به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، بيشتر مردم مسجد را مكاني براي برپايي نماز جماعت يا محلي براي برگزاري مراسم ختم و سخنراني مذهبي، دعا و نيايش ميدانند، اما بايد دانست كاركرد مكاني مذهبي مانند مسجد بهعنوان پايگاهي مردمي، فراتر از اين موارد است.
مسجد خلیل الله از جمله مساجد قديمي و فعال با 65 سال قدمت در منطقه شرق تهران است که علاوه بر برنامه ها و فعالیت های مذهبي، مراسم عقد نيز برگزار می کند، حتي اعضاي هيئت امناي این مسجد تسهیلات ازدواج آسان برای جوانان را در این مسجد فراهم می کنند. در همین زمینه با حجت الاسلام سید رضا جوادی؛ امام جماعت این مسجد گفت و گویی ترتیب دادیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
جوادي، درباره فراهم کردن تسهیلات ازدواج آسان برای جوانان در این مسجد به خبرنگار ما، گفت: يكي از مهمترين دلايل كاهش آمار ازدواج در جامعه، هزينههاي غيرعادي اين مراسم است. امروز مراسم مجلل و پر زرق و برقي كه با نيت چشم و هم چشمي برپا ميشود، جاي جشنهاي سادهاي كه براي شروع يك زندگي مشترك برگزار ميشد را گرفته است.
وی بیان کرد: اين جشنها، مختص افراد ثروتمند جامعه نيست، بلكه عروس و دامادهايي كه توانايي برگزاري يك مهماني ساده براي شروع زندگيشان را هم ندارند، به علت همين چشموهم چشميها براي برگزاري جشن عروسي مفصل و گران قيمت، وامهاي كلان ميگيرند يا از اقوام و آشنايان پول قرض ميكنند و تا ساليان سال هزينه اين تجملات را به صورت قسطي پرداخت کنند، به نظرم مساجد در زمینه فرهنگ سازی این موضوع نقش تاثیر گذاری دارند.
امام جماعت مسجد خلیل الله با اشاره به برنامه های این مسجد در این زمینه، اظهار کرد: با همکاری هيئت امنا و اهالي محله چاره اندیشی در زمینه این معضل اجتماعي انجام شد و با تشويق جوانان به ازدواج اقدام به حمايت از آنان و برگزاري مراسم عقد در مسجد كرديم كه با اين كار فرهنگ ازدواج ساده را تبليغ و از ظرفيتها و كاركردهاي آن نيز استفاده كنيم.
جوادی اظهار کرد: در راستای فرهنگ سازی ازدواج آسان در مساجد، مسجد خلیل الله در زمینه تهیه جهیزیه برای خانواده های نیازمند برنامه هایی را برگزار می کند. علاوه بر آن صندوق قرض الحسنه این مسجد با پرداخت وام به مردم به ویژه زوج های جوان فعالیت دارد به طوری که در طول هشت سال گذشته بیش از 750 میلیون تومان وام برای بحث درمان، پول پیش منزل و نیز ازدواج پرداخت شده است.
تهیه جهیزیه برای بیش از 50 عروس
وی همچنین به تهیه و تدارک جهیزیه برای بیش از 50 عروس در سال های گذشته اشاره کرد و گفت: علاوه بر این برنامه ها، در راستای ازدواج آسان و راهکارهای آن سلسله نشست هایی برای جوانان در مسجد برگزار می شود و خانواده ها را در این زمینه تشویق می کنیم.
امام جماعت مسجد خلیل الله، ادامه داد: نباید مساجد را تنها مکانی برای اقامه نماز دانست، زیرا داشتن چنین نگاهی اشتباه و جفا در حق آن ها است، از گذشته مساجد، پايگاه مردمي و مكانی برای تجمع اهالي محل بوده اند و در همین راستا هم بايد ازدواج جوانان در مسجد با كمترين هزينه انجام شود.
جوادی برگزاری مراسم عقد و ازدواج در مساجد را زمینه ساز گسترش فرهنگ ساده زیستی دانست و ادامه داد: اگر جوانان مراسم عقد خود را در مسجد كه پايگاه ديني مردم بوده برگزار كنند فرهنگ ازدواج ساده بيش از گذشته رونق خواهد گرفت. به اعتقاد من می توان با آگاهي، دورانديشی و قناعت در زندگي، راه به سوي ازدواج آسان را براي نسل جوان باز كرد و اين سنت قدسي را بر اساس آموزههاي ديني، حياتي دوباره بخشيد.
وی افزود: در اين 13 سالي كه من به عنوان پيشنماز در اين مسجد فعاليت ميكنم، برنامههاي فرهنگي، مذهبي و آموزشي بسياري را با همكاري مردم و قشر جوان راهاندازي كرده ام كه با استقبال و نتايج مطلوبي روبهرو شده است.
امام جماعت مسجد خليل الله با اشاره به دیگر فعاليتهاي مذهبي و فرهنگي این مسجد، گفت: در طول سال و در تمام مناسبتهاي ملي و مذهبي با كمك اهالي محل برنامه هایی را برگزار ميكنيم و همچنين براي سنین مختلف از كودكان تا بزرگسالان دوره های تفسير قرآن و احكام برگزار ميشود. علاوه بر آن نزديك به يك دهه از فعاليت کانون فرهنگی هنری مسجد هم ميگذرد كه در آن براي ساكنان محل كلاسهاي خطاطي، كاردستي، مهارتهاي زندگي، سبك زندگي و مسابقات فرهنگي مذهبي برگزار مي کند.
جوادی با بیان اینکه آموزشها در این مسجد، بر اساس نوع مخاطب است، افزود: در نظر گرفتن سن، جنس و معلومات مخاطب علاوه بر جذابيت آموزش بر اثربخشی آموزش ها می افزاید از سويي نیز مسجد خلیل الله براي هر يك از گروههاي كودك و نوجوان، جوان، ميانسال، بانوان و مردان جلسات مجزا برگزار كرده و احكام و مسائل مرتبط با آنان را بيان ميكند.
وی با اشاره به اینکه بيش از 35 درصد از نمازگزاران مسجد ما را قشر نوجوان و جوان محلی تشكيل ميدهند، گفت: اين موضوع يكي از ويژگيهاي بارز مسجد ما است. در جلسه شوراي فرهنگي مسجد برنامهاي را تنظيم كرديم كه در آن بسياري از كارها را بر عهده نوجوانان و جوانان گذاشتيم و از همه نمازگزاران خواستيم حرمت آنان حفظ شود، خوشبختانه بر همین اساس هم تنوع در برنامههاي فرهنگي و آموزشي و همچنين رضايتمندي شهروندان را شاهد بوده ايم.
۲۷ حافط قرآن تربیت شده مسجدند
امام جماعت خليلالله، گفت: این مسجد داراي 27 حافظ قرآن است كه اين افراد زير نظر استادان بينالمللي قرآن در دارالقرآن مسجد به نام ابوالفضلالعباس (ع) آموزش ديدهاند. همچنین بانوان نيز در قالب بسيج خواهران كلاسهاي آموزشي مختلفي دارند.
جوادی با اشاره به فعاليت خيريه مسجد خلیل الله، گفت: این مسجد با تشکیل صندوق خیریه و با كمكهاي مردمي و تعدادي از خيّران محلي 50 خانواده را تحت پوشش قرار داده است. البته ما از تخصص و ظرفيت نمازگزاران هم استفاده ميكنيم و افرادي كه مشكلات حقوقي، خانوادگي يا حتي مذهبي دارند به مسجد مراجعه می کنند و توسط نمازگزاران كه در زمينههاي فوق فعاليت دارند راهنمايي ميشوند.
وی با اشاره به یکی از ابتکارات این مسجد، خاطرنشان کرد: هر کودکی که برای اولین بار به اتفاق خانواده وارد مسجد می شود، از سوی امام جماعت مسجد هدیه دریافت می کند، تا به حضور در مسجد تشویق شود.
نظر شما