کارمند در نظام اسلامی کارگزار خداست

خبرگزاری شبستان: کارمند امانتداری است که کار امانت اوست و با خدمت به مردم جامعه علاوه بر توسعه و آبادانی کشور، خود هم در این مسیر تعالی و رشد پیدا می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، در نظام اسلامی، فلسفه وجودی سازمان‌ها و نهادها و نیز به کارگیری کارمندان و کارگزاران اجرایی، خدمت رسانی به مردم است. در این نظام، کارمندان از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند و درستی بسیاری از کارها به دست آنان است، چنان که حضرت علی (علیه السلام) می‌فرماید،کارها به دست کارمندان راست و درست می‌شود.

 

نظام اسلامی همواره نیازمند کارمندان و کارگزارانی است که در برابر زرق و برق دنیا نلغزند و در دام آلودگی‌ها گرفتار نشوند. بی شک، تنها قدرتی که چنین نیروی بازدارنده‌ای را ایجاد می‌کند، تقواست. به سبب اهمیت بسیار تقوا در اسلام، پیشوایان معصوم آن را عامل مهمی در گزینش کارمندان دانسته و همواره به این صفت اخلاقی پسندیده سفارش کرده‌اند. چهارم شهریور و روز کارمند بهانه‌ای شد تا از این قشر موثر در جامعه یادی کنیم.

 

کارمند در اسلام

حجت الاسلام حسین زارع، رئیس اداره اوقاف فومن در گفتگو با شبستان با تشریح جایگاه کارمند در اسلام اظهار کرد: در احادیث و روایات اسلامی کسی که کار مردم را راه می‌اندازد و  اموراتشان را انجام می‌دهد جایگاه والایی دارد.

 

وی افزود: در اسلام، جایگاه اجتماعی به عنوان امانت الهی در اختیار کارمند قرار می‌گیرد تا برای رفع محرومیت‌ها و حل مشکلات از مردم جامعه به کار گرفته شود.

 

رئیس اداره اوقاف فومن با اشاره به حدیثی از  امام علی (علیه السلام) که خطاب به یکی از کارمندان خود می‌فرمایند، کاری که به عهده توست، طعمه نیست، امانتی است که بر گردنت نهاده‌اند، گفت: طبق این گفتار حکیمانه کارمند امانت دار است و کاری که بر عهده اش گذاشته اند امانت است که باید به درستی ادا شود.

 

وی یادآور شد: در اسلام امانتداری یکی از بهترین صفات معرفی شده است به طوری که در کتب اسلامی، امانتداری راس اسلام و از برترین صفات مومن تلقی شده است.

 

زارع خاطرنشان کرد: کارمند در نظام اسلامی کارگزار خداست که با انگیزه‌ الهی، امانت داری و خدمت رسانی به مردم در مقام خود قرار گرفته‌ و بر همین اساس باید شکرگزار خداوند باشد.

 

 وی اضافه کرد: رسول اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) درباره اهمیت برآوردن حاجات مردم می‌فرمایند، وقتی خداوند برای بنده‌ای نیکی خواهد، حاجت مردم را در دست او قرار می‌دهد.

 

رئیس اداره اوقاف فومن اذعان کرد: کارمند در جایگاهی قرار دارد که می‌تواند دلی را شاد و غمی را برطرف کند، یاور مظلوم باشد و در این مسیر علاوه بر برآوردن حاجت مردم، زمینه رشد و تعالی خود را فراهم کند.

 

زارع، خدمت به مردم را از شئون اخلاق اداری برشمرد و گفت: وظیفه‌ی اصلی ادارات خدمت به مردم و پاسخگو بودن به خواسته‌های اداری مردم است و در جامعه‌ای که ادارات آن پاسخگو نباشد، مردم بی اعتماد و ناامید می‌شوند.

 

 وی با اشاره به اینکه خدمتگزاری باید با اشتیاق و علاقه و نه از روی منت و بی احترامی باشد، گفت: امام حسین (علیه السلام) حوائج مردم را نعمت‌هایی از جانب خدا توصیف می‌کند و کارمند و نظام اداری باورمند به این حدیث، مردم را از خود نمی‌رنجاند.

 

رئیس اداره اوقاف فومن درباره آسیب‌هایی که در ادارات وجود دارد و باعث رنجش مردم می‌شود، گفت: بداخلاقی کارمند از مهم ترین آسیب‌هایی است که باعث از بین رفتن اعتماد مردم به ساختار یک اداره می‌شود.

 

وی اضافه کرد: کارمند نباید این تفکر را داشته باشد که مردمی که برای کارشان به من مراجعه می کنند نیازمند من هستند و من هر طوری که دلم خواست با مردم رفتار می‌کنم.

 

زارع اعلام کرد: همانقدر که نصب یک حدیث در محیط اداری که بر اخلاق حسنه داشتن با مردم تاکید دارد زیباست، نصب ماده قانونی که برخورد یا اهانت با کارمند را طبق قانون مشمول مجازات اعلام می‌کند ناپسند است.

 

نابرابری‌ها باعث کاهش کار مفید

باقری، یک کارمند نیز درباره مشکلات حوزه کارمندی، اظهار داشت: حجم بیشتر مشکلات کارمندان مربوط به مسائل مالی است.

 

 وی افزود: با شاخصه‌هایی که مسئولان اعلام می‌کنند و آنچه به عنوان حقوق به کارمندان می‌رسد، بیشتر کارمندان در آغوش خط فقر هستند.

 

این کارمند، درباره پایین بودن بهره وری در ادارات اظهار داشت: وقتی حقوق یک ماه یک حقوق بگیر از نوع نجومی‌اش برابر 20 سال کار شما باشد انگیزه‌ای برای کار کردن در شما نمی‌ماند.

 

 وی که سابقه 27 سال کار اداری دارد یادآور شد: نمی‌شود منکر اهمیت خدمات برخی ادارات شد اما تفاوت پرداخت حقوق برای دو کارمند در دو اداره مختلف نباید از زمین تا آسمان باشد.

 

 وی همچنین گفت: این نابرابری‌ها باعث می‌شود کارمند از ساعت کاری اش بزند، با ارباب رجوع برخورد مناسب نداشته باشد، کیفیت کار پایین باشد و هزاران عامل دیگر که باعث کم شدن کار مفید می‌شود.

 

باقری با بیان اینکه تامین نیازهای اساسی کارمندان، به ویژه نیازهای مالی از وظایف اصلی سازمان متبوع است، گفت: احساس رضایت در کارمند زمانی به وجود خواهد آمد که علاوه بر نیازهای اقتصادی، به نیازهای روحی و روانی او توجه شود.

 

وی نیاز به قدردانی، برخورد عادلانه، امنیت شغلی، امکان ترفیع، وفاداری از طرف سرپرست و تکریم را از جمله نیازهای روحی کارمندان اعلام و اظهار کرد: تا زمانی که نیازهای روحی، روانی کارمندان برآورده نشود، هرگز به طور کامل درباره سازمان مربوط، احساس تعهد نخواهند کرد و شور و شوق لازم را برای فعالیت نخواهند داشت.

 

این کارمند، نبود عدالت در واگذاری مسئولیت‌ها را از دیگر مشکلات کارمندان خواند و  گفت: در یک نظام اداری موفق، باید کارکنانی که به شایستگی کار می‌کنند، تشویق شوند تا برای ادامه‌ی کار و خدمت انگیزه پیدا کنند و با شوق بیشتر مشغول خدمت‌رسانی به مردم شوند.

 

باقری خاطرنشان کرد: اگر ملاک واگذاری مسئولیت‌ها، شایسته سالاری نباشد انگیزه کار کم شده و بهره‌وری در مجموعه اداری پایین می‌آید.

کد خبر 568936

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha