محمود حبیبی کسبی از شاعران کشورمان در مورد کارکردهای سرود و ضرورت احیای آن در شرایط کنونی به خبرنگار شبستان گفت: واژه سرود از دیرباز با واژه شعر همراه بوده است چرا که این دو واژه یک خاستگاه داشتند و آن کلام و کلمه بوده است. در سال های اخیر و به طور دقیق تر در 40 سال اخیر سرود با واژه ترانه یعنی کلامی که اجرای آن مناسب با آهنگ و موسیقی است، همنشین شد.
حبیبی کسبی در مورد شباهت و تفاوت سرود و ترانه اظهار داشت: سرود و ترانه هر دو کلامی هستند که مناسبت با خوانده شدن با موسیقی را دارند. در واقع سرود و ترانه کلامی هستند که بعضا بر مبنای موسیقی گفته می شوند. سرود نوع حماسی شده و متعهد شده ترانه است.
به گفته این شاعر، ما شعری را سرود می نامیم که اولا با موازین ارزشی و هنجارهای دینی و ملی سازگار باشد، در راستای باورهای دینی و ملی باشد و همچنین نوعی حماسه چه در کلام و چه در موسیقی آن جریان داشته باشد و خودنمایی کند.
وی با اشاره به کارکردهای سرود تصریح کرد: در 40 سال اخیر سرود همواره در راستای ترویج، تبلیغ و دفاع از ارزش های انسانی و اسلامی موجود در انقلاب اسلامی بوده است. در حقیقت می توان گفت، سرود در ماهیت پیروزی انقلاب اسلامی نقش بسیاری داشته است. سالهاست که بسیاری از مصرع ها و بیت های سرودها در راهپیمایی های مردمی به شکل شعار فریاد زده می شود.
حبیبی کسبی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در دیدار با شاعران مبنی بر احیای سرود بیان کرد: در روزگار ما همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند، نیاز به احیای سرود داریم. سرود می تواند هم جهت گیری و هم باورها و هنجارهای انقلاب اسلامی را به گوش جهانیان برساند.
وی که کتاب هایی همچون " من شور " و " دساتیر " را در کارنامه کاری خود دارد، خاطرنشان کرد: یک شعر وقتی مکتوب است، شاید خیلی نتواند با عامه مردم جامعه ارتباط برقرار کند ولی وقتی به شکل سرود درمی آید قطعا طیف گسترده تری از مخاطبان را جذب خود می کند.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما