خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: لوازم آرایشی از جمله محصولاتی است که دارای بازار پررونقی در ایران است؛ حجم واردات این محصولات براساس آمار منابع معتبر چون گمرک ایران موید این موضوع است. اواخر فروردین ماه سال جاری خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی به صادرات لوازم آرایشی به ایران و موانع حقوقی و فرهنگی موجود در این مسیر با وجود رفع تحریمها پرداخته و نوشته بود: با وجود قوانین سفت و سخت نحوه پوشش اسلامی، فروش لوازم آرایشی در ایران بالاترین میزان را در بین دیگر کشورهای خاورمیانه دارد. «دولچه و گابنا» (برند ایتالیایی) و «لویی ویتون» (برند فرانسوی) از نامهای تجاری معتبر جهانی در زمینه لوازم آرایشی و مواردی دیگر در مغازهها و فروشگاههای شمال شهر تهران موجود می باشند.
همچنین برخی نامهای تجاری مجلل مد جهان در حال ورود مستقیم به ایران هستند و مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی به وجود بازار بیش از 4 میلیارد دلاری صنایع آرایشی در ایران اشاره کرده است. در این مسیر برخی شرکتهای تولید کننده لوازم آرایشی در تلاش برای یافتن شرکایی در داخل ایران برای ارائه امتیاز خود تا مالکیت فروشگاه در تهران برای فعالیت به دلیل وجود موانعی چون مقررات کاری و بانکی و البته دیگر مشکلات بالقوه در این مسیر هستند."
بنابراین گزارش، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران نیز در گزارشی بر این صحه گذاشته است که کشورمان بالاترین حجم مصرف لوازم آرایشی را دارد. واردات لوازم آرایشی در سه ماهه نخست امسال بر پایه اطلاعات گمرک جمهوری اسلامی ایران، 760 میلیارد ریال بود. بررسی های آماری درباره وضعیت صنعت لوازم آرایشی نشان می دهد این صنعت در سال 2014، 57 میلیارد و 400 میلیون دلار گردش مالی داشت و پیش بینی می شود در سال 2020، به 77 میلیارد و 700 میلیون دلار برسد. بزرگ ترین شرکت لوازم آرایشی دنیا Procter & Gamble با نام اختصاری پی اندجی است. این شرکت آمریکایی، در سال 2015، 76میلیارد و27میلیون دلار گردش مالی داشت. پس از آن نیز شرکت فرانسوی لورئال قرار دارد که در سال 2015، 25 میلیارد و 26 میلیون دلار گردش مالی داشت."
اطلاعات به دست آمده از گمرک ایران نشان می دهد در سه ماهه نخست امسال 760 میلیارد ریال لوازم آرایشی به ایران وارد شده است. اسپانیا، ایتالیا، آلمان، امارات و فرانسه مهمترین کشورهای صادرکننده لوازم آرایشی به ایران به شمار می روند. این میزان لوازم آرایش از راه های رسمی وارد کشور شده و مقدار واردات غیررسمی بسیار بیشتر از این است؛ به گونه ای که چندی پیش، مدیرکل مبارزه با قاچاق کالا از قاچاقی بودن 80 درصد لوازم آرایشی موجود در بازار ایران خبر داد. فراورده های آرایش پوستی، بیشترین کالای آرایشی وارداتی به ایران را تشکیل می دهد. در سه ماه نخست امسال، 600 تن از این نوع کالا به ارزش 330 میلیارد ریال وارد کشور شد. اسانس مورد استفاده در لوازم آرایشی و بهداشتی معادل 800 تن به ارزش 300 میلیارد ریال دومین جایگاه وارداتی را داشت و پس از آن نیز عطریات، مواد معطر و اسانس به اندازه 407 تن و به ارزش 65 میلیارد ریال بود.
با رواج خدمات مربوط به کاشت ناخن، واردات این اجناس نیز زیاد شده و در حجم، از فرآورده های آرایشی چشم و رژ لب پیشی گرفته است. در فصل بهار امسال، 77 تن فرآورده های آرایشی ناخن دست و پا به ارزش 13 میلیارد ریال وارد کشور شد. بیشترین حجم واردات به ایران نیز از امارات با 512 تن لوازم آرایشی به ارزش 260 میلیارد ریال صورت گرفت. پس از آن نیز از فرانسه، 300 تن لوازم آرایش به ارزش 120 میلیارد ریال به ایران صادر شد.
فروش لوازم آرایشی به شیوه های مختلف و استقبال مصرف کنندگان در ایران باعث شده است بیشتر مطالعات، آینده رو به رشدی را برای صنعت لوازم آرایشی پیش بینی کنند. با این همه به نوشته خبرگزاری انگلیسی رویترز، ایران با وجود بازار لوازم آرایشی به ارزش چهار میلیارد دلار در سال، نمی تواند به دلیل مشکلات تجاری نقش معدن طلا را برای سرمایه گذاران در این عرصه بازی کند."
این گزارش می افزاید: رقم بالای واردات لوازم آرایشی در حالی است که سال گذشته پایگاه خبری و اطلاع رسانی وزارت بهداشت به نقل از رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو در مراسم افتتاح نخستین خط تولید لوازم آرایشی و بهداشتی ارگانیک ایران نوشته بود که: "تولید محصولات سلامتمحور در کشور میتواند سهم قاچاق را کمتر و تولید ثروت را بیشتر کند. محصولات ارگانیک در دنیا روز به روز مورد توجه قرار میگیرد و بیشترین استفاده از اینگونه محصولات نیز در حوزه کشاورزی است ولی خوشبختانه ما امروز شاهد تولید نخستین محصول آرایشی و بهداشتی تولید داخل در کشورمان هستیم. متأسفانه قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی به ایران زیاد است و اگر بتوانیم در حوزه تولید اینگونه لوازم در کشورمان سرمایهگذاری کنیم و برندهای معتبر ملی ایجاد کنیم قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران نیز کمتر میشود. در بین تولیدات سلامتمحور، لوازم آرایشی بهداشتی بیشترین سهم قاچاق را در کشور دارد. متاسفانه قاچاق همیشه باعث ضرر به تولید و اشتغال میشود و از طرفی دیگر تبلیغات اینگونه لوازم آرایشی بهداشتی در شبکههای ماهوارهای دامنه این مشکل را افزایش میدهد. کالاهای قاچاق در ایران، سالانه رقمی بالغ بر 20 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است و امیدواریم بر اساس محورهای اقتصاد مقاومتی با تولید اینگونه فرآوردهها در داخل کشور هم سهم قاچاق را در ایران کم کنیم و هم برای ایران تولید ثروت صورت گیرد چرا که تولید کالاهای سلامت محور در این حوزه نقش مؤثری دارد که بخشی از این مربوط به کالاهای سلامت محور باشد."
یادآور می شود: ایران دومین مصرف کننده لوازم آرایش در خاورمیانه و هفتمین کشور از این نظر در جهان است. همین مساله باعث شده است ایران به بازار جذابی برای واردات لوازم آرایش تبدیل شود و پس از برجام نیز مورد توجه شرکت های خارجی قرار بگیرد.
نظر شما