سایه تقدس مسجد را در جامعه گسترش دهیم

خبرگزاری شبستان: کلانتری با بیان این که در طول تاریخ، مسجد در جامعه اسلامی موقعیت محوری داشته است، گفت: امروز باید ارتباط مسجد با مدرسه، فرهنگسرا، سراهای محله، نهادهای ورزشی موجود در شهر و در نهایت سایه تقدس مسجد را در جامعه گسترش داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، عبدالحسین کلانتری، دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران امروز (31 مرداد) در نشست علمی «بررسی جایگاه مسجد مطلوب در شهر مدرن» که در ساختمان اداری مسجد مقدس جمکران برگزار شد، عنوان کرد: ما باید امروز به این مسأله بپردازیم که آیا امکان مساجد چندکارکردی در جامعه ما وجود دارد یا نه.

 

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران اظهار داشت: ما در هر مسأله ای از جمله در بحث جایگاه مساجد در جامعه جدید و مدرن باید رویکرد تاریخی داشته باشیم و هر نوع نگاهی که غیرتاریخی به این مسأله باشد، ابتر است و اگر ما نسخه‌های فراتاریخی بپیچیم، از آنچه که هستیم ما را دورتر می‌کند.

 

کلانتری با بیان این که در طول تاریخ، مسجد جایگاه ویژه‌ای در جامعه داشته است، گفت: مسجد در جامعه اسلامی موقعیت محوری داشته است و کل شهر حول یک مسجد بوده است.

 

وی تصریح کرد: هر جا تمدنی بوده است، در امتداد عبادتگاه‌ها سامان یافته است، اما متأسفانه در طول تاریخ اسلام و در دوره‌هایی که اوج تمدن وجود داشته است، برخی از کارکردها از مساجد جدا شده است، اما این جدا شدن به معنای جدا شدن امروز نبوده است.

 

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران بیان داشت: بازار در شهر قدیم از مساجد جدا بوده است، همین طور مکتب خانه‌ها و سایر اماکن شهری بدین گونه بوده اند، اما جدایی به گونه ای بوده است که امتداد داشته است، و به بیان دیگر ما در معماری گذشته، به سختی می‌شد که کالبدی را از کالبد دیگر جدا کرد.

 

کلانتری تصریح کرد: امروز کاری که می‌توان کرد این است که تمام نهادهایی که از مسجد مستقل شدند باید دوباره ارتباط آنها را با مسجد ایجاد کرد.

 

وی تأکید کرد: امروز باید ارتباط مسجد با مدرسه، فرهنگسرا، سراهای محله، نهادهای ورزشی موجود در شهر و در نهایت سایه تقدس مسجد را در جامعه گسترش داد.

 

دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران یادآور شد: امروز مسجدی در شهرک غرب است که چندکارکردی است و مداخل و مجاری مناسبی برای جذب افراد تعبیه شده است و طیف‌های مختلف مردمی در این مسجد حضور می‌یابند و جزء مساجد موفق در ایران است.

 

کلانتری در پایان گفت: ما در طول تاریخ سنگرهایی در مساجد از دست دادیم، اما می‌توانیم حداقل ارتباطی بین مساجد و این نهادها ایجاد کنیم.

 

 

 

کد خبر 567744

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha