خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: جمهوری کوبا کشوری است تشکیل شده از مجمع الجزایری در دریای کارائیب و پایتخت آن هاوانا است. منابع طبیعی آن شامل معادن کبالت، نیکل، آهن، مس، کروم و سیلیکون است. با وجود دولت متمرکز، دولت کوبا درصدد است تا قوانین اقتصادی این کشور را سهل کند. با هدف بهبود کارکرد موسسات تجاری، کاستن کمبود جدی خوراک، بهبود کالاهای مصرفی و خدمات، اصلاحاتی در دهه ۱۹۹۰ میلادی انجام شد. با این حال متوسط استاندارد زندگی هنوز هم بخاطر تحریمهای آمریکا، از پیش از دهه ۱۹۹۰ میلادی و قطع کمکهای شوروی سابق پائینتر است. از اواخر سال ۲۰۰۰ کشور ونزوئلا قراردادی برای همکاری نفتی با این کشور به امضاء رساند و اکنون روزانه ۱۰۰٬۰۰۰ بشکه نفت به این کشور تحویل میدهد. کوبا بخشی از پرداخت خود را بابت نفت به صورت خدمات انجام میدهد. ۲۰٬۰۰۰ کوبایی متخصص پزشکی که در ونزوئلا کار میکنند جزو این برنامه هستند. افزایش قیمت فلزات در سال ۲۰۰۷ موجب بالا رفتن درآمدهای کوبا از تولید کبالت و نیکل شده است. هاوانا با هدف کاهش قطع برق که از سال ۲۰۰۴ موجب نارضایتی مردم را فراهم آورده، سرمایهگذاری در بخش انرژی را ادامه میدهد. تولید ناخالص داخلی این کشور ۵۱٫۱۱ میلیارد دلار است که ۴٫۶ درصد آن در بخش کشاورزی، ۲۶٫۱ درصد آن در بخش صنعت و ۶۹٫۳ درصد آن در بخش خدمات تولید میشود. ۴٬۸۵۳٬۰۰۰ نفر نیروی کار این کشور کار میکنند.
بنابراین گزارش، روابط ایران و کوبا شامل همکاریهای اقتصادی و دوستانه است. بین دو دولت در ژانویه ۲۰۰۶ یک سند همکاری برای تقویت روابط در هاونا برقرار شد. دو کشور هم اکنون در خاک یکدیگر دارای سفارتخانههای رسمی و در سطح مقام سفیر میباشند. دو کشور از سال ۱۳۵۳شمسی با یکدیگر روابط سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و ... با افت و خیز برقرار کردند. همچنین روابط بین آنها یک بار در سال ۱۳۵۵ از سوی دولت ایران قطع شده است.
این گزارش می افزاید: گسترش روابط تجاری متقابل خصوصاً نفت و شکر، همکاریهای صنعتی در خصوص صادرات منسوجات، همکاریهای آموزشی و تحقیقاتی، خرید نیکل، و فروش ورقههای آلومینیوم و پروفیل به کوبا، تبادل اطلاعات و گسترش همکاری بین شیلات دو کشور و همکاری در صنعت نیشکر و صنایع جانبی، گسترش همکاریهایی در مورد بنادر و کشتیرانی و صنعت حمل و نقل زمینی و همکاریهای ورزشی و پزشکی مجموعه ای شاخه های فعالیت های اقتصادی و تجاری میان ایران و کوبا است. در همین راستا وزیر تجارت خارجی کوبا اعلام کرده است که: "ایران یک شریک مهم برای ما است و همکاریهای آنها در سطح منطقه ای باید گسترش یابد."
بنابراین گزارش، ایرنا در این رابطه به نقل از رودریگو مالمییرکا، وزیر تجارت خارجی کوبا در خصوص روابط میان دو کشور نوشته است: "ما و ایران در دوران تحریم ها به نقشه راهی دست یافته ایم که باید از آن برای کشف فرصت های جدید اقتصادی و بهره گیری از توانمندی یکدیگر بهره بگیریم. کوبا قصد دارد بر اساس سیاست اقتصادی، اجتماعی و انقلابی خود، مدلی جدید از یک اقتصاد سوسیالیست، دموکرات، پیشرفته و حامل رفاه برای مردم در پیش بگیرد و ایران می تواند در این زمینه به کوبا کمک کند. ایجاد تنوع در بازار، انتقال سرمایه، همکاری در همه زمینه های اقتصادی و تقویت روابط با دیگر کشورها بر اساس منافع متقابل از ویژگی های طرح ملی توسعه کوبا است."
یادآور می شود: محصولات صادراتی کوبا شامل شکر، نیکل، تنباکو، ماهی، محصولات پزشکی، مرکبات و قهوه است که به کشورهای هلند (۲۱٫۸ درصد)، کانادا (۲۱٫۶ درصد)، چین (۱۸٫۷ درصد) و اسپانیا (۵٫۹ درصد) صادر میشود. محصولات وارداتی این کشور شامل نفت، مواد غذایی، ماشینآلات و تجهیزات و مواد شیمیایی است که از کشورهای ونزوئلا (۲۶٫۶ درصد)، چین (۱۵٫۶ درصد)، اسپانیا (۹٫۶ درصد)، آلمان (۶٫۴ درصد)، کانادا (۵٫۶ درصد)، ایتالیا (۴٫۴ درصد)، آمریکا (۴٫۳ درصد) و برزیل (۴٫۲ درصد) وارد میشود.
نظر شما