به گزارش خبرنگار شبستان، نشست تخصصی «قرآن و ادبیات کودک و نوجوان» با حضور «مصطفی رحماندوست» در بخش شعر و ادب نوزدهمین نمایشگاه قرآنکریم برگزار شد.
رحماندوست در ابتدای این نشست گفت: ادبیات کودک تافته جدابافتهای از ادبیات بزرگسال نیست و مثلاً شعر کودک، شعری است که مخاطبانش کودکان هستند اما از نظر ساختاری تعریفش همان تعریف شعر است.
وی با اشاره به بخش «بچه خوانی» که از بخشهای کتابخانه ملی است، گفت: این بخش مربوط به کتابها و نسخههای خطی قدیمی است که از دوران قاجاریه به جا مانده است. در گذشته نیز این گونه از ادبیات وجود داشت اما به دلیل محتوای تربیتی و نصحیت گونهاش در تعبیر امروز ادبیات نمیگنجد، زیرا ادبیات کودک و نوجوان بخشی از ادبیات معاصر ایران است و ریشهای قرآنی دارد.
این شاعر و نویسنده کودک و نوجوان در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: هیچ کس نمیتواند ادبیات کلاسیک و معاصر ایران را بخواند و نیازی به رجوع به قرآنکریم نداشته باشد. چرا که مخاطب همه نویسندگان این آثار مردم متدین ایران بودند و به دلیل اینکه ادبیات بر موج باورهای مردمی حرکت میکند، آثار آنها ریشه قرآنی دارد.
وی در توضیح نگاه به ادبیات کودک و نوجوان افزود: سه نوع برخورد با ادبیات متصور است، برخی متون قدیمی مانند «داستان راستان» را بازنویسی میکنند، عدهای قصههای قرآنی را برای اینکه نکات مثبت آنها را دریافت کنند از فیلتر ادبیات خلاق کودکانه میگذرانند و گروهی هم به بازنویسی آثار موجود میپردازند، اما در این بازنویسی هنر برخورد با مخاطب را هم مدنظر دارند.
وی اضافه کرد: به نویسندههای نوقلم کودک ونوجوان توصیه میکنم که برای نگارش داستان و سرودن شعر، در درجه اول متون ادبی ایرانی را مطالعه کنند و بعد از آن نقبی به متون دینی بزنند.
رحماندوست همچنین درباره نوع مواجهه و بهره گیری از قرآن در داستان نویسی کودک و نوجوان گفت: برخی قصه های قرآن کریم را پیگیری و روند منطقی داستانی آن را تعیین و همان را به داستان کودک و نوجوان تبدیل می کنند.
وی ادامه داد: اما عده ای دیگر به سراغ تمثیل های قرآن کریم می روند و با دنبال کردن مصادیق این تمثیل ها در زندگی روزمره، داستان نویسی می کنند؛ در این جا حادثه داستان متعلق به قرآن نیست اما ته نشست و درد آن متعلق به قرآن است.
این نویسنده کودک و نوجوان همچنین افزود: قرآن، پر از تمثیل های ارزشمند است که این تمثیل ها تاکنون گردآوری شده اند اما قصه ای بر مبنای آن ها به نگارش درنیامده است.
پایان پیام/
نظر شما