آخرین ها درباره مناطق نفتخيز جنوب ايران

خبرگزاری شبستان:در راستای توسعه و بهره برداری بهتر و بیشتر از ذخایر نفت و گازی مناطق نفتخيز جنوب ايران تاسیسات چهار منطقه تحت پوشش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب (مسجد سلیمان، گچساران، مارون و کارون) در چند مرحله نوسازی می شود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سابقه اكتشاف نفت در مناطق نفتخيز جنوب ايران به سال 1287 خورشيدي (1908 ميلادي) برمي‌گردد، در اين سال در پي تلاش چندساله حفاران و كاوشگران نفت در مناطق شمال‌غرب و جنوب كشور، اولين چاه خاورميانه با توليد اقتصادي در ميدان نفتون مسجدسليمان حفر و در عمق 338 متري به نفت رسيد. بهره‌برداري از اين چاه كه با توليد 500 بشكه در روز عملاً از سال 1290 خورشيدي آغاز شد، سرآغاز فعاليت صنعت نفت ايران محسوب مي‌شود.

 

بنابراین گزارش، پس از پيدايش نفت در مسجدسليمان، عمليات كاوش براي كشف مخازن ديگر ادامه يافت و درپي آن حوزه‌هاي نفتخيز هفتگل (1306)، آغاجاري(1315)، اهواز(1337)، بينك (1328)، بي‌بي‌حكيمه (1340)، مارون و كرنج (1342) و پازسي و رگ‌سفيد (1343) كشف و مورد بهره‌برداري قرار گرفت. مجموعه اين ميدانها با تمامي تاسيسات، كارخانجات و خطوطه لوله مورد نياز توليد، فرآورش و انتقال نفت به پالايشگاههاي داخلي و پايانه‌هاي صادراتي نفت خام، هم اكنون بخش عمده‌اي از مناطق نفتخيز جنوب از تشكيل مي‌دهد.

 

این گزارش می افزاید: در حال حاضر در راستای توسعه و بهره برداری بهتر و بیشتر از ذخایر نفت و گازی این منطقه تاسیسات چهار منطقه تحت پوشش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب (مسجد سلیمان، گچساران، مارون و کارون) در چند مرحله نوسازی می شود. شانا در این زمینه به نقل از بیژن عالی پور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نوشته است: "نوسازی تجهیزات مسجدسلیمان، گچساران، مارون و کارون به صورت مرحله ای در برنامه قرار دارد و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران پیگیر این هستند که منابع مالی ارزی و ریالی برای این اقدام مهم را تأمین کنند."

 

یادآور می شود: شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب هم اكنون با بيش از 45 ميدان هيدروكربوري بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر 400 هزار كيلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود 80 درصد نفت خام و 16 درصد گاز كشور را توليد مي‌كند. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب هم اکنون با بیش از ٤٥ میدان هیدروکربوری بزرگ و کوچک در گستره ای افزون بر ٤٠٠ هزار کیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ٨٠ درصد نفت خام و ١٦ درصد گاز کشور را تولید می کند.

** گچساران

منطقه نفتخیز گچساران در سالهای ١٣٠٣ و ١٣٠٢ هجری شمسی مورد مطالعه قرار گرفت، در سال ١٣١٠ عملیات حفاری برای چندمین بار آغاز شد و پس از حفر چاههای بسیار در لایه آسماری، بالاخره تولید نفت از مخزن گچساران از سال ١٣١٨ هجری شمسی باچاه شماره ١٣ آغاز شد.

** مارون

شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون راهبری عملیات تولید، فرآورش و انتقال نفت و گاز و همچنین نگهداری، تعمیرات و بهینه سازی تاسیسات و خطوط مربوطه رابه عهده دارد. این شرکت با تولید حدود 600 هزار بشکه نفت در روز فعالیت خود را رسما از تاریخ یکم فروردین ٧٩ آغاز کرد. منطقه جغرافیایی شرکت از شمال به هفتگل و نفت سفید، از شرق و جنوب شرقی به رودخانه جراحی و از غرب و جنوب غربی به ٣٠ کیلومتری اهواز محدود بوده و با وسعتی بالغ بر ١٤٠٠ کیلومتر مربع در برگیرنده میدانهای مارون،کوپال وشادگان است.

** کارون

شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، بزرگترین شرکت تولیدی تابعه شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با توان تولیدی بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز است. این شرکت از شمال به رامین (مسجد سلیمان)، از شمال شرقی به نفت سفید، از شمال غربی به شوش، از جنوب به آبادان و خرمشهر، از جنوب شرقی به شادگان، از جنوب غربی به سوسنگرد و از شرق به شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون محصور شده است. نفت و گاز تولیدی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون از میدانهای نفتی اهواز با ٤٩٠ حلقه چاه، منصوری با ٩٨ حلقه چاه، آبتیمور با ٥٠ حلقه چاه، رامین با ٨ حلقه چاه استحصال می شود.

** مسجد سلیمان

طلوع دوباره این نخستین شهر پارسیان با فوران چاه شماره یک خاورمیانه در سال ١٢٨٧ خورشیدی (١٩٠٨ میلادی) و فعالیت مهندسین شرکت نفت دارسی آغاز شد که سر فصل تازه ای در حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشورمان به وجود آورد.

کد خبر 566440

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha