خبرگزاری شبستان- بوشهر:
بوشهر از استان هایی است که تاریخی کهن دارد و در ادوار مختلف زمانی نقشی مهم و حیاتی را داشته است که تاریخ گواهی بر این امر می دهد.
وجود اولین کشتی جنگی کشور که در زمان نادرشاه به بوشهر می آید تا کشتی رویایی رافائل، وجود گوردخمه هایی که تاریخشان به چند صد سال می رسد و کاخ هایی که به گفته باستان شناسات کاخ زمستانی هخامنشیان بوده اند تنها بخشی از تاریخ نهفته در این سرزمین است.
وجود سرزمینی به نام ریشهر که ریشه در گذشته های دور دارد و الهه مردم در زمان هخامنشان روزگاری در این سرزمین بوده است و بندر تاریخی سیراف که صدها سال پیش بندر تجاری بوده و دروازه ورود به ایران به شمار می رفته است نشان از این دارد که استان بوشهر دارای تاریخی کهن و ارزشمند است و حالا خیلی از آثار تاریخی را می توان در این سرزمین یافت که تاریخی کهن دارند مانند «مسجد جامع بردستان»که قدیمی ترین بنای دوره اسلامی است.
این مسجد در شهرستان دیر واقع شده است و اولین بنای مسجد را به عمر بن عبدالعزیز نسبت می دهند که دوره اولیه اسلامی در ایران است.
مسجد از یک عمارت مستطیل شکل ساخته شده است که دارای مدخل کوچک و شبستانی بزرگ است و فضای درگاه آن هم به صورت گچ بری های زیبا برای خنک شدن و تهویه هوا استفاده می شده است.
کتیبه ای بر سر در این مسجد قرار دارد که چوبی است و نوشته روی آن این نوسته را نشان می دهد:
«قال الله انما یعمرالله و من آمن بالله و الیوم الاخر و اقام اصلوه و آتی الزكوه و لم یخشی الله وفق بتجدید عمارت هذا لمسجد المبارك الصحاب الاعظم حاجی فخرالدین ابوبكر شاه فی سته الثنین و خمسین و ثما » که از ترجمه این متن بر می آید كه فردی بنام حاجی ابوبكر شاه در سال ۸۵۲ مسجد را تجدید بنا كرده است. همچنین مسجد توسط خانین منطقه یعنی خانین دشتی نیز مرمت شده است كه در ورودی مسجد در لوحی مرمرین این ابیات حكاكی شده است.
مسجد شهر بردستان كه بر روی تپه ای مشرف به شهر واقع شده از نوع مساجد برونگر است و دارای حیاط نمی باشد سادگی و شیوایی و استفاده از گچبری برای نمای بیرونی كه سفید رنگ است آرامش را به آدمی القا می كند. در ورودی مسجد در مشرق قرار دارد و مسجد شامل یك شبستان ورودی محراب و دو اطاق جانبی است.
ثبت مسجد جامع بردستان در فهرست آثار ملی
عبدالکریم مشایخ، استاد دانشگاه، با اشاره به ظرفیت های تاریخی استان بوشهر به خبرنگارخبرگزاری شبستان در بوشهر گفت: استان بوشهر داری قدمتی طولانی است و منابع تاریخی فراوانی را در آن می توان یافت.
وی افزود: مسجد جامع بردستان یکی از آثار تاریخی در استان بوشهر است که به گفته باستان شناسان می توان آن را به قدیمی ترین بنای دوره اسلامی نسبت داد.
مشایخ با اشاره به دو کتیبه موجود در این بنا عنوان داشت: تاریخی که برروی اسن دو کتیبه نوشته شده است نشان از آن دارد که این مسجد از بناهای دوره اسلامی در استان بوشهر است.
وی اظهار داشت: معماری داخلی این مسجد بسیار زیبا و منحصر به فرد است و پنجره های مشبك چوبی كه در طاق نماها وجود دارد، تزئینات مسجد شامل تزئینات بیرونی مربوط به طاق نماهایی است كه در دیوار مسجد قرار دارد و تزئینات ددرونی همه از زیبایی های این مسجد است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: مسجد شهر بردستان با شماره ۲۰۶۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است.
مقرنس های مسجد تاریخی بردستان مرمت می شوند
علی ذاکری، معاون میراث فرهنگی استان بوشهرهم در نشست با خبرنگاران از مرمت مقرنس های تاریخی این بنا خبر داد و گفت: در بناهای مذهبی مقرنس کاری که یکی معماریهای گذشتگان است مورد استفاده قرار می گرفته است.
وی افزود: خیلی از بناهای تاریخی مذهبی در استان بوشهر از این مقرنس ها استفاده کرده اند که از جمله آن می توان به مسجد بردستان اشاره کرد.
ذاکری با اشاره به اینکه این بنا از بناهای تاریخی و کهن در استان بوشهر است اظهار داشت: بخش هنری و معماری در این بنای تاریخی از بین رفته است و نیاز به مرمت و بازسازی دارد.
وی اظهار داشت: با فعال کردن هنرمندان در این رشته هنری می توان گامی مهم در زنده نگاه داشتن معماری های گذشتگان برداشت.
بناهای تاریخی امانت نسل آینده در دستان ما
وجود بناهای تاریخی در استانمان نشان از تاریخ پر فراز و نشیبی است که پشت سر گذاشته شده است و حالا به ما رسیده است.
حفاظت و مرمت و بازسازی این بناها و به میراث گذشتگان آن برای نسل آینده مسئولیتی است که بر عهده ما گذاشته شده است و باید به آن عمل کنیم.
این آثار تاریخی امانت نسل آینده در دستان ماست، پس در حفظ آن ها بکوشیم.
گزارش: فاطمه رجبی
نظر شما