خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدان گازی فرزاد یکی از میادین گازی کشورمان است که به همراه چند میدان گازی دیگر در بلوک فارسی در خلیج فارس قرار دارد. شرکت نفت فلات قاره ایران به منظور اکتشاف این میدان، از اوایل دهه ۱۳۸۰ در حال مذاکره با کنسرسیومی از شرکتهای هندی، پتروناس مالزی و نیکو کانادا بوده که در تهایت در اواخر دولت دهم ایران با طرف هندی توافقنامهای در قالب قراردادهای مشارکت در تولید حاصل میشود و به امضا دو طرف میرسد. با روی کار آمدن دولت یازدهم، بیژن زنگنه، وزیر نفت جدید، دستور به لغو این قرارداد میدهد. وی با این استدلال که سرمایهگذاری در این میدان گازی دارای ریسک کم میباشد، امضای قرارداد در قالب قرارداد مشارکت در تولید را به صرفه ندانست.
بنابراین گزارش، در ابتدای سال جاری هند تمایل و آمادگی خود را برای توسعه این میدان گازی در قالب سفر دارمندرا پرادهان، وزیر نفت هند برای دیدار با مقامات کشورمان اعلام کرده بود. وزارت نفت در آن تاریخ در این باره به نقل از امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بین الملل و بازرگانی این وزارتخانه نوشته بود: "وزیر نفت هند در این سفر علاوه بر دیدار با همتای ایرانی خود، با محمدرضا نعمت زاده وزیرصنعت، معدن و تجارت، ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی و اکبر ترکان دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی کشورمان گفت وگو می کند. مذاکره درباره میدان گازی فرزاد بی، زمانبر است و شرکت نفت و گاز پارس مذاکرات این میدان را انجام می دهد."
این گزارش می افزاید: در حال حاضر به تازگی یک هیات هندی برای مذاکره درباره مدل مالی سرمایه گذاری میدان فرزاد (بی) به ایران آمدند و مذاکراتی را تا سپتامبر (شهریور- مهر) نهایی کرده اند. اینها گفته های علی اکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به نقل از وزارت نفت است.
ایرنا درباره این میدان گازی نوشته است: "توسعه میدان گازی فرزاد (بی) از مهم ترین مسایل مطرح برای گسترش همکاری میان ایران و هند است که در صورت اجرایی شدن آن، هندی ها در بخش بالادستی (اکتشاف و تولید) صنعت نفت ایران حضور پیدا می کنند. میدان گازی فرزاد (بی) را کنسرسیومی به رهبری شرکت «او.ان.جی.سی.ویدش» هند، در سال ٢٠٠٨ میلادی در بلوک فراساحلی فارسی (بینالود) در خلیج فارس کشف کردند. قرار بود که شرکت های هندی، پس از اکتشاف، توسعه آن را بر عهده گیرند، اما پس از تشدید تحریم ها، فعالیت خود در ایران را متوقف کردند. دی ماه پارسال با رفع تحریم ها، هندیها باردیگر خواستار توسعه میدان گازی فرزاد (بی) شده اند؛ وزارت نفت هند امیدوار است ایران را متقاعد سازد تا امتیاز توسعه میدان گازی فرزاد (بی) را به شرکت هندی «او.ان.جی.سی.ویدش» واگذار نماید.
این میدان یکی از بزرگ ترین حوضه های گازی است که تاکنون هند در خارج از این کشور کشف کرده است. بر اساس برآوردهای موجود، بلوک فارسی 21.68 تریلیون فوت مکعب ذخایر درجا شامل ١٢.٨ تریلیون فوت مکعب گاز طبیعی و ٢١٢ میلیون بشکه میعانات گازی قابل برداشت دارد."
یادآور می شود: میدان گازی فرزاد بی در مجموعه بلوک فارسی قرار دارد که حوزه ای سرشار از منابع گاز و میعانات گازی است که در غرب میدان پارس شمالی و شمال غرب میدان های گلشن و فردوسی در آب های خلیج فارس واقع شده است. سابقه امضای قرارداد اولیه اکتشاف و توسعه فرزاد بی با کنسرسیومی متشکل از سه شرکت دولتی هند به حدود سال ٢٠٠٠ میلادی بازمی گردد؛ اما این قرارداد تنها در بخش اکتشاف اجرایی شد و در بخش توسعه هیچ اقدامی برای برداشت منابع گازی این میدان صورت نگرفت.
نظر شما