اینجا گوسفندان هم برای چرا باید کارت بزنند/ اموات دلیل ماندن در مرز

خبرگزاری شبستان: مردم روستای مرزی مشوکی این روزها به شدت از مسئولان دلگیرند، حق مرزنشینی به همه آنها نمی رسد که هیچ، اجازه بهره برداری از چاه آبی که باید با آن امرار و معاش کنند هم ندارند...

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ روستاهای مرزی برای هر کشوری از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه خود روستائیان بهترین نیروها برای دولت در حفظ و حراست از مرزها هستند. همان‌هایی که بدون هیچ ادعایی حاضرند در قبال کمترین حقوق و یا دريافت آنچه که حقشان است در روستا بمانند و از مرزهای کشور خویش دفاع کنند.

 

خراسان جنوبی یکی از استانهایی است که بیش از 465 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان دارد که در این بین شهرستان سربیشه سهم وسیعی از مرز را دارا است، روستای «مشوکی» سربیشه در 15 کیلومتری مرز افغانستان واقع شده و به گفته اهالی سالها قبل افغانی ها در این منطقه رفت و آمد داشتند و به نوعی برای خودشان حکومت می کردند. برخی از مردم این روستاها را که برای چرای دام به صحرا می رفتند را اذیت می کردند ...

 

و حالا بعد از گذشت سال‌ها به برکت نظام جمهوری اسلامی ایران و خون شهدا، این مردم مظلوم و رنج دیده روی امنیت را به خود دیده اند به طوری که به راحتی شب و روز تردد می کنند و این یکی از نعمت های بزرگ الهی برای این مردم است.

 

مردم مشوکی و چند روستای اطراف این روزها گریبان‌گیر مشکلی جدیدی به نام«بیکاری و مهاجرت» شدند؛ به گفته اهالی سالانه بیش از 8 خانواده از این روستا مهاجرت می کنند و به حاشیه شهرها می روند. این روند می تواند در آینده نزدیک باعث خالی شدن کامل روستاهای مرزی شود، این در حالیست که يک شرکت سهامی زراعی در آن منطقه وجود دارد که مي تواند روشني بخش چراغ بسياري ازمنازل مردم روستاهاي بخش درح باشد.

 

خسروي از اهالی مشوکی می گفت: شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب که در کمتر از 10 کیلومتری روستای ما است توسط نهادهای دولتی ایجاد شده ولي ما سودی از آن نمی بریم، چراکه افرادی در آن مسئول هستند که خیلی به فکر مردم منطقه نیستند، هر چند که این شرکت با هدف ایجاد اشتغال برای روستائیان ایجاد شده است.

 

وی افزود: دولت برای کشاورزی در دشت خوشاب 12 حلقه چاه زده است اما حاضر اين چاه ها را به ما مردم روستاهاي مرزي واگذار نمي کنند تا ایجاد اشتغال شود تا نه تنها همه مردم در روستا بمانند، بلکه برخی‌ها هم که به شهرها مهاجرت کردند به روستا برگردند.

 

این روستایی تصريح کرد: اگر دولت یک حلقه چاه برای ما در دشت خوشاب حفر کند زندگی تمامی مردم روستاهای مرزی دگرگون می شود و کسی دیگر به شهر مهاجرت نمی‌کند.

 

 

سد راه یک سد!

وی با بیان اینکه دولت از سال 84 قرار است که در بالاتر از روستای مشوکی سد خاکی را ایجاد کند تا آبی که از روستاهای بالا در هنگام بارندگي جاري مي شود به آن بریزد، گفت: روستای مشوکی به هفتاد رود معروف است، چراکه تعداد زیادی رود از آن می گذرد که اگر سدی را ایجاد کنند کشاورزی بسیار رونق می گیرد اما متاسفانه این کار را نمی کنند و زمستان آب رودخانه این روستا به افغانستان می رود و آنجا مواد مخدر تولید می کنند!

 

وی افزود: نوروز امسال 4 بار از رودخانه مشوکی سیل به راه افتاد و روانه افغانستان شد، این درحالیست که اگر سدی اینجا ایجاد کنند در همان سال اول حداقل برای چندين سال آب ذخیره می‌شود.

 

یکی دیگر از اهالی مشوکی هم که در سایه اي کنار دیوار نشسته است، از بیکاری و بی آبی گلایه دارد، اینکه در این روستا هر نوع محصولی حاصل می‌شود اما آب نیست و مردم به همین دلیل به سمت شهرها در حال مهاجرت هستند.

 

وی اظهارداشت: اینجا چندین سال است که قرار شده سدی را ایجاد کنند و اعتبار آن هم مي گويند واریز شده است اما معلوم نیست که چرا کار را شروع نمی‌کنند؟

 

وی با بیان اینکه از سال 82 تاکنون بیش از 200 خانوار از اين بخش به شهرهای مختلف کشور مهاجرت کرده اند و اکثر‌ آنها مجبور به حاشيه نشيني شده اند، ادامه داد: اگر دولت به وضعیت این روستاها رسیدگی نکند تمام جمعیت روستا در کمتر از یکی دو سال روانه شهرها خواهند شد.

 

وی با بیان اینکه اینجا آب و اشتغال محیا است، اما دولت حاضر نیست با حفر یک حلقه چاه برای مردم، آنها را در روستا نگه دارد، گفت: زمین مرغوب و نیروی کاری برای کار کردن داریم و فقط باید همان طور که در دشت خوشاب 12 حلقه چاه زدند برای ما هم یک حلقه چاه بزنند تا کشاورزی رونق گیرد.

 

اینجا گوسفندان هم برای چرا باید کارت بزنند

یکی دیگر از اهالی روستا هم گفت: منابع طبیعی زمین های روستا را مرتع بندی کرده و اعلام کرده است که باید برای هر گوسفند 500 تومان پول بدهیم و کارت دریافت کنیم وگرنه اجازه چرای دام را به ما نمی دهند.

 

وی با بیان اینکه سالانه بیش از 7 خانوار از روستا مهاجرت می کنند، افزود: اگر تا پایان سال وضعیت مردم بهتر نشود روستا خالی از سکنه خواهد شد، چراکه اکنون دیگر مردم فقط برای آبروی روستا و اموات خودشان که اینجا دفن هستند در روستا حضور دارند.

 

وی با بیان اینکه اگر دولت از چاه موتورها به ما آب برای کشاورزی ندهد از روستا مهاجرت خواهیم کرد، گفت: در همین سه ماه اخیر فقط 6 خانواده به شهر مهاجرت کردند.

 

 

ششم ابتدایی؛ آخرین پله ترقی دختران مرزی

اینجا انگار بدلیل نبود مدرسه ای غیر از ابتدایی، برای دختران مرزی کلاس ششم انتهای تحصیلات و آخرین پله ترقی است. پسران برای تحصیل به شهر می روند اما دختران نمی توانند، چراکه پدر هزینه خوابگاه و سرویس مدرسه را ندارد و مدرسه ای هم نیست که برای این محرومین با فرزندانی با استعداد بالا امکانات رایگان فراهم کند، لذا بالاترین مدرک برخی از اینها همان«پایان ابتدایی» است.

 

یکی دیگر از اهالی مشوکی با بیان اینکه در این روستا بهترین صیفي جات به عمل می آید اما چون از چاه آب به ما نمی دهند، نمی توانیم کشت کنیم، ادامه داد: در شرکت سهامی زراعی که دولت در دشت خوشاب زده است خربزه را کیلویی 500 تومان در شهر می فروشند اما به مردم این روستا که در آن سهیم هستند و در نزدیکی ما قرار دارد، هر کیلو 1000 تومان می فروشند.

 

مشکلات بهداشت و درمانی هم همچنان گریبانگیر مرزنشینان است و به گفته یکی از اهالی روستا، چون مسئول خانه بهداشت روستا در این روستا سکونت ندارد اگر برای کسی مشکلی پیش بیایید باید با شهر تماس بگیرند و از سربیشه تا اینجا هم حدود یک ساعت طول می کشد تا آمبولانس برسد، موضوعی که در چند سال قبل باعث فلج شدن یک زن شد.

 

به گفته اهالی در همین روستا جوانان با استعداد و توانمندی هستند که می تواند دولت آنها را آموزش دهد و از آنها برای این کار استفاده کند.

 

یکی دیگر از اهالی مشوکی از مشکلات فرهنگی می گوید، اینکه اینجا خانه عالم دارند اما عالمی در آن نیست و فقط در تابستان یکی دو ماه یک عالم از طرف کانون های مساجد در اینجا مستقر می‌شود.

 

 

آب سرطانی!

مشکلات مردم این روستا تمامی ندارد، آلوده بودن آب روستا بدلیل مخلوط شدن با فاضلاب از دیگر مشکلات اساسی بود که مردم از آن گلایه داشتند، اهالی مشوکی موضوع را زمانی متوجه شدند که چندین نفر با خوردن آب قنات مریض شدند و بعد از انجام آزمایش های متعدد، دلیل اصلی بيماري مردم، آلوده بودن آب اعلام شد و حالا باید پیر و جوان هر روز برای تهیه آب خوردن خود مقدار زیادی راه را به سمت چشمه ای که در 5 کیلومتری روستا و در بالای کوهی قرار گرفته بروند.

 

طبق آنچه که مسئولان بهداشت اعلام کردند، نیترات آب روستا بالا است و اگر مردم مصرف کنند در سالهای آینده دچار بیماری سرطان خواهند شد.

 

حالا موقع غروب آفتاب است و مردم با ظرف هايي در دست به سمت چشمه روان هستند، آنهایی هم که توانی ندارند یا باید از آب لوله کشی که کیفیتي ندارند و مشکل ساز است استفاده کنند و یا اینکه منتظر بمانند تا شاید کسی ظرف آبی برای آنها هم بیاورد.

 

اجرای طرح هادی تنها در کنار منزل اموات

کم کم از روستای مشوکی به سمت یکی دیگر از روستاها به راه افتادیم، وقتی از مسیر رودخانه عبور می کردیم چشم مان افتاد به سیل بند روستا که نصف آن فرو ریخته بود و مابقی هم در حال تخریب بود، افتاد؛ یکی از اهالی روستا که به عنوان راه بلد ما را همرامی می کرد با انگشت خود تیر برقی را نشان داد که انگار در گذشته در وسط زمین کشاورزی بوده است اما چون سیل زمین کشاورزی را با خود برده الان وسط رودخانه قرار دارد.

 

مشوکی را با دفتری از مشکلات در حالی به سمت روستای بعدی طی می کردیم که پروژه نیمه کاره طرح هادی به عنوان آخرین بازمانده و تصویر این روستا در ذهن مان ثبث می شد، طرحی که تنها چند متری آن هم در کنار قبرستان و در ورودی روستا ایجاد شده بود و دیگر تمام.

 

 

فقط ۲۰ درصد شرکت سهامي زراعي خوشاب متعلق به دولت است

سيد حسن رضوی، رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بیرجند با بیان اینکه شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب مال خود مردم است و تنها 20 درصد آن متعلق به دولت است، گفت: دولت برای اینکه مردم روستایی را حمایت کند در آن منطقه شرکت را ایجاد کرده است.

 

وی با بیان اینکه این شرکت دارای 12 حلقه چاه است و از سال 84 شروع به فعالیت کرده است، افزود: تاکنون بدلیل اینکه خاک آن منطقه شن زار بوده و مرغوب نبوده است محصول خوبی نمی شد از آن برداشت کرد اما اکنون وضعیت بهتر شده است و محصول برداشتي بيشتر شده است.

 

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با اشاره به اینکه این منطقه در گذشته حتی برق و جاده هم نداشته است، اظهارداشت: بعد از ایجاد شرکت سهامی زراعی در این منطقه، برق و جاده هم به آنجا رفت و برکات زیادی نصیب مردم شد.

 

رضوی با بیان اینکه زمین های دشت خوشاب دارای فقط خاک بود و اکنون بعد از چندین سال و با وجود مهندسین حرفه ای تقریبا به خاک خوبی دست یافته و محصول دو برابر شده است، گفت: قبلا در هر هکتار سالانه حدود 2 تن گندم برداشت می شد که اکنون به 4 تن رسیده است.

 

تمامي نيروهاي شرکت سهامي زراعي خوشاب بومي هستند

وی با بیان اینکه در این شرکت اکنون 240 نفر عضو هستند و از این تعداد 40 نفر در شرکت به طور مستقیم مشغول فعالیت هستند، افزود: تمامی نیروهای این شرکت بومی و از مردم خود روستاهای این منطقه هستند و تنها 4 کارشناس از بیرجند به شرکت می روند و جهادی کار می کنند.

 

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با بیان اینکه اگر در منطقه نیروی با مدرک کشاورزی و لیسانس می بود حتما بکار گرفته می شد، گفت: تنها یک نفر فوق دیپلم کشاورزی در منطقه داشته ایم که آن را هم بکار گرفتیم.

 

رضوی با بیان اینکه مردم باید ممنون کارشناسان آن شرکت باشند که از شهر و از زندگی خود در شهر می زنند و فقط برای خدمت به محرومین و با هدف رضای خدا به منطقه محروم و دورافتاده خوشاب می روند، افزود: تمامی عوامل از آشپز و راننده و ... گرفته تا مسئولان آبیاری همه را از مردم خود روستاهایی که سهامدار هستند، تشکيل مي دهند.

 

وی با بیان اینکه هیات مدیره شرکت حتی از خود مردم و سهامداران هستند، گفت: تاکنون سر هر چاهی 2 تا آبدار حضور داشته است و اکنون بدلیل بهبود وضعیت کشاورزی و به ثمر نشستن زحمات مهندسین از امسال سر هر چاهی 4 آبدار حضور خواهند داشت و این یعنی تعدادی حدود 16 نفر دیگر بکار گیری می شوند.

 

کاشت صيفي جات به دليل کاهش سطح آب تعطيل شده است

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با بیان اینکه یکی دیگر از برکات این شرکت سهامی زراعی حضور مسئولان استانی و کشوری در این منطقه است، اظهار داشت: قبل از اینکه شرکت در منطقه ایجاد شود حتی یک کارشناس ساده هم شاید در منطقه حضور پیدا نمی کرد اما بعد از اینکه شرکت ایجاد شد تاکنون تمامی استانداران در منطقه حضور یافته اند و حتی مسئولان کشوری از تهران در اين روستاها حضور پیدا کرده اند.

 

رضوی با بیان اینکه سال های قبل که در اینجا صیفی‌جات کشت می شد بیش از 35 نفر اینجا به صورت فصلی مشغول کار بودند، گفت: اکنون بدلیل پایین رفتن سطح آب کشت صیفی جات تعطیل شده است اما داریم برنامه ریزی می کنیم که در آینده بتوانیم با استفاده از روش های جدید دوباره کاشت صیفی جات را شروع کنیم و دوباره کارگران فصلی هم سرکار بیاییم.

 

وی با اشاره به اینکه با وجود این شرکت مشکل آب دام ها حل شده و سالانه بیش از 150 میلیون تومان برای این مورد هزینه می کنیم، گفت: آب دام های تعداد 15 روستا را شرکت سهامی زراعی تامین می کند.

 

تامين آب ۴ هزار دام توسط شرکت سهامي زراعي خوشاب

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با بیان اینکه روستاهایی که در این شرکت سهام ندارند بدلیل اینکه آب کافی برای دام خود نداشتند اکنون تمام دام های خود را فروخته اند، افزود: مردم 15 روستایی که در شرکت سهامی زراعی دشت خوشاب سهام دارند بدلیل اینکه آب کافی برای دام را شرکت در نظر گرفته است توانسته اند دام های خود را حتی افزایش هم بدهند و اکنون بیش از 4 هزار دام توسط این شرکت آب کافی برای آنها تامین می شود.

 

رضوی در خصوص تقاضای مردم نسبت به در اختیار قرار دادن یک چاه آب به همراه زمین به آنها برای کشت هم گفت: مردم اين روستاها سه سال قبل در جلسه ای با حضور معاون روستایی استاندار این موضوع را مطرح کردند که ما هم موافقت کردیم و یکی از بهترین چاهها را به آنها دادیم و به هر نفر 2 ساعت آب به همراه یک هکتار زمین داده ایم اما چون نتوانستند اداره کنند و ضرر کردند خودشان دوباره سال قبل زمین ها را پس دادند و گفتند که نمی توانند روی آن کار کنند.

 

وی با بیان اینکه امسال به هر نفری از سهامداران 400 کیلو گندم از سود این شرکت داده شده است، گفت: این میزان سال به سال رو به افزایش است و بیشتر خواهد شد.

 

۵۰ درصد مردم روستاهايي اطراف شرکت سهامي زراعي، عضو شرکت هستند

به گفته رئیس جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه افرادی که از شرکت گلایه دارند بیشتر افرادی هستند که خودشان شغل دولتی دارند و طبق قانون نمی‌توانند در شرکت سهام دار باشند لذا علیه شرکت جوسازی می کنند و گرنه خود مردم منطقه که بسیار راضی هستند و دعا می کنند.

 

رضوی با بیان اینکه اکنون حدود 50 درصد مردم منطقه عضو این شرکت هستند، گفت: حدود 10 درصد هم کارمند هستند و 40 درصد مردم روستاهای آن منطقه که عضو نیستند باید دولت اعتباری را برای حفر چاهای جدید بگذارد و در قالب چاههای جدید عضو شوند.

 

وی در خصوص هزینه 500 تومانی هر دام برای چرا در مراتع هم گفت: این مبلغ در برابر 200 هزار تومان علوفه ای که دام مصرف می کند هیچ است و مردم باید کمی منصف باشند.

 

 

 

 

 

کد خبر 563343

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha