توزیع بیش از ٣٠ میلیون مترمکعب سی ان جی در کشور

خبرگزاری شبستان:ایران هم اکنون با بیش از ٢ هزار و ٣٢٠ باب جایگاه گاز طبیعی فشرده (CNG) توانایی توزیع بیش از ٣٠ میلیون مترمکعب سی ان جی را با احتساب ١٤ ساعت کارکرد کمپرسور به بیش از سه میلیون خودرو گازسوز در شبکه حمل و نقل دارد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سی‌ان‌جی با فشرده‌سازی گاز طبیعی ایجاد می‌شود به گونه‌ای که حجمی که اشغال می‌کند کمتر از یک درصد حجمی است که گاز طبیعی در شرایط عادی اشغال می‌کند. گاز طبیعی عمدتا از متان تشکیل می‌شود و از چاه‌های گاز طبیعی، چاه‌های نفتی و فراوری زباله‌ها (بیوگاز) تولید می‌شود.

 

بنابراین گزارش، سی‌ان‌جی هم در خودروهای بنزین‌سوز که موتور آنها برای استفاده از سی‌ان‌جی اصلاح شده و هم در خودروهایی که با موتور اختصاصا سی‌ان‌جی سوز ساخته شده‌اند، استفاده می‌شود. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۱۸ میلیون خودرو سی‌ان‌جی فعال بوده‌اند. ایران بزرگترین ناوگان خودروهای سی‌ان‌جی سوز را با ۳.۵ میلیون در اختیار داشته‌است. پاکستان و آرژانتین با بیش از دو میلیون و برزیل، چین و هند با بیش از یک و نیم میلیون خودروی سی‌انجی‌سوز در رتبه‌های بعد قرار دارند.

 

این گزارش می افزاید: پیشرفت کشورمان در تولید سی ان جی تا جایی رفته است که ظرفیت کنونی صنعت سی ان جی تا ٤٠ میلیون مترمکعب قابلیت افزایش و بهره‌برداری دارد. علی مهرابی، مدیر طرح احداث جایگاه‌های گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در این باره به شانا گفته است: "ظرفیت صنعت سی ان جی با توجه به ذخایر، شبکه گازرسانی گسترده و پتانسیل سازندگان و سرمایه‌گذاران داخلی مطلوب است. هم اکنون نگرانی موجود در این صنعت تنها بحث ایمنی است که در مراحل طراحی ساخت به طور کامل رعایت می‌شود اما بحث ایمنی و بازرسی‌های ادواری باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. هر کمپرسور اکنون ٧,٥ ساعت در شبانه‌روز کارکرد دارد، ظرفیت بهره‌برداری از هر کمپرسور تا ٢ برابر میزان کنونی امکانپذیر است. هر کمپرسور می‌تواند تا ١٥ ساعت در شبانه‌روز کارکرد داشته باشد، این به این معنی است که هم اکنون امکان افزایش ظرفیت صنعت سی ان جی کشور از ٢٠ تا ٤٠ میلیون مترمکعب وجود دارد. امکان ٢ برابر کردن ظرفیت سی ان جی وجود دارد اما برای حفظ عمر و ایمنی جایگاه‌ها افزایش ظرفیت تا ٥٠ درصد یعنی تا ٣٠ میلیون مترمکعب در کشور بدون شک با حفظ شرایط ایمنی مهیاست."

 

بنابراین گزارش، ایران هم اکنون با بیش از ٢ هزار و ٣٢٠ باب جایگاه گاز طبیعی فشرده (CNG) و ایجاد ظرفیت توزیع ٢ میلیون و ٦٠٠ هزار مترمکعب در ساعت توانایی توزیع بیش از ٣٠ میلیون مترمکعب سی ان جی را با احتساب ١٤ ساعت کارکرد کمپرسور به بیش از سه میلیون خودرو گازسوز در شبکه حمل و نقل را دارد.

 

بررسی ها نشان می دهد در سال گذشته ایران با میانگین کارکرد هفت ساعت برای کمپرسورهای نصب شده در جایگاه های سراسر کشور روزانه حدود ٢٠ میلیون مترمکعب گاز طبیعی فشرده در شبکه حمل و نقل مصرف کرده است که این رقم نه تنها حدود  ٦ میلیون و ٨٠٠ هزار لیتر بنزین برای کشور صرفه اقتصادی داشته است، بلکه در حوزه محیط زیست و کاهش آلودگی هوا، همچنین ایجاد اشتغال در زنجیره چرخه تولید، رکورددار مصرف این سوخت پاک در جهان بوده است.

 

یادآور می شود: از مزایای استفاده از گاز طبیعی در مقایسه با بنزین می‌توان به آلایندگی کمتر، عدد اکتان بالا (۱۳۰)، افزایش راندمان ۱۵ درصدی و در کشوری چون ایران فراوانی و قیمت مناسب نام برد. در مقابل، هزینه احداث ایستگاههای سوختگیری، وجود محدودیت فضا در نصب مخازن سوختگیری بر روی خودرو، کاهش پیمایش خودرو و نیاز به طراحی و تقویت بخشهای متعددی از خودرو نظیر شاسی، اکسل (بدلیل افزایش وزن)، سیستم خنک کاری و غیره در خوروهای تبدیلی، از معایب استفاده از این سوخت می‌باشد. چگالی انرژی سی‌ان‌جی ۴۲ درصد گاز طبیعی مایع‌شده و ۲۵ درصد گازوئیل است. یعنی سی‌ان‌جی در حجم مساوی یک‌چهارم گازوییل انرژی تولید می‌کند.

کد خبر 562283

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha