خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تقلای بیثمر سعودیها برای ممانعت از نفوذ منطقهای ایران، همکاری سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان به نفع ثبات منطقه، پیام روسها به آمریکا در استفاده ازپایگاه همدان، پایان ماهعسل تهران-واشینگتن از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
تقلای بیثمر سعودیها برای ممانعت از نفوذ منطقهای ایران
مجله «پراسپکت» در یادداشتی به قلم«کریستوفر دیبلیگ» ادعای سعودیها مبنی بر تلاش ایران برای گسترش فرقهگرایی در منطقه را غیرمنطقی و ارتباط نزدیک تهران با علویها در سوریه و اهلتسنن در ترکیه و عمان را دلیلی برای آن دانست.
نویسنده در یادداشت خود آورده است: در سفر اخیری که با گروهی از غربیها به ایران داشتم با یکی از تولیدکنندگان حوزه محصولات استخراجی از کوهستانهای زاگرس دیدار داشتم. مدیر اجرایی این تجارت خانوادگی یک تحصیلکرده رشته مدیریت اقتصادی در آمریکا بود. وی در این دیدار گفت: برخلاف آنچه همه شما تصور میکنید، ایران هنوز هم در شرایط تحریم زندگی میکند.
ایرانیان در تاریخ 16 ژانویه 2015 خیلی زودتر از موعدی که برخی تصور میکردند به تعهدات خود براساس برجام عمل و جان کری نیز با تقدیر از آن، از لغو فوری تحریمهای آمریکا و اتحادیهاروپا علیه ایران خبر داد_البته تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای و نه مربوط به حمایت از تروریسم و حقوق بشر در ایران؛ بدین معنا که بخش اعظمی از تجارت آمریکا با جمهوریاسلامی همچنان ممنوع باقی میماند_ ایران هماکنون میتواند نفت، فولاد و سایر محصولات پتروشیمی خود را برای نخستین بار از سال 2012 تاکنون به اروپا بفروشد، بانکهای این کشور به سیستم ارتباطات بین بانکی(سوئیفت) متصل شده و شرکتهای بزرگی مانند شل، ایرباس و پژو به بازار کشور وارد شدهاند.
با این حال برخی از بانکهای اروپایی برای ورود به ایران و از سرگیری تجارت با این کشور هراس دارند. یکی از فاکتورهای بروز این هراس، مسیر استراتژیک ایران در آینده است. تردید بعضی احتمال ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» در آمریکاست چرا که وی وعده داده که در صورت پیروزی، توافق هستهای را بار دیگر به میز مذاکره بازمیگرداند.
ایرانیها معتقدند ساختار کشور خود را باید در روابط قدرتمند به نمایش گذاشته و تنها بلوکی که این شرایط برابر باید در ارتباط با آن محقق شود، غرب است. روابط نزدیک ایران با چین بعنوان شریک تجاری شماره یک تهران و روابط دیپلماتیک تاریخی و درازمدت با روسیه(که اکنون به روابط نظامی مشترک در محور حمایت از بشار اسد در سوریه نیز تعمیم داده شده) نباید این تصور را ایجاد کند که ایران به این قدرتهای جغرافیایی بعنوان شرکای مطلوب خود در درازمدت نگاه میکند.
جهان از دهه 1970 و سقوط حکومت شاهنشاهی در ایران، شاهد تحولاتی عمیق بوده و عربستان و اسرائیل این روزها ایران را کشوری میبینند که در عرصه جهانی خود را بعنوان تهدید برای آنها عرضه کرده است. آنها معتقدند روحانی نیز فرقی با سایرین ندارد؛ گرچه برای این ادعای خود مستندات چندانی ندارند. در واقع نگرانی اصلی آنها این است که توافق دیپلماتیک ایران با موفقیت به اتمام رسیده و تهران جایگزین آنها(اسرائیل و عربستان) برای اعتماد آمریکاییها گردد.
بیشک ایران پس از انقلاباسلامی در مقایسه با زمان شاه بازیگری جدیتر و مستقلتر در منطقه محسوب میشود. مقامات ایرانی همانند حکمرانان در عراق، سوریه، لبنان و افغانستان عمل میکنند. دیدارهای جان کری با محمدجواد ظریف بیشتر از هر وزیر خارجه دیگری است و معاملهای که بنبست هستهای را حل کرد گرچه در کوتاهمدت محدودیتهای شدیدی بر برنامه هستهای ایران تحمیل نموده اما در درازمدت این کشور را وارد مجموعه قدرتهای اتمی کاملا آزاد و صلحآمیز جهان خواهد نمود.
در دوره تحریمهای شدید علیه ایران، این کشور توانست معبری برای فروش کالاهای خود از بصره تا هند و کشمیر بگشاید. حتی زیارتگاههای مقدس شیعیان در جنوب عراق که با بمبگذاریهای شبهنظامیان تخریب شده بود، توسط ایرانیها بازسازی گردیده است. این همان قدرت نرم ایران است.
باراک اوباما در مجموعه مصاحبههایی با «جفری گلدبرگ» در شورایآتلانتیک به اهمیت فوقالعاده برتریهای منطقه ای ایران اشاره میکند: رقابت میان سعودیها و ایرانیها ما را ملزم ساخته که به دوستان خود و نیز به ایرانیها بگوییم آنها باید رویکردی مناسب برای حل و فصل مسائل همسایگی را در دستورکار خود قرار داده و نوعی صلح سرد را در میان خود برقرار نمایند. بیان اینکه «ایران میتواند بعنوان یکی از دو قدرت برتر خاورمیانه مسئولیت اقدامات خود را بر عهده بگیرد» از زبان رییسجمهور کشوری که تا یک دهه پیش ایده تغییر حکومت در ایران اصلیترین هدف آن به شمار میرفت، تعجبآور است.
اما بیتردید این اظهارات در میان رهبران ارشد سعودی تشویش ایجاد کرده؛ بعنوان مثال، ترکی الفیصل رییس سابق سازمان اطلاعات عربستان و سفیر عربستان در واشنگتن در اواسط دهه 2000 در نامهای سرگشاده خطاب به اوباما مینویسد: «شما به حدی به سوی ایران متمایل شدهاید که دوستی دیرینه و 80ساله با پادشاهی(شاهنشاهی) ایران را با رهبریتی در این کشور برابر کردهاید که همچنان آمریکا را بزرگترین دشمن خود دانسته، به حمایت مالی و تسلیحاتی از شبهنظامیان فرقهای در جهان عرب و اسلام مشغول بوده، از طریق حزبالله_سازمانی که در لیست آمریکایی نهادهای تروریستی جهان قرار دارد_مانع انتخابات ریاستجمهوری در لبنان شده و با مشارکت با بشار اسد به کشتار مردم سوریه ادامه میدهد.»
سیاست منطقهای ایران در زمان شاهنشاهی این کشور بر ارتباط با پادشاهیهای دیگر و نیز حضور آمریکا در نقش پلیس منطقه متمرکز بود. این در حالی است که جمهوریاسلامی رویکرد نفوذ در گروههای شیعی و حامی شیعه را در دستورکار خود دارد؛ رویکردی که البته در تعامل با گروههای سنی مانند حماس نیز هست. اتحاد با بشار اسد نیز نیز یک مصلحت تاکتیکی برتر توسط ایران محسوب میشود. اسد مجوزی حیاتی برای فعالیتهای حزبالله_بعنوان بازوی ضداسرائیلی ایران_ به شمار آمده و ایران و سوریه هردو داعش را تهدیدی موجودیتی برای خود میدانند. در حالی که هیچیک از مقامات ارشد ایران چنین عزمی را در تعامل با آمریکا ندارند. آنها معتقدند داعش طرحی آمریکایی با حمایت سعودیها برای سلطهگری سنیها(وهابیون) علیه تشیع بوده تا در نهایت هدف «حمایت همهجانبه از اسرائیل» محقق گردد.
تعداد زیادی از داوطلبان و مشاوران سپاهپاسداران انقلاب برای جنگ راهی سوریه شده و نیروهای ارتش ایران نیز برای نخستین بار از زمان جنگ هشت ساله با صدام در دهه 1980، به سوریه اعزام میشوند. به گفته یکی از دیپلماتهای آمریکایی، ایران بسیار مصرتر از روسیه در بقای اسد در حکومت سوریه است. ایران در مقابل چنین حمایتی دسترسی به حزبالله و همچنین اماکن مقدسه تشیع در خاک سوریه را بدست آورده و چشمانداز قدرت تشیع را در مقابل سعودیها ارتقا میبخشد.
دشمنی میان ایران ومتحدان شیعه آن از یک سو و سعودیها و شرکای سنی آن از سویی دیگر، یک خصومت نامتقارن است. پشتپرده نفرت آلسعود از ایران «تحقیر تشیع» است؛ مذهبی که از دیدگاه وهابیون نهتنها بخشی از اسلام نبوده بلکه پیروان آن مرتد و مستحق قتل هستند. چنین دیدگاهی در ایران وجود ندارد؛ رهبران مذهبی در ایران عدمتوهین به اهلتسنن را اولویتی برای خود دانسته، درعین حال برای جلوگیری از تهدید شیعیان در عراق، لبنان یا هر کشور دیگری نیز تلاش میکنند. باتوجه به اتحاد ایران با علویها در سوریه، روابط خوب با اهل تسنن در ترکیه و عمان، میتوان گفت رهبری ایران برخلاف ادعای سعودیها بدنبال اختلافات فرقهای نیست.
آنگونه از تنش میان شیعه و سنی که ما آن را پدیدهای نوین میدانیم در واقع در سال 1951 توسط سیدقطب، پدر جهادگرایی خشونتآمیز سنی ارائه شد؛ وی فراخوانی صادر و در آن خواستار همبستگی علیه روحانیون ایرانی و شخص آیتالله کاشانی شد. علیرغم تمامی تلاشهای فرقهای ضدایران، تهران در اتحاد با دوستان شیعه خود توانسته دایرهای در منطقه ایجاد نماید که فرار از آن چندان آسان نیست. ایرانیها نشان دادهاند که دقیقا علاقمند همان نوع تقسیم قدرتی هستند که اوباما اذعان کرده بود؛ آنها خواهان بهبود روابط با عربستان هستند اما نمایشهای منطقهای ایران که ریاض آنها را غیرقانونی میداند نه تنها ایران شیعی را در موضعی برابر باسعودیها قرار نمیدهد بلکه تهدید موجودیتی علیه ریاض نیز به شمار می ایند.
تنها زمانی که تمامی طرفین درگیر در سوریه خواهان اتمام جنگ شوند و در مقابل منافع طرف مقابل انعطاف نشان دهند، روابط پرتنش و حساس کنونی( میان تهران و ریاض) اصلاح میگردد. رویکرد ایران برای تبدیل شدن به قدرت منطقهای غالبا در تضاد با منافع غربیهاست. توافق هستهای و روابط سردتر اوباما با سعودیها این فرصت را برای جمهوریاسلامی ایجاد کرده که علیه اسلامگرایی خشونتآمیز بایستد و با برقراری ثبات در منطقه، دست مداخلات آمریکا را از خاورمیانه کوتاه کند. بعلاوه اینکه اتحاد ایران با سوریه، ضربهای بر منافع اسرائیل نیز محسوب میگردد.
آیتالله خامنهای و طرفدارانش برندگان بزرگ برجام هستند
یک روزنامه آمریکایی روز جمعه در یادداشتی نوشته آمریکا امیدوار بود که توافق هستهای میتواند گروههای موسوم به «میانهرو» در ایران را تقویت کند، اما یک سال بعد از برجام، رهبر عالی ایران (آیتالله) علی خامنهای و متحدانش، ظاهراً برندگان بزرگ (این توافق) هستند.
والاستریتژورنال در این یادداشت نوشته از زمان جمعبندی توافق هستهای، رهبر عالیقدر ایران، بارها و بارها از آمریکا به دلیل عدم پایبندی به تعهداتش انتقاد کرده است.
این روزنامه میافزاید: «اما سخنرانیای که ایشان در تاریخ 1 آگوست در تهران انجام داد، بیانات آمریکاستیزانه وی را به سطح جدیدی ارتقا داد.»
مقام معظم رهبری در سخنرانی مورد اشاره والاستریتژورنال از زورگویی آمریکا انتقاد کرد و فرمود که وعدهها درباره رفع تحریمها کمکی به بهبود زندگی مردم نکرده است. ایشان همچنین با شااره به تجربه برجام هر گونه همکاری با واشنگتن در مبارزه با گروه تروریستی داعش را رد کرد.
والاستریتژورنال مینویسد «باراک اوباما»، رئیسجمهور آمریکا توافق هستهای با ایران را در وهله اول به عنوان توافقی برای کنترل اشاعه تسلیحات هستهای توصیف کرد اما مقامهای کاخ سفید و دیپلماتهای ارشد آمریکایی، در محافل غیرعلنی، این توافق را راهی برای آشتیجوییهای گستردهتر بین تهران و واشنگتن و تقویت جناح اصطلاحاً میانهرو در ایران نیز میدانستند.
والاستریتژورنال در بخش دیگری از این گزارش نوشته توافق هستهای برای رهبر ایران و طرفدارانش زیربناهای شکل دادن نوعی از انتقال سیاسی که خواهان آن هستند را فراهم آورد.
همکاری سه جانبه ایران، روسیه و آذربایجان به نفع ثبات منطقه است
«الکساندر یاکوونکو» سفیر روسیه در انگلستان ضمن تمجید از توافق ایران، روسیه و آذربایجان برای شراکت سهجانبه، نوشته است که این توافق میتواند به ثبات در منطقه کمک کند.
یاکوونکو در یادداشتی که در وبسایت شبکه «راشا تودی» منتشر کرده، با اشاره به دلیل دو هفته قبل روسای جمهور سه کشور در باکو و توافق آنها برای تعمیق همکاریه در زمینه انرژی، حمل ونقل و مبارزه با تروریسم، نوشته است: «یکی از مهمترین نتایج این نشست، توافق بر سر ادامه همکاری در مورد مباحث مرتبط با دریای خزر بود.»
وی با بیان اینکه نشست باکو «فصل جدیدی» در روابط سه کشور پایه گذاشت، در مورد دلایل لزوم این همکاری نوشته است: «ما منفعت مشترکی در این رویکرد هماهنگ در مورد مجموعهای موضوعات منطقهای و جهانی و ارتقا همکاریهای عملی چند جانبه داریم. نه فقط منافع مشترک، بلکه چالشهای مشترکی وجود دارد که همکاری میان ما را تعریف میکند.»
بحران اقتصادی در جهان، بیثباتی در افغانستان، رشد تروریسم در جهان و خاورمیانه، از جمله مواردی است که این دیپلمات روس از آنها با عنوان چالشهای مشترک سه کشور یاد کرده است.
وی با بیان اینکه مذاکره سه جانبه برای تکمیل رژیم حقوقی دریای خزر «بسیار مهم» است، نوشته امضای این کنوانسیون به نفع هر پنج کشور حاشیه خزر است. توسعه گذرگاه حمل و نقل شمال-جنوب و آماده کردن شرایط برای برگزاری پنجمین نشست دریای خزر در قزاقستان از دیگر نتایج مذاکرات باکو است که یاکوونکو به آنها اشاره کرده است.
در پایان یادداشت سفیر روسیه آمده است: «ایجاد این قالب امیدوارکننده، کمکی مهم به تقویت روابط میان سه کشور بر مبنایی برابر و سودمند برای دو طرفها، است. معتقدیم که این امر قطعا اثرات مثبتی بر بسیاری از رویههای منطقهای خواهد داشت، چراکه ما علاقمند به تقویت ثبات و خلق شرایطی برای همکاریهای سودمند منطقهای هستیم.»
مهر:
پیام روسها به آمریکا در استفاده ازپایگاه همدان/ همسویی مسکو-تهران
خبرگزاری فاکس نیوز مقاله ای در مورد استفاده روسیه از پایگاه همدان به نوشته «برادلی کلاپر» منتشر کرده است که ترجمه آن پیش روی شماست.
استفاده روسیه از پایگاه هوایی ایران جهت بمباران داعش در سوریه پیامی برای واشنگتن ارسال کرده است؛ درست زمانی که روسیه خواهان همکاری نظامی با ایالات متحده آمریکا است: به ما بپیوندید یا ما با دشمنان شما متحد خواهیم شد.
عملیات روز سه شنبه روسیه و استفاده این کشور از پایگاه نظامی ایران غیر منتظره بود. ایران به هواپیماهای جنگی روسیه اجازه داد از قلمرو ایران استفاده کرده و اهداف مخالفان در سوریه را بمباران کنند. ایالات متحده امریکا به حرکت فوق توجه چندانی نداشته و این کشور علی رغم پیشنهاد روسیه مبنی بر ائتلاف علیه داعش، خونریزی های شدید در حلب و سایر نقاط سوریه را تماشاگر بوده است.
مذاکرات روسیه با ایالات متحده جهت همکاری علیه داعش چند هفته طول کشید و در نهایت روسیه که دیگر نمی توانست شاهد خونریزی در سوریه باشد از همکاری با ایران استفاده کرد. به گفته مقامات روس هیات مذاکره کننده روسیه و امریکا به توافق نزدیک بودند اما مقامات امریکایی این خبر را تکذیب کرده و می گویند نظرات طرفین به هم نزدیک نبود.
«اندرو تانلر» کارشناس سوری در موسسه واشنگتن گفت: بمباران علیه داعش توسط سوریه با استفاده از پایگاه هوایی همدان می تواند به دولت اوباما نشان دهد که مسکو با ایران همکاری می کند زمانی که امریکا پیشنهاد این دولت را نپذیرد. روسها همچنین نشان دادند که در مورد بحران سوریه گزینه های زیادی دارند. این عملیات همچنین نشان دهنده اتحاد ایران و روسیه در منطقه است.
واقعیت این است که روسیه و ایران همواره در طی جنگ داخلی سوریه از دولت بشار اسد علیه شورشیان حمایت شده توسط امریکا، ترکیه و عربستان سعودی حمایت کرده اند.
بر اساس اظهارات دیپلمات های آمریکایی و اروپایی، وقتی روسیه آشکارا در سوریه دخالت نظامی را آغاز کرد (آگوست گذشته) ادعا شد که مسکو اقدامش باعث کنار زدن ایران و حزب الله در این کشور خواهد بود و اسد را مجبور خواهد کرد به سازش تن داده و فرایند صلح را تسهیل کند.
این استدلال یکی از چندین استلالی بود که روسیه جهت وادار کردن غرب به در پیش گرفتن مسیر صلح در سوریه ارائه داد. در آن زمان روسیه می خواست غرب و سازمان ملل امیدوار شوند که صلح در این کشور محقق می شود حتی اگر آنها روسیه را به شکست در بمباران مناطقی که مخالفان اسد قرار دارد متهم کنند.
اما همکاری اخیر روسیه و ایران به جهان نشان داد که ایران نمی تواند در بحران سوریه کنار زده شود. واقعیت این است که ایران به عنوان یک قدرت بزرگ منطقه ای و همچنین درگیر بودن در سوریه نمی تواند در حل بحران سوریه کنار گذاشته شود. روسیه پیش از این جهت انجام عملیات علیه داعش در سوریه از قلمرو خود استفاده می کرد.
در اینجا باید گفت اگر روسیه به سمت اتحاد ایران – حزب الله و اسد حرکت کند، مخالفان سوری در تنگنا قرار می گیرند.
جان کری وزیر امور خارجه امریکا روز سه شنبه از سرگئی لاروف وزیر امور خارجه روسیه خواست در مورد عملیات روز سه شنبه مذاکره کنند. مارک تونر سخنگوی وزرت امور خارجه گفت: واشنگتن در حال حاضر عملیات روز سه شنبه را مورد ارزیابی قرار می دهد.
سرهنگ کریستوفر گارنر، سخنگوی نظامی ایالات متحده در بغداد گفت: روسها قبل از انجام عملیات با ما ارتباط برقرار کردند. آنها ما را از انجام این عملیات با خبر کرده اند زیرا هواپیماهای جنگی آنها از خطوط هوایی عراق می خواست عبور کند خطوطی که هواپیماهای ما و عراق در آن حرکت می کنند. جهت ایمنی پروازها ما از عملیات باخبر بودیم.
یک مقام نظامی امریکایی که نخواست نامش فاش شود گفت: عملیات از طریق پایگاه هوایی ایران در همدان بسیار سریع رخ داد. روسها چهار فروند بب افکن TU-۲۲ را ازطریق پایگاه هوایی ایران همراه با یک هواپیمای باربری که مهمات را برای بمب افکن ها حمل می کرد به سوریه ارسال کرده ا ند.
یک مقام دیگر گفت: همه بمب افکن ها بعد از انجام عملیات به روسیه بازگشتند و در حقیقت این اقدام یک ژست سیاسی بود نه اینکه روسیه بخواهد برای همیشه یا طولانی مدت در ایران حضور داشته باشد. این نوع عملیات به نظر نمی رسد مزیتی برای روسیه داشته باشد هرچند به گفته مقامات روسی ازاین طریق بارهای سنگین تر با هزینه کمتری منتقل می شوند. روسیه بمب افکنهای بیشماری در سوریه دارد که قادر به انجام عملیات دور برد تا جنوب سوریه را دارند.
جنگ سوریه از سال ۲۰۱۱ تاکنون باعث مرگ پانصد هزار نفر و آوارگی میلیونها نفر شده است. عناصرداعش نیز از این موقعیت استفاده کرده و باعث ایجاد بی ثباتی در این کشور شده اند عناصری که در سراسر جان یک تهدید تروریستی قلداد می شوند.
با این وجود واکنش مخالفان و شورشیان سوری در این ارتباط منفی بوده است. یک مقام شورشی سوری در این ارتباط گفت: روسیه از خلاء قدرت سیاسی که توسط کشورهای غربی و ایالات متحده ایجاد شده است سوء استفاده می کند.
درست یک روز قبل از انجام عملیات وزیر دفاع روسیه گفت: واشنگتن و مسکو در مورد انجام عملیات مشترک در سویه به توافق نزدیک شده اند. این در حالی است که مقامات امریکایی این خبر را تکذب کرده و گفتند نظرات طرفین بهم نزیک نبود.
تونر سخگوی وزارت امور خارجه گفت: «همکاری روسها با ایران مانع همکاری آنها با امریکا در سوریه است. همکاری ایران- روسیه - امریکا در سوریه بسیار سخت است. روسیه قطع نامه سال گذشته شورای امنیت در مورد ایران را که تقویت کننده توافق هسته ای این کشور است را نقض کرده است. این قطع نامه هر گونه فروش، عرضه و انتقال بمب افکن های جنگی به ایران را ممنوع کرده است مگر شورای امنیت آن را تایید کند.»
اما باید گفت نظر تونر در این مورد صحت ندارد زیرا واقعا چنین چیزی رخ نداده و بمب افکن ها همان روز به روسیه باز گشته اند.
دولت روسیه در واکنش گفت: هواپیماهای جنگی مادر روز سه شنبه شبه نظامیان داعش و گروه مرتبط به القاعده معروف به جبهه النصره را هدف قرار داده پنج انبار مهمات و چند پایگاه نظامی از آنها را نابود کرده اند. ما بمب افکنی به ایران تحویل نداده ایم.
یک مقام ایالات متحده گفت: هواپیماهای روسی بر فراز عراق بدون اجازه دولت عراق پرواز کرده اند. این نکته قابل توجه است. بغداد می تواند مانع انجام این پروازها شود.
باشگاه خبرنگاران جوان:
یوپیآی: نزدیکی بیشتر تهران و مسکو به چه معناست؟/ پایان ماهعسل تهران-واشینگتن/آمریکا، بازنده بزرگ
خبرگزاری آمریکایی «یونایتد پرس اینترنشنال» با انتشار گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: حضور خلبانان روس در پایگاه هوایی همدان، یکی از شهرهای ایران، نه تصادفیست و نه اینکه تنها بهدلیل آزادسازی شهر حلب سوریه است. پرواز بمبافکنهای روسیه از پایگاه هوایی شهید نوژه نتیجه سلسله رویدادهایی است که به ایجاد شرایط کاملاً جدید در بخش شرقی منطقه خاورمیانه انجامید. مذاکرات سهجانبه میان ایران، روسیه و آذربایجان که 8 اوت سال جاری میلادی (18 مرداد) در باکو، پایتخت آذربایجان، صورت گرفت، برگ جدیدی از همکاریهای اقتصادی را میان این سه کشور رقم زد.
سفر 9 اوت (19 مرداد) «رجب طیب اردوغان،» رئیسجمهور ترکیه، به شهر «سن پترزبورگ» روسیه که باعث کاهش چشمگیر تنشهای میان مسکو و آنکار شد و همچنین، توسعه سریع روابط اقتصادی میان ایران و روسیه (پس از لغو تحریمها)، بویژه در زمینههای انرژی و حملونقل، از دیگر رویدادهای مؤثر در شکلگیری معادلات جدید در خاورمیانه محسوب میشود.
نگارنده گزارش سپس میافزاید: به بیان دیگر، روسیه پیش از برگزاری گفتگوها درخصوص استفاده از پایگاه هوایی شهید نوژه، از ایجاد یک پایگاه سیاسی و انعقاد چندین قرارداد تجاری و اجتماعی با ایران اطمینان حاصل کرده بود. تفاهم نظامی-سیاسی اخیر میان دو کشور حرکتی طبیعی است که نشاندهنده عزم تهران و مسکو برای تبدیل شدن به بازیگران اصلی نه تنها در حل بحران داخلی سوریه، بلکه در تعیین معادلات منطقه خاورمیانه است.
در ادامه گزارش آمده است: مطمئناً در شرایط جدید ایجادشده، آمریکا بزرگترین بازنده است. پرواز بمبافکنهای روسیه از پایگاهی در ایران نشان میدهد روابط میان مسکو و واشینگتن برای کرملین از بالاترین اولویت برخوردار نیست. حتی در صورتی که تصور کنیم روسیه برای روابطش با آمریکا اهمیت ویژهای قائل است، تفاهم اخیر این کشور با ایران نشان میدهد کرملین برای بهبود روابط با واشینگتن حاضر به قربانی کردن موفقیتها و موقعیتهای راهبردی نیست.
نگارنده گزارش سپس میافزاید: تفاهم اخیر میان ایران و روسیه به منزله پایان ماهعسل در روابط تهران-واشینگتن است. این تفاهم بیانگر بیاعتمادی عمیق ایران به آمریکا و ظرفیت این کشور برای تأثیرگذاری بر متحد نزدیکش، عربستان سعودی، است. آمریکا ممکن است «حق وتوی» خود را علیه توسعه روابط سیاسی و نظامی دیگر کشورها با ایران از دست بدهد.
ایران با صدور مجوز به روسیه برای استفاده از یک پایگاه نظامی این کشور در عملیات علیه تروریستهای سوریه، نشان داد به عنوان یکی از قدرتهای محوری خاورمیانه، تا چه حد به حل بحران سوریه علاقهمند است و در این خصوص منافع خودش را در نظر میگیرد و نه شرایط غرب را. آمریکا باید در این زمینه، تنها خودش را مقصر بداند. این کشور ظرفیت و درک صحیحی از مرزبندی در روابط با رقبا و متحدانش ندارد. به نظر میرسد چین که تا پیش از این در مسئله بحران داخلی سوریه بیطرف مانده بود، پس از پرواز بمبافکنهای روسیه از پایگاه هوایی شهید نوژه، تصمیم گرفته از «بشار اسد،» رئیسجمهور این کشور، حمایت کند. هدف پکن پشتیبانی از [دولت قانونی] سوریه نیست؛ بلکه تنها میخواهد در معادلات سیاسی-اقتصادی آینده نقش داشته باشد.
نگارنده گزارش سپس میافزاید: مسکو با استفاده از پایگاه هوایی از خاک ایران برای انجام حملات هوایی علیه داعش، 3 پیام برای واشینگتن فرستاد: نخست آنکه، کرملین از این طریق به کاخسفید فهماند روابطش با تهران از اولویت بالا و اهمیت ویژهای برخوردار است. نگارنده گزارش همچنین پیشبینی میکند با ادامه روند کنونی، در آینده شاهد سطح بیسابقهای از روابط نزدیک میان ایران و روسیه خواهیم بود.
دوم آنکه، روسیه دیگر مرزبندی آمریکا درخصوص مخالفان «میانهرو» و «غیرمیانهرو» در سوریه را قبول ندارد.
سوم آنکه، نابودی تروریستهای مستقر در شهر حلب سوریه از چنان اهمیتی برای روسیه برخوردار است که این کشور حاضر شده روابط خود را با آمریکا –هر چند مقطعی- فدای تحقق این هدف کند.
حملات شدید جمهوری خواهان به اوباما به دلیل پرداخت 400 میلیون دلار به ایران
دولت اوباما پس از این که اذعان کرد پرداخت مبلغ به ایران را منوط به انجام مبادله زندانیان دو کشور کرده است، از سوی جمهوری خواهان، مورد حمله شدید قرار گرفت.
توضیحات روز پنج شنبه سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، اولین اعلام رسمی ارتباط این دو موضوع از سوی دولت بود. منتقدان این تبادل، آن را باج دادن به ایران می نامند.
جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت آمریکا از این مبلغ به عنوان اهرمی برای اطمینان از تبادل زندانیان دو کشور استفاده کرده است.
بن سس، نماینده جمهوری خواه ایالت نبراسکا می گوید اگر این پرداخت، منوط به انجام تبادل زندانیان دو کشور بوده باشد، باج است.
ریچارد بر، نماینده کارولینای شمالی نیز می گوید چنین تصمیماتی «کشور و متحدان آمریکا را به خطر می اندازد.»
ایرنا:
ایران و ترکیه بر ضرورت توسعه مناسبات و همکاری هادر حوزه حمل و نقل تاکید کردند
محمد ابراهیم طاهریان فرد سفیر ایران با شعبان اطلس معاون وزیر حمل و نقل ترکیه دیدار و پیرامون راه های توسعه مناسبات و همکاری های در حوزه حمل و نقل دو کشور گفت و گو و تبادل نظر کردند.
در این ملاقات سفیر ایران با اشاره به مشترکات فرهنگی و دینی میان تهران و آنکارا و محکوم بودن کودتای نافرجام در ترکیه، حفاظت مردم از دموکراسی در این کشور را افتخار آمیز دانست.
طاهریان با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به ترکیه و دیدارهای خوب و سازنده ایشان با مقامات عالی رتبه این کشور ، لزوم توسعه و تعمیق روابط تجاری اقتصادی میان دو کشور را برای دستیابی تحقق چشم انداز 30 میلیارد دلاری مورد تاکید قرار داد .
وی با اشاره به این که ترکیه جزو اولین کشورهایی است که در رفع محدودیت های سوئیفت و مبادلات پولی به صورت لیر و یورو با ایران همکاری کرد است، افزود : بدون شک توسعه همکاری مالی و بانکی و هم زمان ارتقای حجم روابط در کلیه زمینه های اقتصادی و تجاری از جمله ایجاد تسهیلات در امور گمرکی ، حمل و نقل و رفع موانع کمک شایانی به دستیابی سریعتر به اهداف مورد نظرمان خواهد کرد.
طاهریان درباره توقف طولانی کامیون داران در مبادی ورودی گمرک گوربولاغ – بازرگان ، این مشکل را ناشی از مسائل مرتبط با قاچاق سوخت ، کمبود نیروی انسانی و تاسیسات محدود در گمرکات دانست و گفت که باید با برگزاری نشست های تخصصی و فنی دو کشور در قالب کمیته همکاری های مشترک این مساله حل و فصل شود.
شعبان اطلس معاون وزیر حمل و نقل ترکیه نیز با اشاره به ضرورت همکاری های نزدیکتر میان دو کشور دوست و برادر ، تاکید کرد: اگر ما به عنوان دو همسایه قدیمی نتوانیم برای رفع مشکلات موجود به یکدیگر کمک کنیم از دیگران هیچ انتظاری در این زمینه نمی توانیم داشته باشیم. باید تلاش کنیم تا با از خود گذشتگی و ارائه راه کارهای جدید مانع از بروز مشکلات در حوزه حمل و نقل باشیم.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد، هرچه سریعتر مقدمات برگزاری هشتمین کمیته مشترک همکاریهای حمل و نقلی ایران و ترکیه در تهران ، فراهم شود.
در این دیدار علیرضا جباری رایزن اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران و خانم نورهان تفنگچی اوغلو و معاون مدیرکل حمل و نقل جاده ای ترکیه نیز حضور داشتند.
نظر شما