به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام سید محسن سادات فخر، محقق و نویسنده مرکز فرهنگ و قرآن معارف در کارگاه قرآن پژوهی با موضوع آشنایی با شیوه ساختار دهی و نمایه سازی پژوهش های قرآنی گفت: حوزه نمایه سازی و ساختار دهی قبل از آنکه علمی باشد، وجدانی است. دانش اطلاع رسانی باید با برهان ضرورت سازماندهی اطلاعات بررسی شود.
وی افزود: به عنوان مثلا اگر به هر کدام از بانک های اطلاعاتی رجوع کنیم و واژه ای را جستجو کنیم با انبوهی از اطلاعات روبرو می شویم بدون اینکه این داده ها پردازش و سازماندهی شده باشد در نتیجه شخص دچار حیرت می شود بنابراین حوزه نمایه ساز ضرورت خود را در این گونه موارد نشان می دهد.
حجت الاسلام سادات فخر با اشاره به آثار نظام وار شدن اطلاعات گفت: این نظام وارگی باعث می شود هر جستجوگر به سرعت به نقطه ریز و ثابتی در مورد جستجو برسد بعنوان مثلا اگر شما در واژه شناخت جستجو کنید به بیش از هزار مورد برمی خورید اما اگر این مسئله را با عنوان چگونگی شناخت بررسی کنیم موارد جستجو به 10 رکورد با آدرس منظم کاهش می یابد.
این پژوهشگر ادامه داد: نظام وارگی اطلاعات جستجوگر را از تحیر نجات می دهد و قدرت انتخاب او را تقویت می کند به عنوان مثال اگر فرد می خواهد در حوزه فلسفه تحقیق کند با استفاده از سیستم نظام واره اطلاعات می تواند میان ده ها اطلاعاتی که به او داده می شود مطالبی را که برای تحقیق او مفید است، دریافت کند.
وی با اشاره به سرفصل های تولید و بازیابی اطلاعات بیان کرد: در مرحله نخست اطلاعات از ذهن فرد تولید می شود و به جهان خارج راه می یابد مرحله دوم به ذخیره سازی و انباشت اطلاعات مربوط است و مرحله سوم بحث بازیابی اطلاعات است.
حجت الاسلام سادات فخر، با بیان اینکه ذخیره سازی اطلاعات به سه صورت انجام می گیرد گفت: گاهی اطلاعات براساس اهداف سازمانی ذخیره می شود گاهی مخاطب خاص در نظر گرفته می شود و گاهی مخاطب عام. که در ذخیره سازی اطلاعات با در نظر گرفتن مخاطب عام ارزش ذخیره سازی اطلاعات بسیار بالاست.
پژوهشگر مرکز فرهنگ و معارف قرآن نمودارهای تعریف شده برای ذخیره سازی اطلاعات را به سه دسته تقسیم کرد و گفت: نمودارهای الفبایی دسته اول هستند که بسیار سهل الوصول و مورد استفاده تمام مردم هستند نوع دوم نمودارها نمودار درختی است که براساس منطق علمی میان انواع واژه ها و داده ها رابطه برقرار می کند و بالاخره نوع سوم طبقه بندی واژه ها طبقه بندی علمی است که در یک نظام معرفتی و علمی خاص تعریف می شود.
شایان ذکر است، کارگاه قرآن پژوهی آشنایی با شیوه ساختاردهی و نمایه سازی پژوهش های قرآنی یازده مرداد در بخش نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن با حضور حجت الاسلام سید محسن سادات فخر و سید حسین حیدری موسوی از پژوهشگران مرکز فرهنگ و معارف قرآن برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما