خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اینکه از چه تاریخی مصرف سیمان در ایران باب شده است چندان مشخص نیست ولی آنچه که مسلم است ورود سیمان به ایران توسط کشورهای غربی بوده است که از آن برای ساختن بناهایی نظیر کلیساها و سفارتخانهها و تاسیسات بندری استفاده شده است. با شروع قرن ۱۴ هجری شمسی سرعت گسترش کارهای زیربنایی، همزمان با تحولات صنعتی جهانی آنچنان گسترده است که کیفیت و کمیت محصولات سنتی ساختمانی جوابگوی نیازها نبوده است و خصوصاً با شروع احداث راهآهن سراسری ضرورت استفاده از سیمان جهت ساختمان پلها و تونلها و ایستگاهها کاملاً محسوستر شد.
بنابراین گزارش، از آنجایی که سیمان کالایی ارزان قیمت و سنگین وزن است و مصرف آن وقتی مقرون به صرفه است که محل تولید و مصرف، حدالامکان نزدیک به یکدیگر باشند از این رو پس از مدتی که سیمان وارد میشد تصمیم بر این شد که با توجه به وفور مواد اولیه سیمان در ایران، از محل عواید حاصل از قند و شکر اقدام به تاسیس یک کارخانه ۱۰۰تنی (روزانه) سیمان بشود. در سال ۱۳۱۰ این تصمیم شروع به عمل شده و مطالعات اولیه زمینشناسی منجر به انتخاب محلی واقع در ۷ کیلومتری جنوب تهران آن زمان و در کنار کوه بیبیشهربانو گردید.
این گزارش می افزاید: کار احداث این واحد با سرمایه ۸ میلیون ریالی در بهمنماه ۱۳۱۲ به پایان رسیده و بلافاصله بهرهبرداری از آن آغاز گردید. (تقریباً ۵۰ سال پس از ژاپن، ۶۰ سال پس از آمریکا، ۷۰ سال پس از آلمان و ۱۰۰ سال بعد از انگلیس). با گذشت زمان و فزونی تقاضا برای این محصول، نیاز به کارخانههای دیگر معلوم و آشکار شد. لذا در تاریخ ۱۳۱۴ کارخانه دیگری با ظرفیت روزانه ۲۰۰ تن خریداری و در سال ۱۳۱۵ در جوار کارخانه قبلی عملیات ساختمانی آن شروع و در سال ۱۳۱۶ بهرهبرداری از واحد دوم آغاز شد. کشورمان در سالهای متمادی توانسته است در حوزه تولید سیمان به خودکفایی و پیشرفت هایی دست پیدا کند تا جایی که امروز استان آستارخان روسیه تقاضای واردات سیمان از کشورمان دارد.
بنابراین گزارش، مهر در این باره به نقل از الکساندر ژیل کین، استاندار آستاراخان نوشته است: "برای استان استاراخان ایران همتای تجاری مهمی محسوب می شود و در حال حاضر بیستمین سال تجاری نوین را پشت سر می گذاریم. در چندین سال افزایش حجم تجارت و شرکت های ایرانی را در استان داشتیم و باید گفت که در حال حاضر از لحاظ روابط اقتصادی رکود را شاهدیم که دلایل خاص خود را دارد. شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم کمک می کند که روابط روسیه و ایران را رشد و توسعه یابد باید گفت که استان آستارخان تمام تلاش خود را برای حل مشکلات موجود اقتصادی بکار می گیرد. اولین گواهی مخصوص برای واردات سیمان صادر شده است.
از جمله حضور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و از ایجاد گمرکات برای ورود کالاهای ایران به این اتحادیه اقتصادی از اقدامات انجام گرفته است با همکاری مشترک، تعرفه های گمرکی بخشی از کالاها از جمله کالاهای مربوط به گردو و خشکبار به صفر رسیده و امیدواریم که میزان واردات این کالاها به روسیه افزایش یابد. همچنین در مورد واردات سیمان از ماه مارس باید گواهی جدیدی برای واردات سیمان دریافت شود که ما از همان ابتدا به بررسی پرداختیم که اولین گواهی مخصوص برای واردات سیمان در ماه جولای صادر شده و به زودی این مشکل حل می شود."
یادآور می شود: استان آستراخان یکی از استانهای کشور روسیه است که در بخش شمالی دریای خزر قرار گرفته است. نام این منطقه در متون قدیمی فارسی به صورت هَشتَرخان، حاجیطرخان و حاجیترخان آمده است. حاجی تَرخان صورت اصلی نام این منطقه است. تنها مسجد شیعیان در روسیه در شهر حاجی ترخان قرار داشته است. مرکز این استان شهر آستراخان است.
نظر شما