به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بهرام قاسمی سخنگوی جدید وزیر امور خارجه پیش از ظهر امروز در اولین نشست هفتگی خود با خبرنگاران به مناسبت هفته دولت در پاسخ به سوال خبرنگاری راجع به اینکه یکی از نمایندگان مجلس گفته که طلب ایران از آمریکا هیچ ربطی به برجام ندارد و امریکا باید این طلب را پرداخت کند گفت: بعد از انقلاب اسلامی دعاوی زیادی بین ایران و آمریکا مطرح شده که برخی از دعاوی ایران نسبت به این کشور در دادگاه لاهه پیگیری و حل شده و برخی نیز در حال پیگیری است.
وی تاکید کرد: ما طلبهای زیادی داریم که باید پیگیری شود و باید از این نماینده مجلس پرسیده شود که کدام طلبها مدنظرش بوده است.
وی در پاسخ به سوالی راجع به اینکه قوه قضاییه اعلام کرده 2 نفر که دو تابعیتی بوده اند دستگیر شده اند و اگر 2 تابعیتی بودن جرم است چرا چند نفر از مقامات ما دو تابعیتی هستند گفت: طبق مذاکراتی که من با قوه قضاییه داشته این این افراد به دلیل دو تابعیتی بودنشان دستگیر نشده اند و اتهامات دیگری دارند و همچنین در مورد 2 تابعیتی بودن مقامات من اطلاعی ندارم و می دانم که این بحث در ایران ممنوع است.
سخنگوی جدید وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی راجع به خبر منتشر شده از سوی یک رسانه ژاپنی مبنی بر بازداشت سفیر این کشور در تهران در اردیبهشت ماه گفت: من خبر بازداشت را تایید نمی کنم و یک سوتفاهم برای دقایقی پیش آمده بود که علت ان عدم وجود کارت شناسایی سفیر ژاپن در ایران بود که با تماس وزارت خارجه با نیروی انتظامی این سوءتفاهم برطرف شد.
قاسمی درخصوص سفر ظریف به آمریکای لاتین و همراهی کردن 80 هیئت اقتصادی با وزیر خارجه در این سفر گفت: آمریکای لاتین دارای ظرفیتهای خاص خودش است و قرابت های ما با این منطقه هم از نظر سیاسی و هم اقتصادی بسیار بالاست و یکی از اهداف دولت و وزارت خارجه فعال کردن دیپلماسی اقتصادی که در این زمینه هیئتی بیش از 80 نفر از بخش اقتصادی (بخش های دولتی و غیردولتی) آقای ظریف را در این سفر همراهی می کنند که ما امیدواریم در این سفر زمینههای لازم برای توسعه صادرات غیرنفتی و کمک به تولیدکنندگان داخلی را فراهم کنیم.
وی تاکید کرد: ما هر چقدر هم که جلو برویم در آمریکای لاتین ظرفیت وجود دارد و دولتهای قبل هم برای گسترش روابط با این منطقه تلاشهای زیادی کرده بودند.
اظهارات سفیر عربستان مبنی بر تلاش برای ربودن وی از سوی ایران یک ادعاست
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای و عمومی وزارت امور خارجه در ادامه این نشست خبری راجع به اظهارات اخیر سفیر عربستان در عراق مبنی بر اینکه ایرانیها تلاش داشتند وی را در بغداد بربایند گفت: از این حرفها بسیار مطرح است به خصوص در ارتباط با عربستان که با ما احساس دشمنی می کند و این کشور تلاش دارد با بیان چنین ادعاهایی بر روی مشکلاتی در سوریه و یمن سرپوش بگذارد.
وی در ادامه راجع به خبر روز گذشته راشاتودی مبنی بر اینکه ایران و روسیه برای استفاده مسکو از پایگاه هوایی نوژه همدان تفاهم نامه امضا کرده بودند تصریح کرد: ما هیچ تفاهمنامه ای در این زمینه امضا نکردهایم.
وی یادآور شد: روابط ما با روسیه روابط راهبردی است و در بعضی حوزهها هم مواضع بسیار نزدیک داریم که از آن جمله میتوان به مبارزه با تروریست و داعش که منطقه را ناامن می کند اشاره می کند و چیزی که برای ما مهم است امنیت است و در این زمینه از هیچ کوششی دریغ نمیکنیم و در این رابطه مشترک یک همکاری و یک تفاهم با روسیه داشتیم که بنا به درخواست آنها و با مجوز رسمی به آنها اجازه دادیم تا از فضا و مسیر ما برای برخورد نظامی با تروریستها در منطقه ناامن سوریه که هدف اصلی ماست استفاده کنند.
زمان سفر اردوغان مشخص نیست
قاسمی در پاسخ به سوال دیگری راجع به زمان دقیق سفر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به تهران اعلام کرد: ما روابطمان با ترکیه را پس از اتخاذ به موقع موضع از سوی آقای ظریف و استقبال آن کشور گسترش دادیم و در گذشته هم رایزنیهای بسیاری داشتیم که قرار بود روز قبل از کودتا وزیر امور خارجه کشورمان به آنکارا سفر کند که به دلیل ناامن بودن این کشور از این سفر صرفنظر شد و هفته گذشته ظریف این سفر را انجام داد و در طی آن دیداری سه ساعته با اردوغان برگزار کرد.
وی افزود: برای رایزنی بیشتری بین ایران و ترکیه قرار است در سطوح مختلف سیاسی، اقتصادی و پارلمانی بین دو کشور رفت و آمد انجام شود ولی برای سفر اردوغان به ایران هیچ تاریخ مشخصی تا به امروز ذکر نشده و خبر منتشر شده در این رابطه کذب است.
رایزنیهای جدید با ترکیه برای بازگرداندن امنیت به منطقه
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص سوریه مسئله بحران سوریه را پیچیده خواند و با ابراز تاسف از لاینحل باقی ماندن این بحران گفت: این بحران نتیجهای جز کشتار مردم بیگناه چیز دیگری نداشته و موجب ناامنی و نگرانی کشورهای منطقه و حتی فرامنطقهای شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در حوزه سوریه در گذشته با ترکیه اختلاف نظرهایی داشتیم، عنوان کرد: مشغول رایزنیهای جدید با ترکیه هستیم و تعاملات خود را بیشتر کردهایم و تفاهمات زمانی به وجود میآید که این تعاملات بیشتر شود و امیدواریم در نشستهای آتی بتوانیم بیشتر در مسائل منطقه به یکدیگر نزدیک شویم و بتوانیم از ظرفیتهای مشترک برای بازگرداندن امنیت به منطقه استفاده کنیم.
امکان ارتقای سطح روابط ایران و انگلیس به سفیر
قاسمی در پاسخ به سوالی در خصوص سطح روابط ایران و انگلیس اظهار داشت: یکی از اهداف سیاست خارجی این است که با کشورهایی که میتواند روابط خود را ارتقاء دهد، سفارتهای ایران و انگلیس در دو کشور در سطح کاردار فعال است و امکان ارتقای روابط به سطح سفیر وجود دارد و امیدواریم با تفاهماتی که در این زمینه صورت میگیرد این ارتقاء اتفاق بیفتد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص سفر سرکرده منافقین به عربستان با اشاره به مشکلات داخلی و خارجی عربستان گفت: دولت عربستان دست به یک سری حرکاتی هیجانی و نابخردانه میزند که راه به جایی نخواهد داشت. عربستان هر نقطه بدی را که پیدا میکند و هر زخم چرکینی را که در این ارتباط مشاهده میکند به آن دست میزند، با این توهم که بتواند فشاری را به ایران بیاورد.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اقدامات عربستان در نشست پاریس ادامه داد: ممکن است عربستان ارتباطاتی با این گروهک که برای مردم ما شناخته شده است برقرار بکند و این از نظر ما جای تعجب ندارد چرا که عربستان دست به هر کار غلطی زده و باز هم خواهد زد و امیدوارم عقلانیت به این کشور بازگردد و به آینده خود بیاندیشد و این را بداند که ثبات و امنیت منطقه به نفع خود این کشور است و دست از کارهای نابخردانه بردارد.
قاسمی در خصوص نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام اظهار داشت: طبق توافقاتی که در قالب برجام مشخص شده است، کمیسیونی برای حل برخی مشکلات و مسائل میان طرفهای مذاکره پیشبینی شده که بر اساس آنچه که موجب بدعهدی و کارشکنی باشد، به آن کمیسیون گزارشاتی ارجاع داده میشود و آنها باید مسئله را پیگیری کنند.
وی ادامه داد: ممکن است برخی موارد تاکنون وجود داشته باشد که ما از آن به عنوان بدعهدیهای طرف آمریکایی در اجرای برجام داشته است، نام میبریم و آنها را در کمیسیون آتی که زمان و مکان آن هنوز مشخص نیست، حتما مطرح و پیگیری میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اعلام دو خبر استفاده روسیه از خاک ایران برای حملات نظامی به تروریستها و همچنین سفر وزیر خارجه ترکیه به ایران بعد از اعلام رسانههای خارجی عنوان کرد: قرار قبلی در مورد سفر وزیر خارجه ترکیه این بود که در هنگام سفر خبری نشود و بعد از سفر در زمانی هماهنگ خبر از سوی دو کشور اعلام شود و تصورم این است که به دلیل اختلاف ساعتی که وجود دارد، طرف ترک چند ساعتی زودتر خبر را اعلام کرد.
قاسمی در مورد فعالیت نظامی روسیه در ایران نیز تصریح کرد: طبق تفاهمی که بین دو طرف وجود داشته و ربطی به وزارت خارجه ندارد، بنا بوده است در یک محدوده زمانی دو طرف خبر را اعلام کنند، تصور من این بود طرف روس اعلام کرد بعد هم دبیر شورای عالی امنیت ملی آن را اعلام کرد.
وی خاطرنشان کرد: بنا نبوده که پنهان کاری شود تفاهم قبلی بود به لحاظ حساسیت وضعیت منطقه و ویژگی کار نظامی، قرار بود بعد از عملیات وقتی کار به جایی رسید این اقدام علنی شود و زودتر گفته نشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: حضور روسیه در ایران موقت بود روسیه نه در ایران پایگاه دارد نه مستقر شده است، یک کار مقطعی با تفاهم دو طرف و با مجوز ایران و درخواست روسیه بود که صورت گرفته و عجالتا پایان پذیرفت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، درباره وضعیت پیگیری پرونده حادثه منا، گفت: این ماجرای، حادثه ای غم انگیز بود که باید پرونده آن مفتوح بماند.
قاسمی ادامه داد: از ابتدا در وزارت خارجه کمیته ای برای پیگیری این پرونده تشکیل شد که بسیار فعال است و کار را دنبال می کند و اکنون هم در حال بررسی است که چگونه می تواند از طرفیت های بین المللی برای پیگیری این پرونده استفاده کند.
نظر شما