اصطلاح نامه معارف قرآنی حاوی 30 هزار نمایه است

پژوهشگر مرکز فرهنگ و معارف قرآن با اشاره به آثار و نتایج نمایه سازی علوم و معارف قرآنی گفت: اصطلاح نامه معارف قرآنی حاوی 30 هزار نمایه است.

به گزارش خبرنگار شبستان، سید حسین موسوی حسینی، پژوهشگر مرکز فرهنگ و معارف قرآن در کارگاه قرآن پژوهی آشنایی با شیوه ساختار دهی و نمایه سازی پژوهش های قرآنی گفت: نمایه سازی اطلاعات، وسیله ای برای سازمان دهی در مقام ذخیره سازی اطلاعات و شامل سه مرحله آزاد، طبیعی و هم آرا است که مرحله هم آرا نیز به دو قسم پیش هم آرا و پس هم آرا تقسیم می شود.


وی افزود: در نمایه سازی آزاد فرد آزاد است که از هر کلید واژه ای که مقصودش را بهتر می رساند، استفاده کند. خواه این کلید واژه در متن موجود باشد، خواه نباشد.


موسوی حسینی با اشاره به نمایه سازی طبیعی گفت: در نمایه سازی طبیعی فرد مکلف است تنها الفاظ خود پدید آورنده را استفاده کند و با توجه به اینکه سلایق پدید آورندگان مختلف است تنها در نمایه سازی انتهایی کتاب ها به کار می رود.


این پژوهشگر علوم قرآنی نمایه سازی هم آرا را بهترین نمایه سازی دانست و گفت: این نوع نمایه سازی کنترل شده است و فرد نمی تواند از هر لفظ و کلید واژه ای که می خواهد، استفاده کند بلکه تنها می تواند از کلید واژه های اصطلاح نامه استفاده کند.


وی تصریح کرد: کلید واژه ها در اصطلاح نامه دارای سلسله مراتب هستند و روابط آنها کاملا مشخص است. این رابطه ها به سه نوع «اعم و اخص»، «مترادف» و «وابسته» تقسیم می شود.


موسوی با اشاره به مزایای استفاده از اصطلاح نامه گفت: استفاده از اصطلاح نامه باعث می شود توصیف گرها تا خاص ترین مرحله و رده مشخص شوند. همچنین یادداشت دامنه ها این فرصت را به پژوهشگر می دهد که محدوده استفاده از کلیدواژه ها را تشخیص دهد.
 

این پژوهشگر علوم قرآنی بیان کرد: توصیف گرها در اصطلاح نامه الفاظ متشابه را مشخص می کنند و معلوم می سازند که کدام معنا از الفاظ متشابه اراده شده است. همچنین اصطلاح نامه ها حلقه واسطی میان کاربر و نمایه ساز هستند تا هر کدام با ورود به پایگاه اطلاع رسانی بدانند دنبال کدام واژه هستند.


وی هدایت سیستماتیک به محتوا و متن و ایجاد حلقه ارتباطی میان منابع و استفاده کنندگان را از آثار نمایه سازی اطلاعات دانست و گفت: برای عینی تر ساختن بحث می توان به اصطلاح نامه معارف قرآن اشاره کرد که در آن ابتدا پنج کلید واژه اصلی جهان بینی، شریعت، شناخت شناسی، قرآن شناسی و آخرت شناسی تعریف شده و سپس زیرمجموعه های آن به صورت مفصل آمده است که حدود بیش از 30 هزار کلید واژه و توصیف گر را در اختیار قرآن پژوهان قرار می دهد.


شایان ذکر است، کارگاه قرآن پژوهی آشنایی با شیوه ساختاردهی و نمایه سازی پژوهش های قرآنی سه شنبه یازده مرداد در بخش نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن با حضور حجت الاسلام سید محسن سادات فخر و سید حسین حیدری موسوی از پژوهشگران مرکز فرهنگ و معارف قرآن برگزار شد.
پایان پیام/
 

کد خبر 56403

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha