به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، خصومت های عربستان علیه جمهوری اسلامی ایران طبق گفته کارشناسان سیاست خارجی از بعد از انقلاب اسلامی کلید خورد اما اقدامات دشمنانه این کشور علیه ایران تا امسال به صورت مخفیانه انجام می شد اما چندی است که آل سعود اقداماتشان را علیه ایران به صورت آشکار دنبال می کنند.
بنابراین گزارش، در جدیدترین تحلیلی که راجع به سیاست های تهاجمی عربستان علیه ایران صورت گرفته طبق ترجمه باشگاه خبرنگاران جوان توسط اندیشکده آتلانتیک است.
بر اساس این خبر، اندیشکده «شورای آتلانتیک» در یادداشتی به یادآوری این نکته پرداخته که دشمنیهای ریاض و تهران بعد از کمکهای میلیارد دلاری عربستان سعودی به دولت «صدام حسین»، دیکتاتور معدوم عراق در جریان جنگ 8 ساله ایران و عراق اوج گرفت.
طبق این گزارش، ناآرامیهای سوریه که از اوایل بهار سال 2011 آغاز شد بار دیگر بسترهای «جنگ نیابتی» بین دو کشور ایران و عربستان را فراهم آورده است. در این میان، «عادل الجبیر»، وزیر خارجه عربستان سعودی تبریک محمد جواد ظریف، همتای ایرانیاش به مناسبت انتخابش به این سمت را با لحنی تند جواد داد.
اندیشکده «آتلانتیک»، در ادامه تصریح کرده که سیاستهای عربستان سعودی، بعد از روی کار آمدن ملک سلمان، پادشاه فعلی این کشور، رنگ افراطیتری به خود گرفته است.
«سعودیها در طول چند دهه گذشته همواه بازیگرانی محتاط و از لحاظ ژئوپولتیک محافظهکار در عرصه بینالمللی بودهاند. با وجود این، آنها بعد از روی کار آمدن ملک سلمان در پی درگذشت ملک عبدالله در ژانویه 2015، چرخش محسوسی در سیاست خارجی ایجاد کرده است. سیاست فعلی عربستان سعودی در برابر ایران، بیش از حد تهاجمی است.»
بر این اساس، عربستان سعودی «سرسختانه در حال مقابله با نفوذ رو به گسترش ایران است»، چرا که این نفوذ را زمینهساز خیزش شیعیان و فروپاشی حکومت خودش میبیند.
اندیشکده شورای آتلانتیک میافزاید از زمان پیروزی اتقلاب اسلامی ایران در سال 1979، سعودیها شاهد چندین قیام شیعیان بودهاند که با درگیری با پلیس و نیروهای ضد شورش همراه بوده است.
در ادامه آمده است: «میتوان این فرض را مطرح کرد که سعودیها در صورت عدم احساس خطر از طرف اقلیت شیعه، وارد چنین درگیری پرهزینه و خطرباری با ایران نمیشدند.»
سعودیها هماکنون از تمامی ابزارهایی که در اختیار دارند برای شکست ایران در جهان اسلام استفاده میکنند و در تلاش هستند این کشور را در لبنان، سوریه، یمن و عراق به چالش بکشند. اما به چند دلیل، سعودیها بعید است که موفق شدند.
دلیل اول اشاره شده در این گزارش است که آیتالله خامنهای، رهبر عالیقدر ایران مخالفتش را به اعطای امتیازات راهبردی زیر سایه زورگویی اعلام کرده است.
برنامه هستهای ایران به نوشته اندیشکده «شورای آتلانتیک» یک مثال برای همین قضیه است. در حالی که موضع اولیه آمریکا و اسرائیل مخالفت با هر گونه فعالیت غنیسازی ایران بود رهبر ایران تنها بعد از اعطای حق غنیسازی به ایران بود که با مذاکرات هستهای موافقت کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: «عربستان سعودی که در صورت وقوع درگیری نظامی با ایران قرار بود روی کمک آمریکا حساب کند، بعد از توافق هستهای به نحو قابل فهمی، ناکام ماند. از نگاه سعودیها، دولت اوباما بقا توافق هستهای را به ثبات حکومت ایران گره زده است. به عبارت دیگر، هر گونه تلاش برای بیثبات کردن دولت ایران با تضعیف توافق هستهای برابر خواهد بود.»
رئیسجمهور بعدی آمریکا به اندازه باراک اوباما، رئیسجمهور فعلی آمریکا با ایران، تعامل نخواهد داشت. هیلاری کلینتون یا دونالد ترامپ، هر کدام که به کاخ سفید راه بیابند، با جمهوری اسلامی ایران، روابط ناملایمتری خواهند داشت. اما علیرغم لفاظیهای ضد ایرانی هر دو نامزد، بعید است که دولت بعدی آمریکا از درگیری سعودیها با تهران تا حد به خطر انداختن برجام حمایت بکند.
به گزارش شبستان، همچنین در کنار سیاست های تهاجمی این کشور دست به سیاست های اقتصادی به منظور رقابت با ایران زده که از جمله آن می توان به کاهش قیمت نفت از سال ۹۳ اشاره کرد که در جدیدترین اقدام در این زمینه، شرکت دولتی آرامکو عربستان سعودی که بزرگترین صادر کننده نفت در جهان است قیمت نفت شاخص «عرب لایت» برای فروش در آسیا را به کمترین حد در ۱۰ ماه گذشته کاهش داده است.
خبرگزاری بلومبرگ می نویسد که آرامکو با این کار نشان می دهد در رقابت با ایران که در تلاش برای بازپس گیری سهم خود از بازار نفت است کوتاه نمی آید.
بر اساس این گزارش، آرامکو اعلام کرد محمولههای نفت «عرب لایت» برای تحویل در سپتامبر را ۱.۱ دلار در هر بشکه پایین تر از شاخص قیمت منطقهای در آسیا خواهد فروخت. قیمت اعلام شده پایینترین قیمت از ماه نوامبر گذشته تاکنون است و ۱.۳ دلار درهر بشکه نسبت به قیمت در ماه اوت کمتر است. بنا به پیش بینی بلومبرگ به نقل از پالایشگران و تاجران نفت، انتظار می رود قیمت باز هم ۱ دلار در هر بشکه کاهش یابد.
این در حالیست که ایران تولید نفت را امسال ۲۵ درصد افزایش داده و قصد دارد تا پایان سال به ۴ میلیون بشکه درروز برساند که بیشترین مقدار در هشت سال گذشته خواهد بود. دادههای کشتیرانی نشان می دهد بیشترین حجم فروش جدید نفت ایران به آسیا است. پس از اعمال تحریمها علیه ایران در سال ۲۰۱۲، ایران به رتبه چهارم در میان تولیدکنندگان اوپک سقوط کرد. اما پس از رفع تحریمها در ژانویه امسال، این کشور به رتبه سوم بازگشت. عربستان نیز با افزایش صادرات نفت خام و محصولات نفتی با ایران رقابت می کند.
در این میان بر اساس دادههای سایت رسمی اوپک، قیمت سبد نفتی این سازمان از ۴۵ دلار در اوایل ژوئن به حدود ۳۹ دلار در اول اوت افت کرده است.
جان کیلدوف، از موسسه «اگین کاپیتال» در نیویورک، با اشاره به جنگ ایران و عربستان بر سر سهم بازار، می گوید که «من مطمئن هستم که ایران قدرت رقابت دارد».
پالایشگرهای آسیایی از سنگاپور گرفته تا چین و کره جنوبی فعالیتهای خود را کاهش داده اند و همین امر موجب کاهش تقاضا برای نفت خام در آسیا شده است، در حالیکه شرکتهای بزرگ تولید کننده، عرضه نفت به بازار را افزایش داده اند. این امر در کنار کاهش قیمتها باعث ازدیاد ذخایر نفت در طول دو سال گذشته شده است.
قیمت نفت خام برنت از شروع امسال تاکنون بر اثر مشکلات عرضه در نیجریه و کانادا ۱۵ درصد رشد داشته است. قیمتها هنوز ۱۳ درصد نسبت به سال قبل کمتر هستند. در نوامبر ۲۰۱۴، اوپک به رهبری عربستان تصمیم به حفظ سقف تولید گرفت تا تولید کنندگان نفت پرهزینه را از دور خارج کنند.
دیگر قیمتهای رسمی فروش برای مشتریان آسیایی نیز کاهش پیدا کردند. بیشترین کاهش به میزان ۱.۶ دلار مربوط به نفت فوق سبک بود. قیمت نفتهای سبک و فوق سبک برای مشتریان در آمریکا به ترتیب ۲۰ سنت و ۴۰ سنت کاهش داشت در حالیکه قیمت نفتهای متوسط و سنگین بدون تغییر باقی ماند. آرامکو قیمت انواع نفت به جز نفت فوق سبک را برای فروش به شمال غرب اروپا و منطقه مدیترانه افزایش داد.
در همین حال، خبرگزاری رویترز گزارش داده است تولید نفت اوپک در ماه ژوئیه اوج گرفته است.
تولید روزانه نفت ایران در ماه گذشته تنها ۲۰ هزار بشکه افزایش یافت و به رقم ۳ میلیون و ۶۲۰ هزار بشکه رسید. تولید عربستان نیز ۱۰.۵ میلیون بشکه درروز تخمین زده می شود که نزدیک به تولید در ماه ژوئن است.
لیبی و ونزوئلا در ماه گذشته تولید خود را کاهش دادند، اما تولید کل اعضای اوپک در ماه ژوئیه با ۱۰۰ هزار بشکه افزایش نسبت به ماه ژوئن به ۳۳ میلیون و ۴۱۰ هزار بشکه در روز اوج گرفت.
نظر شما