به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، نشست خبری شانزدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ امروز ۱۵ شهریورماه با حضور «محمودرضا برازش» مدیرکل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و «محمدحسن فکری» دبیر جشنواره در محل سرای اهل قلم برگزار شد.
برازش در این نشست خبری درباره مصوبات شورای سیاستگذاری این جشنواره به خبرنگاران گفت: برنامههای این دوره جشنواره ملی صنعت چاپ از پنجشنبه ۱۱ تا پایان شهریور ماه در سراسر کشور (به جز 4 استان خوزستان، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان که به خاطر گرمای هوا امکان این کار نبود و مهر و آبان فعالیت خود را انجام میدهند) به صورت استانی برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه آئین اختتامیه شانزدهمین جشنواره ملی صنعت چاپ در هفته اول مهرماه در تهران برگزار می شود، بیان کرد: فراخوان این جشنواره در دو روز گذشته اعلام شده است و متقاضیان شرکت در این جشنواره در حال ثبت آثار خود در سایت جشنواره هستند. در سالهای گذشته از 10 استان برای برگزاری جشن صنعت چاپ حمایت شده بود که در دوره قبل به 16 استان رسیدیم و امسال این حمایتها به تمام استانهای کشور تسری پیدا کرده است.
برازش افزود: همچنین داوران هم طی فرآیندی مشابه و بر اساس تقاضای خود آنها که در سایت آن را ثبت میکنند، البته پس از بررسی مدارک و تائید نهایی در دبیرخانه، انتخاب می شوند.
وی در مورد برخی از برنامه های جشنواره نیز گفت: جشنواره آثار برتر چاپی در این هفته برگزار می شود که چاپخانه ها فرصت دارند آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند همچنین در استانها نیز پیشکسوتان در حال معرفی شدند هستند تا پیشکسوتان برگزیده در مهرماه معرفی شوند.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت ارشاد در بخش دیگری از سخنانش توضیح داد: حدود ۵ درصد از گردش صنعت چاپ در کشور، به نشر کتاب اختصاص دارد و کمی بیشتر از این مقدار نیز به نشریات و روزنامهها تعلق پیدا کرده و مابقی به سایر صنایع از جمله محصولات کشاورزی، خدماتی و ... اختصاص دارد. متاسفانه تراز صنعت چاپ در کشور ما منفی است و امیدواریم همان طور که در سند چشمانداز به رسیدن به رتبه اول منطقه تاکید داریم، در آینده صنعت چاپ به این جایگاه برسد، نه اینکه در رتبه پنجمی حال حاضر بمانیم.
وی به موضوع واردات محصولات چاپی اشاره کرد و گفت: برای کنترل واردات جلساتی برگزار کرده ایم تا بتوانیم اقدامات پیش گیرندهای به منظور کاهش واردات انجام دهیم البته در این میان بر تعرفه واردات نیز نظارت خواهیم کرد، چراکه نباید واردات به گونه ای باشد که چاپخانه های ما بیکار باشند اما محصولات وارداتی بازار را اشباع کنند. سال گذشته نزدیک به 130 هزار تن اقلام چاپی به کشور وارد شده است. این در حالی است که فقط در حوزه نشر کتاب، ۱۵۰ میلیون نسخه کتاب منتشر شده که مجموعا به ۵۰ هزار تن رسیده است. این نشان میدهد که حلقههای ارتباط بین صنایع چاپ و سایر صنایع جایگاه درستی ندارند.
برازش خاطرنشان کرد: اگر نتوانیم این رابطه را درست کنیم و کارتن و لیبل ما در خارج از کشور چاپ شود در داخل ناخواسته به سمت خام فروشی می رویم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر راه اندازی سامانه جامع چاپ نیز توضیح داد: این سامانه اواخر سال گذشته نهایی شده که استان پایه در این طرح استان البرز انتخاب شد و در آنجا راهاندازی شده است.
برازش در مورد تعطیلی دانشکده چاپ نیز بیان کرد: از تعطیلی این دانشکده خوشحال نیستیم اما محلی که در اختیار آنها بود اجارهای بود و ما به دنبال جایی هستیم که به آنها اختصاص دهیم تا آموزشهای خود را با جدیت پیگیری کنند. اکنون استان های دیگری هم برای راهاندازی محیط آموزشی به شکل دانشکده درخواست داده اند.
مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت ارشاد در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره استانداردهای صنعت چاپ گفت: استاندارد مواد اولیه، به دفتر چاپ و نشر ارتباط ندارد و سایر وزارتخانهها، از جمله وزارت صنعت و وزارت بهداشت باید پاسخگوی مسائل باشند، اما بحث استانداردهای کیفی در چاپ، به ما مربوط میشود.
وی در پایان سخنانش از بازنگری جایگاه صنعت چاپ خبر داد و در این مورد توضیح داد: چند سالی است که در مورد جایگاه صنعت چاپ سوال می شود؛ من سوال میکنم که جایگاه صنعت چاپ وزارت صنعت، معدن و تجارت است یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و این موضوعی است که باید به صورت جدی مورد بررسی قرار گیرد. در صنعت چاپ بیشتر به مسائل صنعتی توجه داریم و بحث نظارتی آن مربوط به ارشاد است و این سرگردانی میان صنعت و فرهنگ موجب شده که اهالی چاپ از تسهیلات موجود در حوزه صنعت بی بهره بمانند. در همین راستا قرار است مصوبات سال ۱۳۷۱ بازنگری شوند و امیدواریم با تعاملی که بین وزارت ارشاد و وزارت صنعت دارد، جایگاه صنعت چاپ به درستی تبیین شود.
محمدحسن فکری نیز در این نشست خبری در سخنانی کوتاه با اشاره به بخش پیشکسوتان و نوآوران جشنواره، گفت: تاکنون مدارک ۷۳ پیشکسوت از ۱۵ استان ارسال شده که در مجموع نفرات برگزیده مورد تقدیر قرار خواهند گرفت. همچنین ۷ نفر از ۶ استان به عنوان نوآور معرفی شدهاند و این رویه همچنان ادامه دارد.
وی همچنین درباره ارسال آثار چاپی برای شرکت در بخش رقابتی بیان کرد: ظرف دو روز گذشته آثار چاپی از ۹ چاپخانه به دبیرخانه ارسال شده که در دوبخش کاربردهای چاپ تبلیغاتی و کاربردهای چاپ امنیتی مورد داوری قرار خواهند گرفت.
نظر شما