک های معنوی به حوثی ها قوانین بین المللی را نقض کرده است. این وزیر سعودی در خصوص جیش الفتح به عنوان بازوی تروریستی سعودی در سوریه و داعش و حمایت های مالی از این جریان سخنی به میان نیاورد.
ترکیه نفت بیشتری از ایران نخریده است
ایران می گوید میزان فروش نفت به کشورهای ترکیه و آذربایجان از دروان پس از لغو تحریم ها تغییر نکرده است. در حالی که پیش از وضع تحریم های بین المللی علیه ایران این کشور روزانه تا ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام به ترکیه می فروخت اما این رقم امروز ۱۰۵ هزار بشکه شده است.
تحریم های بین المللی علیه ایران اقتصاد این کشور را با چالش های جدی رو به رو کرده بود اما در حال حاضر کشورهای اورپایی و آسیایی به خرید نفت ایران علاقه مند هستند اما در نهایت ترکیه به عنوان یکی از همسایگان شمالی ایران هنوز خرید های نفتی از تهران را افزایش نداده است.
علت اصلی این مساله را می توان در خرید های نفتی ترکیه از داعش و نفت قاچاق جستجو کرد.
ایران و دکترین مونروئه در آمریکای لاتین
آمریکا باید از گام های دولت روحانی در آمریکای لاتین واهمه داشته باشد. دولت روحانی در برخورد سیاست خارجی اش با آنچه در دولت های قبلی ایران صورت می گرفت هوشمندانه تر رفتار می کند.
ایران مدت هاست که در آمریکای لاتین مشغول فعالیت است. جمهوری اسلامی این فعالیت ها در مرزهای جنوبی آمریکا انجام می دهد در حالی که شاهد فعالیت های تهران در آسیای مرکزی نیز در کنار پایگاه های ایالات متحده هستیم. نباید از نظر دور داشت که ایجاد مراکز فرهنگی ، همکاری های اقتصادی و سیاسی با کشورهای همسایه آمریکا در حیاط خلوت ایالات متحده مساله ای بسیار جالب توجه است که واشنگتن آن را بد بینی نگاه می کند.
وزیر خارجه ایران در آگوست گذشته سفری دوره ای به کشورهای آمریکایی لاتین داشت و از شش کشور مخالف آمریکا دیدار کرد. گفته می شود در این سفر ایران قرارداد های متنوعی را با کشورهای این حوزه به امضا رسانده است.
اما آنچه در این سفر اهمیت بسزایی داشت مسائل سیاسی بود تا آنچه در حوزه اقتصاد رخ داد.
مرگ کریم اف و گزینه های پیش روی تهران
برجام و پایان محاصره اقتصادی ایران همکاری های مشترک با کشورهای آسیای مرکزی از جمله ازبکستان را وارد فضای تازه ای کرده است .ایران و ازبکستان از روزهای آغازین فروپاشی اتحاد شوروی مناسبات سیاسی خود را آغاز کرده اند به طوری که جمهوری اسلامی ایران در می ۱۹۹۲ سفارتخانه خود را در تاشکند افتتاح کرد و از سوی دیگر ازبک ها هم سفارتخانه اشان را در سال ۱۹۹۵ (۱۳۷۶) در ایران گشودند.
دو کشور همکاری های تجاری و اقتصادی قابل توجهی دارند به طوری که بزرگترین قرار داد حمل و نقل ریلی میان تهران و ازبکستان در عشق آباد و در سال ۲۰۱۱ به امضا رسید. طبق این قرارداد ریلی طرفین به همراه ترکمنستان و عمان تبادلات ترانزیتی خود را تسهیل بخشیدند.
حجم مبادلات تجاری میان دو کشور در سال ۲۰۱۵ به چیزی در حدود ۳۱۷.۸ میلیون دلار رسید که عمده آن را تبادلات ترانزیتی تشکیل می داد . در حال حاضر ۱۱۶ پروژه در ازبکستان در حال اجرا است که سرمایه های ایرانی در آن دخیل است که ۱۹ پروژه با سرمایه های ۱۰۰ درصد ایرانی اجرایی می شود.
در این میان آینده ازبکستان بدون کریم اف مساله ای است که قطعا برای تهران اهمیت دارد ، مبارزه با تروریسم و افزایش همکاری های منطقه ای در قالب همکاری های دو یا چند جانبه از جمله اولیت های تهران برای آینده تاشکند است.
به همین جهت رستم عنایت اف رئیس کمیته ملی که فردی امنیتی و اقتصادی است گزینه مناسبی برای آینده رهبری ازبکستان خواهد بود.
پوتین از افزایش تولید نفت ایران حمایت می کند
پوتین رئیس جمهور روسیه پیش از اجلاس اوپک که قرار است در در خصوص طرح کاهش تولید نفتی به جمع بندی برسد اظهار داشت در حال حاضر اوپک و روسیه که نیمی از بازار نفت جهان را در اختیار دارند به طور منطقی می دانند که چه چیزی برایشان مناسب است.
پوتین که با ولادواستوک سخن می گفت همچنین اظهار داشت با نمایندگان کشورهای عربی در حاشیه اجلاس گروه بیست که در چین برگزار می شود در صورت لزوم گفتگو می کند. کشورهای عضو اوپک نتوانسته بودند در خصوص کاهش تولید خود به توافق برسند.
ایران از مخالفان کاهش تولید نفت به شمار می رود زیرا این کشور با توجه به فشار تحریم های بین المللی در فضای جدید علاقه مند به کسب و احیا بازارهای جدید نفتی بود. پوتین که با بلوبرگ در ولادی واستوک صحبت می کرد همچنین تاکید کرد ایران با سطح پایین تولید شروع کرده است و نا عادلانه است که این کشور تولید خود را در همان سطح حفظ کند.
ایران و افغانستان با خلیفه گری اسلامی مقابله می کنند
جمهوری اسلامی ایران و افغانستان مرزهای مشترکی زمینی با یکدیگر دارند. به همین جهت مقاله مشترک با تروریسم و تشکیل نیروی هماهنگ برای جنگ علیه این پدیده که در ساختار افغانستان اکنون نهادینه شده است یکی از اولیت های سفر ربانی به تهران بود.
صلاح الدین ربانی در سفر به تهران گزارشی از عملکرد های ضد تروریستی دولتش داد و در همین حال ظریف هم به نکاتی اشاره کرد. نباید از نظر دور داشت که بحران امنیتی در مناطق پکتیا ، قندوز و بخش های از غرب افغانستان به عنوان بخش های که طالبان، داعش و جریان های تکلفیری در آن حضوری فعال دارند از جمله مسائلی است که باید به آنها اشاره کرد.
ایران در همین حال برای تشکیل نیروی مشترک با افغانستان برای مقابله با تروریسم موافق است زیرا برای مقابله با خلیفه گری اسلامی که از قفقاز تا هندوستان را در بر می گیرد همکاری های مشترک میان دو کشور یک ضرورت است.
نظر شما