به گزارش خبرگزاری شبستان از استان یزد، ذات الله نیکزاد، معاون میراثفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: عملیات مرمت و بهسازی شامل غباررویی و پاکسازی مکانیکی تمامی سطوح تزئینات، تقویت و استحکام بخشی تکیه گاه خشتی، تزریق و استحکام بخشی لایه آستر و بستر، تثبیت و استحکام بخشی و برگرداندن لایه بستر گچی جدا شده از آستر به حالت اولیه میباشد.
وی تثبیت لایههای قلع چسبان بر روی تزئینات گچی قالبی، تثبیت لایههای رنگ پوسته شده برروی بستر آسیب دیده، برداشتن لایههای گچ الحاقی در حال ریزش، اجرای شاهدهای گچی بر روی ترکها و کنترل آن و اجرای گچ زبر در نواحی کمبود را از دیگر عملیات اجرایی برروی این بنا بیان کرد.
نیکزاد با بیان اینکه این بنای تاریخی موقوفه میباشد، هزینه مرمت و بهسازی این بنای تاریخی را بالغ بر 125 میلیون ریال ذکر کرد.
گفتنی است، سیدرکن الدین محمد قاضی در زمان سلطنت سلطان ابوسعید بهادرخان تیموری میزیسته و یکی از شیوخ و حکمای آن زمان بوده است که با ابتکار خود میدان وقت و ساعت را که به صورت وضوخانهای در قدیم بوده بنا نهاده است.
بقعه سیدرکن الدین با سردر بلند، گنبد زیبا با پوشش کاشی و کتیبهای به شیوه خط کوفی از بناهای قرن هشتم هجری است و به شماره 246 در آذرماه 1314 به ثبت آثار ملی رسیده است.
در داخل بقعه آثار تزئینات آجرکاری و خطوط کوفی و نستعلیق که بر دیوارهها و حتی در قسمت سقف که با آب رنگ نقاشی شده است به چشم میخورد و در قسمتهایی از داخل بقعه بر روی کاشیهایی که عمدتا سفید و آبی میباشد با خطوط کوفی آیهای را نشان میدهد و در حاشیه محراب گچبری به صورت زیبایی جلب توجه می کند.
از مختصات منحصر بفرد این بنای مهم که باقیماندهای از سلسله تیموری شامل رصدخانه، مدرسه، خانقاه و کتابخانه بوده است گچ بریهای خطوط اسلیمی داخل ایوان و محراب بلند و مقرنسهای چهارگوشه آن میباشد.
همچنین نیکزاد از پایان عملیات مرمت کتیبه کاشی سردرب آب انبار شاه علی شهرستان تفت خبر داد.
وی اظهار داشت: این عملیات شامل مستندنگاری دقیق و جزء به جزء از سه جبهه کتیبه کاشی معرق، ایجاد محافظ با لایه پارچه در سه جبهه، پیاده کردن کار و قرار دادن هرتکه کاشی روی نقشه تهیه شده اصل، تراشیدن و زدودن ملات فرسوده پشت کاشیهای پیاده شده و بازسازی کاشیهای کمبود و کاملا تخریب شده میباشد.
به گفته این مسئول، همچنین ریختن مجدد تخمیر کاشی، نصب کاشی ها در جایگاه اولیه، اصلاح قاب گچی پیرامون تزئینات کتیبه کاشی و تمیزکاری سطوح کاشی از دیگر عملیات اجرایی برروی کتیبه این آب انبار میباشد.
نیکزاد افزود: کتیبه کاشی سر درب آ ب انبار شاه علی شهرستان تفت با اعتباری بالغ بر 35 میلیون ریال مرمت و بهسازی شده است.
گفتنی است، آب انبار شاه علی مربوط به دوره صفوی است و در 9 اردیبهشت سال 1382به شماره ثبت 8566 به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
از دیگر آب انبارهای تاریخی این شهرستان می توان به آب انبار باغ گلابدان، آب انبار برالسویه،آب انبار چهاربادگیری و آب انبار پیربابا شرف الدین اشاره کرد.
قسمتهای عمده بنای یک آب انبار عبارتاند از منبع ذخیره آب، پوشش منبع، هواکش و بادگیر، راه پله و پاشیر و سردر تزئینی میباشد که سردر آب انبارها چشمگیرترین واحد تزئینی و نما سازی شده آن به شمار میرود.
منبع یا انبار قسمت اصلی آب انبار است و به چهار شکل مکعب، مکعب مستطیل، هشت گوشه و استوانه ساخته میشده، تمامی یا بخش عمده آن در زیر زمین کنده میشود.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان یزد، قطر منبعهای استوانهای از حدود 20 متر تجاوز نمیکند و تا سه هزار متر مکعب گنجایش دارند و پوشش آن به صورتهای گنبدی، مخروطی، آهنگ و مسطح دیده میشود.
مواد و مصالح بکار رفته در ساختن آب انبارها نیز عبارت از سنگ، آجر، شفته آهک و ساروج میباشد.
پایان پیام/
نظر شما