به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، بده بستان های امنیتی ایران و پاکستان، پاسکاری ظریف و لاریجانی، فاصله داعش با مرز شرقی ایران، شهروندان قربانی گناه مسئولان برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
بده بستان های امنیتی ایران و پاکستان
سپهبد ناصر خان جنجوعا مشاور امنیت ملی نخستوزیر پاکستان روز گذشته سفری سه روزه به ایران را رقم زد.
وی در اولین گام به دیدار و گفت و گو با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پرداخت.
طبق خبر منتشر شده از سوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی کشورمان، شمخانی با اشاره به روابط تاریخی، تمدنی و همچنین اشتراکات فراوان فرهنگی و مذهبی میان دو کشور بر اهمیت گسترش مناسبات و همکاریهای دو جانبه در زمینههای مختلف تاکید کرد.
وی شرایط بحرانی منطقه به ویژه توسعه موج ویرانگر تروریسم که به معظلی بینالمللی تبدیل شده است را تهدیدی مشترک برای دو کشور عنوان کرد و افزود: فعال کردن ساختارهای همکاری دوجانبه و طراحی سازوکارهای مشترک، متناسب با تغییر مولفههای تهدیدزا از جمله اقدامات فوری است که باید از سوی دستگاههای ذیربط در دو کشور مورد اهتمام جدی قرار بگیرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به فرصتهای متعدد همکاری میان دو کشور بر اراده رهبران عالی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان برای تعمیق و بسط همکاریهای دو جانبه و اشتراک مساعی در موضوعات مرتبط با جهان اسلام تاکید کرد و افزود: در هیچ مقطعی از تاریخ همسایگی میان دو کشور تهدید متقابلی میان پاکستان و ایران وجود نداشته و روابط دو کشور صرفا بر اساس فعالسازی فرصتهای مشترک برای تامین منافع دو ملت دنبال شده است.
وی با تاکید بر لزوم حفظ و صیانت از امنیت پایدار در مرزها و انجام اقدامات مشترک در موضوعاتی مثل مبارزه با ترانزیت مواد مخدر، قاچاق انسان، سلاح و مبارزه با گروههای اشرار خاطرنشان کرد: اجازه نخواهیم داد برخی کشورها با ارسال سلاح و اجاره تروریست برای ایجاد ناامنی در مرزها، روابط میان دو کشور را تحت تاثیر قرار دهند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: مقابله با تفکر داعشپرور مهمترین اولویت و زیربنای مبارزه با تروریسم است و بدون آن هیچ کشوری چه در منطقه و چه در اروپا دارای امنیت و ثبات نخواهد بود.
نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی عنوان کرد: موجب تاسف است که یک کشور اسلامی بر اساس خواست دشمنان جهان اسلام، هزینهها و درآمدهای خود را صرف گسترش جنگ و ترویج تروریسم در منطقه کند و با بیتفاوتی نسبت به مردم در محاصره غزه و مسئله فلسطین با رژیم صهیونیستی رابطه مخفیانه برقرار کند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به موقعیت منحصر به فرد بنادر ایران و پاکستان در خلیج فارس و دریای عمان، این بنادر را مکمل یکدیگر و موجب همافزایی و گسترش ظرفیتهای بیشمار اقتصادی برای دو کشور دانست.
همچنین ناصرخان جنجوعا مشاور امنیت ملی نخستوزیر پاکستان نیز در این دیدار با تاکید بر لزوم هوشیاری کشورهای اسلامی در برابر توطئههای خارجی که با هدف افزایش نزاع میان مسلمانان و کشورهای دنبال میشود تصریح کرد: پاکستان همکاریهای امنیتی و اقتصادی خود را با جمهوری اسلامی ایران گسترش خواهد داد.
وی با ابراز نگرانی از شرایط حاکم بر کشورهای اسلامی و رنج و مرارتی که مسلمانان به دلیل توسعه تروریسم تحمل میکنند افزود: بدون شک بحرانهای جاری در کشورهای اسلامی ناشی از طرح بلند مدت دشمنان برای از بین بردن زیر ساختها و منابع مالی و انسانی کشورهای اسلامی بوده و رویکرد آن تضعیف جهان اسلام در برابر غرب است.
مشاور امنیت ملی نخستوزیر پاکستان اظهار کرد: پس از توافق هستهای و لغو تحریمها علیه ایران زمینههای جدیدی برای توسعه همکاریهای مشترک اقتصادی، تجاری و بازرگانی فراهم شده که باید در تلاش مشترک برای به فعلیت رساندن آن گامهای جدیدی برداریم.
سپس این مقام پاکستانی به دیدار با وزیر کشور دولت یازدهم پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور عصر دوشنبه در دیدار با محمدناصر جانجوا، مشاور امنیت ملی نخستوزیر پاکستان گفت: وجود مرز 900 کیلومتری بین ایران و پاکستان، اشتراکات دینی فرهنگی و تاریخی، وابستگی قلبی مردم دو کشور و اعتقاد مسوولان ارشد جمهوری اسلامی ایران به تعمیق روابط خوب، سالم و سازنده بین دو کشور دوست و همسایه موجب شده است که ما ایران و پاکستان را مکمل یکدیگر بدانیم و این روابط، راهبردی است.
او با اعلام این که ما خواهان صلح، امنیت، آرامش و پیشرفت برای دولت و ملت پاکستان هستیم، گفت: برای ایجاد و تقویت این شرایط تمام توان خود را بهکار خواهیم گرفت و با کمک هم میتوانیم توافقات دو کشور را با سرعت به پیش ببریم و آمادهایم با نهایی شدن تاریخ اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور این اجلاس را در تهران برگزار کنیم.
رحمانی فضلی گفت: برای تشکیل کمیتههای ویژه امنیتی و مرزی بین ایران و پاکستان آمادگی کامل داریم و با دعوت از وزیر کشور پاکستان برای سفر به ایران خواستار تحقق این موضوع هستیم.
وی با اعلام این که یکی از اولویتهای مهم جمهوری اسلامی ایران توسعه اقتصادی بدنه شرقی کشور بهویژه استان سیستان و بلوچستان به دلایل اقتصادی و اجتماعی است، افزود: دولت در سه سال اخیر به اندازه 10 سال در شرق کشور؛ در بخشهای مختلف اقتصادی از جمله راهآهن، توسعه بندر چابهار، مجتمعهای پتروشیمی، پالایشگاه و آمادهسازی پنجاه هزار هکتار زمین برای توسعه کشاورزی فعالیت کرده است، زیرا معتقدیم تامین امنیت پایدار در این منطقه از طریق توسعه اقتصادی امکانپذیر خواهد بود و این آمادگی را داریم که در تحقق چنین شرایطی برای مناطق مرزی پاکستان با ایران هم همکاری داشته باشیم.
روز اول سفر ظریف به آفریقا
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان صبح روز گذشته وارد نیجریه شد.
بنابراین گزارش، طبق خبر ایسنا، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با وزیر خارجه نیجریه، اظهار کرد: همکاریهای ما به حوزه روابط دوجانبه محدود نمیشود و در مجامع و سازماهای بینالمللی مانند اوپک، همکاریهای اسلامی، غیرمتعهدها و کشورهای صادرکننده گاز و .... همکاری داریم.
او گفت: من با یک هیات بزرگی تجاری از بخشهای مختلف به نیجریه آمدهام و این نشاندهنده علاقمندی بخشهای دولتی و خصوصی ما برای گسترش روابط و همکاری است.
ظریف با بیان این که با نیجریه روابط دیرینه دوجانبه داریم، گفت: روابط فرهنگی مردمی میان دو کشور در سطح خوبی قرار دارد. دانشجویان زیادی از نیجریه مهمان ما و در حال تحصیل در ایران هستند.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما در کنار شما برای مبارزه با القاعده و بوکوحرام هستیم.
جفری اونیاما، وزیر خارجه نیجریه نیز در این دیدار با بیان این که ایران کشور بسیار مهمی در منطقه و جهان است، گفت: ما بسیار علاقمند تعمیق و گسترش روابط در همه حوزهها و زمینههای سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و بینالمللی هستیم.
او با اشاره به این که روابط بسیار خوبی با ایران داشته و داریم، گفت: از رفع تحریمهای ایران بسیار خرسندیم و از آن استقبال میکنیم
وی تصریح کرد: همکاری دو کشور در ثبات بازار جهانی نفت بسیار مهم است.
وزیر خارجه نیجریه گفت: ما نمیخواهیم کشوری تک محصولی و متکی به نفت باشیم، از این رو آماده استفاده از تجربیات ایران و گسترش روابط با آن هستیم.
علاوه براین، محمدجواد ظریف و محمد بوهاری، رییسجمهور نیجریه در این دیدار درباره مسائل دوجانبه و منطقهیی رایزنی کردند.
ظریف در این دیدار گفت: روابط اقتصادی با نیجریه برای ما اهمیت دارد و ما آماده همکاری با نیجریه برای مبارزه با بوکوحرام هستیم.
ظریف همچنین تاکید کرد: ما از توسعه روابط با نیجریه در همه زمینهها استقبال میکنیم.
محمد بوهاری، رییسجمهور نیجریه نیز در این دیدار، از نقش ایران در منطقه و جهان و پیشرفتهای فنی، اقتصادی و تکنولوژیکی کشورمان تقدیر کرد و گفت: این که شما تک محصولی نیستید برای ما الگوی خوبی است. وقتی برای شرکت در نشست سران کشورهای صادر کننده گاز به ایران آمدم ایران روی توسعه متوازن اقتصادی و اجتماعی کار کرده بود.
وی گفت: ایران در فنآوریها و انرژی اتمی پیشرفت خوبی کسب کرده در حالی که ما غافل بودیم و تک محصولی هستیم.
همچنین وزیر امورخارجه کشورمان در ادامه سفرش به نیجریه در نشست همکاریهای اقتصادی و تجاری ایران و نیجریه شرکت کرد.
محمدجواد ظریف در این نشست گفت: ایران و نیجریه در مجامع و سازمانهای مختلف مانند اوپک، نم، دی 8، سازمان همکاریهای اسلامی و ... میتوانند همکاری کنند و تاثیرگذاری مهمی داشته باشند.
او افزود: این که از همه بخشهای اقتصادی و تجاری در این سفر همراه اینجانب حضور دارند، نشاندهنده عزم ایران برای تحکیم روابط اقتصادی است.
وی خطاب به تجار نیجریهای گفت: هر بخشی را که نیاز دارید هماکنون همراه من در سفر هستند و میتوانید با آنان گفتوگو کنید.
جفری اونیاما، وزیر امور خارجه نیجریه نیز در سخنانی در این نشست گفت: سال گذشته وقتی از ایران دیدار کردم تحت تاثیر پیشرفتهای شگرف ایران در همه زمینهها آنهم در شرایط تحریمی قرار گرفتم.
سپس ظریف نیجریه را به مقصد غنا ترک کرد.
او در اولین برنامه خود در غنا در جمع ایرانیان مقیم این کشور حضور یافت.
محمدجواد ظریف طی سخنانی در جمع ایرانیان مقیم غنا گفت: ایرانهراسی با هزینه بسیار زیاد و سرمایهگذاری فراوان صهیونیستها و بدخواهان به ویژه رژیم ددمنش سعودی در حال انجام است.
موضع ایران در خصوص مناقشه فیمابین دو کشور چین و فلیپین
بهرام قاسمی سخنگو وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص مناقشه دو کشور چین و فلیپین در مورد دریای چین گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن حمایت از سیاست مودت و حسن همجواری کشورهای همسایه دریای چین جنوبی؛ طرفین را به خویشتنداری دعوت می کند .
وی همچنین اظهار امیدواری کرد، مسائل مطروحه از راههای مسالمت آمیز، مذاکره و گفتگو میان آنان حل و فصل شود.
پاسکاری ظریف و لاریجانی
رسما حسین امیرعبداللهیان که پیش از مشاور وزیر امور خارجه بود مدیرکل دفتر بین الملل مجلس شورای اسلامی شد و حسین شیخ الاسلام از این سمت به کسوت مشاوری وزیر خارجه در آمد.
بنابراین گزارش، طبق خبری که در ایسنا منتشر شده، علی لاریجانی امروز (یکشنبه 3 مرداد) در مراسم تودیع و معارفه دستیار ویژه رییس مجلس و مدیرکل بین الملل مجلس گفت: در این جلسه قصد داریم از برادر عزیزمان آقای شیخ الاسلام که 8 سال در مجلس تلاش کردند و با حُسن نیت خدمات خوبی را انجام دادند، تشکر کنیم و همچنین معارفه کنیم جناب آقای امیر عبدالهیان برادر عزیز دیگری که جزو افراد باسابقه در وزارت خارجه هستند و خدماتشان برای همگان مکشوف است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با تشکر از خدمات شیخ الاسلام ادامه داد: ایشان فردی باتجربه بوده و هستند و در مسائل منطقه ای نظرات کارشناسی داشتند. حجم کارهای مربوط به دیپلماسی پارلمانی زیاد بود و بخش بین الملل مجلس باید پرتحرک می بود، از این جهت از زحمات ایشان تشکر می کنم، جناب آقای امیر عبدالهیان از افراد برگزیده دیپلماسی کشور هستند که مخصوصا در سال های اخیر با توجه به بحران های منطقه، ایشان یکی از عناصر نقش آفرین در دیپلماسی کشور بودند و فعالیت های چشمگیر و بهنگامی داشتند.
وی تصریح کرد: حضور امیر عبدالهیان به بخش دیپلماسی پارلمانی کمک خواهد کرد و قطعا می تواند مسائل دیپلماسی را جلو ببرد.
لاریجانی با اشاره به انتصاب شیخ الاسلام به سمت مشاور وزیر خارجه ضمن تبریک به وی افزود: امیدوارم آقای شیخ الاسلام در سمت جدیدشان در وزارت خارجه موفق باشند. البته امیدوارم با توجه به تجارب آقای شیخ الاسلام درخصوص مسائل منطقه ای همچنان از همکاری ایشان استفاده کنیم.
رئیس نهاد قانونگذاری درخصوص کارآمدی بخش بین الملل مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فکر می کنم با حضور آقای امیر عبدالهیان یک نفس جدید به بخش بین الملل مجلس دمیده خواهد شد و امیدواریم کارهای بین المللی مجلس با یک شیب مثبت بیشتری جلو برود.
وی بیان کرد: امیدوارم آقای امیر عبدالهیان در مسائل بین الملل حوزه مجلس موفق باشند و همچنین درخصوص کنفرانس فلسطین با کمک سایر همکاران پیگیر موضوع باشند. البته باید بخش های ذی ربط دیگر مانند وزارت خارجه کمک های لازم را انجام دهند زیرا در این شرایط لازم است که این موضوع در اولویت باشد.
لاریجانی با بیان اینکه دیپلماسی پارلمانی مکمل دیپلماسی رسمی است، گفت: این دیپلماسی در همه جای دنیا جایگاه خاصی خود را دارد. در بسیاری از مواقع دیپلماسی های رسمی نیازمند رایزنی های پارلمانی هستند، بنابراین می بایست هم دیپلماسی پارلمانی را گسترش داد، هدفمند و پرمغز کرد تا از درون آن حرکت آغاز شود، لذا ساماندهی کار در امور بین الملل، تفکر و برنامه ریزی کردن و استفاده از نظرات خبرگان بسیار مهم است.
وی بیان کرد: باید هیات های پارلمانی با ماموریت روشن به سفر بروند و کار درست را سامان بدهند، بخش نرم افزاری کار اهمیت زیادی دارد. گروه های دوستی و کمیسیون های مختلف به سفر می روند، بنابراین اینکه از قبل برای هر بخش یک ماموریت ویژه در نظر گرفته شود، که افراد حامل یک فکر باشند و نتیجه این دیپلماسی به توسعه رسمی کشور کمک می کند، بنابراین تقاضا دارم با توجه به نیروهای زبده و خوب که در بخش بین الملل فعال هستند و بخشی نیز از خانواده شهدا بوده و انگیزه قوی انقلابی دارند، همچنین با رایزنی با وزارت خارجه و سایر بخش های ذی ربط، برای یک سفرها یک برنامه مدون تدوین شود و حالت تشریفات در حداقل باشد.
رئیس قوه مقننه کشورمان ادامه داد: ماموریت آتی امیر عبدالهیان در این بخش در حوزه فکری و ساماندهی است تا حرکت های دیپلماسی پارلمانی پرمغزتر صورت بگیرد و با توجه به شناخت من از ایشان امیدوارم حوزه امور بین الملل موفق تر باشد. در پایان برای آقایان شیخ الاسلام و امیرعبدالهیان آرزوی توفیق در سمت های جدیدشان دارم.
براساس این گزارش، حسین شیخ الاسلام مدیرکل سابق بین الملل مجلس شورای اسلامی نیز با تشکر از دکتر لاریجانی و همکارانش افزود: انشالله توفیق بندگی و موفقیت نصیب آقای امیر عبدالهیان در پست جدیدش فراهم شود.
گفتنی است در این مراسم حسین امیرعبدالهیان از سوی رئیس مجلس به سمت دستیار ویژه رئیس مجلس و مدیرکل بین الملل مجلس شورای اسلامی منتصب شد و از زحمات شیخ الاسلام مدیرکل بین الملل سابق مجلس قدردانی شد.
همچنین در این مراسم امیرعبدالهیان با تشکر از شیخ الاسلام گفت: از آقای شیخ الاسلام برادر عزیزم سالها تلمذ کرده ام که این رویه ادامه خواهد یافت.
دستیار ویژه رئیس مجلس و امور کل بین الملل مجلس شورای اسلامی با گرامیداشت یاد شهدای انقلاب اسلامی و شهدای حرم ادامه داد: از حُسن اعتماد دکتر لاریجانی تشکر می کنم و امیدوارم با توجه به تجربیات اندکم و با استعانت از خداوند بتوانم با رهنمودهای دکتر لاریجانی در حوزه دیپلماسی پارلمانی کارها را ادامه دهم.
حسن قشقاوی: روابط دستگاه دیپلماسی و مجلس شورای اسلامی عالی است
همچنین در این مراسم حسن قشقاوی معاون پارلمانی وزیر امور خارجه کشورمان نیز با اشاره به تجربیات و دانش آقای شیخ الاسلام گفت: با توجه به اینکه مدت زیادی از ماه رمضان نگذشته است، در انتصاب آقایان امیر عبدالهیان و شیخ الاسلام در پست های جدیدشان با اشاره به شعر "عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت، صد شکر که این آمد و صد حیف که آن رفت" می توان گفت که صد شکر که امیر آمد و صد حیف که شیخ رفت.
وی با بیان اینکه دکتر ظریف وزیر امور خارجه، آقای شیخ الاسلام را در حکمی به سمت مشاور وزیر خارجه منصوب کرده اند، ادامه داد: در حال حاضر روابط دستگاه دیپلماسی و مجلس شورای اسلامی عالی است و امیدوارم این ارتباط عالی تر شود.
به گزارش شبستان، نخستین بار خبرگزاری تسنیم به نقل از کریمی قدوسی نماینده مشهد خبر از این جابه جایی البته به نحوی دیگر داده بود و گفته بود که حسین شیخ الاسلام سفیر ایران در سوریه خواهد شد که حسین شیخ الاسلام همان روز در گفت و گو با خبرنگار شبستان اعلام کرد از این که قرار است سفیر ایران در سوریه شود، اطلاعی ندارد.
فاصله داعش با مرز شرقی ایران
همسایه شرقی ایران یعنی افغانستان کشوری بحرانی است که همواره با بی امنی دست و پنجه نرم می کند به گونه ای که از هر کشور خارجی قدرتمند دسته ای در افغانستان مشغول به ایجاد امنیت هستند.
آمریکا تاکنون در این کشور ۱۱۳ هزار میلیارد تومان برای بازسازی هزینه کرده اما هنوز موفق به برقراری امنیت نشده و حتی یکی از عوامل بی امنی در افغانستان شناخته می شود.
طالبان به عنوان قوی ترین و موثرترین گروه داخلی در افغانستان نیز به انجام اقدامات تروریستی می پردازد اما این گروه به تحلیل بسیاری از کارشناسان مسائل افغانستان یک گروه ذاتا تروریستی نیست و با گروهک های تروریستی همچون القاعده و داعش تفاوت های زیادی دارد.
یکی دیگر از تفاوت های طالبان با گروهک های تروریستی این است که این گروه در هیچ یک از عملیات های تروریستی خارج از افغانستان حضور نیافته است.
از زمانی که داعش به وجود آمد و در کشورهای مختلف منطقه شروع به آشوب و انجام عملیات تروریستی کرد انتظار می رفت که این گروهک به دلیل بحران موجود در افغانستان بتواند در این کشور نفوذ ویژه ای داشته باشد اما از روزی که داعش وارد افغانستان شده طالبان به عنوان مدافع مرزهای افغانستان به مبارزه با داعش پرداخته است.
داعش تا چندی پیش توانسته مرکز و غرب افغانستان را در اختیار بگیرد اما به دلیل مقاومت طالبان حالا این گروه فقط در شرق افغانستان فعالیت دارد. اما روز گذشته داعش با انجام یک عملیات تروریستی گسترده در کابل لرزه به اندام گروه های مختلف افغان از جمله طالبان انداخت و نشان داد که توانسته به مرکز این کشور نفوذ کند.
روز گذشته در جریان اعتراض جنبش روشنایی در کابل که معتقد بودند باید جریان برق از مناطق محروم افغانستان عبور کند داعش عملیاتی تروریستی انجام داد و ۳۱۰ نفر از اعتراض کنندگان کشته و زخمی شدند.
حال بحران جدیدی به بحران های موجود در افغانستان اضافه می شود و آن هم نفوذ داعش در مرکز این کشور است که طالبان، آمریکا و ایران را به انجام تدابیر شدیدتر وادار خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که حملاتی نظیر انفجارهای کابل اراده ما را برای ادامه ماموریت در افغانستان محکمتر میکند.
وزارت امور خارجه آمریکا روز شنبه حمله به تظاهرکنندگان در کابل را محکوم و اعلام کرد آماده کمک به تحقیقات درباره این حمله است که دست کم 80 نفر در آن کشته شدند.
جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: «کسانی که مسوول این خونریزی هستند در آینده افغانستان جایی ندارند و مغلوب خواهند شد.»
ضرورت همکاری ایران ، افغانستان و پاکستان در خصوص حفظ امنیت مرزها
آصف درانی سفیر جدید پاکستان در جمهوری اسلامی ایران، امروز شنبه با دکتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و رونوشت استوارنامه خود را تقدیم ایشان کرد.
در این دیدار، وزیر امورخارجه کشورمان مناسبات بین جمهوری اسلامی ایران و پاکستان را خوب و نزدیک توصیف کرد و ابراز امیدواری نمود که روابط دو کشور دوست و همسایه در تمام ابعاد بیش از پیش توسعه یابد.
در ادامه دکتر محمد جواد ظریف همچنین با اشاره به اهمیت موضوع امنیت منطقه، بر همکاری کشورهای ایران ، افغانستان و پاکستان در خصوص حفظ ثبات و امنیت مرزها تاکید کرد.
سفیر جدید پاکستان در این دیدار ضمن ابزاز خرسندی از حضورش در جمهوری اسلامی ایران، با اشاره به تاکید مقامات کشورش بر توسعه مناسبات اسلام آباد و تهران، ابراز امیدواری کرد که روابط دو کشور در زمینه های مختلف بویژه اقتصادی بیش از پیش افزایش یابد.
لزوم همگرایی کشورهای غربی با بازیگران اصلی مبارزه با تروریسم در جهان
علی مطهرنیا، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی شبستان، در واکنش به اقدامات تروریستی انجام شده درکشورهای اروپایی گفت: ترور پدیده تازه ای نیست و در طول تاریخ از آن به عنوان یک ابزار غیرمشروع برای رسیدن به منافع تعبیر نشده سیاسی استفاده میشده است.
وی افزود: در گذشته ایالات متحده آمریکا مبارزه با ترور را در گستره جهانی مطرح کرد و این به دلیل گزارش رئیس اسبق CIA به نام تند در سال 1995 به کنگره و رئیس جمهور وقت امریکا در این خصوص که تروریست به عنوان دشمن اصلی آمریکاست بود.
مطهرنیا یادآور شد: بعد از آن شاهد بودیم که آمریکا برای مبارزه با تروریست اقداماتی را انجام داد و سعی کرد گستره رهبری امنیت خویش را در چتر بیت المال باز کند و در مقابل هم ترور و تروریست تحرکات گسترده ای داشتهاند.
مطهرنیا با اظهار اینکه تروریست به عنوان دشمن اصلی استراتژیک کشورهای جهان مطرح است خاطرنشان کرد: دنیا تا حدودی میتواند بیانگر نیاز مبارزه با تروریسم و همگرایی کشورهای غربی با یکدیگر و با مبارزان تروریسم در سراسر جهان است.
وی خاطرنشان کرد: کشورهای غربی باید برای مبارزه با تروریسم به بازیگران اصلی این مبارزه در سراسر جهان بپیوندند.
تروریست علیه سازنده خود عمل می کند
محمدصادق کوشکی، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی شبستان در واکنش به تیراندازی شب گذشته در مونیخ آلمان و همچنین اقدامات تروریستی صورت گرفته در کشورهای اروپایی در چند روز اخیر گفت: معمولاً در طول تاریخ معاصر این موضوع را فراوان مشاهده کردهایم که کشورهای اروپایی سعی می کنند از تروریست به عنوان ابزار استفاده کنند و این ابزار علیه سازنده خود هم وارد عمل می شود.
وی با بیان اینکه این تجربه ای است که امریکاییها در ساخت گروههای عرب افغان داشته اند یادآور شد: تشکیل القاعده با هدف پیشبرد سیاستهای امریکا بود اما دیدید که القاعده به خود امریکا اسیب رساند.
وی افزود: همچنین ارتش پاکستان طالبان را برای پیشبرد اهداف این کشور در افغانستان ایجاد کرد اما امروز طالبان به ضرر خود پاکستان عمل می کند و همین شکل را درترکیه هم شاهد بودهاید.
کوشکی خاطرنشان کرد: اروپاییها وقتی از تروریستها حمایت می کردند که آنها را به تروریستهای خوب و بد دسته بندی می کردند و حتی در جلسه سال گذشته ژنو نیز انها از گروههای تروریستی حاضر در سوریه به عنوان گروههای آزادیبخش یاد کردهاند و طبیعی است که با این روند باید منتظر آسیب دیدن اروپایی ها میبودیم.
وی تصریح کرد: اما متاسفانه مردم در این حملات اسیب می بینند و شهروندان اروپایی ها باید بدانند که مسئولینشان از چه تیپ گروههایی حمایت می کنند.
شهروندان قربانی گناه مسئولان
زمانی که سربازان رژیم صهیونیستی خواب را از چشمان کودکان و زنان بی گناه فلسطینی ربوده بودند و شهروندان قدس قربانی خودخواهی یهودیان می شدند هیچکدام از مسئولان اروپایی به یاد دفاع از حقوق بشر نبودند و بارها از جنایت های رژیم صهیونیستی نیز دفاع می کردند.
چندی پیش بود که خانم مرکل ایران را تهدید به قطع رابطه کرد و تاکید کرد تا زمانی که سیاست های ایران در مقابل رژیم صهیونیستی تغییر نکرده روابط ایران و آلمان هم دچار تنش می شود. ماه هاست که مسئولان آلمانی در تلاشند که از حسن روحانی برای سفر به آلمان دعوت کنند اما این سیاست تند خانم صدراعظم این سفر را به تاخیر می اندازد.
در کنار این فرانسه کشوری که مسئولانش همواره داعیه حقوق بشر دارند پایگاهی برای گروهکی تروریستی ایجاد کرده اند که به گفته سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران این گروه از خون مردم ایران تغذیه کرده است و در این موارد مسئولان فرانسوی یادشان می رود که جان مردم ایران با جان مردم فرانسه فرقی ندارد.
همچنین دو روز گذشته تروریست ها در سوریه یک کودک ۱۲ ساله را به طرز فجیعی به قتل رساندند که بازهم با وجود دست و پنجه نرم کردن غرب با تروریست و آسیب دیدنشان از این جنایت باز هم مسئولین غربی سکوت کردند.
که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص آن واکنش تندی در توئیتر خود به شرح زیر داشت:
«اینکه تروریست های تحت حمایت غرب یک پسرک معصوم ١٢ ساله را در سوریه سر می برند، آشکارا به مسئله ای عادی بدل شده است. سکوت غرب را سرسام آور دانست.»
پیش از این جمهوری اسلامی ایران که یکی از بزرگترین قربانیان ترور در جهان است بارها تاکید داشته که ترور و تروریست مرز ندارد اما کشورهای اروپایی با رویکردهای یک بام و دو هوایشان خیال داشتند که این معضل همواره دامن مردم بی گناه خاورمیانه را می گیرد.
حالا ترور در کوچه پس کوچه های کشورهای اروپایی قدم می زند و جلسات امنیتی کشورهایی مانند آلمان و فرانسه هر روز به نحوه مقابله با این معضل اختصاص می یابد و ای کاش مسئولین این کشورها روزهایی را به یاد بیاورند که در مقابل قربانی شدن غیرنظامیان خاورمیانه یا سکوت می کردند یا موضعی حمایتی از جنایتکارها داشتند.
در هرصورت تروریست چه در خاورمیانه و چه در بطن اروپا تروریست است و برای او جان انسان معنا ندارد و براساس هر دین و آئین و ایدئولوژی خوی وحشیانه تروریست ها محکوم است.
ظریف: سکوت غرب در قبال کشتار کودکان سرسام آور است
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه روز جمعه در توئیتی نوشت: اینکه تروریست های تحت حمایت غرب یک پسرک معصوم ١٢ ساله را در سوریه سر می برند، آشکارا به مسئله ای عادی بدل شده است.
وی سکوت غرب را سرسام آور دانست.
سخنگوی وزارت امور خارجه: بحرین فرافکنی نکند
«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بیانیه تازه وزارت کشور بحرین و اتهامات وارده در آن به جمهوری اسلامی ایران را قویا تکذیب کرد.
نظر شما