سیگنال‌های سپاه به رقبا/ بررسی فروش نفت عراق از طریق ایران

خبرگزاری شبستان:سیگنال‌های سپاه به رقبا، مواجهه نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس با قایق های تندروی ایران، بررسی فروش نفت عراق از طریق ایران، ایران و ونزوئلا یک سند همکاری بانکی امضا کردند از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سیگنال‌های سپاه به رقبا، مواجهه نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس با قایق های تندروی ایران، بررسی فروش نفت عراق از طریق ایران، ایران و ونزوئلا یک سند همکاری بانکی امضا کردند از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

ساز و کار تسویه حساب 400 میلیون دلاری با ایران در تاریخ آمریکا کم‌سابقه است

کارشناسان مسائل حقوقی و افراد آشنا به مسائل تاریخی در امور دیپلماسی در گفت‌وگو با یک رسانه آمریکایی ساز و کار واشنگتن برای پرداخت 400 میلیون دلار به ایران جهت حل و فصل یک پرونده حقوقی قدیمی را کم‌سابقه خوانده‌اند.

این پول، به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، روز 17 ژانویه سال جاری میلادی، همزمان با توافق ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان به ایران پرداخت شد؛ موضوعی که به ایجاد جنجال‌های فراوانی در آمریکا منجر شده و سیل انتقادات را به سمت دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا روانه کرده است. منتقدان، کاخ سفید را به پرداخت «باج» به ایران که طبق قانون اساسی آمریکا ممنوع است، متهم کرده‌اند.

دولت اوباما در ابتدا اصرار داشت که پرداخت مبلغ مورد نظر ارتباطی به آزادی زندانیان آمریکا در ایران نداشته است. اما چند روز پیش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سرانجام اعتراف کرد دولت اوباما از پرداخت این پول به ایران به عنوان اهرم فشار برای حصول اطمینان از آزادی زندانیان استفاده کرده است.

بنا به آنچه تا کنون آشکار شده، دولت آمریکا بعد از آزادی زندانیان آمریکایی به هواپیمایی که حامل مبلغ یاد شده بوده اجازه داده به سمت تهران حرکت کند.

جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید در یک کنفرانس خبری در هفته جاری گفت: «هیچ مورد غیرعادی در ساز و کارهای مربوط به این مبادله پول وجود ندارد.»

اما کارشناسان مورد استناد آسوشیتدپرس می‌گویند قادر به یافتن موردی مشابه که پولی با چنین ساز و کاری به کشوری پرداخت شده باشد، نیستند. دفتر امور تاریخی وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهارنظری مشابه با این کارشناسان تأیید کرده که مورد مشابهی وجود ندارد.

باراک اوباما، رئیس‌جمهور آمریکا گفته دلیل پرداخت این پول به ایران به صورت وجه نقد این است که آمریکا و ایران با یکدیگر روابط بانکی ندارند.

«جان کری»، وزیر خارجه آمریکا روز 27 دی‌ماه سال گذشته اعلام کرد واشنگتن توافق کرده بدهی 400 میلیون دلاری به ایران را برای حل و فصل شکایتی که پرونده‌اش به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برمی‌گردد، تسویه کند. 

 «کری» در آن زمان گفت که کاخ سفید موافقت کرده که علاوه بر رقم اصلی بدهی، 1.3 میلیارد دلار هم بابت محاسبه نرخ تورم به ایران بپردازد.

 ایران، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از دولت آمریکا بابت عدم تحویل 400 میلیون دلار مندرج در قراردادی اجرایی‌نشده برای خرید تسلیحات میان دولت «جیمی کارتر»، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا با شاه مخلوع ایران به «دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» شکایت برده بود.

«دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا» نهاد داوری مرضی‌الطرفین است که سال 1981 بر اساس «بیانیه‌های الجزایر» جهت  رسیدگی به اختلافات میان دولت‌های ایران و آمریکا در شهر «لاهه» هلند تشکیل شد. 

اظهارات «جان کری» در آن زمان هم موج گسترده‌ای از انتقادات در میان قانونگذاران آمریکایی به راه انداخت که اولاً پرداخت این رقم را به توافق تبادل زندانیان میان تهران و واشنگتن ارتباط می‌دادند و دوماً از دولت اوباما به سبب «مماشات در برابر ایران» انتقاد می‌کردند. 

چند روز بعدتر، «جاش ارنست»، سخنگوی کاخ سفید در واکنش به این اعتراضات گفت رقمی که آمریکا برای پرداخت به ایران موافقت کرده بسیار کمتر از 7 تا 8 میلیارد دلار مورد مطالبه ایران برای حل و فصل اختلافات بوده است.

آسوشیتدپرس در گزارش روز شنبه خود به ذکر مواردی از مناقشات قضایی-مالی بین آمریکا و کشورهای دیگر پرداخته که با ساز و کارهایی متفاوت با ایران تسویه و حل‌ و فصل شده‌اند.

سیگنال‌های سپاه به رقبا/ واشنگتن باید مسیر ارتباطی مطمئن‌تری با ایران ایجاد کند

«اندیشکده واشنگتن» در تحلیلی پیرامون رخداد اخیر در خلیج فارس بین چند قایق نیروی دریایی  سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ناو آمریکا نوشت: سپاه ایران به طور محتمل چنین اقدامی را به عنوان پیامی به رقبا ادامه می‌دهد تا به اهداف خود برسد پس واشنگتن نیز باید هوشیارتر بوده و در پی مجاری ارتباطی رسمی برای مواقع ضروری باشد.

این اندیشکده نوشت: تنگه هرمز دوباره شاهد مواجهه کشتی‌های نیروی دریایی آمریکا و قایق‌های تندرو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود، اقدامی که ناظران را در حدس و گمان پیرامون علت اقدام‌های ایرانی‌ها قرار داده است. رخدادهای چند باره به وقوع پیوسته در هفته گذشته خطر پیش‌بینی محاسبه اشتباه در این منطقه در جهان را شدت بخشیده است.

بر این اساس، در 23 و 24 اوت چند قایق تندروی ایران به کشتی‌های جنگی آمریکا نزدیک شدند و آنطور که نیروی دریایی آمریکا اعلام کرده است، اقدام ایرانی‌ها «ناامن» بوده و آن‌ها بدون هیچ تماس رادیویی با سرعت بالا به‌شدت نزدیک کشتی‌های آمریکایی شدند.

این اقدام ایرانی‌ها یکی از آخرین نمونه‌ها از مواجهه بین نیروی دریایی ایران و آمریکا در خلیج فارس البته بیشتر ازسوی سپاه ایران است که بسیار مستعد چنین رفتارهایی تا نیروی دریایی ارتش این کشور هستند . البته چنین اقدام‌هایی برای نیروی دریایی سپاه ایران موردی جدید  نیست که موجب هراس کشتی‌های غربی و آمریکا در تنگه هرمز شوند. آن‌ها همچنین عادت دارند تا با رزمایش‌های موشکی در نزدیکی نیروی دریایی آمریکا در آب‌های بین‌المللی خلیج فارس اقدام‌های تعجب‌برانگیز انجام دهند.

این اندیشکده در ادامه یکی از اهداف اقدام اخیر را پیام‌های ارسالی به آن‌هایی که در داخل ایران حامی روابط بهتر با غرب هستند، نام نهاد و نوشت: سپاه پاسداران ایران به شدت در پیروی از حلقه وابسته به «آیت‌الله خامنه‌ای» فرمانده کل قوای ایران و تندروهای این کشور است.

یکی از دیگر دلایل این اقدام از سوی این اندیشکده تحریک بازارهای نفتی با مشکل تراشی در خلیج فارس عنوان شده است.

در انتهای این مطلب آمده است: بهرحال سپاه پاسداران نیاز به درک این مسئله دارد که اگر قرار است از فشارهای بین‌المللی که هنوز مانع پیشرفت‌های بلند مدت اقتصادی دیپلماتیکی ایران هستند کاسته شود، لازم است رفتار مسئولیت پذیر بیشتری داشته و به موضع حرفه‌ای‌تر و عدم مواجهه در منطقه خلیج فارس پایبند باشد. در ضمن، ناظران نباید متعجب از ادامه اقدام‌های تعجب برانگیز سپاه در منطقه باشند. واشنگتن نیز باید هوشیار بوده و شاید در پی ابزارهای ارتباطی با مقام‌های ایرانی در صورت وقوع چنین رخداد‌هایی باشد.

در حالی‌که خطوط دیپلماتیک بین «جان کری» وزیر خارجه آمریکا و «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران در خنثی سازی تنش در منطقه موثرند، واشنگتن نیاز به مسیر ارتباطی اضطراری مطمئن‌تر دارد.

مهر:

عراق فروش نفت خود از طریق ایران را بررسی خواهد کرد

در صورت بی نتیجه ماندن مذاکرات دولت مرکزی عراق با اقلیم کردستان بر سر تقسیم درآمدهای نفتی این کشور صادرات نفت خود از طریق ایران را بررسی می کند.

«فیاض النعمه» معاون وزیر نفت عراق این خبر را در گفتگوی تلفنی با رویترز این مسئله را مطرح کرد.

وی با اشاره به مذاکراتی که قرار است احتمالا هفته اینده بین دولت اقلیم کردستان عراق و دولت مرکزی عراق بر سر نحوه تقسیم درآمدهای نفتی بین دو طرف برگزار شود گفت: اگر مذاکرات بدون نتیجه پایان یابند ما شروع به یافتن راه هایی برای فروش نفت خود خواهیم کرد زیرا ما به پول نیاز داریم.

وی گفت این فروش می تواند از طریق ایران یا هر کشور دیگری باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

گاردین: بدتر شدن اوضاع دانشجویان ایرانی متقاضی تحصیل در آمریکا

گاردین در مطلبی در خصوص مشکلات دانشجویان ایرانی خواهان ادامه تحصیل در آمریکا نوشت: پنج سال پیش دولت آمریکا از تصمیماتی تازه در قبال دانشجویان ایرانی خبر داده بود.

در آن زمان «هیلاری کلینتون» وزیر خارجه وقت آمریکا در پیامی، با اشاره به تغییراتی که برای روادید دانشجویان ایرانی ایجاد شده، اعلام کرده بود که آن‌ها می‌توانند به جای یک روادید سه ماهه، روادید دو ساله دریافت کنند.

اما این تصمیم دولت آمریکا نیز مشکل دانشجویان ایرانی را بر طرف نکرد  چرا که در کنار دانشجویانی که در شهرهای آنکارا،‌ایروان،بیروت یا دوبی به سفارت‌های آمریکا رفته و درخواست روادید کرده و هنوز منتظرند، گروه دیگری نیز از بیم آنکه نتوانند در پی سفر به ایران بار دیگر روادید دریافت کنند، سال‌هاست که در آمریکا مانده و از سفر به کشورشان محروم شده‌اند.

این درحالی است که وقتی پنج سال پیش وزیر خارجه آمریکا از تسهیل وضعیت روادید دانشجویان ایرانی سخن گفته بود، یکی از دلایل آن‌را امکان سفر به ایران برای دیدار با خانواده،‌کارآموزی و سفر به خارج از آمریکا عنوان کرده بود.

براین اساس، گفته می‌شود وضعیت دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا نه تنها بهبود نیافته بلکه بدتر هم شده است.

وزارت خارجه آمریکا، در واکنش به گزارش‌ها پیرامون مشکلات دانشجویان ایرانی به یک رادیوی فارسی زبان آمریکا اظهار کرد که سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌هایش برای رسیدگی به درخواست روادید دانشجویی اولویت قائلند اما تاکید کرد آن‌ها باید پیش از صدور روادید تحصیلی مطمئن شوند متقاضیان از نظر امنیتی تهدیدی علیه آمریکا نیستند.

استارز اند استرایپس: مواجهه نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس با قایق های تندروی ایران

وبگاه آمریکایی «استارز اند استرایپس» در تحلیلی مدعی شد کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس با اقدام تحریک آمیز بیشتری از سوی کشتی‌های ایرانی همزمان با تلاش تندروهای این کشور برای تحکیم مواضع داخلی برای انتخابات سال آینده ریاست جمهوری مواجه می‌شوند.

برخی تحلیلگران با جمع‌بندی رخدادهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته گذشته، آن‌را تمرین شیوه هجوم انبوه قایق‌های تندروی ایران  برای حملات موثرتر و سنگین‌تر به کشتی‌های جنگی آمریکایی عنوان داشتند. از سویی آخرین حادثه رخ داده، نشان می‌دهد تنش بین ایران و آمریکا با وجود توافق بین‌المللی و رفع تحریم‌های فلج کننده همچنان در درجه بالایی قرار دارد.

به نوشته استرایپس، «استیفین برین» و «شوشانا برین» تحلیلگران امور دفاعی خاورمیانه بر این باورند که آخرین حادثه رخ داده در خلیج فارس در واقع تمرین‌های جدید حمله دسته جمعی قایق‌های تندرو برای برخورد با کشتی‌های جنگی آمریکا است.

این دو در تحلیل خود اشاره کرده‌اند «ایرانی‌ها اخیرا بعد دیگری را به حمله با قایق‌های تندرو افزوده‌اند و از قایق‌های کنترل از راه دوری که روی آن "یا مهدی" نوشته و قادر به شلیک راکت است، استفاده می‌کنند.»

برخی تحلیلگران نیز این حادثه را تحرکات تندروهای داخل نظام در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال بعد بر می‌شمارند.

این رسانه آمریکایی در خاتمه تحلیل خود به سخنان «آیت‌الله خامنه‌ای» رهبر ایران اشاره کرد. آیت الله خامنه‌ای در سخنرانی ماه مه گذشته اعلام کرده بود «خلیج فارس ماوای ایران است و ضرورت دارد که ما در آن منطقه حاضر باشیم و با برگزاری رزمایش قدرت خود را نشان دهیم. این آمریکایی‌ها هستند که باید توضیح دهند چرا از بخش دیگر جهان به اینجا آمده‌اند.»

ایرنا:

ایران و ونزوئلا یک سند همکاری بانکی امضا کردند

جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بولیواری ونزوئلا امروز شنبه به وقت محلی یک سند همکاری بانکی امضا کردند.

، توافقنامه پرداخت بانکی میان بانکهای مرکزی دو کشور در کاخ ریاست جمهوری ونزوئلا و در حضور نیکولاس مادورو رییس جمهوری، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، شماری از وزرا و مقامات بلندپایه ونزوئلایی و اعضای هیات اقتصادی ایران امضا شد.

این سند را از سوی ایران، حسین یعقوبی مدیرکل روابط بین المللی بانک مرکزی ایران و از طرف ونزوئلا، خوسه سلامت خان فرماندز معاون اجرایی بانک مرکزی این کشور آمریکای لاتین به امضا رساندند.

هدف این توافقنامه ایجاد مکانیسم پرداخت بانکی با هدف تسهیل مبادلات بانکی، تجاری و اقتصادی میان دو کشور است.

 

کد خبر 569427

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha