به گزارش خبرنگار شبستان، ساعت 15 و 20 دقیقه روز چهارشنبه هر هفته، خانم مریم نشیبا، گوینده قدیمی و خوش صدای رادیو با شنوندگان برنامه گلبانگ خداحافظی می کند تا این برنامه عصرگاهی، فضای هنری همراه با موسیقی و آواز در رادیو ایران را به برنامه ای سیاسی با ضرباهنگ تند بحث و مناظره بسپارد. برنامه ای با عنوان "بحث روز" که کاری از گروه برنامه های گفتگو محور اداره کل برنامه های تحلیلی و مستند معاونت خبر است که بصورت زنده، از رادیو ایران پخش می شود.
همزمان با دقایق پایانی برنامه گلبانگ، کارشناسان برنامه "بحث روز" به همراه مدیر گروه، محقق و کارشناس مجری برنامه، جلسه هماهنگی محتوای برنامه را ترک می کنند و وارد اتاق فرمان استودیو می شوند. فاصله ده دقیقه ای پایان برنامه گلبانگ تا شروع برنامه "بحث روز" نیز فرصتی است تا تهیه کننده برنامه با کارشناسان گپ و گفتی کند و ساختار و ترتیب آیتمها و موسیقی برنامه را با روند بحث برنامه تنظیم کند.
راس ساعت 15 و 30 ثانیه تهیه کننده شیفت پخش، استودیو را به تهیه کننده برنامه زنده "بحث روز" می سپارد تا همزمان با پخش موسیقی آرم برنامه، کارشناسان وارد استودیو شوند، کارشناس مجری در جایگاه خود قرار گیرد و در پایان موسیقی آرم، سلام به مخاطبان و طرح موضوع برنامه و معرفی کارشناسان را آغاز کند.
آیتم ابتدایی برنامه، یک فیچر یا همان قالب برنامه کوتاه یک دقیقه ای است که با طرح موضوع برنامه از زاویه گزارش مردمی و یا مستندات صوتی مرتبط، باب بحث برنامه را می گشاید. بحث این قسمت از برنامه "بحث روز" ، بررسی فرمان هشت ماده ای مقام معظم رهبری درباره مبارزه با فساد اقتصادی است. سوال اول دکتر محمد رضا قربانی، کارشناس مجری برنامه "بحث روز" ، خطاب به دکتر محمد علی اسفنانی، نماینده سابق مجلس و کارشناس امور قضایی است که عملکرد دستگاه قضایی کشور در برخورد با مفسدان اقتصادی کشور را جویا می شود.
اسفنانی، در پاسخ به این سوال، عدم اقدام کافی در برخورد با مفسدان را مطرح می کند و می گوید: اگر اقدام عملی در این زمینه صورت می گرفت، شخص مقام معظم رهبری در این زمینه وارد نمی شد. طرح تاسیس سازمان مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز طرح ارزشمندی بود که متاسفانه در صحن مجلس فرصت رسیدگی به آن فراهم نشد.
در ادامه، دکتر موسی الرضا ثروتی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی کارشناس دیگر این برنامه وارد بحث شده و از زاویه ای دیگر موضوع برخورد با مفسدان اقتصادی را تبیین می کند.
وی تاکید می کند که قانونهای متفاوتی درباره مبارزه با فساد اقتصادی مطرح نیست، می گوید: قانون در این باره واضح و واحد است. اما مجریان قانون و اعضای شوراهای رسیدگی به قوانین به دلیل مشغله های بسیاری که دارند قادر به شرکت در جلسات نیستند و نمایندگان آنها در جلسات شرکت می کنند و این باعث عدم تحقق اهداف تاسیس این شوراها می شود.
جواد فیاضی، تهیه کننده برنامه برای عبور از این بحث و فضا سازی برای آیتم بعدی، موسیقی الکترونیکی از آلبوم ستاره های سربی ساخته ونجلیس را آماده می کند که با اشاره به صدابردار برنامه ، این موسیقی پخش می شود و فرصتی فراهم می شود تا در استودیو بار دیگر گشوده شود و خانم ملایی برای طرح سوال مسابقه این برنامه، معرفی برندگان مسابقه برنامه قبل و نیز خوانش پیامکهای دریافتی وارد استودیو شود.
همزمان با طرح سوال مسابقه، نشانگر آمار پیامکهای دریافتی برنامه بر روی نرم افزار ویژه، گویای پیامهای بسیاری است که از سوی مخاطبان به این برنامه ارسال می شود.
ادامه مباحثه کارشناسان درباره مصادیق فساد اقتصادی و تدابیر قانونی مقابله با آن، بخش بعدی برنامه "بحث روز" است و در خلال این مباحث، با اشاره تهیه کننده برنامه به کارشناس مجری، فرصتی گرفته می شد تا بخشی از سخنان مقام معظم رهبری در باره موضوع مورد بحث پخش شود.
حضور مدیر گروه برنامه های گفتگو محور اداره کل برنامه های تحلیلی و مستند معاونت خبر در اتاق فرمان، فرصتی را برای مصاحبه درباره ایده این برنامه، اهداف و برنامه های پیش روی آن فراهم کرد.
احمد الهی قلی با اشاره به اینکه ایده برنامه "بحث روز" ، تبیین و تحلیلی کارشناسی یکی از مهمترین تحولات و رویدادهای هفته با حضور کارشناسان و صاحبنظران و یا چهره های شاخص در استودیو است ، اظهار کرد: هدف برنامه بیان شفاف تحولات و رویدادهای مهم داخلی و خارجی است که با توجه به ذائقه و نیاز مخاطبان به موضوعات داخلی با اولویت بیشتر به بررسی مسائل داخلی می پردازد.
وی به نقش تهیه کننده برنامه در پرداخت هنری به آیتمها و فواصل برنامه اشاره کرد و گفت: گروه برنامه ساز این برنامه در اداره کل برنامه های تحلیلی و مستند معاونت خبر صدا و سیما ، آیتمها و مصادیق صوتی مرتبط با برنامه را تهیه و در استودیو پخش برنامه در اختیار تهیه کننده می گذارند تا در جایگاه معین آن در برنامه پخش شود.
در ده دقیقه پایانی این برنامه فرصت مصاحبه با تهیه کننده این برنامه فراهم می شود. وی در پاسخ به سوالی درباره اهمیت برنامه های سیاسی و شیوه برنامه سازی در این حوزه گفت: برنامه های سیاسی ظرافت خاصی دارد. توجه ویژه ای به آن می شود و برای تامین نظر مخاطب، بایستی چینش آیتمها به نحوی باشد که ربطی منطقی با مباحث مطرح شده در برنامه داشته باشد.
علی ظریف، محقق برنامه نیز که تاکنون از محل اتاق فرمان و در ارتباط با کارشناس مجری حاضر در استودیو، همه توجه خود را معطوف مباحث مطرح شده و هدایت بحث کرده بود، مجالی کوتاه یافت تا درباره محورهای بحث برنامه و شیوه طرح سوالات توضیحی ارائه دهد.
وی گفت: موضوع اصلی بحث و محورهای آن در گروه تحقیق برنامه تصویب شده و جهت تایید به مدیر گروه ارائه می شود. پس از تایید، سوالات برنامه به نحوی که سناریوی معینی داشته و از زوایای متعدد حداکثر محتوای مورد علاقه مخاطب را به بحث گذارد، تدوین می شود. البته همزمان با پخش برنامه نیز، بر اساس سخنان کارشناسان، سوالات و مطالب تکمیلی به اطلاع کارشناس مجری برنامه رسانده می شود.
ساعت شانزده و پنج دقیقه بود که علامت جمع بندی بحث و پایان آن، به کارشناس مجری داده شد و وی با معرفی دوباره کارشناسان و تقدیر از مخاطبان، جمع بندی کلی مباحث برنامه را ارائه و راس 16 و 10 دقیقه با شنوندگان "بحث روز" خداحافظی کرد.
گزارش از مهدی زال زاده
نظر شما