به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روابط سیاسی ایران و ترکیه از زمان درگیری های موجود در سوریه کمی دچار تنش شد اما پس از کودتا ترکیه تلاش کرد باز خودش را به ایران و روسیه در حل بحران سوریه نزدیک کند که در عمل به دلیل یورش نظامی به قسمت کردنشین سوریه و مخالفت ایران و روسیه با این استراتژی نتوانست به هدفش برسد.
بنابراین گزارش، اقدامات سیاسی نادرست ترکیه در حمایت از تروریست های موجود در سوریه به روابط تجاری این کشور با کشورهای همسایه به خصوص ایران نیز آسیب زده است.
پس از اجرایی شدن برجام و همزمان شدن گسترش روابط تجاری ایران و کشورهای مختلف جهانی انتظار می رفت به دلیل همسایگی تهران و آنکارا این فرصت برای ترکیه نیز به وجود آید که روابط تجاری اش با ایران را افزایش دهد اما بندبازی های سیاسی اردوغان این فرصت را در اختیار آنکارا نگذاشت.
بنابراین گزارش، بازار 160 میلیونی میزان روابط تجاری ایران و ترکیه است که حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه در سالجاری میلادی از 5 میلیارد دلار بالاتر نرفته است.
همچنین ترکیه در حال حاضر روزانه 105 هزار بشکه نفت از ایران میخرد، در حالی که قبل از تحریمها این میزان 200 هزار بشکه بود که هنوز میزان خرید نفت ترکیه از ایران به میزان سالهای تحریم باقی مانده است.
طبق اعلام احمد نورانی نماینده وزارت خارجه که روز گذشته در همایش اقتصادی آذربایجان شرقی و ترکیه حضور یافته بود، مشکلات بانکی و حمل و نقل از مشکلات قابل توجه تجارت دو کشور است؛ تا سال 2006 مشکلاتی در زمینه حمل و نقل نداشتیم تا دولت ترکیه قانونی مبنی بر مالیات بر سوخت کامیونهای خارجی در ترکیه اعمال کرد.
به گزارش شبستان، رجب طیب اردوغان پس از کودتا در چرخشی ناگهانی در سیاست هایش در منطقه به سمت ایران و روسیه حرکت کرد و ادعا داشت که به همکاری با این دو کشور برای مقابله با تروریست در منطقه به خصوص سوریه خواهد پرداخت.
اما در چند روز گذشته حمله نیروهای نظامی ترکیه به کردهای سوری نگرانی و هشدار ایران و روسیه را به دنبال داشته است.
پس از آن که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در دو پیام نگرانی شدید و جدی ایران از اقدامات نظامی ارتش ترکیه در خاک سوریه را اعلام کرد شب گذشته هم روسیه هشداری جدی در این زمینه به اردوغان داد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان،وزارت خارجه روسیه روز چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کرد که نظامیان ترکیه از هدف قرار دادن نیروهای کرد در شمال سوریه بپرهیزد.
در این بیانیه همچنین آمده است که اجرای توافقنامه در شهر داریا سوریه منجر به توقف ورود عناصر مسلح به این منطقه شده است.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ابراز امیدواری کرد که الگوی موفقیت آمیز خروج افراد مسلح از شهر داریا در مناطق دیگر سوریه تکرار شود.
اما بندبازی های سیاسی اردوغان در منطقه به همین جا خلاصه نشده و او برخلاف ادعای مبارزه با تروریست تصمیم به اجرای مصوبه مجلس ترکیه برای گسترش روابط آنکارا- تل آویو را اعلام کرد.
طبق اعلام دفتر آنکارای ایرنا، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه مصوبه مجلس ملی این کشور در تایید توافقنامه عادی سازی روابط آنکارا – تل آویو را تایید و اجرایی کرد تا روابط دو طرف که از سال 2010 میلادی به پائین ترین سطح دیپلماتیک افت کرده بود، دوباره ارتقا یابد.
براساس پروسه حقوقی در ترکیه، قراردادها و توافقتنامه های بین المللی دولت آنکارا بعد از تصویب در مجلس و تایید رئیس جمهوری اجرایی می شود. رئیس جمهور باید ظرف دو هفته بعد از مصوبه مجلس یا آن را تایید کند و یا به مجلس بازگرداند.
براساس این توافقنامه، رژیم صهیونیستی 20 میلیون دلار بابت کشتار امدادرسانان ترکیه ای که با کشتی موسوم به مرمره آبی در 31 ماه می 2010 میلادی قصد داشتند با شکستن حصر، کمک های انسانی به مردم غزه برسانند، به ترکیه پرداخت خواهد کرد.
با این موافقتنامه دو طرف ضمن اعزام متقابل سفیر، راه قانونی محاکمه عاملان قتل شهروندان ترکیه ای نیز مسدود شد.
خانواده های قربانیان کشتی مرمره با رد پذیرش غرامت از رژیم صهیونیستی خواهان محاکمه عاملان کشتار کشتی مرمره بودند و در این راستا نیز در محاکم قضایی ترکیه چندین دعوا اقامه شده بود.
نظر شما