خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بندر شهید باهنر از بنادر قدیمی استان هرمزگان و جزء 8 بندر فعال ایران به شمار می رود. در سال 1334 در بررسی محل مناسب برای ایجاد اسکله جدید بندرعباس(بندر شهید باهنر فعلی) کارشناسان خورچلو در منطقه سورو با توجه به عوامل طبیعی و تاریخی، محلی مناسب برای اولین اسکله مدرن بندرعباس در نظر گرفتند و در آبان ماه سال 1346 ساخت بنای اسکله سورو(بندر شهید باهنر فعلی) آغاز گردید. این اسکله تا مدتی بنام اسکله سورو یا اسکله جدید خوانده می شد. بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی این بندر به نام بندر شهید باهنر تغییر نام داد.
بنابراین گزارش، این بندر از فعال ترین و بزرگترین بنادر تجاری کشور بعد از خرمشهر در دهه 50 و 60 بوده و فعالیت سالیانه آن به 8 میلیون تن می رسید. بندر شهید باهنر در جنوب ایران و در شمال خلیج فارس و در مختصات 56 درجه و 12 دقیقه طول شرقی و 27 درجه و 9 دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است.
موقعیت ممتـاز جغرافیایی در دسترسی به آب های آزاد جهان از طریق خلیج فارس، اتصـال به شبکه راه های بین المللی، نزدیکی به مناطق آزاد قشم و کیش و بنادر تجاری خلیج فارس این بندر را به پایگاهی استراتژیک و منحصر به فرد پس از مجتمع بندری شهید رجایی در منطقه تبدیل کرده است. از لحـاظ موقعیت دریایی، این بندر در پناه جزیره قشم قرار گرفته و از تأثیر امواج بلند دریای عمان و خلیج فارس مصون می باشد.
بندر شهید باهنر سومین بندر صادراتی کشور است که در امور صادرات کالای غیر نفتی و حمل و نقل کالا و حمل و نقل مسافربری جایگاه ویژه ای دارد. ویژگی خاص این بندر، برخورداری از آبخور 10.2 متر در زمان جذر کامل است که پس از بنادر امام (ره) و شهید رجایی بالاترین آبخور را در بین بنادر کشور دارا است. این بندر در گذشته نه چندان دور تنها بندر اصلی بندرعباس بوده و به لحاظ این که در محدوده شهر بندرعباس قرار دارد، همه روزه پذیرای تعداد زیادی گردشـگر و مسـافر بوده و حجم قابـل توجهی از تجـارت بندرعباس وابسته به فعالیت این بندر می باشد و نقش بسزایی در رونق اقتصادی منطقه دارد.
این گزارش می افزاید: توسعه فعالیت های این بندر تا جایی پیش رفته است که در سه ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال صادرات کالای نفتی از این بندر افزایش 254 درصدی داشته است. ایرنا در این باره به نقل از محمد محسنی، مدیر اداره بنادر و دریانوردی هرمزگان نوشته است: "در این مدت بیش از 375 هزار و 458 تن کالاهای غیر نفتی و 52 هزار و 51 تن کالای نفتی، از این بندر صادر شده است. همچنین افزایش 185 درصدی صادرات دام زنده از این بندر در سه ماه نخست امسال به مدت مشابه پارسال داشتیم. در مدت یاد شده 275 هزار و 537راس دام زنده توسط 566 فروند شناور از طریق این بندر به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر شده است. مواد شیمیایی، کشاورزی، مواد معدنی، قیر، میوه و تره بار، مواد پروتینی، دام زنده، آهن آلات و مصالح ساختمانی از جمله کالاهای صادراتی بوده که از بندر باهنر به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس وکشورهای حوزه اقیانوس هند جابجا شده است."
یادآور می شود: بندر شهید باهنر از پایانه های دریایی مناسب در راهگذر ترانزیتی جنوب کشور برای ترکیه، روسیه، آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان و عراق است. 12 پست اسکله، دسترسی به آبهای آزاد، نزدیکی به کشورهای حاشیه خلیج فارس، اتصال به کریدور شمال-جنوب از طریق شبکه بین المللی جاده ای، آبخور مناسب برای پهلوگیری انواع شناورها، بندر شهید باهنر را به یک پایگاه تجاری راهبردی و مهم در منطقه تبدیل کرده است. این بندر با برخورداری از سالن مسافری بین المللی استاندارد علاوه بر میزبانی از کشتی های کلاس کروز، سالانه پذیرای تعداد زیادی گردشـگر و مسـافر بین المللی است؛ به طوری که سفرهای دریایی خارجی به صورت سه روز در هفته از طریق این بندر انجام می شود.
نظر شما