توسعه همکاری های علمی و فناوری ایران و مجارستان

خبرگزاری شبستان:سال به سال بر حجم مبادلات تجاری و اقتصادی میان ایران و مجارستان اضافه شده است و دو کشور قراردادهای بسیاری در حوزه های متنوع به امضا رسانده اند و به تازگی نیز در حوزه علم و فناوری به دنبال همکاری هستند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در سال ۱۹۵۲ برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم یک موافقت‌نامه بازرگانی بین ایران و مجارستان منعقد شد که اساس و پایه مبادلات بین دو کشور در سال‌های بعد قرار گرفت. از آن تاریخ تا ۱۹۶۶ به‌طور کلی حجم مبادلات بین دو کشور چندان زیاد نبود و جمعاً از ۵/۱۱ میلیون دلار تجاوز نکرد. در مه ۱۹۶۶ یک موافقت‌نامه بازرگانی و پرداخت برای مدت سه سال بین دو کشور منعقد گردید که به‌موجب آن حجم مبادلات بازرگانی بین طرفین برای سال اول ۲۶ میلیون دلار و برای سال دوم ۲/۲۹ میلیون دلار و برای سال سوم ۳۳ میلیون پیش‌بینی شد. برطبق این موافقت‌نامه کالای صادراتی ایران به مجارستان عبارت بودند از خشکبار، دانه‌های روغنی، چای، توتون و فراورده‌های آن، پنبه، روغن نباتی، ماهی و کنسرو و پوست و روده و پشم و ابریشم طبیعی و فرش و پارچه‌های ابریشمی، منسوجات جوراب و زیرپوش و منسوجات نخی و نخ پنبه و سنگ‌های معدنی و سنگ‌های قیمتی مانند فیروزه، محصولات شیمیایی و فراورده‌های نفتی و گوگرد و ... که قریب چهل رقم کالای صادراتی بود ولی عملاً صادرات از هشت قلم کالا تجاوز نکرد و شامل: پنبه، پوست خام، مقدار فرش و چوب، کشباف و پارچه پنبه‌ای بود و حتی همین قلم با مقایسه ارزش کالاهای صادره و سهمیه‌های تعیین شده در موافقت‌نامه به میزان پیش‌بینی شده نرسید.

 

بنابراین گزارش، روابط اقتصادی ایران و مجارستان در سال ۱۹۷۰ وارد مرحله تازه‌ای شد. در اردیبهشت این سال در تهران مذاکرات مفصلی بین هیئت‌های نمایندگی دو کشور صورت گرفت و قرار شد که کالاهای صنعتی ایران در فهرست کالاهای قابل صدور به مجارستان قرار گیرد. در مهرماه ۱۳۵۰ یک هیئت بازاریابی و بازرگانی مرکب از وزیران صنایع و کارشناسان اقتصادی ایران به اروپا از جمله مجارستان مسافرت نمودند و سرانجام در آذرماه همان سال هیئت اقتصادی و بازرگانی مجار به‌مدت یک هفته به ایران آمد و پیمان‌هایی به‌منظور خرید کالاهای گوناگون از قبیل کفش و جوراب و تریکو و کشمش و پنبه به امضاء رسید. از سال ۱۳۴۹ ایجاد یک کارخانه تولید قند از خرما در خرمشهر با همکاری فنی کارشناسان مجارستان آغاز به کار کرد و در سال ۵۰ به مرحله بهره‌برداری رسید. در مهر ۵۱ وزیر بازرگانی خارجی مجارستان در رأس یک هیئت شش نفری از مقامات اقتصادی و بازرگانی آن کشور برای شرکت در دومی اجلاس مشترک وزیران اقتصادی ایران و مجارستان به تهران آمد و طی مذاکراتی توافق شد که دولت مجار میزان خریدهای خود را از ایران افزایش و متنوع سازد. در همین سال مذاکرات دیگری برای تأمین دومین واحد تولیدی تحقیق شده خرما صورت گرفت و ایجاد یک واحد عظیم کشت و صنعت در دشت مغان در دستور همکاری‌های اقتصادی و فنی دو کشور قرار گرفت.

 

این گزارش می افزاید: سال به سال بر حجم مبادلات تجاری و اقتصادی میان ایران و مجارستان اضافه شده است و دو کشور قراردادهای بسیاری در حوزه های متنوع به امضا رسانده اند و به تازگی نیز در حوزه علم و فناوری به دنبال همکاری هستند. ایرنا در این زمینه به نقل از محمد رضا مرشد زاده، سفیر جمهوری اسلامی ایران در بوداپست و رئیس مرکز تحقیقات، توسعه و نوآوری مجارستان نوشته است: "براساس پیگیری هایی که ظرف یکسال و نیم گذشته برای توسعه همکاری های علمی و تحقیقاتی بین دو کشور انجام شده، اخیرا یادداشت تفاهم همکاری های علمی و تحقیقاتی بین ایران و مجارستان به امضای رئیس مرکز ملی تحقیقات، توسعه و نوآوری مجارستان (وابسته به نهاد نخست وزیری) و معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری کشورمان رسید. این یادداشت تفاهم که طیف وسیعی از همکاری های علمی، فناوری، تحقیقاتی و انتقال دانش فنی را شامل می شود نقش مهمی در توسعه همکاری های علمی و فناوری بین دو کشور ایفا می کند. در این سند همکاری در بخش های علوم زیستی، نانوفناوری، بیوتکنولوژی، کشاورزی، ایمنی و سلامت مواد غذایی، علوم حیوانی، شیلات، داروسازی، همکاری های دانشگاهی، تبادل استاد و محقق، برگزاری دوره های آموزشی در زمینه های پارک های علمی و فناوری و استفاده از آزمایشگاه های تحقیقاتی مورد تاکید قرار گرفته است. از دیگر نکات این یادداشت تفاهم نامه توافق طرفین برای ایجاد صندوق مالی مشترک جهت حمایت از پروژه های مشترک تحقیقاتی و همچنین تشکیل کمیته اجرایی برای عملیاتی کردن مفاد تفاهمات صورت گرفته می باشد."

 

یادآور می شود: امضای این یادداشت تفاهم نامه به دنبال سفر آبان ماه سال گذشته سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری به بوداپست و متعاقبا سفر دکتر پالینکاش رئیس مرکز تحقیق، توسعه و نوآوری نهاد نخست وزیری مجارستان در آذرماه سال 1394 به تهران و مذاکرات و پیگیری های متعدد نهایی و محقق شده است.

کد خبر 566436

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha