به گزارش خبرگزاری شبستان، دکتر حسین شیخرضایی، در نشست "چشمانداز و چالشهای برنامه فلسفه برای کودکان و نوجوانان" با اشاره به اینکه قرار نیست سخنان لیپمن بدون هیچگونه تغییر عینا عملیاتی شود، گفت: گاهی در کلاسهای فلسفه برای کودکان تعصب بسیاری وجود دارد اما نیاز است تا حرفهای لیپمن هم کمی سهل شود و از صلب و سختیهای آن کاسته شود و اینکه بگوییم حرفهای لیپمن باید عینا اجرا شود، عین نقض غرض است.
وی ادامه داد: برای مثال لیپمن معتقد است که نباید از کتابهای تصویری استفاده کرد اما امروزه نتایج متعددی بدست آمده است که اثرات خوب و مؤثر مصور بودن کتابها را در آموزش کودکان نشان میدهد و در واقع این طرح مانند هر برنامه پویای دیگری قرار است تحول داشته باشد.
عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران با بیان اینکه این طرح در واقع تعهد بر آرمانهای دوره روشنگری است، ادامه داد: این برنامه مبتنی بر رواداری، دموکراسی، تساهل، پذیرش دیگری و برقراری ارتباط صحیح با دیگری است، مشارکت، تفکر مراقبتی و دیگر مسایل از جمله مهارت هایی است که در اثر تکرار و استمرار بدست میآید.
این استادیار فلسفه گفت: از این برنامه انتظار میرود تا مشکلات عام را مرتفع کند اما در کشور ایران علاوه بر این چون بحث "اقتدار" در نظامهای آموزشی کشور، "آموزش و پرورش" و "آموزش عالی کشور" تقویت میشود، کودک جرأت سوال از صاحبان قدرت را ندارد، این اقتدار ممکن است از دانشآموزان سالهای بالاتر شروع شود و تا مسئولان و رؤسای دانشگاهی و کشور ادامه پیدا کند، بنابراین باید به کودکان این جسارت را داد تا بدون هتک حرمت و رعایت احترام بتوانند از منبع قدرت سؤال کنند.
وی مهارت تصمیمگیری اخلاقی در برنامه فلسفه برای کودک (PFC) را امر مهمی دانست و افزود: در سه دهه اخیر از خانواده تا رییس دانشگاه هیچ مسئولی یا به ندرت مسئولی، در حوزه عمومی اشتباه خود را پذیرفته است، برای مثال هیچ مربی بعد از باخت تیم ورزشی اش، اشتباه خود را قبول نمیکند، اما انسان باید قدرت پذیرش اشتباه خود را داشته باشد و باید قدرت انتخاب و تصمیم گیری در دوراهیهای اخلاقی زندگی را به اشخاص داد.
شیخرضایی از نبودن فضای آکادمیک و تخصصی در این رشته انتقاد کرد و گفت: تا زمانی که ما بدنه دانشگاهی منسجم و مفید برای عرضه پژوهشهای میدانی ارزشمند نداشته باشیم همواره با مشکلات متعدد مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد که در این حوزه کار میکنند درک درستی از این طرح ندارند، گفت: بسیاری از نهادهایی که در این فضا وجود دارند، بدون هیچگونه اطلاعات دقیق و درستی از این برنامه به این عرصه وارد شدهاند و در واقع بیشتر به کودکان صدمه و آسیب میزنند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: این طرح محتوا محور نیست که دیدگاههای فلاسفه آموزش داده شود و کودکان آن را حفظ کنند اما برخی از افراد و نهادها که وارد این حوزه شدهاند بدون داشتن اطلاعات در این باره، بر سر اینکه نظریات کدام فلاسفه آموزش داده شود بحث میکنند، آنچه در این طرح حایز اهمیت است عدم ورود افرادی است که از قواعد این طرح بیاطلاعاند و تا زمانی که دانشگاهی در این حوزه وجود نداشته باشد، برخی سودجویان که به دنبال کسب درآمد و شهرت هستند به این عرصه وارد میشوند و جریان را از مسیر درست خارج میکنند.
گفتنی است این نشست دهم مرداد با حضور دکتر مهرنوش هدایتی، دکتر سعید ناجی و دکتر حسین شیخ رضایی از ساعت 15 و 30 دقیقه در سرای اهل قلم برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما