گازپروم بدنبال ال ان جی ایران/۵ درصد رشد اقتصادی تا پایان سال

خبرگزاری شبستان:توسعه فعالیت های گمرکی با اروپا، همکاری کیان ایران و لینده آلمان، گازپروم بدنبال ال ان جی ایران، ۵ درصد رشد اقتصادی تا پایان سال، آیا بازار خودرو در رکود است؟ برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، توسعه فعالیت های گمرکی با اروپا، همکاری کیان ایران و لینده آلمان، گازپروم بدنبال ال ان جی ایران، 5 درصد رشد اقتصادی تا پایان سال، آیا بازار خودرو در رکود است؟ برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

توسعه فعالیت های گمرکی با اروپا

تشكيلات گمركي در ايران سابقه ديرينه دارد. در زمان اشكانيان (‌سده سوم قبل از ميلاد) سازمان منظم گمركي وجود داشته و شعب آن در مرزها آمار واردات را در دفاتر مخصوصي ثبت و حقوق معيني دريافت مي‌كردند. در اين دوره صادرات از پرداخت حقوق گمرك معاف بوده است.‏ در زمان ساسانيان (‌سده چهارم تا ششم ميلادي) حقوق گمركي به ميزان يك دهم ارزش يا مقدار از واردات دريافت مي‌شده است.‏

بنابراین گزارش، با ورود اسلام به ايران اين رويه در ساير ممالك اسلامي رايج گرديد. در دوره صفويه عوارض گمركي كالاها با توجه به بهاي آن تعيين مي‌شد. از سال 1053 هجري شمسي (1674 ميلادي)‌ گمرك به صورت اجاره اي اداره مي‌شد و اين ترتيب بيش از دو قرن ادامه داشته است.‏ در سال 1336 هجري شمسي (1957 ميلادي) گمرك به وزارت منظم و از ‏1345‏ هجري شمسي (1966 ميلادي) از وزارت اقتصاد مجزا و به وزارت دارايي ملحق شد. هم اكنون گمرك ايران از سازمانهاي وابسته به وزارت امور اقتصاد و دارايي است.‏

این گزارش می افزاید: گمرک ایران نیز در کنار سایر بخش های اقتصادی در خلال سالها فعالیت خود به درجاتی از پیشرفت برای تسهیل امور رسیده است و حال برای افزایش توانمندی خود گفتگوهایی میان ایران و اروپا برای آغاز همکاری گمرکی انجام شده است و هیأت اتحادیه اروپا که به منظور بررسی راه‌های توسعه همکاری اقتصادی و گمرکی به ایران سفر کرده بود با مسئولان گمرک کشورمان دیدار و گفتگو کرد. این هیأت به سرپرستی «اریک مامر»، مدیر اداره رقابت‌پذیری اتحادیه اروپا و ۹ تن از مدیران اقتصادی اتحادیه مزبور ازجمله خوزه لوئیس فرناندز رانز مدیر گمرک و مالیات اتحادیه اروپا (TAXUD) پیش از این دیدار با مسئولان سازمان توسعه تجارت، سازمان سرمایه‌گذاری و بانک مرکزی کشورمان نیز ملاقات کرده بود.

بنابراین گزارش، مهر در این باره نوشته است: "مدیر اداره رقابت‌پذیری اتحادیه اروپا ضمن اعلام آمادگی برای گسترش همکاری‌ها بین ایران و اتحادیه اروپا در تمام زمینه‌ها ازجمله امور گمرکی، از طرف ایرانی خواست اولویت‌های خود را جهت همکاری بیان کند."

همکاری ترافیگورا با ایران برای فروش نفت

ترافیگورا، شرکت چندملیتی بازرگانی کالا است که در سال ۱۹۹۳ در کشور هلند تاسیس شد. فعالیت‌های اقتصادی این کمپانی در زمینه بازرگانی فلزات و انرژی، از جمله نفت خام می‌باشد. در حال حاضر شرکت ترافیگورا پس از ویتول و گلنکور، بعنوان سومین معامله‌کننده کالا در جهان، شناخته می‌شود. شرکت ترافیگورا در سراسر جهان فعالیت می‌نماید، که این فعالیت‌ها از طریق ۵۵ دفتر، که در ۳۶ کشور جهان مستقر است، مدیریت می‌شوند. دفتر مرکزی ترافیگورا، در شهر لوسرن، سوئیس قرار دارد. دفاتر اداری و شعبه دوم این شرکت، در شهر آمستردام، هلند مستقر می‌باشد.

بنابراین گزارش، در سال ۲۰۰۸، این شرکت معادل ۷۳ میلیارد دلار، گردش مالی داشته که سود خالصی برابر ۴۴۰  میلیون دلار، بدست آورده‌است. در سال ۲۰۱۱، درآمد ترافیگورا؛ به ۱۲۱،۵  میلیارد دلار افزایش یافت، که معادل ۱،۱۱  میلیارد دلار سود عاید این کمپانی کرد. حال این کمپانی بزرگ تصمیم دارد با ایران قرارداد فروش نفت امضا کند.

این گزارش می افزاید: سیدمحسن قمصری، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت در این زمینه به شانا گفته است: "قراردادی برای فروش ۲ میلیون بشکه نفت ایران به پالایشگران مستقل چینی با شرکت «ترافیگورا» امضا شده است. شرکت ملی نفت ایران به دنبال واسطه برای فروش نفت به پالایشگران چینی است. شرکت سوئیسی ترافیگورا یک قرارداد کوچک بلندمدت با ایران دارد که برای حمل محموله‌ها به مقاصد خاص حتما باید با ایران هماهنگ کند و تائیدیه دریافت کند، اگر این شرکت در این زمینه موفق عمل کند فروش نفت به پالایشگران چینی از طریق این شرکت انجام می‌شود."

کیان ایران و لینده آلمان همکار شدند

صنعت پتروشیمی در کشورمان به درجه ای از رشد و پیشرفت رسیده است که امروز بسیاری از کشورها و شرکت های معتبر خارجی خواهان سرمایه گذاری در این صنعت هستند. در حال حاضر نیز لینده آلمان علاقمندی خود را برای سرمایه گذاری و امضای قرارداد مهندسی تا اجرا در ایران اعلام کرده است.

بنابراین گزارش، لینده، شرکت بین‌المللی تولیدکننده گازهای صنعتی و ارائه‌دهنده خدمات لجستیکی و مهندسی می‌باشد که در سال ۱۸۷۹ توسط کارل فون لینده در کشور آلمان تاسیس شد. این شرکت، بزرگترین تولیدکننده گازهای صنعتی در جهان است. سهام گروه لینده، در تمامی بازارهای بورس اوراق بهادار موجود در آلمان، از جمله بورس فرانکفورت، معامله می‌شود. این شرکت همچنین در فهرست بازار بورس زوریخ ذکر شده است. شرکت لینده، با توجه به میزان قیمت سهام، در فهرست ۳۰ شرکت اول شاخص دکس، قرار گرفته است. دفتر مرکزی گروه لینده، در شهر مونیخ، آلمان قرار دارد و دفتر بین‌المللی آن نیز، در شهر ساری، انگلستان مستقر می‌باشد.

این گزارش می افزاید: در خصوص خبر همکاری لینده با پتروشیمی ایران وزرات نفت به نقل از مرضیه شاهدایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی نوشته است: "لینده تمایل دارد هم در قالب قرارداد مهندسی، تامین کالا، ساخت و اجرا (EPC) و هم سرمایه گذاری در ایران فعالیت کند. لینده آلمان قرار است یکی از طرح های مهم پتروشیمی در فاز ٢ عسلویه را اجرا کند. لینده آلمان در دوره تحریم، ایران را ترک کرد و در آن مقطع با ما قراردادی نداشت. این شرکت بی درنگ پس از برجام پیشنهادهای مختلفی در زمینه های EPC و همچنین سرمایه گذاری ارایه کرد. این قرارداد همکاری میان شرکت لینده و شرکت کیان به امضا رسیده است"

مروارید سیاه روی سکوی رشد

تخم ماهیان خاویاری و از گرانترین غذاهای جهان است. دریای خزر به عنوان بزرگ‌ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تأمین می‌کند. کرانه‌های شرقی دریای خزر بویژه سواحل بندر ترکمن (از خلیج حسنقلی تا میانکاله) مهم‌ترین محل صید ماهیان خاویاری است که به تنهایی نیمی از خاویار ایران در آنجا استحصال می‌شود. کشورمان سالانه در حدود ۲۰ تا ۲۲ میلیون بچه ماهی خاویاری از گونه قره برون را در دریا رها می‌سازد. پیش از این علی اکبر خدایی، دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان آبزیان در گفتگویی با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرده است که: "درآمد کل صادرات کشور در سال گذشته از حوزه آبزیان 300 میلیون دلار بوده است. از کل درآمد 300 میلیون دلاری آبزیان 700 هزار دلار مربوط به صادرات خاویار بوده و این در حالی است که در سال 73 سهم صادرات خاویار به تنهایی 70 میلیون دلار بوده است."

بنابراین گزارش، به گفته دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان آبزیان در انتهای سال گذشته ۴۰ کشور؛ مقصد خاویار ایران است. در همین راستا گمرک ایران گزارش داده است که: "ژاپن یکی از مشتریان خاویار ایرانی است همچنانکه در یازده ماهه سال جاری، نزدیک به سه کیلوگرم معادل دو هزار و 725 دلار خاویار ایرانی از مجاری رسمی ایران به کشور ژاپن صادر شده است. کشور آلمان یکی دیگر از وارد کننده‌های خاویار به ایران است. در یازده ماهه امسال 209 کیلوگرم خاویار، معادل 270 هزار و 269 دلار خاویار به این کشور صادر شده است. افغانستان از دیگر کشورهای مشتری خاویار ایرانی است. همچنین در این مدت 20 کیلوگرم خاویار ایرانی معادل 44 هزار و 966 دلار خاویار به این کشور صادر شده است."

این گزارش می افزاید: بر اساس تقاضای بالایی که برای خاویار ایرانی وجود دارد میزان تولید آن افزایش پیدا کرده است به طوری که سال گذشته تولید خاویار پرورشی یک تن بوده که پیش بینی می‌شود امسال تولید با افزایش 50 درصدی به مرز 1.5 تن برسد. ارسلان قاسمی مدیر عامل اتحادیه تکثیر و پرورش آبزیان در این زمینه به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: "پرورش ماهی خاویاری یکی از ظرفیت های مقبول شیلات است، تولید خاویار دریایی طی سال های گذشته بالای 300 تن بوده که به سبب برداشت های بی رویه و آلودگی دریا، ذخایر به مرز نابودی رسیدند به طوریکه برداشت خاویار ظرف مدت پنج سال از دریا ممنوع بوده که در این صورت با برنامه ریزی های دقیق تولید 300 تن خاویار پرورشی امکان پذیر است. عمده صادرات خاویار به 6 کشور اروپایی و کره و امارات صورت می گیرد که میانگین قیمت هر کیلو خاویار در بازارهای هدف 2 هزار یورو است."

۱۸۰ میلیون مترمکعب افزایش برداشت روزانه گاز از پارس جنوبی طی ٥ سال اخیر

میدان گازی پارس جنوب بزرگترین میدان گازی جهان است که در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شده‌است. این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر، میدان گازی گنبد شمالی نام دارد. ایران و قطر از ابتدای برداشت از این میدان مشترک همواره در رقابت برای برتری در بهره‌برداری از منابع هیدروکربنی این میدان بودند. در پاییز سال ۱۳۹۱ ایران در حال برداشت روزانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب از ذخایر این میدان بوده، که ۷۰ میلیون مترمکعب کمتر از شریک خود، در این میدان برداشت می‌کند.

بنابراین گزارش، پس از آن سالها کشورمان در تلاش بود تا به میزان برداشتی برابر قطر از این میدان گازی مشترک دست پیدا کند. تلاش های مکرر در این زمینه در حال نتیجه دادن است تا جایی که امروز برداشت گاز از پارس جنوبی به روزانه ٤٣٠ میلیون مترمکعب رسیده است.

این گزارش می افزاید: شانا به نقل از فرخ علیخانی، مجری طرحهای توسعه میدان گازی پارس جنوبی و جانشین مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در این باره نوشته است: "برداشت گاز ایران از میدان گازی پارس جنوبی از ٢٥٠ میلیون مترمکعب در سال ٩٠ به ٤٣٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است. ٢٤ فاز برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی درنظر رفته شده است و با تکمیل و راه اندازی همه این فازها روزانه ٨٢٠ میلیون مترمکعب گاز معادل ٢٩ میلیارد فوت مکعب گاز به شبکه سراسری تزریق می شود. میزان برداشت فعلی گاز از پارس جنوبی ٤٣٠ میلیون مترمکعب در روز است که با نصب و راه اندازی ٦ سکوی پارس جنوبی تا پایان امسال، ظرفیت برداشت ایران از این میدان مشترک به ٥٣٠ تا ٥٤٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد."

گازپروم بدنبال ال ان جی ایران/ یاری در بخش صادرات

گازپروم، شرکت نفت و گاز روسی است. این شرکت، بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی و یکی از بزرگترین شرکت‌های جهان می‌باشد. در بین شرکت‌های گازی، شرکت روسی گازپروم، به واسطه ذخایر گازی و در اختیار داشتن بیش از ۱۵۲٫۲۰۰ کیلومتر خط لوله گاز طبیعی، بزرگ‌ترین شبکه خطوط لوله انتقال گاز در جهان، جایگاه ویژه‌ای دارد. دفتر مرکزی شرکت گازپروم، در شهر مسکو قرار دارد. از آنجایی که گازپروم، ۲۵ درصد از گاز طبیعی مورد نیاز اروپا را تامین می‌کند، لذا نبض انرژی این قاره را، در دست گرفته و به شدت در تلاش است، تا این ویژگی انحصاری را، با فشار غیرمتعارف بر رقبای خود، حفظ کند..

بنابراین گزارش، شرکت گازپروم، بزرگترین شرکت روسیه به شمار می‌رود، این شرکت همچنین بزرگترین تامین‌کننده گاز طبیعی اروپا است. در سال ۲۰۰۴ گازپروم با تولید تقریبی ۹۳ درصد از گاز طبیعی روسیه، فروشی معادل ۳۱ میلیارد دلار را رقم زد. در سال ۲۰۱۱ این شرکت معادل ۵۱۳٫۲ میلیارد متر مکعب گاز تولید نمود، که این مقدار برابر ۱۷ درصد از تولید گاز جهان، در این سال می‌باشد. شرکت گازپروم در همین سال، معادل ۳۲٫۳ میلیون تن نفت خام و ۱۲٫۱ میلیون تن گاز مایع تولید کرده است.

این گزارش می افزاید: این شرکت از جمله شرکت های طرف قرارداد با ایران برای انجام مبادلات تجاری در حوزه گاز و نفت است و حال قصد دارد با پروژه خط لوله ترکیش استریم و همکاری در بازاریابی ال ان جی ایران، حضور خود را در منطقه تقویت کند. شانا در این زمینه به نقل از پایگاه خبری نچرال گس یوروپ از زبان الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه در گفتگو با روزنامه ودوموستی نوشته است: "شرکت دولتی گازپروم روسیه علاقمند به مشارکت در پروژه های گازی ایران است. این شرکت همچنین برای حضور فعال تر در زمینه بازاریابی گاز طبیعی و ال ان جی تلاش می کند. به دلیل افزایش هزینه های ترانزیت گاز از خاک اوکراین، روسیه و ترکیه علاقه بیشتری به ساخت خط لوله ترکیش استریم پیدا کرده اند. اگر همانطور که همکاران ما در اوکراین می گویند، هزینه ترانزیت گاز از این کشور افزایش یابد، این به آن معناست که قیمت تمام شده گاز برای مصرف کنندگان ترکیه ای بیشتر می شود و بر این اساس، ترکیه ترجیح می دهد گاز را بدون واسطه های ترانزیتی و به طور مستقیم دریافت کند."

ابن در حالی است که پیش از این الکساندر مدودوف، معاون رئیس هیئت مدیره گازپروم، اعلام کرده بود که این شرکت احتمال مشارکت در پروژه های صادرات گاز ایران را نفی نمی کند.

آیا پرونده مسکن مهر به سرانجام می رسید

دولت در جهت پيشبرد اهداف خود در زمينه توليد و عرضه مسكن، قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن را تهيه و به عنوان لايحه يك فوريتي در تاريخ 1/3/86 جهت تصويب به مجلس شوراي اسلامي تقديم كرد و متعاقباً مجلس شوراي اسلامي نيز در تاريخ 25/2/87 قانون مذكور را با تأييد شوراي نگهبان مصوب کرد. در تاريخ 18/9/87 طي مصوبه هيأت دولت و با امضاي معاون اول رئيس جمهور در شهرهاي زير 25000 نفر جمعيت اقدامات مربوط به مسكن مهر به قائم مقامي وزارت مسكن و شهرسازي به عهده بنياد مسكن انقلاب اسلامي قرار داده شد. شيوه نامه اجرايي طرح مذكور در شهرهاي زير 25000 نفر جمعيت با مبناي واگذاري مسئوليت كليه امور مسكن مهر به بنياد مسكن انقلاب اسلامي در تاريخ 7/2/88 از سوي وزير محترم مسكن ابلاغ گرديد كه به همراه فرمها و دستورالعملهاي اجرايي  پيوست آن مهمترين منبع و مرجع طرح مذكور در شهرهاي زير25000 نفر جمعيت مي‌باشد.

احمد اصغری مهرآبادی، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در طرح مسکن مهر چندی پیش گفته بود که "دولت تدبیر و امید تاکید زیادی بر اتمام واحدهای مسکن مهر دارد و براساس برنامه، پرونده آن تا پایان سال آینده در کشور بسته خواهد شد" بر این اساس هیئت دولت در جلسه خود تصمیمات جدیدی را درباره مسکن مهر اتخاذ کرده بود.

بر همین اساس وزارت راه و شهرسازی نیز به نقل از عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی درباره آخرین وضعیت تکمیل پروژه مسکن مهر نوشته بود: "خدمات زیربنایی و روبنایی مناطقی که مسکن مهر در آنها ساخته شده، دلیل اصلی عدم بهره‌برداری و تکمیل مسکن مهر است. آنچه مشکل اصلی مسکن مهر است عمدتا به خدمات زیربنایی و روبنایی برمی‌گردد، و گرنه در ساخت و ساز واحدها مشکلی وجود ندارد و کارها بر اساس برنامه‌ریزی پیش می‌رود. بحث تامین زیرساختی در مسکن مهر از جمله تامین آب، برق، تاسیسات، فاضلاب و مسائلی از این دست، وظیفه وزارت راه و شهرسازی نیست که بخواهیم بر انجام آن متعهد شویم؛ بلکه، تامین زیرساخت‌ها وظیفه کل دولت است و برعهده یک سازمان به تنهایی نیست. بخش عمده خانه‌سازی مسکن مهر تا پایان سال 95 به اتمام می‌رسد."

این در حالی است که به تازگی خبر رسیده که مراحل احداث ساختمان پروژه های مسکن مهر تقریبا به پایان رسیده، تحویل واحدهای مسکونی به متقاضیان منوط به تکمیل زیرساخت ها و مسائل زیربنایی است. علیرضا دائمی، معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو به باشگاه خبرنگاران جوان در این باره گفته است: " نباید مسکن مهر را به عنوان یک ساختمان تنها در نظر گرفت بلکه باید نگرش به این طرح شهری باشد، برهمین اساس نیاز به تامین آب، برق، فاضلاب و به طور کلی زیرساخت بیشتر از هر جای دیگری احساس می شود. اعتبارات بخش آب و برق مسکن مهر بسیار اندک بوده با این حال وزارت نیرو تمام تعهدات خود را در سال گذشته انجام داده است، اما امسال معاون اول رییس جمهور، جدا از اعتبارات و درآمد وزارت نیرو، حدود هزار میلیارد تومان را برای این طرح تخصیص داده است. هزار میلیارد تومان برای سال 95 بوده است و برای سال 96 اعتبارات بیشتری نیاز است؛ به عبارت دیگر برای تکمیل کل پروژه مسکن مهر، وزارت نیرو بیش از دو هزار و 500 میلیارد تومان بودجه نیاز دارد. تاکنون تامین زیر ساخت بیش از یک میلیون واحد مسکن مهر انجام شده است و اگر اعتبارات با سرعت بیشتری تخصیص یابد تا پایان 95 امکان تکمیل آن وجود دارد، اما پیش بینی می شود طبق تقسیم بندی اعتبارات اتمام این طرح تا سال 96 به طول بیانجامد."

همکاری روسیه برای ساخت نیروگاه حرارتی در ایران

نیروگاه گرمایی نوعی از نیروگاه است که معمولاً از بخار به عنوان سیال و عامل محرک استفاده می‌کند. آب پس از گرم شدن به سمت توربین بخار که به یک ژنراتور متصل شده می‌رود و با استفاده از انرژی جنبشی خود آن را به حرکت در می‌آورد. پس از عبور بخار از توربین، بخار در کندانسور فشرده می‌شود.

بنابراین گزارش، بزرگترین اختلاف در طراحی نیروگاه‌های گرمایی نیز به نوع سوخت مصرفی در نیروگاه مربوط است. تقریباً تمامی نیروگاه‌هایی که با استفاده از زغال سنگ، انرژی هسته‌ای، انرژی زمین‌گرمایی یا انرژی گرمایی خورشید کار می‌کنند نیروگاه حرارتی محسوب می‌شوند. گاز طبیعی نیز برخی اوقات در بویلرها یا توربین‌های گازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از مشکلات نیروگاه‌های حرارتی می‌توان به تولید کربن دی اکسید اشاره کرد. این نیروگاه‌ها معمولاً در اندازه‌های بزرگ و برای استفاده مداوم ساخته می‌شوند.نیروگاه های حرارتی مهم می توان به نیروگاه حرارتی تبریز اشاره کرد.

این گزارش می افزاید: کشورمان در حال حاضر به دنبال توسعه نیروگاه های حرارتی خود است و در این زمینه قرار است با روسیه همکاری هایی صورت گیرد. ایرنا در این باره به نقل از محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نوشته است: "قراردادها در حال اجرای مراحل مرتبط است و در آینده بسیار نزدیک با دوستان روس در میان خواهیم گذاشت. درباره میادین و برخی پروژه ها پیش از این مذاکره شده و رایزنی ها ادامه دارد. از همکاری نزدیک با شرکت های نفتی و گازی روسیه استقبال زیادی می کنیم. با توجه به حجم روابط دو کشور و نتیجه مذاکرات انجام شده، کار گروه انرژی می تواند تسهیل کننده مذاکرات باشد که در صدر آن معاونین وزرای نفت دو کشور قرار دارند و تشکیل آن نشانه اهمیت این همکاری ها است."

5 درصد رشد اقتصادی تا پایان سال

در تعاریف عام، به تغییر کمی هر متغیّر طی یک دوره معین زمانی، رشد گفته می‌شود. رشد، افزایش بلندمدت ظرفیت تولید به‌منظور افزایش عرضه کل جهت تأمین نیازهای جمعیت است. رشد اقتصادی، دلالت بر افزایش تولید یا درآمد سرانه ملی دارد. اگر تولید کالاها یا خدمات به هر وسیله ممکن در یک کشور افزایش پیدا کند، می‌توان گفت که در آن کشور، رشد اقتصادی اتفاق افتاده ‌است.

رشد اقتصادی به تعبیر ساده عبارت است از افزایش تولید یک کشور در یک سال خاص در مقایسه با مقدار آن در سال پایه. در سطح کلان، افزایش تولید ناخالص ملی (GNP) یا تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال مورد بحث به نسبت مقدار آن در یک سال پایه، رشد اقتصادی محسوب می‌شود. علت اینکه برای محاسبه رشد اقتصادی، از قیمت‌های سال پایه استفاده می‌شود آن است که افزایش محاسبه شده در تولید ناخالص ملی، ناشی از افزایش میزان تولیدات باشد و تأثیر افزایش قیمت‌ها (تورم) حذف شود. اگر تولید ملی در این کشور افزایش یابد می‌توان گفت که در آن کشور رشد اقتصادی اتفاق افتاده است.

همواره از کشورهای در حال توسعه و جهان سومی به دلیل وجود ظرفیت‌های اقتصادی بالا (نیروی کار غیر فعال و زمین‌های بدون استفاده) انتظار نرخ رشد اقتصادی بالاتری می‌رود.

بنابراین گزارش، کشورمان در دوران تحریم ها با آنکه در شرایط نامناسبی به سر می برد اما رشد داشت و حال با لغو این تحریم ها و برداشته شدن موانع زشد بیشتری داشته تا جایی که رییس کل بانک مرکزی پیش بینی کرده است تا پایان امسال رشد اقتصادی کشور به 5 درصد برسد.

این گزارش می افزاید: ایرنا به نقل از ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در این زمینه نوشته است: "با حرکت اقتصاد کشور در مسیر درست، تحرک در این بخش آغاز شده و پیش بینی می شود تا انتهای سال با همکاری نظام بانکی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی به رشد پنج درصدی در اقتصاد دست یابیم.

در دولت تدبیر و امید، نرخ تورم به کمتر از 10 درصد و براساس آخرین آمار در تیرماه امسال این نرخ به 9.2 درصد کاهش یافت. به رغم اینکه گفته می شد دولت بر کنترل تورم تمرکز کرده و سیاست اقتصاد انقباضی را در پیش گرفته اما در سال 1393 بعد از یک دوره 2 ساله رکود، رشد نقدینگی 30 درصد و رشد اقتصادی سه درصد شد. با اینکه در سه سال گذشته کشور با شوک شدید نفتی و تحریم اقتصادی مواجه بود، بازار اقتصاد ایران در این مدت آرامش نسبی را تجربه کرد. یکی از اهداف اصلی اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی این است که اقتصاد کشور در مقابل محرک های خارجی مصون نگه داشته و آرامش مردم شود. در سه سال گذشته اقتصاد کشور برخلاف هشت سال دولت پیشین، پیش بینی پذیر شده و افق روشنی برای سرمایه گذارانی که طرح های بلندمدت دارند، ایجاد شد."

آیا بازار خودرو در رکود است؟

شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، گزارش ارزشیابی ملی خودروهای ساخت داخل را منتشر کرد که براساس آن، از بین 42 مدل خودرو در گروه سواری و وانت، 52درصد یک ستاره، 27درصد دو ستاره و 21درصد سه ستاره دریافت کردند و هیچ خودرویی نتوانست رده کیفی چهارستاره و پنج ستاره را کسب کند.

بنابراین گزارش، در تیرماه امسال 70 هزار و 772 دستگاه خودرو سبک تولید شد که 93 درصد از حجم تولیدات به خودروهای سواری و هفت درصد دیگر به خودروهای وانت اختصاص دارد.

در تیرماه امسال، 17 مدل خودر به تعداد 45 هزار و 611 دستگاه توانست یک ستاره را به خود اختصاص دهد؛ 9 مدل خودرو به تعداد 14 هزار و 374 دستگاه توانست دو ستاره کسب کند و هفت مدل خودرو با تعداد پنج هزار و 597 دستگاه نیز سه ستاره دریافت کرد.

بر اساس این گزارش، خودروهای سبک تولیدی کشور در این ماه، شامل 33 مدل خودرو در گروه سواری و 9 مدل خودرو در گروه وانت است؛ خودروهای پژو 206 و برلیانس H330 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تولید خودرو را در این ماه به خود اختصاص دادند.

این گزارش می افزاید: در کلاس قیمتی پایین تر از 250 میلیون ریال، خودروهای سایپا x132 (سایپا)، سایپا x131 (سایپا و پارس خودرو)، سایپا x111 (سایپا) و تیبا یک ستاره دریافت کردند.

در کلاس قیمتی بین 250 تا 500 میلیون ریال، خودروهای تیبا 2 (سایپا) ، پژوپارس ( ایران خودرو فارس)، پژو پارس (ایران خودرو مازندران)، سمند (ایران خودرو تبریز)، پژو 405 (ایران خودرو خراسان)، سمند (ایران خودرو)، پژو 405 (ایران خودرو)، پژو پارس (ایران خودرو) و پژو پارس (ایران خودرو خراسان) نیز یک ستاره کسب کردند.

براساس این گزارش، در کلاس قیمتی بین 250 تا 500 میلیون ریال، دنا (ایران خودرو)، پژو SD 206 (ایران خودرو) و ام.وی.ام 315 (مدیران خودرو) دو ستاره دریافت کردند.

در این کلاس قیمتی، خودروهای رانا (ایران خودرو)، تندر 90 (پارس خودرو)، تند 90 (ایران خودرو)، پارس تندر (پارس خودرو) و تندر 90 اتوماتیک (ایران خودرو) موفق به دریافت سه ستاره شدند.

این گزارش می افزاید: لیفان X60 (کرمان موتور)، ام.وی.ام X33 (مدیران خودرو)، ام.وی.ام 550 (مدیران خودرو) در کلاس قیمتی 500 تا 750 میلیون ریال، فقط یک ستاره دریافت کردند.

در کلاس قیمتی 500 تا 750 میلیون ریال، خودروهای آریو (بن رو)، برلیانس H230 (پارس خودرو) و جک J5 (کرمان موتور) دو ستاره گرفتند.

همچنین، خودروهای جک S5 (کرمان موتور) و تیگو 5 (مدیران خودرو) در کلاس قیمتی 750 تا یک هزار میلیون ریال دو ستاره دریافت کردند.

بر اساس این گزارش، فقط دو خودرو توانستند موفق به دریافت سه ستاره شوند که شامل کیا سراتو (سایپا) در کلاس 750 تا یک هزار میلیون ریال و مزدا3 (بهمن موتور) در کلاس بالاتر از یک هزار میلیون ریال می شود.

این گزارش می افزاید: در زمینه خودروهای سبک در گروه وانت، وانت آریسان (ایران خودرو تبریز)، وانت نیسان دوگانه سوز (زامیاد)، وانت مزدا دوکابین (بهمن موتور)، وانت کارا دوکابین (بهمن موتور)، وانت دیزل زامیاد (زامیاد)، وانت مزدا تک کابین (بهمن موتور)، وانت کارا تک کابین (بهمن موتور) و وانت سایپا X151 (بن رو) یک ستاره دریافت کردند و وانت تندر (ایران خودرو) سه ستاره دریافت کرد.

شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اعلام کرد: در تیرماه امسال 190 دستگاه سمند (ایران خودرو تبریز) به دلیل روشن نشدن چراغ ترمز، رد و توقیف شد.

این گزارش در حالی منتشر می شود که به گزارش شبستان روز گذشته معاون صنایع وزیر صنعت، معدن و تجارت هم جزئیاتی از تازه ترین های بازار خودروی کشور اعلام کرد.

طبق گفته صالحی نیا در خودروسازی سایپا این شرکت با شرکت رنو در خصوص چهارچوب اصلی قرار داد ها به تفاهم رسیده است. علاوه براین شرکت سایپا، سایپا دیزل را در لیست واگذاری به بخش خصوص قرار داده است.

همچنین در مورد خودروسازی ایران خودرو، معاون وزیر صنعت اعلام کرد که این خودرو سازی با شرکت پژو به نتیجه رسیده که شرکتی مشارکتی در ایران از سوی پژو ساخته شود و از اسفند ماه امسال مدل پژوی ۲۰۸ و سال آیند پژوی ۳۰۰ از سوی این شرکت در ایران به تولید انبوه برسد. اضافه براین صالحی نیا اخبار منتشر شده در مورد واگذاری ایران خودرو دیزل را هم رد کرد.

از سوی دیگر معاون وزیر صنعت در واکنش به انتقادها مبنی بر حضور تنهای پژو در مشارکت خارجی با خودروسازان ایرانی تاکید کرد که شرکت هایی از سوئد، آلمان و کره جنوبی هم با خودرو سازان ایرانی به مشارکت می پردازند.

صالحی نیا همچنین راجع به رکود موجود در بازار خودرو طبق اعلام بخشهایی از بازار گفت: هیچ رکودی در بازار خودرو وجود ندارد و خودروهای تولید شده به بهترین نحوه ممکن در حال فروش هستند و هیچ گونه انباشتی از خودرو بیش از سقف 15 روزه ساخت و نگهداری فروش در انبارها وجود ندارد.

وی اعلام کرد: همچنین وزیر صنعت معدن و تجارت در حال پیگیری و تلاش به منظور خروج خودرو از ردیف کالاهای انحصاری از طریق شورای اقتصاد است.

صالحی نیا در زمینه تولید خودرو هم گفت که ما توانسته‌ایم تولید را ۳/۵درصد افزایش دهیم و در سه ماهه ی نخست امسال این تولید به 450 هزار دستگاه رسیده که پیش بینی می شود تا پایان امسال به یک میلیون و 250 هزار تا 300 هزار دستگاه برسیم که با این برآورد ما توانسته‌ایم 93 درصد برنامه را اجرایی کنیم.

 

کد خبر 566447

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha