به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، روز جهانی مسجد به مناسبت سالروز آتش زدن مسجدالاقصی توسط صهیونیستها، به پیشنهاد ایران و تصویب سازمان همکاریهای اسلامی (کنفرانس اسلامی سابق) به این اسم، نامگذاری شد، به همین مناسبت در گزارشی به بررسی وضعیت مساجد در ایران پرداخته ایم.
آمارهای رسمی از وجود قریب 74 هزار مسجد در ایران گزارش می دهند، این به معنای آن است که با جمعیت فعلی کشور، به ازای هر 1067 نفر یک مسجد وجود دارد. از این رو است که برخی معتقدند میزان مساجد در ایران کافی نیست. طبق برنامه کشور، قرار است تعداد مساجد در افق ۱۴۰۴ به رقم ۹۲ هزار باب برسد، با این فرض که جمعیت کشور در آن زمان 92 میلیون نفر است.
برخی کارشناسان از نیاز ایران به تعداد بیشتری از مساجد سخن می گویند. حجت الاسلام تقی قرائتی؛ رئیس موسسه مسجد، معتقد است باید به تعداد مساجد موجود، 250 هزار مسجد افزوده شود، تا پاسخگوی نیازهای همه اقشار کشور باشد.
کمبود ۳۰ هزار امام جماعت در کشور
با این حال در مورد مساجد کنونی مشکلات زیادی وجود دارد، یکی از مشکلات، نبود، امام جماعت است. برخی آمارها نشان میدهند که 30 هزار مسجد در سراسر کشور امام جماعت ندارند. اما در شهر تهران با وجود آنکه گفته می شود، فقیرترین شهر کشور از لحاظ برخورداری از مسجد است و طبق گفته حجت الاسلام صادق زاده؛ رئیس مرکز فعالیت های دینی شهرداری، نیازمند چهار هزار مسجد است، با کمبود امام جماعت روبرو نیستیم.
چندی پیش حجت الاسلام جواد حاج علی اکبری؛ رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد گفته بود، استان تهران در دارا بودن امام جماعت و برگزاری نمازهای جماعت جزو شهرهای ممتاز کشور است، اما لازم است در تهران، به ویژه شهرستان های پایتخت نهضت مسجدسازی را پیشانی همت خود قرار دهیم.
۷/۶ متر فضای مذهبی و فرهنگی در شهر
با توجه به مساحت شهر تهران و تعداد ساکنین این شهر در شب، سهم هر تهرانی از مساجد، حدود ۱۵ سانتیمتر است، به گفته رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، بیش از 2 هزار مسجد در پایتخت فعالیت می کنند و طی چند سال اخیر، 70 تا 80 مسجد در تهران ساخته شده اما تا نقطه مطلوب در این عرصه، فاصله بسیار است. طبق استانداردها برای هر فرد حداقل ۷/۶ متر فضای مذهبی و فرهنگی در شهر لازم است.
۱۵ هزار مسجد برای اهل سنت
آمار جالب دیگر در حوزه مساجد، تعداد مساجد مربوط به اهل سنت است. آنطور که آمارها نشان میدهد،اهل سنت در ایران، بیش از ١٥ هزار مسجد دارند،که این تعداد بیشتر از نسبت مساجد شیعیان به جمعیت آنان است.
اما از سوی دیگر این سوال مطرح میشود که کدام شهر در ایران بیشترین تعداد مساجد را دارد؟ برخی منابع از شهر سنندج به عنوان شهری که بیشترین مساجد ایران را دارا است، نام می برد. شهری که 141 مسجد دارد. تعداد مساجد استان کردستان هم ۲۸۰۰ مسجد است. یکی از دلایل بالا بودن تعداد مساجد در این استان این است که اهل سنت و شیعیان در کنار هم زندگی میکنند و هر یک مساجد مخصوص به خود را دارند.
اما در تهران به عنوان پایتخت کشور و امالقرای جهان اسلام، آنطور که اطلس شهری تهران روایت میکند «بیشترین دسترسی به مساجد در نواحی واقع در مرکز و مرکزی جنوب و شرق شهر تهران و به ویژه مناطق 4، 8، 10، 11، 12، 13، 14،17 و 20 است؛ ولی در نواحی حاشیهای شرقی، غربی و جنوب غربی دسترسی به مساجد چندان مناسب نیست.»
نظر شما