خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دارو به عنوان يك نياز اساسي همگاني، يك كالاي استراتژيك و يك محصول مشمول يارانه در كشورایران از ارزش و اهميت ويژه اي برخوردار است. سالانه ميليونها دلار صرف خريد انواع مواد مؤثره و جنبي لازم براي ساخت و تهيه دارو مي شود؛ ولي با وجود تمامي برنامه ريزيهاي به عمل آمده، هنوز هم در بسياري موارد با كمبود اقلام دارويي در كشور مواجه هستيم.
بنابراین گزارش، صنعت دارويي كشور مانند ديگر صنايع، پس از انقلاب دچار تغيير و تحولات جدي شد. تا پيش از انقلاب توليد دارو در شركتهاي ملي ضعيف بود و اگر هم دارويي توليد مي شد تحت ليسانس در شركتهايي با مديريت خارجي صورت مي گرفت. از سوي ديگر واردات دارو يا مستقيماً به وسيله بنگاه هاي خارجي انجام مي شد يا به طور غيرمستقيم از سوي شركتهاي داخلي كه سرمايه گذار اصلي آنها خارجي بود، صورت مي گرفت. با خروج خارجيان پس از پيروزي انقلاب، اين صنعت هم دچار تحول اساسي شد و خوداتكايي در توليد دارو محور صنعت داروسازي كشور قرار گرفت.
این گزارش می افزاید: بر اساس آمارها 55 کارخانه فعال داروسازي در کشور وجود دارد که اين کارخانه ها انواع داروها را با شکلهاي مختلف توليد مي کنند و توانسته اند افزايش ميزان توليد عددي داروي مورد نياز كشور را از 25 درصد پيش از انقلاب به 97 درصد برسانند. این صنعت در سالهای اخیر به تحول بنیادی دست یافته است تا جایی که امروز داروهای تولید داخل امکان رقابت در بازارهای بین المللی را دارا هستند.
برای اثبات این ادعا فارس در این باره به یادداشتی که در موسسه تحقیقاتی بیزینس مانیتور منتشر شده است اشاره کرده و نوشته است: "تولیدات دارویی در ایران طی چند سال آینده تحت تاثیر کاهش ارزش ریال، بسیار رشد داشته باشد؛ این بدان معناست که محصولات دارویی ایران در بازارهای بین المللی به میزان زیادی رقابتی خواهند شد از طرفی ایران تلاش می کند تا صادرات محصولات دارویی خود را افزایش دهد و در این زمینه سرمایه گذاری جذب کند اما از طرف دیگر، افزایش تولید دارو می تواند تاثیرات منفی بر قیمت ها و دسترسی به برخی داروهای خاص داشته باشد.
به منظور تقویت این صنعت، ایران به کشورهای دیگر و شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری روی آورده است. در 6 ماه پس از لغو تحریم ها، ایران تلاش های شدیدی برای همکاری با تولیدکنندگان خارجی دارو و جذب سرمایه های آنها انجام داده است برای مثال، چندین هیئت آلمانی در سال جاری به ایران سفر کردند و هر 2 کشور نسبت به تقویت همکاری در صنعت داروسازی ابراز تمایل کردند. از ماه ژوئن، ایران و روسیه در حال مذاکره برای تسریع همکاری های علمی میان دو کشور هستند و توافق کرده اند تا در مورد حدود 40 پروژه علمی با یکدیگر همکاری کنند.
آلمان و روسیه، دو مقصد بزرگ صادراتی داروهای ایرانی هستند که در مجموع بیش از 75 درصد صادرات داروی ایران به این کشورها انجام می گیرد از اینرو روابط میان ایران با این 2 کشور در زمینه دارو بسیار قوی است اما ایران اخیرا یک معاهده تجاری با هند با هدف افزایش صادرات به این کشور منعقد کرده است؛ شرکت داروسازی دانمارکی نوو نوردیسک نیز اعلام کرد که برنامه هایی برای تولید انسولین در ایران دارد. تولیدات دارویی ایران طی چند سال آینده تحت تاثیر کاهش ارزش ریال، بسیار رشد دارد. این بدان معناست که محصولات دارویی ایران در بازارهای بین المللی به میزان زیادی رقابتی خواهند شد و این امر سبب افزایش تولید داروسازان داخلی در ایران خواهد شد."
یادآور می شود: پیش از این تحریم ها مانع ورود بسیاری از کالاها و محصولات ضروری به ایران می شد و این امر سبب کمبود برخی از اقلام داروهای مورد نیاز بیماران خاص در بازار ایران شد اما با تلاش مختصصان و داروسازان داخلی بسیاری از این داروها با همان کیفیت خارجی و با قیمت بسیار پایین تر در کشور تولید شد و اکنون مورد استفاده بیماران قرار می گیرد.
نظر شما