مهدی ناظمی اردکانی در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، بر لزوم ایجاد شبکه ارتباطی میان مساجد تاکید کرد و گفت: امروز در عرصه های مختلف، بحث ارتباطات به صورت جهانی مطرح است، بنابراین لازم است، پیوندها بر محور مساجد شکل بگیرند.
وی با بیان اینکه برقراری ارتباط میان مساجد، زمینه ساز برقراری ارتباط میان مومنین است، ادامه داد: با نگاه به صدر اسلام می بینیم که پيامبر اکرم (ص) وقتي که خواستند در مدينه النبي (ص) حکومت اسلامي تشکيل دهند، اولين اقدام ايشان، احداث مسجد بود، يعني همه جامعه را حول اين نهاد مهم ديني سامان دادند.
دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه اصليترين کارکرد مسجد، کارکرد عبادي و نيايشي است، خاطرنشان کرد: هويت مسجد وابسته اين کارکرد است و بر بستر آن، کارکردهای ديگر نیز براي مساجد تعريف می شوند. در دوران شکوه تمدن اسلامي، مساجد جايگاهي جدي داشتند و محور زندگي انسان های آن عصر به شمار می آمدند. امروز هم باید تلاش کنیم تا مساجد را به آن جایگاه برسانیم.
ناظمی اردکانی اظهار کرد: در حال حاضر ما نتوانسته ایم، کارکردهاي مساجد را آن طور که باید به رسميت بشناسیم، به عنوان مثال برخي از مراکز فرهنگي در مجاورت مساجد و در رقابت با آن ها ساخته ميشوند، بنا بر این لازم است، محوریت مسجد در فعالیت های فرهنگی محلات حفظ شود.
وی با اشاره به نقش اثرگذار ائمه جماعات در مدیریت کارکردهای مساجد، ادامه داد: حوزه مسئوليت این افراد، بسيار گسترده است زیرا آنان بايد همه کارکردهاي مساجد را مديريت کنند و به تعبيری پدر معنوي محله خود باشند.
دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی، افزود: ساختارهاي موجود در حوزه فرهنگ بايد بر طبق «نقشه مهندسي فرهنگي» باز تعريف و بازپيرايي شوند و اين بازپيرايي بايد حتما با حفط محوريت مساجد صورت گيرد. به عبارت ديگر اگر بخواهيم مساجد احيا شوند و جايگاه اصلي خود را پيدا کنند، ساختارها باید به گونهاي تعريف شوند که همه دستگاهها خود را خادم مساجد بدانند و نظام ارزيابي فرهنگي هم ميزان خدمت يک دستگاه فرهنگي به مساجد را در ارزيابي خود حتما لحاظ کند.
ناظمی اردکانی با اشاره به اینکه وجه تمايز شهر اسلامي با ساير شهرها در این است که در شهر اسلامی مسجد به صورت واضح به چشم ميآيد، گفت: اگر فرهنگ متعالي جامعه اسلامی برگرفته از مسجد باشد، بسياري از معضلات فعلي موجود در آن از بين ميروند.
وی افزود: یکی از اقدامات جدی و ضروری برای ارتقای جایگاه مساجد در نظام جمهوری اسلامی عمل کردن به فرمایشات امام خمینی (ره) است که فرموده اند"پیروزی انقلاب اسلامی برای اداره مسجد بود" این نکته باید در کل نظام جمهوری اسلامی ایران، شهرها، روستاها و هر محله، مشخص شود که امروز مساجد چه جایگاهی دارند.
دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاه های فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: امروز باید مشخص شود که امام جماعت و کارگزاران مساجد و مومنین چقدر در مسایل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کشور تاثیرگذار هستند.
ناظمی اردکانی خاطر نشان کرد: مساجد باید در همه نقاط کشور همان گونه که مدرسه و دانشگاه در دسترس همگان هستند، در دسترس همه مردم باشند. این در حالی است که در شرایط موجود اگر فردی موقع نماز ظهر به خیابانی در شهرهای بزرگی همانند تهران برسد و بخواهد نمازش را به موقع اقامه کند باید از نیم ساعت قبل پیش بینی کند تا در موقع اذان نزدیک مسجد باشد و این مسئله این در شأن نظام جمهوری اسلامی نیست بنابراین بحث آمایش نقشه مساجد کشور به دنبال این موضوع است که این خدمتگزاری از طرف کارگزاران نظام به نحوی سامان پیدا کند که مردم مسلمان ما در موقع اذان و در وقت های دیگر در طول روز و شب به مساجد با سهولت دسترسی داشته باشند.
نظر شما